Συνεντεύξεις

Spit the Blood - Okwaho - Η συνέντευξη

 
   Η σκηνή του Crow θα πάρει φωτιά… Τέσσερις μπάντες που εξωτερικεύουν με νότες και πολύ χτύπημα τις μουσικές σκέψεις τους, θα καταλάβουν το χώρο, θα φροντίσουν για την καταστροφή της μέσω και κάτω σπονδυλικής στήλης μας και για το πανάξιο σακάτεμα του σβέρκου. Οι Saddayah από τη Ρουμανία, οι Exomnia από τη Θεσσαλονίκη, οι Spit the Blood και Okwaho συμμαχούν με το Κοράκι και τα υπόλοιπα θα είναι μία ακραία μουσική ιστορία. Ήλθαμε σε επαφή με τους Okwaho και Spit The Blood και πριν από τις πρώτες καρφωτές της ερχόμενης Παρασκευής, έχουμε για σας απαντήσεις και πλάνα. Η Μαίρη Ζαρακοβίτη επικοινώνησε με την Ελευθερία Καλαμπαλή, οι συνεντεύξεις ρυθμίστηκαν και ήλθαν σε πέρας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε πριν πάτε στο LiVE. Το καλύτερο δυνατό ζέσταμα. Θερμές ευχαριστίες στην Ελευθερία και την One.Woman.Company.
Κώστας Κούλης
 
ria1988f
Η μουσική σας θεωρείται ακραία. Εσείς τι λέτε για αυτό; Γιατί επιλέξατε να «υπηρετήσετε» αυτό το είδος;
Okwaho: Είναι αλήθεια ότι το sludge-doom θεωρείται από τα ακραία είδη, ωστόσο δεν επηρέασε αυτό την επιλογή μας να υιοθετήσουμε αυτόν τον ήχο. Απλά νιώθουμε πιο άνετα συνθετικά μέσα σε αυτόν το χώρο. Επιτρέπει ένα συνδυασμό των παλιότερων επιρροών μας με πιο μοντέρνα ακούσματα και σχεδόν όλα τα είδη του σκληρού ήχου. Αν θεωρήσουμε ότι είναι ένα παρακλάδι του μέταλ, τότε είναι αυτό που, μαζί με το ντρόουν ντουμ, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη διαχείριση των συχνοτήτων. Φυσικά οι Okwaho δεν ξεχνούν να δώσουν και μεγάλη σημασία στη σύνθεση και το στήσιμο κάθε κομματιού.
Spit The Blood: Το Metal είναι από τις ρίζες του ακραίο. Άλλωστε, πάντα υπηρετούσε την αντίδραση. Πήγαμε μουσικά στο μονοπάτι που διασκεδάζουμε.

Τι σημαίνει μουσική για εσάς;
Okwaho: Η μουσική είναι, αν όχι το μοναδικό, σίγουρα το πιο δυνατό μέσο έκφρασης και εκτόνωσης σκέψεων και συναισθημάτων που διαθέτουμε. Επίσης είναι και πολύ ισχυρός φορέας ιδεών και μηνυμάτων. Γενικά, με τη μουσική μπορείς να κάνεις τα πάντα, άρα για εμάς είναι… τα πάντα!
Spit The Blood: Διασκέδαση, αποφόρτιση και δημιουργία.
 
okwaho1990
Πώς ξεκινήσατε; Ποια ήταν τα όνειρα που κάνατε και πως περάσατε στην υλοποίησή τους;
Okwaho: Η μπάντα ξεκίνησε κάπου στο 2013 από το Γιώργο (κιθάρα-φωνή) και τον Μπάμπη (μπάσο) και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα με την προσθήκη του Αντρέα (τύμπανα). Όνειρο-στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη μουσική μας και τα μηνύματα που αυτή μεταφέρει με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό μια μπάντα είναι οι ζωντανές εμφανίσεις και οι κυκλοφορίες, οπότε κι εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτό. Και πέρα από την κλασική μέθοδο, πρόβες, μελέτη, ακροάσεις, δεν παραμελούμε και την αλληλεπίδραση με άλλες μπάντες αλλά και καλλιτέχνες από άλλους χώρους.
Spit The Blood: Θέλαμε να παίζουμε τη μουσική μας. Είναι βασικός λόγος να παίζεις σε μια μπάντα. Βρεθήκαμε τρεις άνθρωποι και είπαμε «Πάμε για πρόβα»; Ε, μετά ήρθαν τα Live, το πρώτο μας album… Πάμε για το επόμενο και βλέπουμε. Όνειρα ήταν βήμα βήμα να πετυχαίνουμε πράγματα που θα μας βοηθάνε να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Πρώτα να γράφουμε τη δική μας μουσική, που θα περνάμε καλά. Μετά να παίξουμε Live, να διασκεδάζουμε εμείς και ο κόσμος που μας βλέπει. Ήρθε και μια εταιρεία που μας γούσταρε. Μας έδωσε ώθηση και αυτό, γιατί είναι δύσκολα πλέον τα πράγματα με τις εταιρείες. Γενικά απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και όπου φτάσουμε.
 
spit1989
Ποιες είναι οι επιρροές σας και κατά πόσο σας επηρέασαν;
Okwaho: Η αρχικές επιρροές της μπάντας ήταν τα blues, το 60’s-70’s rock, όλη η stoner sludge doom σκηνή και (παραδόξως;) οι Beatles, που είναι φυσικά μια κατηγορία από μόνοι τους. Στο νεότερο υλικό που ετοιμάζουμε και σιγά σιγά αρχίζουμε να παρουσιάζουμε και στον έξω κόσμο, υπάρχει έντονα και το post στοιχείο. Δεν ξέρουμε κατά πόσο έχει σημασία να μετράμε το πόσο επηρεάστηκε μια μπάντα από τις επιρροές της αλλά το πώς. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να κάνεις τα ακούσματα δικά σου, να τα εξελίξεις μέσα σου και να δημιουργήσεις τον δικό σου ήχο και στο να είσαι μια μπάντα που παίζει σαν την τάδε μεγάλη μπάντα. Ελπίζουμε ότι κάνουμε το πρώτο, αν και αυτό θα το κρίνει το κοινό.
Spit The Blood: Είμαστε τρείς άνθρωποι που έχουμε κοινά, αλλά και διαφορετικά ακούσματα. Σίγουρα μπάντες που μας επηρέασαν είναι οι Metallica, oi Slayer, oi Death, Sepultura, Pantera. Θα ακούσεις πράγματα στη μουσική μας που θα νιώσεις την αύρα από αυτές τις μπάντες, αλλά έχουμε τη δική μας ταυτότητα και με μια ακρόαση στο πρώτο μας album, θα δείτε και από πού έρχεται αυτό, ότι οι Spit The Blood έχουν τη μουσική τους.

Τι πιστεύετε πως χρειάζεται μια μπάντα για να φτάσει στην κορυφή;
Okwaho: Ιστορικά οι μπάντες που έφτασαν στην κορυφή ήταν αυτές που ξεπέρασαν τα μουσικά όρια της εποχής τους και αυτές που κατάφεραν να εκφράσουν αυτό που έρχεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλες οι άλλες μπάντες που απλά αναπαράγουν κάποιο είδος χωρίς να προσφέρουν κάτι καινούριο σε αυτό θα μπορούν να γίνουν καλές σε αυτό αλλά ποτέ δεν θα φτάσουν στην κορυφή, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Αυτό θα ισχύει πάντα στον σκληρό ήχο, αλλά και γενικότερα στη μουσική, εκτός αν κάποια μέρα το marketing της μουσικής βιομηχανίας καταφέρει να καταλάβει και αυτόν τον χώρο, οπότε πλέον στην κορυφή θα φτάνουν όσοι έχουν καλύτερο μάνατζερ.
Spit The Blood: Ταλέντο, οργάνωση, θέληση και συνεχή δουλειά.
 
okwaho1988
Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μπάντες βγάζουν υπέροχες δουλειές, εφάμιλλες του εξωτερικού. Είναι εύκολο για μια μπάντα να βγει από το χωριό που λέγεται Ελλάδα και να ανοίξει τα φτερά της;
Okwaho: Στη σημερινή εποχή με την μορφή που έχει πάρει πλέον το internet, όλες οι μπάντες έχουν περίπου τις ίδιες ευκαιρίες για να ακουστούν έξω από τις χώρες τους. Το δύσκολο είναι οι ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό γιατί οι απαιτήσεις, η δυσκολία οργάνωσης, το οικονομικό ρίσκο και η χρονική δέσμευση που απαιτείται πολλαπλασιάζονται εκθετικά και σχεδόν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο μπάντες που το βλέπουν τουλάχιστον ημί-επαγγελματικά. Στην Ελλάδα η οικονομική κατάσταση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική και χρονική άνεση για κάποιο tour ή για μεμονωμένα λάιβ σε χώρες του εξωτερικού. Παρόλα αυτά υπάρχουν μπάντες που πιστεύουν στον εαυτό τους και το κυνηγάνε σαν τρελοί. Ευτυχώς!
Spit The Blood: Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και δύσκολο. Όταν μιλάμε για μια μπάντα που έχει πιάσει ήδη ένα επίπεδο και παίζει καλά. Από εκεί και μετά επενδύεις και όπως συμβαίνει σε κάθε επένδυση, χρειάζεται χρόνος και χρήμα. Χρήμα τουλάχιστον στην αρχή. Μετά όλα παίρνουν το δρόμο τους.

Τα social media και το youtube θεωρείτε ότι είναι εργαλεία για τους καλλιτέχνες για να προωθήσουν την δουλειά τους ή είναι απλά αναγκαίο κακό;
Okwaho: Τα social media και το youtube, όπως είπαμε και πριν, είναι αυτά που δίνουν πλέον την ευκαιρία σε όλες τις μπάντες να ακουστούν παντού. Δεν χρειάζεται απαραίτητα μια μπάντα να υπογράψει σε κάποια δισκογραφική. Ζούμε βέβαια και στην εποχή της υπέρ-πληροφόρησης και αυτό είναι κάτι που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι μουσικοί, αλλά δεν είναι κάτι που προέκυψε αποκλειστικά από τα social media. Το internet γενικά άλλαξε τους κανόνες και περιόρισε τον ρόλο των εταιρειών σε μουσικά είδη όπου οι ακροατές ενδιαφέρονται για τη μουσική και όχι για χιτάκια της εβδομάδας.
Spit The Blood: Και τα δύο. Σίγουρα είναι εργαλεία γιατί μπορείς να φτάσεις πιο γρήγορα στα αυτιά του κόσμου, αλλά από την άλλη δεν βλέπεις και 100% την πραγματικότητα κάποιας μπάντας. Την πραγματικότητα θα την δεις στο σανίδι.
 
spit1988
Πώς σχολιάζετε τη σημερινή μουσική βιομηχανία;
Okwaho: Το ότι πλέον την λέμε “βιομηχανία” είναι ένα σχόλιο από μόνο του. Η καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε προσπαθεί καθημερινά να μετατρέψει τα πάντα σε προϊόν. Στα πιο mainstream μουσικά είδη δεν υπάρχουν πλέον καλλιτέχνες που θα γίνουν κλασικοί. Δεν υπάρχουν κομμάτια που θα ακούγονται για δεκαετίες, παρόλο που έχουμε τα μέσα να σώσουμε μουσική από το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν μόνο χιτάκια-τσιχλόφουσκες, χωρίς να αποσκοπούν ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί μεγαλύτερη διάρκεια για τη μουσική τους. Έχουν δημιουργηθεί καλούπια για κομμάτια-επιτυχίες και είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετικό πακέτο κάθε φορά. Στον σκληρό ήχο ευτυχώς δεν έχει καταφέρει να κυριαρχήσει αυτή η λογική κυρίως γιατί το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν υποκύπτει τόσο εύκολα σε αυτές τις πρακτικές των εταιρειών, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι καλλιτέχνες προσπαθούν να έχουν όσο πιο λίγες σχέσεις γίνεται με δισκογραφικές. Ειδικά στο χώρο του σλατζ και όχι μόνο φυσικά, που η φάση είναι πολύ πιο αντεργκράουντ και υπάρχει έντονα το στοιχείο της αυτό-οργάνωσης, αλλά και έντονες ιδεολογικές ζυμώσεις.
Spit The Blood: Δύσκολη! Άλλες εποχές, άλλες ευκαιρίες.

Τι ετοιμάζετε για τη συναυλία στο The Crow Club; Θα υπάρξουν εκπλήξεις;
Okwaho: Για όσους δεν μας είδαν στην προηγούμενη εμφάνισή μας με Nebula και Nightstalker, θα έχουμε μια καινούρια black εκδοχή του ομώνυμου κομματιού μας και ένα από τα κομμάτια που ετοιμάζουμε για το δεύτερο δίσκο μας και τα δύο σε πιο δυναμική και ανοιχτή κατεύθυνση.
Spit The Blood: Θα παίξουμε ως συνήθως δυνατά. Θα δει ο κόσμος πως ένα Power Trio, μπορεί να τους κουνήσει για τα καλά. Θα ακούσετε κάποια κομμάτια από το album που ετοιμάζουμε, οπότε αυτό θεωρούμε ότι είναι μια εκπληξούλα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα