Συνεντεύξεις

Η συναυλία των 11 – Η συνέντευξη

 
   Αισθάνομαι εγκλωβισμένη μέσα σε όλο αυτό τον πανικό. Ναι, εγκλωβισμένη είναι η κατάλληλη λέξη, για να περιγράψω όλο αυτό που βιώνουμε. Πέρασα σχεδόν όλα τα στάδια αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας με τον ιό να καταδυναστεύει τις ζωές όλων μας. Να όμως που μια είδηση ήρθε και έδωσε μια πνοή αισιοδοξίας. Έντεκα νέα παιδιά, έντεκα τραγουδοποιοί, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί με οκτώ μουσικούς αλλά και τρείς καλεσμένους, τον Κο Κ., το Λεωνίδα Μπαλάφα και τη Πέννυ Μπαλτατζή, για μίσ βραδιά πολιτισμού και μουσικής. Όλοι όσοι πάμε στο Τεχνόπολις στις 31 Αυγούστου, είμαι σίγουρη ότι θα φύγουμε με ένα γλυκό χαμόγελο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη φίλη και συνεργάτιδα Τίνα Παππά που βοήθησε ώστε να έρθουμε, έστω και απομακρυσμένα, σε επαφή με τα παιδιά και να μιλήσουμε μαζί τους.
 
aggelosfamelos
Ευχόμαστε τα καλύτερα για τη μοναδική βραδιά που θα ζήσουμε στις 31 Αυγούστου. Ποιος είχε την ιδέα;
Κατερίνα Ζευγαρά: Όλο αυτό ξεκίνησε από μια τρελή ιδέα των αδερφών Πασλίδη, λίγο μετά τη λήξη της καραντίνας. Πώς θα επικοινωνήσουμε εμείς οι νέοι και ονειροπόλοι καλλιτέχνες τη δουλειά μας και την ελπίδα μας, σε μια χώρα που βλέπουμε ότι δεν μας χωράει κι εμάς… και είπαν «Ας το κάνουμε»... Και σκέφτηκαν τους έντεκα που το λαχταράνε πολύ, αν και υπάρχουν άλλοι τόσοι... και το οργάνωσαν από το μηδέν και τελικά... να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα καμιά φορά.

Πόσο εύκολο ήταν να στηθεί αυτή η συναυλία; Τι γίνεται με τα νέα μέτρα; Πιστεύετε ότι θα σταματήσουν ή όχι τη προσέλευση του κόσμου;
Βασίλης Ράλλης: 'Ήταν αρκετά δύσκολο, με δεδομένο όλα αυτό που βιώνουμε καθημερινά και τις συνθήκες που πλέον απαιτεί μια συναυλία, ειδικά όταν οργανώνεται από νέα παιδιά, με όρεξη, κέφι, μεράκι και αγάπη για τη μουσική, χωρίς προσωπικό κέρδος, οπότε νομίζω αξίζει τον κόπο να έρθετε να μας δείτε. Σε ό,τι αφορά στα πιο πρόσφατα μέτρα, δεν θεωρώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι έχουν και πολλή λογική, συγκεκριμένα το νέο ωράριο, σύμφωνα με το οποίο στις δώδεκα το βράδυ κλείνουν όλα. Προσωπικά διαφωνώ και θεωρώ ότι η κυβέρνηση και γενικότερα τα κράτη παγκοσμίως, εκμεταλλεύονται το γεγονός της πανδημίας για να προωθήσουν προσωπικά συμφέροντα και για να απαγορεύσουν σταδιακά την ελεύθερη έκφραση, πατώντας στο βωμό της υγείας. Στη συγκεκριμένη συναυλία συμμετέχουν πολλοί νέοι τραγουδοποιοί που έχουν να πουν πράγματα και με καλεσμένους καταξιωμένους καλλιτέχνες που μετράνε χρόνια στο χώρο. Θα είναι λοιπόν μια βραδιά με πολύ ενδιαφέρον και ελπίζω να έχει την ανάλογη ανταπόκριση.
 
katerinazevgara
Πώς νιώθετε ως μουσικοί αλλά και ως άνθρωποι, που λόγω αυτού του ιού τα πάντα σχεδόν νεκρώνουν; Πιστεύετε πως υπάρχει μεγάλη δόση παραλογισμού σε όλο αυτό;
Κωνσταντίνα Πάλλα: Σε ανθρώπινο επίπεδο η πρώτη αντίδραση είναι ο φόβος και το άγχος για το αβέβαιο αύριο. Τα ερωτήματα είναι πολλά και ίσως μείνουν αναπάντητα για καιρό. Ως μουσικοί όμως νιώθουμε πως έχουμε το χρέος να γίνουμε πηγή αισιοδοξίας και στήριγμα για τον κόσμο, μέσα από την τέχνη μας. Οι καλλιτέχνες άλλωστε, σε κάθε δύσκολη ιστορικά περίοδο, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στα δύσκολα ο κόσμος στρέφεται ενστικτωδώς στην τέχνη, κι εμείς πρέπει να είμαστε εδώ και να δημιουργούμε. Τα όσα συμβαίνουν, για τη δική μας γενιά είναι πρωτόγνωρα, οι θεωρίες είναι πολλές και οι αντιδράσεις είτε λογικές είτε παράλογες. 'Όταν βαδίζεις στο άγνωστο, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο, αλλά παράλληλα να έχεις και ψυχραιμία, ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες. Το αν υπάρχει τελικά μεγάλη δόση παραλογισμού σε όλο αυτό, θα το απαντήσουν μόνο ο χρόνος και η Ιστορία. Μέχρι τότε, ας κάνουμε υπομονή και ας στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Τι σας τράβηξε στη μουσική; Τι είναι αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να καταπιαστείτε με ένα τόσο δύσκολο πλέον επάγγελμα; Ποιες ανάγκες της ψυχής σας καλύπτει;
Λόλα Γιαννοπούλου: Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Θυμάμαι πάντα να παίζω μουσική, καθώς στο σπίτι υπήρχε το πιάνο της μητέρας μου κι έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να παίζω πράγματα που άκουγα, να αυτοσχεδιάζω... Αργότερα πέρασα χρόνια στα Ωδεία, σε χορωδίες, έκανα σπουδές στο εξωτερικό και γενικά μεγάλωσα μέσα στη μουσική. Οπότε η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος για μένα. Είναι κομμάτι μου αναπόσπαστο, καλύπτει πραγματικά όλες τις συναισθηματικές μου ανάγκες, από τη χαρά και τη λύπη, μέχρι τη λύτρωση, την "αυτό-ίαση" και γενικά την εξέλιξή μου ως άνθρωπος. Η τέχνη γενικότερα έχει για μένα αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι το μέσο του ανθρώπου να εξελίσσει την ύπαρξή του, να αφήνει το στίγμα του στην ιστορία. Δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Και παρ' όλες τις δυσκολίες, θεωρώ ότι πάντα υπάρχει τρόπος κάποιος να εργάζεται στο χώρο αυτό, κάνοντας διαφορετικά πράγματα μέσα σε αυτόν και σίγουρα με αγνή αγάπη προς το αντικείμενο.
 
konstantinapalla
Τι τραγούδια θα μας παρουσιάσετε και πώς έγινε η επιλογή;
Άγγελος Φάμελος: Τα τραγούδια "Τι ευτυχία " και " Ακούω δύο φωνές ", τα οποία κυκλοφόρησαν διαδικτυακά λίγο μετά τη λήξη της καραντίνας, και το "Που να 'σαι αλήθεια", από τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο. Το "Τι ευτυχία" και το "Που να 'σαι αλήθεια" αφηγούνται τον έρωτα και το χωρισμό, με μια δόση ειρωνείας, αφήνοντας, πιστεύω, στον ακροατή μια γλυκόπικρη γεύση. Το "Ακούω δύο φωνές", σε συνεργασία με το Βασίλη Πασλίδη, είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Εκφράζει το γενικότερο αίσθημα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, καταδεικνύοντας τη συνεχή πάλη με τον εαυτό.

Τι θα θέλατε να πείτε σε όλους εκείνους που λόγω όλου αυτού του πανικού φοβούνται να έρθουν να σας ακούσουν;
Βασίλης Πασλίδης: Ο κόσμος δεν θα έπρεπε να φοβάται αφού η Τεχνόπολη έχει αναδιαμορφώσει τους χώρους της σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και τους ισχύοντες κανονισμούς της κυβέρνησης. Επίσης, οι διοργανωτές θα φροντίσουν να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο σε είσοδο και έξοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Να είστε όλοι εκεί!

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ 11
Δευτέρα, 31-08-2020 21:00 PM
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Γενική είσοδος: 10 ευρώ | Φοιτητικό ανέργων: 8 ευρώ
'Ωρα έναρξης: 21.00
 
lolagiannopoulou
Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μια εκλεκτή παρέα νέων τραγουδοποιών, ερμηνευτών και μουσικών, ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν, με πάθος και δύναμη, τη δουλειά τους και το ταλέντο τους, για πρώτη φορά σε μια συναυλία αυτού του μεγέθους, στην καρδιά της πόλης. Ξορκίζοντας το φόβο και την κρίση που άφησε πίσω του το διάστημα του lockdown, οι 11 νέοι καλλιτέχνες, και οι μουσικοί που τους συνοδεύουν, αξιοποιούν τη φιλοξενία και τις ιδανικές συνθήκες της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού. 'Εχοντας ήδη οι περισσότεροι προσωπική δισκογραφία, συμμετοχές και πλήθος συναυλιών στο ενεργητικό τους, μας καλούν σε μια μοναδική συναυλία, γεμάτη κέφι και ζωντάνια, λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού και με σύνθημά τους τη δημιουργία και τη δράση, κόντρα στους δύσκολους καιρούς.
Να είστε όλοι εκεί!

Συμμετέχουν οι τραγουδοποιοί:
Λόλα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Ζευγαρά
Λαμπρινή Καρακώστα
Δημήτρης Μπάκουλης
Κωνσταντίνα Πάλλα
Βασίλης Πασλίδης
Βασίλης Πετρίδης & Οι Γκαϊλέ
Βασίλης Ράλλης
'Αγγελος Φάμελος
Νεφέλη Φασούλη
'Αννα Ψυχογιού
 
vassilispaslidis
 
Και οι μουσικοί:

Γιάννης Δίσκος - ενορχήστρωση συναυλίας & κλαρίνο
Χρήστος Κυριαζής - Σαξόφωνο, γκάιντα
Γιώργος Ντινάκος - Μπουζούκι, Κιθάρα
Παντελής Πέτρου - Μπάσο
Μάριος Παπούλιας - Βιολί
Γιώργος Καρδιανός - Ηλεκτρική κιθάρα
Σωτήρης Μαυρονάσιος: Ντραμς
Στέλιος Φραγκούς: Πιάνο
 
Special guests:
Κος Κ. | Λεωνίδας Μπαλάφας | Πέννυ Μπαλτατζή
 
vassilisrallis
 
*** Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο
Μουσικό Σύλλογο Καλλιτεχνών

Η αγορά των εισιτηρίων πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, από το δίκτυο της Viva.gr.
Η συναυλία θα είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και έξοδο από την Τεχνόπολη. Η είσοδος πραγματοποιείται από τις οδούς
Ιάκχου (διαζώματα Β & Δ και τραπέζια) και Περσεφόνης
(διαζώματα Α, Γ1 & Γ2 και θέσεις ΑμεΑ).
INFO

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πειραιώς 100, Αθήνα | Τηλ.: 213 0109300
ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
Οι πόρτες ανοίγουν: 19.30 - ‘Ωρα ‘Εναρξης: 21.00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 € γενική είσοδος | 8 € φοιτητικό-μειωμένο
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Δίκτυο VIVA
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΡΟΔΑ Productions
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
CITY OWLS Communication | Τίνα Παππά
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα