Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Enos

 
Στο χώρο του stoner/heavy rock είναι δύσκολο κάποιος να ξεχωρίσει, ειδικά όταν επιπλέον παράγοντα δυσκολίας αποτελεί η πρόσφατη υπερπροσφορά σχημάτων που αναπαράγουν τον, τόσο συγγενή με το stoner, 70’s ήχο. Λίγα είναι τα γκρουπ που τολμούν να πρωτοτυπήσουν όπως π.χ. οι Karma To Burn, με τις σχεδόν αποκλειστικά ορχηστρικές συνθέσεις τους ή οι Torche, με την έντονη μείξη pop στοιχείων στον ήχο τους. Οι Enos στη προκειμένη περίπτωση  ξεχωρίζουν τολμώντας ένα περίεργο πάντρεμα ανάμεσα στους Kyuss και τους Pink Floyd (!) και παρόλο που έχουν λίγα χρόνια που είναι ενεργοί έχουν ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά τους. Το noizy.gr συνομίλησε με το ιθύνοντα νου της μπάντας, Chris Rizzanski.
 
enoslogo
 
Γεια σου Chris, μπορείς να μας πεις πώς δημιουργήθηκε η μπάντα;
Τόσο εγώ (σ.σ. φωνή-κιθάρα) όσο και ο Sparky (σ.σ. τύμπανα) παίζαμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Ήμασταν σε μια μπάντα που λεγόταν Dollar Sent και όταν αυτή διαλύθηκε το 2008 αποφασίσαμε να συνεχίσουμε σαν ένα καινούριο σχήμα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στους Enos. Όταν πρωτοξεκινήσαμε τους Enos είχαμε διαφορετικό μπασίστα, το Gaz White, που προερχόταν από τους Dollar Sent, αλλά δεν έκατσε η φάση μαζί του. Όταν έφυγε, προσλάβαμε το George, μια και ο Sparky τον ήξερε από μια παλιότερη μπάντα που παίζανε μαζί. Παίξαμε αρκετά Live σαν τρίο, πριν τον ερχομό του Sean στη δεύτερη κιθάρα το 2010.   
 
Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας; Θα χρησιμοποιούσες όρους όπως acid rock revival ή stoner/psychedelic rock;
Νομίζω ότι η καλύτερη περιγραφή θα ήταν psycedelic-stoner ή ακόμα space rock. Δεν είμαι σίγουρος για το αν ο όρος "revival" θα μου καθόταν καλά, μια και χρησιμοποιούμε αρκετά στοιχεία του μοντέρνου stoner-rock. Στην πραγματικότητα είμαστε μια μίξη από 70’s space rock, όπως οι Hawkwind και stoner γκρουπ όπως οι Kyuss. Κάποιες μάλιστα φορές μας αναφέρουν σαν doom ή sludge, αλλά ειλικρινά δεν μας τοποθετώ εκεί με κανένα τρόπο. Μπορούμε να γίνουμε αρκετά βαρείς - για τα αυτιά μου τουλάχιστον - χωρίς όμως να υπάρχει αρκετά μεγάλη επιρροή από την μέταλ μουσική ώστε να μας χαρακτηρίσεις μέταλ. Θεωρώ τους Enos σαν ένα γκρουπ του ίδιου είδους με μπάντες όπως οι White Hills.      
 
enoschris
 
Οι δίσκοι των Enos διηγούνται μια φανταστική ιστορία των περιπετειών του χιμπαντζή Enos (εμπνευσμένη απο την αληθινή ιστορία του Enos, του πρώτου χιμπαντζή που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη)! Γιατί διάλεξες αυτό το concept; Τα μελλοντικά σας άλμπουμ θα ακολουθήσουν διαφορετικές περιπέτειες από τη ζωή του Enos;
Στην πραγματικότητα έγραψα ένα ολόκληρο graphic novel που διηγείται μια περίεργη εκδοχή της ιστορίας του Enos, και από εκεί προήλθε η ιδέα να το χρησιμοποιήσω στους δίσκους μας. Το δεύτερο μας άλμπουμ (All Too Human) ακολουθεί επίσης την ιστορία του Enos, όχι όμως τόσο πιστά όσο το πρώτο μας άλμπουμ και λογικά θα συνεχίζουμε να το κάνουμε στις μελλοντικές μας κυκλοφορίες. Έχοντας ήδη μια ιστορία μπροστά μου, με εμπνέει στο να γράψω στίχους και μου δίνει μια ιδέα του τι να δοκιμάσω. Πρέπει επίσης να παραδεχτώ ότι διασκεδάζω με την ιδέα ότι μέχρι την έκδοση του πλήρους graphic novel - αν ποτέ εκδοθεί - θα είμαι μάλλον το μόνο άτομο που γνωρίζει περί τίνος τραγουδώ.
 
Οι συνθέσεις σας μοιάζουν σαν να προέρχονται από τζαμαρίσματα, είναι πράγματι έτσι;
Κατά κύριο λόγο ναι. Συνηθίζουμε να πετάμε μια ιδέα και μετά να τη "δουλεύουμε" μέχρι να βγει κάτι που να μας ικανοποιεί - είναι αρκετά σπάνιο να ξεκινάμε με κάτι και να καταλήγει αναλλοίωτο μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι το κομμάτι “Transform” από το “Chapter One” είναι ίσως το μόνο τραγούδι το οποίο δεν αλλοιώθηκε σχεδόν καθόλου κατά τη συνθετική διεργασία. Μερικές φορές δοκιμάζουμε καινούρια τραγούδια στα Live μας προκειμένου να βολιδοσκοπήσουμε τις αντιδράσεις του κόσμου και να διορθώσουμε τα σημεία που δεν δουλεύουν καλά. Σε γενικές γραμμές, τα κομμάτια των Enos εξελίσσονται από τη σύλληψή τους μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στο δίσκο.
 
enos
 
Παρόλο που η μουσική σας είναι έντονα επηρεασμένη από τις μεγάλες μπάντες του acid/psychedelic rock της δεκαετίας του 70, στα Live σας δεν συνηθίζετε να επεκτείνετε τα ορχηστρικά περάσματα μέσα από εκτενή jams και αντίθετα σέβεστε τη διάρκεια και τη δομή των τραγουδιών, όπως αυτά είναι παιγμένα στα άλμπουμ σας. Θα μπορούσες να σχολιάσεις πάνω σ' αυτό;
Τζαμάρουμε καμιά φορά επί σκηνής. Η εκδοχή του “In Space” από το ζωντανό μας EP, “The East Slope”, έχει ένα μεγάλο jam στη μέση περίπου αλλά ναι, καταλαβαίνω αυτό που εννοείς. Νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτό που έλεγα πριν σχετικά με τη συνθετική διαδικασία. Συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολύ χρόνο με το να τζαμάρουμε και να δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα όταν συνθέτουμε τα τραγούδια, και έτσι με το που ολοκληρώνεται ο δίσκος έχουμε κάτι του οποίου η δομή είναι δεδομένη. Στα Live μας ο Sean συνηθίζει να επεκτείνει τα σόλο του περισσότερο απ' ότι κάνω εγώ, από την άλλη εμένα μου αρέσει να πειράζω αρκετά τα εφέ της κιθάρας… Aν θέλετε να τσεκάρετε, στο “The East Slope”, εγώ βρίσκομαι στο αριστερό κανάλι και ο Sean στο δεξί.
 
Ποιά ήταν η υποδοχή του μουσικού τύπου και των ακροατών μέχρι τώρα;
Καλή, πολύ καλή πραγματικά! Είμαστε άφωνοι από το πόσο ενθαρρυντικές αντιδράσεις είχαμε. Οι οπαδοί μας υπήρξαν υπέροχοι απέναντί μας και τους χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Ο μουσικός τύπος που κάλυψε την κυκλοφορία του “All Too Human” ήταν επίσης ενθουσιώδης!
 
 
Πρόσεξα ότι δίνετε τη δυνατότητα στους οπαδούς να αγοράσουν ένα μεγάλο μέρος της μουσική σας με αντίτιμο της αρεσκείας τους. Είναι μια συνειδητή απόφαση της μπάντας σαν κάποια μορφή μηνύματος ενάντια στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία;
Σε αρκετά μεγάλο βαθμό ναι. Όταν κυκλοφορήσαμε το “Chapter One” ήμασταν σίγουροι ότι ο κόσμος θα το "κατέβαζε" έτσι κι αλλιώς. Είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσεις το παράνομο downloading, αλλά μπορείς κάλλιστα να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Το ελεύθερο downloading του “Chapter One” μας βοήθησε πραγματικά να κάνουμε όνομα όταν ξεκινούσαμε. Το “All Too Human” αντιθέτως βγήκε από εταιρία και θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στη Stargun Music για τη λογική τιμή. Είναι σπουδαία εταιρία και καταλαβαίνουν ότι αν διατηρείς χαμηλές τιμές στις κυκλοφορίες ο κόσμος θα ανταποκριθεί.
 
Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του γκρουπ;
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε ένα live DVD. Βιντεοσκοπήσαμε την εμφάνισή μας στο Sussex University τον περασμένο Μάρτιο. Τα κομμάτια του “The East Slope” προέρχονται από αυτή την ηχογράφηση και, λογικά, o κόσμος θα έχει την ευκαιρία να το δει αρκετά σύντομα. Είδαμε το πρώτο μοντάζ και το αποτέλεσμα μας έκανε ν' ανυπομονούμε να το κυκλοφορήσουμε! Συζητάμε επίσης το ενδεχόμενα να κυκλοφορήσουμε ένα single ή ένα ΕΡ, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Εκτός αυτού, είμαστε συγκεντρωμένοι στις Live εμφανίσεις μας. Αυτό τον καιρό προσπαθούμε να κλείσουμε ακόμα περισσότερα Live και θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από τις ιστοσελίδες μας!
 
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα