= Nightfall - H συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Nightfall - H συνέντευξη

 
   Το άλμπουμ των Nightfall “At Night We Prey” μας ενθουσίασε. Είναι το καλύτερο άλμπουμ αυτής της χρονιάς! Είναι μια κατάθεση ψυχής για μια μάστιγα που μας κυκλώνει ολοένα και περισσότερο. Η κατάθλιψη στις μέρες μας ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, αφού τίποτα στον ορίζοντα δεν είναι ΠΙΑ φωτεινό. Χάρη στην αγαπητή Jessica Otten από τη Season Of Mist πραγματοποιήθηκε μια υπερσυνέντευξη και την ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά της. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή και φυσικά με τον mastermind του γκρουπ, Ευθύμη Καραδήμα.
 
IMG 20200625 004647

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που θα μας διαθέσετε και ελπίζω να σας βρίσκω υγιείς και ασφαλείς από όλο τούτο που μας έχει βρει.
Ευθύμης Καραδήμας: Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Χαίρομαι όλη την κουβέντα για την προώθηση του νέου άλμπουμ.
Ελένη Βουγιουκλή: Ευχαριστούμε πολύ!

nightfall2147Πότε ξεκίνησε η «γέννησή» του;
Ευθύμης: Μετά το καλοκαίρι του 2017 άρχισε να κινείται κάτι και ένα χρόνο αργότερα αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο άλμπουμ.

Πόσο χρόνο σας πήρε μέχρι να λάβει την τελική του μορφή και από πού αντλήθηκε έμπνευση;
Ευθύμης: Πήρε δύο χρόνια σίγουρα. Δουλεύαμε πάνω σε ιδέες, τις μελετούσαμε, ξαναρχίζαμε, κοκ. Ο στόχος του άλμπουμ είναι να αναδείξει το πρόβλημα της κατάθλιψης. Να μιλήσουμε ανοιχτά και να την αντιμετωπίσουμε στην κοινωνική της διάσταση.

Ποιος σας προσέγγισε σχετικά με τη νέα δουλειά των Nightfall και τι σας ζητήθηκε να κάνετε για αυτό το άλμπουμ;
Ελένη: Ένας πολύ καλός κοινός μας φίλος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αθανασιάδης, μας μετέφερε την ιδέα που είχαν συζητήσει με τον Ευθύμη, να συμμετέχουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο καινούργιο τους άλμπουμ. Η ιδέα αφορούσε φωνητικά που θα λειτουργούν ως όργανα και που θα δημιουργούν ατμόσφαιρες, θα δημιουργούν έναν ιδιαίτερο χώρο στον ήχο. Αυτό ήταν μια πολύ ωραία πρόκληση και το κάναμε με μεγάλη χαρά!
Ευθύμης: Να’ ναι καλά ο Δημήτρης! Τον ευχαριστώ πολύ.

Κορίτσια, ήταν δύσκολες οι ηχογραφήσεις; Πόσο καιρό σας πήρε;
Σουζάνα Βουγιουκλή: Καθόλου, ήταν πολύ ευχάριστη διαδικασία! Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε πολύ λίγες μέρες, αλλά τα κομμάτια, φυσικά, τα είχαμε ακούσει αρκετά νωρίτερα, ώστε να ωριμάσουν μέσα μας και να μπορέσουν να βγουν αβίαστα όλες οι ιδέες που είχαμε, αλλά και να γίνουν, έχοντας καλή γνώση της δομής, οι όποιοι πειραματισμοί.
Ευθύμης: Οι κοπέλες, Μαίρη, είναι άρτιες μουσικά. Νιώσαμε σαν να έχουμε το τέλειο εργαλείο στα χέρια μας, με μοναδικό άγχος μήπως δεν καταφέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει.

Πώς ήταν η συνεργασία με τα κορίτσια, Ευθύμη;
Ευθύμης: Άψογη. Όταν ανοίγανε τα στόματά τους, άλλαζαν τα χρώματα του χώρου. Μαγικές φωνές. Η χαρά του τυφλού!

Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από τον Τύπο και τους φανς;
Ευθύμης: Φανταστικό! Όταν το λέω, κάποιοι λένε, ΟΚ Nightfall, σας αγαπά ο κόσμος, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Είναι μεγάλο κομπλιμέντο για εμάς και τη ζητούμε την αποδοχή.

Ελένη, πότε καταλάβατε ότι η μουσική ήταν «μέσα» σας; Τι είναι η μουσική για εσάς; Θα φανταζόσασταν τους εαυτούς σας χωρίς αυτήν; Ποια ήταν η πιο challenging κατάσταση για εσάς;
Ελένη: Η μουσική ήταν πάντα μέσα στη ζωή μας. Στο σπίτι μας υπήρχε πολλή μουσική και γενικότερα πολλή αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη και ένα απίστευτα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων! Το οικογενειακό περιβάλλον, τα πολλά ταξίδια στον κόσμο, όπως και η πολιτισμικότητα της Ξάνθης, όπου μεγαλώσαμε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση που έχουμε για τη μουσική, αλλά και τη συνειδητοποίηση από πολύ μικρή ηλικία ότι αυτός είναι ο δρόμος μας. Η μουσική για εμάς είναι μία, ενιαία και οικουμενική, γι’ αυτό και δεν θέλουμε να την “κομματιάζουμε” σε είδη. Είναι ίσως η πιο άμεση μορφή τέχνης. Μία τέχνη μαγική, απαιτητική και η οποία έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει στην κάθαρση. Σε ό,τι μουσικό και καλλιτεχνικό με το οποίο έχουμε καταπιαστεί όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκουμε challenge. Ούτως ή άλλως, όλες τις “δουλειές” μας θέλουμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν “μαθήτριες”, με τη διάθεση να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές μας και να προσφέρουμε δημιουργικά στο κάθε έργο. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια… Είναι πολλές οι προκλήσεις που έχουμε συναντήσει και μέσω των οποίων νιώσαμε έκπληξη για το τι μπορεί να γεννηθεί. Είτε αυτό προκύπτει από μία avant-garde performance, είτε από μια συνεργασία με έναν “φαινομενικά” μακριά από σένα καλλιτέχνη. Και τονίζουμε το φαινομενικά γιατί, όπως είπαμε και πριν, δεν υπάρχουν για εμάς είδη στη μουσική. Υπάρχει μόνο η έννοια και το κριτήριο της αισθητικής.
 
nightfall2144

Εσύ Ευθύμη; Θα μπορούσες να «υπάρξεις» χωρίς μουσική;
Ευθύμης: Είναι μια σκληρή ερώτηση γιατί είμαι ερωτευμένος με τη μουσική και ξέρω ότι δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτή. Σε αντίθεση με αυτήν που μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα! (γέλια)

Πολύ εντυπωσιακή κίνηση και γενναιόδωρη τολμώ να πω, να ανεβάσετε απευθείας το άλμπουμ στο YouTube. Σε τι αποσκοπούσατε με αυτή την κίνηση; Ποιος είχε την ιδέα;
Ευθύμης: Η εταιρεία. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα πλέον. Ανεβάζουν τα άλμπουμ στο κοινό τους, ακούνε και όσοι εγκρίνουν, το αγοράζουν. Δεν είναι κακό αυτό. Κανείς δε θέλει «γουρούνι στο σακί» και κανενός δε του περισσεύουν για ανούσιες αγορές. Ο ήχος στο Youtube δεν είναι όπως στο φυσικό προϊόν. Αλλά ο κόσμος το γνωρίζει αυτό.
 
IMG 5074

Ετοιμάζετε κάτι αυτό το καιρό;
Σουζάνα: Ετοιμάζουμε διάφορα projects με ηχογραφήσεις και παραστάσεις, τα οποία ευχόμαστε να γίνουν σύντομα. Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε τώρα, είναι η παράστασή μας με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - με τα Μοιρολόγια - η οποία θα μεταδοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ευθύμης: Στο είπα, είναι τεράστιες. Εμείς κανονικά τώρα θα σας λέγαμε τις εντυπώσεις μας από την περιοδεία με τους Draconian, αλλά όπως ξέρεις, πήγε για του χρόνου. Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το κενό με βίντεο.
 
Πώς βλέπετε τον πολιτισμό μετά τον covid-19; Θα επέλθει η λεγόμενη κανονικότητα ή θα γίνουμε μάρτυρες σε κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα;
Ελένη: Σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από εδώ και πέρα. Πέρα από την υγειονομική και οικονομική κρίση που έπεται, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη ψυχολογία που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα ταλανίσει τον κόσμο. Μπορεί η τεχνολογία να τρέχει, όμως η φιλοσοφία έχει κάπως ατροφήσει. Και για να προχωρήσουμε ποιοτικά, σαν είδος, χρειαζόμαστε την ισορροπία και των δύο. Δεν ξέρουμε αν θα θέλαμε να υπάρξει κανονικότητα όπως την ξέραμε ως τώρα. Θα μας ενδιέφερε πιο πολύ το προχώρημα, η εξέλιξη! Ευχόμαστε η εξέλιξη αυτή να είναι προς το καλύτερο και να γεννηθούν δημιουργικές δυνάμεις μέσα από όλο αυτό το σκοτάδι. Άλλωστε… at night we prey.
Ευθύμης: Ζούμε ιστορικές στιγμές. Κανείς δε γνωρίζει τι έπεται. Έτσι είναι όμως η ζωή. Απρόβλεπτη. Και ίσως αυτή να είναι η ομορφιά της. Αν κάποιος θέλει σιγουριά, ας περιμένει τον μεγάλο ύπνο. Πάντα έρχεται. Το μόνο σίγουρο.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
nightfall2145
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις