= Συνέντευξη με τον Πέτρο Σαριδάκη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Πέτρο Σαριδάκη

 
   Η κρητική λύρα έχει το δικό της παίξιμο, το δικό της ήχο, το δικό της νταλκά, το δικό της λαό. Όσο για παίχτες... Έχει πολλούς. ΠΟΛΛΟΥΣ! Και είναι πολλοί απ’ τους πολλούς τόσο καλοί, που στα χέρια τους παίρνει φωτιά και αφηγείται ιστορίες γεμάτες μέλι και καρφιά... Ο Πέτρος Σαριδάκης ξεκίνησε από τα τρυφεράτα του να παίζει και σήμερα αποτελεί έναν από τους πραγματικά σπουδαίους διαπιστευτές του οργάνου. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στο παίξιμό του αλλά και στον τρόπο που μιλάει για «εκείνη». Είναι το δίχως άλλο ευδαιμονία να παρατηρείς ένα νέο άνθρωπο να θαυμάζει τόσο πολύ την παράδοση και να αισθάνεται υπερπλήρης όταν παίζει. Εννοείται φυσικά ότι «νταραβερίζεται» και με άλλα όργανα, αλλά όλα τούτα θα τα διαβάσετε παρακάτω. Πολλά ευχαριστώ στην Αρτίνα Γκέτση για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
saridakis01
 
Ξεκίνησες από δέκα ετών να παίζει λύρα και σήμερα θεωρείσαι βιρτουόζος στο όργανο. Πώς αισθάνεσαι; Όταν παίζεις, είναι πάντα για σένα «σαν την πρώτη φορά»;
Νομίζω ότι κάθε φορά είναι «πρώτη φορά» και μου δίνεται η δυνατότητα να βλέπω πως διαχειρίζομαι όλη αυτή την ενέργεια που δέχομαι. Η πρώτη φορά δε συγκρίνεται με καμία και θα είναι πάντοτε στη μνήμη μου. Όσον αφορά αυτό που λες... Βιρτουόζος... Δεν νιώθω έτσι, απλά η δουλειά μου και ο τρόπος που μελετάω δεν με αφήνουν να χαλαρώνω. Θέλει πολύ αγώνα για να φτάσεις και να κατακτήσεις λεπτομέρειες του Οργάνου.
 
saridakis02Πού βρίσκεσαι αυτή την περίοδο; Ηχογραφείς, παίζεις, ασχολείσαι με κάποιο άλλο όργανο... Το ρωτώ γιατί ξέρω ότι σε ιντριγκάρει και η κιθάρα.
Αυτή την περίοδο είμαι στην ευχάριστη θέση να τελειώνω την τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά μου, η οποία λέγεται «Το Νάμι«, μια δουλειά που πειραματιζόμαστε εγώ και οι συνεργάτες μου σε διάφορους ήχους, σε διάφορα όργανα, σε παλιές μελωδίες, σε διασκευές και γενικά σε μια εναλλακτική διάθεση. Πιστεύω ότι θα είναι μια δουλειά έκπληξη. Ασχολούμαι και με το μπουλγαρί, τον Κρητικό ταμπουρά δηλαδή... Και σ' αυτή τη δουλειά τα περισσότερα όργανα είναι παιγμένα από εμένα. Έχουν επίσης συμβάλει με τη βοήθειά τους, η οποία είναι μεγάλη, ο Χρήστος Τζελεπόπουλος, ο Αντώνης Γερογιάννης, ο Παναγιώης Κουτούζος και ο Κώστας Καλατζής. Είναι πραγματικότητα πως η κιθάρα είναι από τις μεγάλες μου αγάπες. Ξεκίνησα με την κιθάρα, με κλασσική μουσική και είναι στη ζωή μου όπως και η λύρα...
 
Τι είναι αυτό που σε εξιτάρισε όσον αφορά τη λύρα. Ο ήχος, ο τρόπος, όλα της;
Αυτό που με εξιτάρει στη λύρα είναι η γλυκύτητά της σε συνδυασμό με την επιθετικότητα που τη διακρίνει... τη δυνατότητα που έχουμε να εκφραζόμαστε και να κάνουμε πράξη κάθε σκέψη. Είναι το όργανο που με τράβηξε και που έχει απεριόριστες δυνατότητες για να δημιουργήσεις.
 
saridakis05
 
Πώς είναι κάθε φορά που παίζεις και κόσμος κατά πολύ μεγαλύτερος από σένα συγκινείται και το βγάζει αυτό και το παρατηρείς;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για μένα και βέβαια σου δίνει μεγαλύτερη ευθύνη για να πραγματοποιήσεις όλες αυτές τις ιδέες. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία να ικανοποιούνται και να συγκινούνται. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ όμορφο όλο αυτό.
 
saridakis03
 
Έχεις δηλώσει ότι αισθάνεσαι «παραδοσιακός». Θεωρείς ότι αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό στο παίξιμό σου και τη μουσική σου θεώρηση γενικότερα;
Πιστεύω ότι η αμιγώς κρητική μουσική ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αποτελεί την κύριά μου ενασχόληση, όσον αφορά την κρητική μουσική. Μ' αρέσουν πάρα πολύ οι παλιοί σκοποί, αλλά ασχολούμαι με ένα είδος μουσικής, το οποίο έτσι κι αλλιώς πραγματεύεται την παράδοση. Οπότε, ναι, είμαι παραδοσιακός!
 
 
Ποιο πιστεύεις ότι είναι το φόρτε σου στον τρόπο που παίζεις;
Έχω την εντύπωση ότι προσπαθώ να κολλήσω εκείνες τις μελωδίες, οι οποίες εξιτάρουν και τον κόσμο αλλά και εμένα προσωπικά.
 
Τι είναι αυτό που θα συνέστησες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη λύρα;
Η λύρα θέλει σεβασμό, αγάπη, θέλει μελέτη και για να φτάσει ο ενδιαφερόμενος στο πολυπόθητο αποτέλεσμα πρέπει να έχει πρόγραμμα και κουράγιο. Και είναι ευχάριστο που πολλά παιδιά σήμερα ασχολούνται με την κρητική λύρα!
 
Κώστας Κούλης
 
saridakis04
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα