Συνεντεύξεις

Nightfall - H συνέντευξη

 
   Εκείνο το δελτίο Τύπου της Season Of Mist… Διάβαζα για τα καλά νέα και ο ενθουσιασμός ανταγωνιζόταν την ίδια του την ένταση. Οι Nightfall επιστρέφουν! Η ομάδα είναι έτοιμη, έχει ολοκληρωμένο άλμπουμ, για το οποίο θα ακολουθήσει κι άλλη συνέντευξη, γύρω στο Γενάρη. Ο Ευθύμης Καραδήμας, ο mastermind της μπάντας και ο Φώτης Μπενάρντο, η «καινούργια/παλιά» μεταγραφή, κάθονται αναπαυτικά απέναντί μας και μας μιλούν για το χρονικό μίας προαναγγελθείσας γνωριμίας, για την επερχόμενη περιοδεία, την τρέλα της πανδημίας και τη μαγεία της μουσικής. Πολλά ευχαριστώ στη Jessica Otten από τη Season Of Mist, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη και φυσικά στο Remedy Live Club για τη φιλοξενία.
 
nightfall2092

Μας φέρατε σε επαφή με ένα πάρα πολύ ωραίο βίντεο (“Ishtar (Celebrate Your Beauty)) και γυρίσαμε δεκαπέντε χρόνια πίσω. Πώς προέκυψε η ιδέα;
Ευθύμης Καραδήμας: Η ιδέα προέκυψε λόγω κορωνοϊού. Επειδή όλο το πρόγραμμα θα πήγαινε πίσω, όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας, τις οποίες περιμένουν με πολύ αγωνία, έπεσε η ιδέα από τον Κώστα, τον κιθαρίστα μας, να κάνουμε κάποιο live performance στο στούντιο. To συζητήσαμε και το προχωρήσαμε με τη μία. Ήταν μια ιδέα που πιστεύω λειτούργησε και θα συνεχίσει να αποδίδει, γιατί έχουμε κάνει και κάποιες άλλες λήψεις, άλλων κομματιών.

Η επιλογή του τραγουδιού;
Ευθύμης: Η επιλογή του τραγουδιού έγινε γιατί ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι, χαρακτηριστικό κομμάτι του στυλ της μπάντας. Έχει γρήγορες και αργές εναλλαγές, έχει τη μελωδία που χαρακτηρίζει την μπάντα σε όλες τις κυκλοφορίες της και έχει και ένα πολύ Progressive σημείο στη μέση, progressive με την έννοια του προοδευτικού, της εξέλιξης και όχι του genre, του είδους. Αναφέρεται σε μια γυναικεία θεότητα, που είναι επίσης αγαπημένο θέμα μπάντας και είναι και μεγάλο, είναι οκτώ λεπτά, οπότε, μετά από τόσα χρόνια έπρεπε να γυρίσουμε κάτι, το οποίο όχι απλά θα τραβούσε το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά θα ήταν και χορταστικό. Να το δει ο κόσμος και να καταλάβει πώς είναι η μπάντα αυτή τη στιγμή.

Του χρόνου το Μάρτιο ξεκινάτε περιοδεία με τους Draconian. Nα περιμένουμε λοιπόν εμείς το άλμπουμ πριν το Μάρτιο του ’21;
Αυτή τη στιγμή το schedule είναι: ξεκινάει το νέο έτος, το 2021, με τις επανακυκλοφορίες της πρώτης εποχής των Nightfall. Τώρα διανύουμε την τέταρτη περίοδο, είμαστε ένα ατελείωτο σίριαλ. Μέχρι και το Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι επανεκδόσεις σε βινύλιο και CD, απ’ όσο γνωρίζουμε. Και το Μάρτιο, λόγω της περιοδείας, είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ.
 
nightfall2091a
Το άλμπουμ είναι έτοιμο, έτσι;
Φώτης Μπενάρντο: Πανέτοιμο.
Ευθύμης: Αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός δεν θα υπήρχε το live session του “Ishtar” ή οποιουδήποτε άλλου κομματιού. Θα κυκλοφορούσε το άλμπουμ λογικά μέσα στον Οκτώβριο και μετά η μπάντα θα έβγαινε κατευθείαν σε περιοδεία.
Φώτης: Με βίντεο της κυκλοφορίας προφανώς.
Ευθύμης: Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει τα πλάνα όλων μας. Είμαστε τυχεροί πάντως, γιατί δε μας έκοψε την προσπάθεια στη μέση. Το κακό θα ήτανε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ πριν το lockdown και να μέναμε μετέωροι. Γιατί η μπάντα έρχεται από μια μεγάλη αποχή, μια μεγάλη παύση… καταλαβαίνεις ότι είναι σαν να σηκώνεις ένα αεροπλάνο με όλη τη δύναμη και να το κατεβάζεις πριν καν πάρει το ύψος του. Ενώ τώρα τουλάχιστον, έχουμε το άλμπουμ έτοιμο και είμαστε έτοιμοι να τραβήξουμε τη σκανδάλη, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Πιστεύουμε ότι το Μάρτιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ελπίζουμε.

Όσον αφορά το καινούργιο άλμπουμ, η αντάμωση η δική σας με τι έχει να κάνει;
Ευθύμης: Ήταν να παίξουμε μαζί από το 1999! Δυστυχώς δεν έγινε, αλλά τελικά είχαμε την τύχη να ευθυγραμμιστούν κάποιοι πλανήτες και να «συνεταιριστούμε». Πριν από τρία χρόνια, το 2017, μιλήσαμε και ξεκινήσαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Το δουλεύουμε πάρα πολύ καιρό.
 
nightfall2093

Το άλμπουμ έχει ηχογραφηθεί στο στούντιο του Φώτη και η παραγωγή είναι δική σας από κοινού;
Φώτης: Ναι. Η ηχογράφηση και η παραγωγή έγιναν στα Devasoundz Studios, ενώ κάποιες φωνές γράφτηκαν και στα Soundflakes Studios, καθώς και ο Κώστας, αλλά και ο Ευθύμης, έχουν πολύ καλές σχέσεις με το Νίκο, που έχει το στούντιο. Και έγινε μια πολύ συλλογική δουλειά, μία πολύ σωστή δουλειά στο θέμα προ-παραγωγής, δουλεύτηκε και η παραμικρή λεπτομέρεια. Οπότε έπρεπε να φύγει την ώρα που έπρεπε να βγει και αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο.

Έτοιμο και με τα εξώφυλλα, layout, τα πάντα;
Ευθύμης: Είναι στα χέρια της εταιρείας. Θα έβγαινε πιο νωρίς… Το ευχάριστο είναι ότι βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο τέσσερα άτομα, τα οποία έχουν μεγάλη εμπειρία και τα οποία είχαν κάτι να καταθέσουν. Αφενός αυτό. Αφετέρου, είμαστε τυχεροί γιατί ο Φώτης δεν είναι απλά ένας ντράμερ. Ο Φώτης είναι ολοκληρωμένος μουσικός. Έφερε σε μας κάποια τεχνογνωσία, την οποία στο παρελθόν την αναζητούσαμε σε τρίτα άτομα, σε άτομα δηλαδή που δεν ήταν μέσα στη μπάντα. Οπότε όλο αυτό λειτούργησε πάρα πολύ εποικοδομητικά. Βέβαια, ό,τι και να πούμε, στο τέλος η ακρόαση θα πείσει για το αποτέλεσμα.
 
nightfall2094
Αυτά τα τρία χρόνια ήταν «κενός χρόνος»;
Φώτης: Βρεθήκαμε αρχικά και υπήρχε ήδη ένας σκελετός από το Μιχάλη και τον Ευθύμη, που είχαν δουλέψει ήδη κάποια κομμάτια. Αλλά ακούγοντάς τα, πίστεψα πως αν καθίσουμε οι τρεις μας και ξεκοκαλίσουμε την κάθε λεπτομέρεια και πιάσουμε κάποια πράγματα και τζαμάρουμε και κάνουμε κάτι που κάνουν όλες οι μπάντες, δηλαδή να παίξουμε μαζί… Αυτό που θα βγει ενδεχομένως να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ήδη είχαμε. Και θεωρώ ότι έγινε.

Μέσα από τη χημεία της συνύπαρξης, έτσι;
Φώτης: Ναι! Είναι και κάποια κομμάτια, που όταν τα άκουσα είπα πως δεν πρέπει καν να αγγιχθούν. Είναι έτοιμα! Είναι τέλειο - για μένα! Ξέρεις, δεν το βλέπω μόνο από τη σκοπιά του μουσικού, το βλέπω και από τη σκοπιά της παραγωγής, πώς μπορεί να ακουστεί, πώς θα το εκλάβει ο ακροατής… Κάποια κομμάτια έκαναν μπαμ ότι είναι εκεί που πρέπει να είναι, δηλαδή στο 100%. Για μένα. Δουλέψαμε πολύ καλά, πολύ συλλογικά και δουλέψαμε την κάθε λεπτομέρεια. Στα φωνητικά, στους στίχους, πώς να τους προσαρμόσουμε…
 
nightfall2095
Δεν είχατε άγχος για το χρόνο δηλαδή…
Φώτης: Όχι, όχι. Λόγω των προγραμμάτων και επειδή εκείνη την περίοδο είχα φορτσάρει σε κάποιο μέρος της δουλειάς μου πάρα πολύ, μπορέσαμε και συμβαδίσαμε ο καθένας με το πρόγραμμα του άλλου.
Ευθύμης: Έγινε μια σύζευξη. Η οποία θέλει πάντα το χρόνο της. Είναι πολύ εύκολο να λέμε στη θεωρία ότι μαζευτήκαμε τρία-τέσσερα άτομα και κάναμε κάτι, αλλά εάν δεν είναι ο καθένας ώριμος να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω στην ομάδα, καλύτερα η ομάδα να περιμένει. Αυτό είναι μεγάλη απόφαση. Ναι, θα μπορούσε να είναι έτοιμο το υλικό από το 2018. Θα ήταν τελείως διαφορετικό. Ακόμα κι αν είχαμε συμμετάσχει όλοι. Την έμπνευση δεν την ελέγχεις.

Όταν μαζευτήκατε σαν μπάντα, δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός του «Πάμε να βγάλουμε κάτι»;
Ευθύμης: Δεν υπήρχε ενθουσιασμός. Όχι αυτού του είδους. Ο ενθουσιασμός δημιουργήθηκε. Γιατί είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε κάνει κάποια πράγματα στη ζωή μας, οπότε δεν πάμε να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας. Δεν κυνηγάμε το εύκολο χειροκρότημα. Πάμε να κάνουμε μία καλλιτεχνική δουλειά – έτσι έγινε η πρώτη κουβέντα – η οποία θα είναι πάνω και από τις σχέσεις μας. Πάνω και από τη φιλία μας. Δεν πάμε «να περάσουμε καλά». Δεν πάμε να κάνουμε κάτι που θα είναι η κίνηση τεσσάρων φίλων. Πάμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα βγει σε μία μορφή, που ίσως ούτε εμείς έχουμε φανταστεί πώς θα είναι. Αυτό θέλει χρόνο. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση. Και είναι κάτι που εν τέλει μας ικανοποιεί όλους.
 
nightfall2096

Ο αρραβώνας και τελικά ο γάμος με τη Season Of Mist… πώς έγινε;
Ευθύμης: Για μένα η Season Of Mist είναι μία εταιρεία που έχει δείξει στην πράξη ότι ξέρει να πατάει με τα δυο της πόδια πάνω στο επιχειρηματικό κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό για μία εταιρεία και πάνω στο κομμάτι του «γουστάρω», του καλλιτέχνη, του φίλου των καλλιτεχνών. Αυτό είναι κάτι παρά πολύ δύσκολο. Συνήθως οι εταιρείες πάνε τελείως προς την καλλιτεχνική κατεύθυνση ή τελείως προς τη business κατεύθυνση. Είχα δει τη δουλειά που είχε κάνει ο Berberian με την προηγούμενη μπάντα του Φώτη και την είχα εκτιμήσει παρά πολύ.
Φώτης: Και με τους Rotting Christ. Και τους Chaostar. Γενικά, ο Michael Berberian είναι οπαδός. Εγώ τον ξέρω από πολύ παλιά, όπως καταλαβαίνεις και γνωρίζω ότι είναι οπαδός της μουσικής. Δεν είναι ένας business man μόνο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Υπάρχει και το συναίσθημα σε όλο αυτό…
Φώτης: Ναι, βέβαια! Παρά πολύ.
Ευθύμης: Γιατί ο καλλιτέχνης είναι πολύπλοκο άτομο. Με τις ανασφάλειές του, με τις ιδιαιτερότητες… Δεν είναι «Πατάω ένα κουμπί», βγαίνει το παγωτό από τη μηχανή, το τρώω, είναι ωραίο, τελείωσε! (γέλια) Εάν η εταιρεία δεν προσεγγίσει σωστά, με ένα είδος coaching, όπως γίνεται με τους αθλητές στα ομαδικά σπορ, τον καλλιτέχνη, ο καλλιτέχνης δεν θα αποδώσει στο μάξιμουμ. Επίσης, θεωρώ ότι καλό είναι να συμβαδίζεις με ανθρώπους και εταιρείες… λίγο ως πολύ, ξέρουν τι θέλουν από τη μπάντα. Δεν κοιτάνε το θέμα μόνο οικονομικά. Θέλουν να κάνουν ένα breakthrough, προκειμένου να δώσουν ένα καινούργιο καλλιτεχνικό πόνημα στην αγορά, με τη δική τους υπογραφή. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως οι γερμανικές εταιρείες δεν το έχουν. Οι αμερικάνικες δεν το έχουν, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις πολύ συγκεκριμένες. Και αυτός είναι ο λόγος που οι γαλλικές εταιρείες έχουν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ελληνική σκηνή. Υπάρχει τελείως διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία σε σχέση με τους Γερμανούς. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Είμαστε πολύ πιο κοντά στη γαλλική θεώρηση των πραγμάτων.
 
nightfall2097

Μία και το άλμπουμ είναι έτοιμο… Αυτό σημαίνει ότι έχετε διαλέξει και ποια κομμάτια θα κάνετε βίντεο;
Ευθύμης: Ναι. Επιβάλλεται. Έχουμε ραντεβού με μία σκηνοθέτιδα από το Λονδίνο, για να μιλήσουμε για βίντεο από το άλμπουμ, ενώ έχουμε και υλικό από το Live session στο Sierra.
Φώτης: Απλά δεν θέλαμε να τα βγάλουμε όλα μαζί. Θέλουμε να δώσουμε το χρόνο του σε κάθε κομμάτι.

Τη μουσική τη ζείτε παρά πολλά χρόνια… Τι είναι αυτό που σας κάνει να ασχολείστε μαζί της κάθε μέρα; Τι πυροδοτεί όλο αυτό;
Ευθύμης: Είναι καθαρά ψυχολογικό το κίνητρο για μένα. Ό,τι δηλητήριο με έχει ταΐσει η ζωή τόσα χρόνια… ο τρόπος που το καταθέτεις και το βγάζεις από μέσα σου και συνεχίζεις, όρθιος, να περπατάς.
Φώτης: Εγώ μπορώ να σου μιλήσω για όλους τους μουσικούς…

Επειδή τους ζεις στο στούντιο! (γέλια)
Φώτης: Ναι. Είναι η ψυχοθεραπεία τους. Και η κάθε στιγμή της μουσικής τους δημιουργίας, είτε είναι πρόβα, είτε συναυλία, είτε σύνθεση ή ηχογράφηση, έχει και διαφορετική κορύφωση μέσα τους. Και για μένα αυτό είναι το πολύ μαγικό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα τον καινούργιο δίσκο των Nightfall. Έχει μεγάλη μαγεία η μουσική. Και σε κρατάει για πάντα νέο, τουλάχιστον στην καρδιά.

Κώστας Κούλης, Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Follow Nightfall:
http://www.nightfallofficial.com
https://www.facebook.com/nightfallbandofficial
https://nightfall-cult.bandcamp.com
https://nightfallofficial.bandcamp.com
https://www.instagram.com/nightfallband
 
nightfall2098c 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα