= Queensryche Συνέντευξη 2016
Συνεντεύξεις

loogoo

Queensryche Συνέντευξη 2016

 
 
   Το συγκρότημα του υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου, το θρυλικό σχήμα από την πόλη της βροχής, του καφέ, της τεχνολογίας, των αεροπλάνων και της άπιαστης μελωδίας, οι Queensryche, βρίσκονται ίσως στην καλύτερη φάση τους σε σχέση με τα συμβάντα του 2012. Το σχήμα είναι σε περιοδεία συνεχώς, υποστηρίζοντας το τελευταίο και πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ της, το “Condition Human”. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μία συνέντευξη όταν η μπάντα έχει χίλιες δυο υποχρεώσεις ή όταν κάθε βράδυ είναι και σε άλλη πόλη, είναι όμως πιο εύκολο όταν έχεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν. Η Tina Peek είναι το κεντρικό πρόσωπο σε όλη εκείνη την προσπάθεια, που κράτησε αρκετές ημέρες, μέχρι να κάτσει «απέναντί μας» ο Michael Wilton και να ανοίξει το skype του. Την ευχαριστώ πολύ προσωπικά.
 
q16r01
Πώς πάτε μέχρι τώρα; Πώς πάει η περιοδεία;
Πρώτα απ’ όλα και πέρα απ’ όλα, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Χαιρετίζω όλους τους οπαδούς μας στην Ελλάδα! Η περιοδεία για το 2016 πάει πολύ δυνατά… Πάμε μια χαρά, το διασκεδάζουμε… Ξεκουραζόμαστε λιγάκι αυτή την περίοδο (σ.σ. η συνέντευξη έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου) και ετοιμαζόμαστε για τις πρόβες για το δεύτερο σκέλος. Οι Queensryche κινούνται προς τα εμπρός, κάνοντας την “Human Condition” Tour.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί και Ευρωπαϊκές ημερομηνίες…
Ναι, σωστά! Είμαστε αρκετά τυχεροί και ευγνώμονες που θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη… Η περιοδεία θα κρατήσει γενικά τρεις με τέσσερις εβδομάδες (σ.σ. οι δύο-και-κάτι από αυτές περίπου στην Ευρώπη), πάνω σ’ αυτή δουλεύουμε και θεωρούμε ότι θα περάσουμε καταπληκτικά! Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουμε!  

q16r02Το “Condition Human” κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη. Τι σχόλια έχετε αποσπάσει ως τώρα; Ποια η ανταπόκριση μέχρι σήμερα;
Η κυκλοφορία του “Condition Human” έγινε από τη Century Media και περιοδεύουμε συνέχεια, δίνοντας παράλληλα δεκάδες συνεντεύξεις. Η μία συνέντευξη μετά την άλλη, να, όπως τώρα… Αν κάνεις μια βόλτα στο διαδίκτυο, θα δεις όλες τις κριτικές για το άλμπουμ, οι οποίες είναι όλες τους εξαιρετικές! Με το “Condition Human” μπήκαμε στα chart σε χώρες που είχαμε να βρεθούμε δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Πραγματικά είμαστε ευτυχείς με αυτό το άλμπουμ και θα συνεχίσουμε να δίνουμε συνεντεύξεις, να μιλάμε γι αυτό. Το promotion πάει μια χαρά και μας ευχαριστεί πολύ το πόσο καλά έχει πάει ο δίσκος σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ευτυχείς στη Γη των Queensryche!
 

Θα έλεγες ότι αυτό το άλμπουμ είναι το επόμενο βήμα για σας;
Ναι… Το “Condition Human” είναι προφανώς η φυσική εξέλιξη στην ιστορία των Queensryche. Αυτή ή «έκδοση» με τον Todd La Torre έχει πάει εξαιρετικά. Έχουμε κινηθεί, έχουμε αγγίξει όλο τον κόσμο… Πάντα προσπαθούμε να εξελιχθούμε, πάντα προσπαθούμε να εξελισσόμαστε σε κάθε δίσκο μας… Ξέρεις τι… Αυτό αγαπούν και οι οπαδοί μας, αυτό τους αρέσει με μας. Δεν είναι εντελώς σίγουροι για το τι να περιμένουν. Προσπαθούμε να το κινούμε σωστά και το “Condition Human” έχει αγκαλιαστεί από όλους. Σε όλα τα επίπεδα.
 
q16r03
Το “Guardian” είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά τραγούδια που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια από τους Queensryche…
Είναι ένα τραγούδι που το έχω γράψει εγώ μαζί με το Scott Rockenfield και τον Todd La Torre. Έχουμε κάνει τρία βίντεο ως τώρα, ένα για το “Guardian” και ένα από το Wacken για το “Arrow Of Time”, καθώς και ένα τώρα για το “Eye9”. Αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν σχέδια για να κάνουμε άλλο ένα με τη Century Media, ώστε να συνεχίσουμε να προμοτάρουμε τη μπάντα. Το περιμένουμε πως και πως για να κάνουμε κι άλλο βίντεο.

Έχετε αποφασίσει για ποιο τραγούδι;
Δεν το έχουμε εντελώς αποφασίσει… Όλοι μας έχουμε ιδέες, όλοι μας πετάμε τίτλους στο τραπέζι… Τίποτα το οριστικό ακόμα όμως… Είμαι σίγουρος πάντως πως όταν με το καλό ξεκινήσουμε τις συναντήσεις με τη δισκογραφική, θα κυκλοφορήσει το νέο…

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται απόλυτα δημιουργική για το συγκρότημα. Όλοι σας συμμετέχετε τώρα πια;
Κοίτα… Η δημιουργικότητα ρέει τώρα! Τι να σου πω… Όλοι μας μπορούμε να γράψουμε πια. Υπάρχει δημοκρατία στη μπάντα. Μέσω αυτής ακριβώς της δημοκρατίας παίρνουμε ιδέες από όλους στο σχήμα. Συμπεριλαμβανομένου και εμού! Ξέρεις, πάντα έγραφα, πάντα συνέθετα και μάλιστα συνέχεια. Αυτό που ακούς είναι στην ουσία διάφορα κομμάτια από τραγούδια που γράφτηκαν στο παρελθόν και που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ως τώρα. Έχω ένα σωρό demo υλικό, από το οποίο παίρνω ιδέες και ακόμα-ακόμα και έμπνευση! Άρα, όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν παρά πολλές ιδέες… Το “Guardian” είναι ένα τραγούδι, για το οποίο πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να ανοίγει το άλμπουμ. Αντί να έχεις ένα instrumental για εισαγωγή πας και «χτυπάς» με αυτό το κομμάτι! Το να αλλάζεις τα πράγματα κάποιες φορές είναι τελικά αναγκαίο… Είναι ένα πολύ δυναμικό τραγούδι το “Guardian”. Για την ώρα είναι το κομμάτι με το οποίο ξεκινάμε το σετ στην περιοδεία και ακούγεται τρομερά! Το ρεφρέν είναι υμνικό και οι κιθάρες, τα τύμπανα και το μπάσο ακούγονται υπέροχα! Είναι ένα πραγματικό Queensryche τραγούδι.
 
q16r04
 
Αν και έρχεστε στην Ευρώπη σχεδόν κάθε χρόνο, η Ελλάδα έχει να σας δει από το 2006…
Οι ατζέντηδές μας στην Ευρώπη μαζεύουν προσφορές από παντού. Είναι πάντα πρόκληση να προγραμματίζεις μια ολόκληρη περιοδεία. Ιδίως σε μια περιοχή με τόσα φεστιβάλ όπως η Ευρώπη. Μιλάμε ότι θα πρέπει να συνδυαστούν πολλά πράγματα. Για κάποιο λόγο η νότια Ευρώπη είναι πάντα δύσκολη στον προγραμματισμό… Είμαι σίγουρος πως οι προμότερ μας έχουν μιλήσει με όλο τον κόσμο γιατί έχουμε προσφορές από παντού. Πραγματικά προσπαθούμε πολύ, προσπαθούμε να πάμε παντού, αλλά κάποιες φορές είναι δύσκολο να οργανωθούν όλα αυτά. Κι αυτό είναι χάλια! Μας χαλάει απίστευτα, γιατί οι οπαδοί μας υποφέρουν… Περνάνε ένα σωρό χρόνια χωρίς να μας δουν από κοντά… Προσπαθούμε να παίξουμε παντού, αλλά αυτό, δυστυχώς, απαιτεί χρόνο…
 

Θα έλεγες ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το διάδοχο του “Condition Human”;
Το κουβεντιάσαμε με τη δισκογραφική μας… Στην ουσία η ιδέα ήλθε από την ίδια τη Century Media. Προφανώς επέλεξαν την επόμενη οψιόν στο συμβόλαιό μας… Το σχέδιο είναι να ξεκινήσουμε κάτι στο τέλος του χρόνου. Είμαι σίγουρος πάντως πως ο καθένας μας έχει ξεκινήσει να κάνει τα demo του. Ναι, το σκεφτόμαστε και προς το τέλος του έτους θα βάλουμε μπρος. Σίγουρα θα περιμένετε ακόμα μια κυκλοφορία από τη Century Media.

Το σετ σας περιλαμβάνει καινούργια τραγούδια καθώς και από τα «παλιά» σας. Σκέφτεστε να ακουμπήσετε κομμάτια από άλλες περιόδους, όπως, ας πούμε, από τα άλμπουμ μετά το “Promised Land”;
Έχουμε παίξει το “Damaged” μέχρι τώρα… Είναι ένα ωραίο τραγούδι, ο Todd πραγματικά το ευχαριστιέται και είμαστε ευτυχείς που είναι στο σετ. Το έχουμε αλλάξει το σετ. Είναι ένα ποικίλο σετ τραγουδιών. Προσπαθούμε να βάζουμε πιο πολλά κομμάτια από το “Condition Human” στο σετ και σε λίγο καιρό θα το δεις αυτό. Όσον αφορά την παλαιότερη δισκογραφία μας, είναι πολύ ωραίο να ανακατεύουμε και να κάνουμε προσθήκες. Όταν όμως παίζεις live, οι promoter και οι «ιδιοκτήτες» θέλουν να ακούνε τα “standard”… Έτσι λοιπόν πρόκειται για μια συνεχή μάχη, προκειμένου να τους έχεις όλους ευχαριστημένους! (γελάει) Όταν κάναμε την περιοδεία “Return To History”, κάνα δυο χρόνια πριν, προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στα παλιά άλμπουμ και σε μερικά από το “Queensryche” άλμπουμ του 2013. Τώρα πια ήλθε ο καιρός να εστιάσουμε στο “Condition Human” και να βάλουμε πιο πολλά τραγούδια από αυτό στο σετ.
 
q16r05
Ναι, μια και το κοινό το γουστάρει το νέο άλμπουμ…
Ναι! Πάει πολύ καλά! Κι ο λόγος γι αυτό είναι πως έχει κάτι από τα «παλιά» και κάτι από τη σύγχρονη εποχή κι αυτό δένει εξαιρετικά. Παίζουμε σε κόσμο που είχε να μας δει από τη δεκαετία του ’90. Είναι μαγικό να βλέπεις τον κόσμο από κάτω να διασκεδάζει και να λέει «Θεέ μου, είχα να το ακούσω αυτό χρόνια»! Αν και παίζουμε κάθε βράδυ, για το κοινό είναι διαφορετικά… Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλά τραγούδια που θέλει να ακούσει το κοινό… Είναι πολύ καλό αυτό.

q16r07Michael, θα έλεγες ότι βρήκατε επιτέλους το δρόμο σας με τον Todd;
Οι Queensryche είναι ένα συγκρότημα που έχει μέσα του την εξέλιξη. Πάντα ήταν έτσι και πάντα θα είναι έτσι. Το 1997, όταν ο Chris έφυγε από το σχήμα και από τότε είχαμε διάφορους κιθαρίστες στο γκρουπ… Το εξελίσσαμε συνέχεια και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν υπέροχα Η μάχη για να ξανανεβούμε ήταν δύσκολη, τα καταφέραμε όμως. Τώρα πλέον χαμογελάμε όλοι μας και τώρα πλέον τα πράγματα πάνε καλά για μας. Τα συγκροτήματα περνάνε από διάφορες φάσεις όταν μέλη έρχονται και φεύγουν. Είναι μέρος της δουλειάς… Να σου πω πως το βλέπω εγώ. Είναι Queensryche! Αυτό που στην τελική βλέπει ο κόσμος είναι οι Queensryche. Βλέπουν τη «φίρμα», βλέπουν τα μπλουζάκια… Βλέπουν το όνομα παντού! Το όνομα και το image αυτού του ονόματος είναι πολύ πιο δυναμικά από οποιοδήποτε πρόσωπο-μέλος. Για τους νέους οπαδούς ιδίως, αυτό είναι τρομερό! Και το κοινό μας είναι πολυποίκιλο τώρα πια. Έχουμε πολλούς νέους οπαδούς. Έρχονται και μας τσεκάρουν, παράλληλα με τους οπαδούς που έχουμε εδώ και χρόνια, από τότε που ξεκινήσαμε. Έχουμε χτίσει ένα στιβαρό δέσιμο με τον κόσμο μας… Αν ρίξεις μια ματιά στην πρόοδο που έχουμε κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι συνεχής και προς τα πάνω. Έχουμε δουλέψει πολύ γι αυτό όμως. Και να ξέρεις… Έρχονται ακόμα καλύτερες μέρες για τους Queensryche…

Το έχετε σκεφτεί καθόλου να κάνετε ένα Live – για ένα βράδυ μόνο – με τον Chris;
Α, για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο! (πολλά γέλια) Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι ο Chris είναι φίλος μου, ότι κάνουμε παρέα… Περνάμε πολύ καλά! Πάντα με ρωτάει για τα υπόλοιπα παιδιά, για το πώς πάμε. Κοίτα, έχουμε την «ευχή» του Chris DeGarmo! Αγαπά αυτό που κάνουμε, αγαπά τα παιδιά, είναι ευτυχής για το πώς προχωράμε, αλλά για αυτό που λες, για το κάτι παραπάνω, ώστε να έχει κίνητρο να το κάνει… Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ρωτήσεις προσωπικά στον ίδιο τον κύριο Chris DeGarmo!

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!
Εγώ σε ευχαριστώ! Όπως ευχαριστώ και όλους του οπαδούς μας στην Ελλάδα! Σας ευχαριστούμε πολύ που μας στηρίζετε, που στηρίζετε τους Queensryche όλα αυτά τα χρόνια!

Κώστας Κούλης
 
q16r06
 
Αντί επιλόγου: όταν η Century Media μου έστειλε πέρυσι το καλοκαίρι το δίσκο για κριτική, έκανα το σύνηθες και πλέον αυτονόητο. Έγραψα κριτική για το άλμπουμ και έστειλα το link στη δισκογραφική και όσους αναμιγνύονται με τα της μπάντας και ζήτησα συνέντευξη. Η απάντηση ήταν να περιμένω, μια και η ζήτηση ήταν μεγάλη. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να περιμένω, είχα όμως πρόβλημα όταν το συγκεκριμένο άτομο από τη Century Media, το οποίο είναι με διαφορά ο χειρότερος PR υπάλληλος που έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου, δεν απαντούσε στα mail μου και μάλιστα στράβωνε όταν απευθυνόμουν σε συναδέλφους του, για να μάθω για την πορεία του αιτήματός μου. Κάποια στιγμή μου είπε πως «Δεν είμαι ο μόνος που επιθυμεί να μιλήσει με τον Todd” και πως «Συνεντεύξεις δίδονται μόνο στα ‘σημαντικά’ ΜΜΕ στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές-κλειδί». Επειδή όμως εγώ είμαι Έλληνας και δεν μασάω με τις παπαρολογίες του κάθε ανεύθυνο-υπεύθυνου «κοστουμιού», στράφηκα στο ίδιο το συγκρότημα. Έστειλα μήνυμα στο Michael Wilton, του είπα πως θεωρώ τη στάση του υπαλλήλου ρατσιστική τουλάχιστον και πως ελπίζω ότι δεν αντικατοπτρίζει τη γενικότερη στάση της δισκογραφικής. Ο Whip «μεταβίβασε» υποδειγματικά το μήνυμά μου… Μια-δυο μέρες μετά εμφανίστηκε η Tina Peek, social media manager των Ryche, η οποία μου συμπαραστάθηκε σαν αδελφή σε όλο αυτό το εγχείρημα. Είχαμε επαφή καθημερινά και το οργανώσαμε παρέα προκειμένου να βρεθεί ο χρόνος. Στο τέλος η συνέντευξη έκλεισε και έχω πλέον ένα υπέροχο σύμμαχο στο πρόσωπο αυτής της χαρισματικής κυρίας. Είναι περιττό να πω πως όλη αυτή η συνέντευξη «αφιερώνεται» στην Tina Peek, στο συγκρότημα των Ryche που σεβάστηκε απόλυτα το δεσμό του με το ελληνικό κοινό και όλους εσάς. Όσο για το άτομο στη Century Media… Θα του στείλω το Link της συνέντευξης με ένα μήνυμα εντελώς προσωπικό… Καλά να περνάτε, Ryche On, Take Todd Of The Flame!
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις