= Συνέντευξη με τους Savage
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Savage

Καμιά φορά (εντάξει, πολλές φορές!), εκεί που σκαλίζω τα βινύλιά μου, πέφτω πάνω σε δίσκους συγκροτημάτων NWOBHM και – λόγω ηλικίας εννοείται – συγκινούμαι εύκολα… Η τριετία ’79-81, οι χίλιες και μία μέρες (μην βγάζετε calculator, δεν σας αρέσει έτσι όπως είναι γραμμένο;) που άλλαξαν για πάντα τον παγκόσμιο Ροκ μουσικό χάρτη, έβγαλαν ένα τρένο συγκροτήματα, μερικά από τα οποία είναι σήμερα ονόματα πρώτου μεγέθους. Πολλές από τις μπάντες που ανδρώθηκαν εκείνη την εποχή, ακόμα κι αν δεν είχαν κυκλοφορήσει άλμπουμ μέσα στην τριετία αλλά λίγο ή πολύ μετά, κουβαλάνε από τότε την ταμπέλα του NWOBHM και κραδαίνουν περήφανα τη βρετανική σημαία. Οι Savage είχαν κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, το “Let It Loose”, το οποίο μάλιστα είχαν διασκευάσει στο καπάκι οι άγουροι τότε Metallica, κομμάτι που στη συνέχεια ακούστηκε ξανά και ξανά, αφού οι Αμερικανοί έσπαγαν όλα τα κοντέρ… Τριάντα χρόνια μετά το πρώτο τους άλμπουμ και ένδεκα χειμώνες μετά την προηγούμενη δουλειά τους, οι Savage επιστρέφουν και το “Sons Of Malice” είναι μελωδική πραγματικότητα. Η τρόικα των «Αγρίων», η μπάντα χωρίς το drummer δηλαδή, κάθεται απέναντί μας και απαντάει με πάθος και χιούμορ σε ό,τι αφορά το καινούργιο άλμπουμ, τις επόμενες συναυλίες και τις δουλειές που έπονται. Τι, νομίζατε ότι με ένα στούντιο δίσκο θα τη βγάλουν και τέλος; Όοοοχι, εδώ έχουμε σχέδια για το μέλλον. Και, ναι, δεν έχασαν ευκαιρία να μου την πουν. Ευτυχώς δηλαδή, για να παρκάρω το καλάμι μόνιμα…
 
savagesine02122012339
 
Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από το προηγούμενο άλμπουμ σας. Πώς νιώθετε που επιστρέψατε; Πώς νιώθετε που έχετε βγάλει ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ;
Andy Dawson: Αισθανόμαστε καταπληκτικά! Επιστρέψαμε με νέο υλικό… Είναι από τα καλύτερα άλμπουμ που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια και ηχητικά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δημιουργήσει, με διαφορά από τα άλλα.
Chris Bradley: Είναι καλό που επιστρέψαμε… Ο καθένας μας τραβούσε τα δικά του ζόρια, είχε τα δικά του προβλήματα, και όλα αυτά μας προκαλούσαν δυσκολίες… Τώρα όμως είμαστε εδώ και έχουμε βάλει πάλι μπροστά!
Kristian Bradley: Είναι φοβερή φάση να αποτελώ μέρος της επιστροφής των Savage. Είναι πολύ καλό άλμπουμ, είναι το καλύτερο άλμπουμ των Savage μέχρι σήμερα. Αποτελεί τιμή για μένα η ενασχόληση με τη δημιουργία του.
 
savagesinechris
Ποια η ανταπόκριση για το “Sons of Malice” μέχρι στιγμής; Πώς το αντιμετωπίζει ο Τύπος, τι λένε οι οπαδοί;
Chris: Τα περισσότερα περιοδικά έχουν γράψει καλά λόγια, πραγματικά καλά! Όσο για τους οπαδούς, αν τα Live που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα λένε κάτι, τότε και αυτοί θα πρέπει να το έχουν αγαπήσει!
Andy: Η μεγάλη πλειοψηφία των κριτικών είναι καλή και μας στηρίζει. Όλοι έχουν απολύτως καταλάβει τι παίζεται. Είναι καινούργια δουλειά, έχει όμως την αίσθηση του “Old school”.
Kristian: Έχουμε πάρει καλές κριτικές και νομίζω δίκαια. Είναι ένα φονικό άλμπουμ, με πολύ ευρεία ανταπόκριση.
 
Το εναρκτήριο “The Rage Within” ακούγεται εντελώς NWOBHM! Είστε σίγουροι ότι δεν ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο για να γράψετε το κομμάτι και μετά επιστρέψατε για να το κυκλοφορήσετε;
Andy: Ναι, εννοείται! Γύρισα πίσω στο χρόνο, έγραψα το riff και μετά επανήλθα στο σήμερα! (γέλια) Είναι φοβερό κομμάτι για να ξεκινήσει ένας δίσκος και θα ήθελα πολύ να μου «κατέβουν» κι άλλες τέτοιες ιδέες. Α, στα Live το παίζουμε πιο γρήγορα!
Chris: (γελάει) Φυσικά και δεν ταξιδέψαμε στο χρόνο! Το πώς ακούγεται είναι μάλλον απόρροια του τι κάνουμε, πως παίζουμε!
 
savagesineandy
Αυτό που ακούω στο άλμπουμ σας είναι Heavy Rock, γεμάτο μελωδία και ταχύτητα. Πότε ξεκινήσατε να συνθέτετε το υλικό; Τι είχατε κατά νου όταν γράφατε; Αυτό που βγάλατε τελικά είναι αυτό που θέλατε με κάθε λεπτομέρεια;
Chris: Ποτέ δεν καθόμαστε να δουλέψουμε με βάση κάποιο πλάνο. Είμαστε κλασσική περίπτωση τεσσάρων ανθρώπων που τζαμάρουν σε ένα προβάδικο πάνω σε διάφορα riff, κυρίως του Andy και όταν φτάσουμε σε ένα σημείο να αρέσει σε όλους μας αυτό που βγάλαμε, μπαίνω στη διαδικασία να βγάλω στίχους και μελωδίες στη φωνή και αυτό είναι όλο το παραμύθι! Ο μοναδικός κανόνας που ακολουθούμε είναι ότι θα πρέπει να μας αρέσει. Ελπίζουμε να αρέσει και σε σας. Είναι το καλύτερο άλμπουμ μας, όσον αφορά τον ήχο, αυτό όμως έχει να κάνει και με τις δεξιότητες του Mark (σ.σ. Nelson – τύμπανα), ο οποίος μας έβγαλε όπως πραγματικά ακουγόμαστε!
Andy: Μαζεύω ιδέες και riff εδώ και μερικά χρόνια, μόλις το 2009-10 όμως τα έβαλα κάτω για να τα δουλέψω. Είναι όπως το είχαμε σχεδιάσει συν το ότι έχουμε μερικά γκρουβάτα πράματα εδώ κι εκεί, καθώς και ένα Blues πασπάλισμα. Είμαστε πραγματικά καλοί στις μελωδίες και τα riff.
Kristian: Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι περισσότερο ακόμα. Δεν καθίσαμε να γράψουμε κάτι σαν το “Loose ‘n’ Lethal II”. Βρεθήκαμε παρέα και τζαμάραμε σε ιδέες του Andy και σε δικές μου.
 
savagemark
Έχετε καταφέρει να διατηρήσετε τον original ήχο των 80’s, καταφέρατε όμως να κάνετε ένα σύγχρονο άλμπουμ παράλληλα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αναπαράγετε το συναίσθημα τριάντα τόσων ετών στο παρελθόν;
Andy: Κοίτα, μπήκαμε σε ένα δωμάτιο και Ροκάραμε και αυτό κάναμε όταν ξεκινούσαμε με αυτή εδώ την μπάντα. Να ένα riff, φύγαμε τώρα!
Chris: Όπως είπα και πριν, δεν είχαμε κανένα σχέδιο… Αυτό που μας βοήθησε πολύ ήταν ότι βρεθήκαμε μαζί σε ένα προβάδικο, κάτι που είχε να μας συμβεί από τη δεκαετία του ‘80.
Kristian: Ο τρόπος με τον οποίο γράψαμε το άλμπουμ ήταν εντελώς “Old school”. Τζαμάραμε σε ένα κρύο και σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό ίσως να φταίει που ακουγόμαστε έτσι.
 
Θα κάνετε κάποιο video για το άλμπουμ; Έχετε βρει για ποιο κομμάτι;
Andy: Κάναμε το “Sons Of Malice”, το κάναμε πέρυσι. Είναι το πρώτο μας «κανονικό» video και φαίνεται πολύ cool. Ετοιμάζουμε τώρα να κάνουμε ένα video για το “The Rage Within”, σε τελείως διαφορετικό μοτίβο αυτή τη φορά.
Chris: Είναι ήδη στο YouTube το “Sons Of Malice”, τσέκαρέ το! Και ναι, το πιο πιθανό είναι να κάνουμε ένα δεύτερο video για το “The Rage Within”.
Kristian: Καλά, δεν ήξερες ότι ήδη έχουμε κάνει video για το άλμπουμ; (γέλια)
 
savagekris
Από Live τι γίνεται; Πότε θα σας δούμε στη σκηνή;
Christian: Παίξαμε σε κάνα δυο φεστιβάλ προς το τέλος της χρονιάς και ήδη έχουμε κλείσει για να παίξουμε στο Headbangers Open Air, στη Γερμανία, τον ερχόμενο Ιούλιο. Θέλουμε να παίξουμε παντού, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. Να το πεις στους promoter σας εκεί ότι είναι εύκολο να μας βρουν!
Andy: Ήταν φοβερή φάση εκείνα τα δύο φεστιβάλ. Βγήκαμε και τα σπάσαμε! Τώρα προγραμματίζουμε διάφορα… Τι λες, θα είναι και η Ελλάδα μέσα;
Kristian: Ναι, αυτό!
 
Τι αντιπροσωπεύει για σας αυτό το άλμπουμ; Είναι η αρχή της καινούργιας σας ζωής σαν μπάντα; Είναι κάτι one-off; Τι να περιμένουμε από σας στο μέλλον;
Chris: Σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα Live άλμπουμ φέτος, για να γιορτάσουμε τα τριάντα χρόνια του “Loose ‘n’ Lethal”… Θα ξεκινήσουμε κάποια στιγμή να γράφουμε το επόμενο άλμπουμ μας, με προοπτική να το ηχογραφήσουμε του χρόνου. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο να παίξουμε όσο πιο πολλά Live μπορούμε, σε όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο, οπουδήποτε μπορούμε!
Andy: Ετοιμάζουμε πολλά για το μέλλον. Μόλις βγάλαμε το δίσκο μας και σε βινύλιο, με τρία μπόνους κομμάτια. Όπως είπε κι ο Chris, πάμε για ένα Live album για φέτος και ένα στούντιο για του χρόνου.
Kristian: Επίσης, αυτό που δεν θα πρέπει να περιμένετε από μας, είναι μια «Δευτέρα παρουσία» του “Loose ‘n’ Lethal”. Σίγουρα πρόκειται για την αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας και ιδιαίτερης εμπειρίας.
 
Κώστας Κούλης
 
savagesinewhitewall2
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις