Συνεντεύξεις

Perfect Mess - Η συνέντευξη

 
   Βγήκε αυτός ο δίσκος, που λέτε, ο “Breathe” και καθόμουν, άκουγα, ξανάκουγα, το σκεφτόμουν λίγες στιγμές και να άλλη μια φορά το κουμπάκι για την επόμενη ακρόαση. Οι Perfect Mess έφτιαξαν ένα τέλειο – ήτοι πέρφεκτ – messάτο κοστούμι, που κάνει για κάθε κορμί. Όπως ακριβώς και η μουσική τους. Μιλάμε με το συγκρότημα για το άλμπουμ, για τα επόμενα LiVE, για το καινούργιο βίντεο – η επιλογή του οποίου ήταν ευχή μου, όταν έγραφα την παρουσίαση – και φυσικά ό,τι τους κάνει να δημιουργούν. Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου και το επιτελείο της, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
perfectmess2234

Η παραγωγή είναι τόσο ζωντανή, που μου κάνει ότι γράφατε Live στο στούντιο; Πώς δουλέψατε; Πώς σκεφτήκατε να δώσετε αυτή την υφή στην ακουστική σας;
Πάντα ήμαστε fan της αναλογικής προσέγγισης μιας ηχογράφησης. Δεν γράψαμε live στο στούντιο (κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό), ωστόσο προσπαθήσαμε να πάρουμε λίγα και καλά take, προκειμένου να ακουστεί όσο πιο αληθινό γίνεται και χωρίς editing στα όργανα, όπου με μια προσεκτική ακρόαση θα ακούσεις πολλά λάθη που έχουν παραμείνει στον δίσκο. Ηχογραφήσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται πολλή επεξεργασία μετά ο ήχος μας στο mixing, με μικρόφωνα παντού (drums, καμπίνες ενισχυτών κτλ). Το στούντιο με τον εξοπλισμό βοήθησε στο να πάρει αυτήν την υφή η ακουστική μας, μια και θέλαμε να μην διαφοροποιείται ο στούντιο ήχος μας από τον live, ώστε να διατηρηθεί η φυσικότητα.

Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το άλμπουμ; Από την ηχογράφηση μέχρι το mastering, τα εξώφυλλα κτλ.
Η συνολική διαδικασία που περιγράφεις, μας πήρε τρία χρόνια. Και όλα έγιναν τμηματικά, λόγω του ότι μεσολάβησε ο Covid. Διαφορετικά, οι συνθήκες θα μας επέτρεπαν να το επισπεύσουμε, αφού οι ιδέες υπήρχαν ολοκληρωμένες.
 
perfectmess2235

Τι ανταπόκριση έχει το “Breathe” ως τώρα, από Τύπο και κοινό; Τι φτάνει στ’ αυτιά σας;
Οι κριτικές από τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης είναι καλές. Η ανταπόκριση του κόσμου θα φανεί από τα προσεχή live που θα κάνουμε για την προώθηση του δίσκου. Να πούμε όμως εδώ ότι δεν είναι αυτοσκοπός μας η θετική ανταπόκριση. Φτιάξαμε ένα δίσκο με μεράκι. Αυτό που προσπαθούμε είναι να επικοινωνήσουμε τον δίσκο μας στον κόσμο, δίνοντάς του κάτι από την ψυχή μας.

Να περιμένουμε σύντομα ένα βίντεο από σας; Έχετε κατασταλάξει, όσον αφορά το τραγούδι;
Ήδη είναι έτοιμο το βιντεοκλίπ για το τραγούδι “Buttons” και περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο.

Έχετε καταφέρει να φιλτράρετε όλες τις αγάπες και επιρροές σας μέσα από το δικό σας πρίσμα. Ο τρόπος σύνθεσης ποιος είναι συνήθως; Φέρνει κάποιος μία ιδέα και την κοιτάτε όλοι μαζί; Τζαμάρετε στο στούντιο και μετατρέπετε το αυθόρμητο σε τραγούδι;
Μπαίνοντας για πρόβα πάντα υπάρχουν καινούριες ιδέες από όλους, πολλές από τις οποίες βρίσκουν τον δρόμο τους για τον δίσκο. Πέρα από αυτό όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τζαμάρισμα γίνεται πιο σοβαρό όταν ανακαλύπτουμε ότι κάποιες ιδέες είναι καλές. Οπότε, ναι, σε αυτήν την περίπτωση το αυθόρμητο μετατρέπεται σε τραγούδι.
 
perfectmess2239

Το εξώφυλλο είναι πραγματικά ευφυές. Αποτελεί δική σας ιδέα;
Το εξώφυλλο είναι μια δουλειά του Γιάννη Ντουσιόπουλου. Ο τίτλος του δίσκου (Breathe) θέλαμε να υποδηλώνει το πόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μια ανάσα από τη βαριά και άρρωστη ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Επικοινωνήσαμε το νόημα του δίσκου στον Γιάννη Ντουσιόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να το εικονοποιήσει χρησιμοποιώντας έναν μονομάχο, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στο περιβάλλον του, αλλά δυστυχώς για να αναπνεύσει πλέον, πρέπει να βγει έξω από αυτό. Και αυτή η ασφυκτική κατάσταση έχει ήδη φτάσει…

Για συναυλίες υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο;
Αυτή τη στιγμή πoυ μιλάμε, γίνονται επαφές με μαγαζιά και μπάντες για να κλείσουμε τα release show μας σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
perfectmess2236

Ο Έλληνας στηρίζει τις ελληνικές μπάντες;
Μεγάλη κουβέντα που δυστυχώς δε γίνεται να αναλυθεί και καλυφθεί πλήρως σε λίγες γραμμές. Εν συντομία πάντως να πούμε ότι σίγουρα η μουσική βιομηχανία για τη ροκ κοινότητα κάνει βήματα μόνο προς τα εμπρός για να καλύψει το κενό σε σχέση με τις ξένες βιομηχανίες, που καλώς ή κακώς προπορεύονται σε πολλά επίπεδα. Ο Έλληνας θα θέλαμε να στηρίζει τις ελληνικές μπάντες, αλλά σίγουρα αν δεν ικανοποιείται το γούστο του, είτε λόγω ανεπάρκειας της μπάντας συγκρίνοντάς την με κάποια του εξωτερικού είτε επειδή δεν πραγματοποιούνται πολλά live/φεστιβάλ στην επαρχία όπου ζει είτε, τέλος, επειδή οι καιροί είναι ζόρικοι οικονομικά, τότε εκ των πραγμάτων δεν θα το κάνει, αλλά καλώς ή κακώς είμαστε ΟΚ με αυτό. Σαν μπάντα εμείς προσπαθούμε να εκφράζουμε τις ιδέες μας μουσικά για να νιώθουμε πρωτίστως δημιουργικοί εμείς οι ίδιοι, με τρόπο όμως που να προσιδιάζει σε επαγγελματικά πρότυπα, τόσο εγχώρια όσο και του εξωτερικού. Αν ο κόσμος το αναγνωρίσει και του αρέσει, θα μας στηρίξει. Ας ελπίσουμε ότι θα βγαίνουν νέες μπάντες που θα προσπαθούν πάντα για ένα καλό αποτέλεσμα, θα διοργανώνονται ωραίες παραγωγές και φεστιβάλ και ο κόσμος θα στηρίζει με την καρδιά του, μια και ο δρόμος έχει ανοίξει με τόσες γνωστές μπάντες μας πλέον και στο εξωτερικό. Δεν τις αναφέρουμε, όλοι ξέρουμε.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε συνεχώς να δημιουργείτε; Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από τους Perfect Mess;
Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Ανήσυχοι όλοι από μικροί, η μουσική μας έδινε τη διέξοδο για καλλιτεχνική αποσυμπίεση. Όσο αντέχουμε θα το κρατάμε ζωντανό μέσα μας.

Κώστας Κούλης
 
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα