= Κατερίνα Κυρμιζή - Νίκος Γρηγοριάδης
Συνεντεύξεις

loogoo

Κατερίνα Κυρμιζή - Νίκος Γρηγοριάδης

 
   Σαν λέξη είναι σαγηνευτική... Το άκουσμά της μελωδικό... Σαν έννοια είναι αποκρουστική. Η προνύμφη ήτοι το σκουλήκι πριν τη μεταμόρφωση. Ούτε να το σκέφτομαι σου λέω! Σαν άλμπουμ πάλι... Μία δουλειά που με τρέλανε, με συγκίνησε, με έκανε να χαμογελάω χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Μάλλον... Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει και παρά-υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Η τρομερή χημεία μεταξύ της Κατερίνας Κυρμιζή και του Νίκου Γρηγοριάδη. Δεν πρόκειται μόνο για ένα υπέρ-αγαπημένο ζευγάρι ανθρώπων. Εδώ μιλάμε για ένα μουσικό dynamic duo διεθνών προδιαγραφών. Το άλμπουμ «Λάρβα» κυκλοφόρησε πριν έξι μήνες και ήταν μια ένεση δροσιάς σε όσους αγαπούν τα ΚΑΛΑ τραγούδια. Το άκουσα, έγραψα και προσπάθησα να μεταδώσω τον ενθουσιασμό μου για αυτή τη μουσική πρόταση. «Ίσως να είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά της κυρίας Κυρμιζή, ίσως να είναι η πιο μαγική στιγμή στην καριέρα του κύριου Γρηγοριάδη». Αυτά είχα αναφέρει και τα θυμάμαι κάθε φορά που ακούω αυτό το δίσκο. Αυτά ανέφερα και στα παιδιά όταν τα συνάντησα από κοντά. Το είχα γράψει και στην κριτική τότε, η συνέντευξη με την Κατερίνα και το Νικόλα ήταν απλά θέμα χρόνου. Στις γραμμές που ακολουθούν θα μάθετε όσα θέλατε να μάθετε αλλά ντρεπόσαστε να ρωτήσετε για την καινούργια δουλειά και τις επικείμενες εμφανίσεις τους. Ναι, θα τους ακούσουμε και Live! Καλό; Σκέτη Λάρβα!
 
katnik01
 
Πώς πέσατε πάνω στη λέξη «Λάρβα»; Και πώς αποφασίσατε να τη χρησιμοποιήσετε για τίτλο στο νέο άλμπουμ;
Kατερίνα Κυρμιζή: Τη λέξη τη συνάντησα πρώτη φορά πριν από είκοσι χρόνια στο μυθιστόρημα Άντα του Ναμπόκοφ. Το θυμάμαι γιατί τότε ηχογραφούσαμε το «Κοντσέρτο...» κι έπαιρνα το βιβλίο στο στούντιο. Έψαξα στο λεξικό για να μάθω πως λάρβα είναι η προνύμφη της πεταλούδας, η οποία στον κύκλο της ζωής της αλλάζει μορφή πολλές φορές μέχρι να ωριμάσει αυτή, η λεπτεπίλεπτη κατάφαση της ζωής. Μου άρεσε πολύ o ήχος της! Υποβόσκει ένας αβρός αισθησιασμός έτσι όπως συστρέφεται η γλώσσα προς τα μέσα για να προφέρει το ρο κι έπειτα το βήτα… ακούγεται σα μαγική τελετουργική επωδός αν την πεις πολλές φορές. Μου άρεσε και το νόημά της που είναι η υπόσχεση της μεταμόρφωσης, το ότι από την ασχήμια που σέρνεται ξεπετάγεται η ομορφιά, με τα ιριδίζοντα φτερά.

Φυσικά όλα τούτα τα είχα απωθήσει και ξεχάσει, μέχρι τη στιγμή που ο δίσκος άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή, μέχρι τη στιγμή που η ερμηνεία των τραγουδιών απαιτούσε  μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση το κάθε ένα, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησα πως αυτά τα τραγούδια είναι ένας ενδιάμεσος μα απαραίτητος σταθμός για τη καλλιτεχνική μου πορεία, μέχρι τη στιγμή που κατάλαβα πως η λάρβα είμαι εγώ.

Πρότεινα τη λέξη για τίτλο στο Νίκο, ο οποίος στάθηκε αμήχανος στην αρχή, μα όσο του εξηγούσα τόσο περισσότερο συμφωνούσε πως δεν υπήρχε καλύτερος. Έτσι πήραμε την απόφαση, αν και, σε όσους το λέγαμε κανένας δεν ήξερε τι σημαίνει!
 
katnik04
Ο δίσκος κυκλοφόρησε «παρέα» με εφημερίδα. Είναι κάτι που σας προτάθηκε, ήταν κάτι που απλά συνέβη; Τελικά, με αυτή την κίνηση, θεωρείτε ότι ωφεληθήκατε;
Νίκος Γρηγοριάδης: Ο δίσκος κυκλοφόρησε με το ένθετο μουσικό περιοδικό «Κόκκινη Καρφίτσα» στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, στο φύλο του Σαββάτου στις 28 Μαρτίου. Γνωρίζαμε αρκετό καιρό πριν ότι θα γίνει αυτή η εκδοτική προσπάθεια και ήταν κάτι που βλέπαμε θετικά, έχοντας κατά νου τη νεκρωμένη αγορά του συγκεκριμένου ρεπερτορίου, που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Η ελληνική μουσική βιομηχανία είναι γνωστό πως έχει τα δικά της δομικά προβλήματα εδώ και χρόνια, προβλήματα τα οποία πικραίνουν, αν δεν απομακρύνουν, όποιον άνθρωπο δε λειτουργεί με τον καταστροφικό κώδικα που οι ίδιες έχουν θεσπίσει και εφαρμόζουν άκριτα.

Κατερίνα: Για αυτούς ακριβώς τους λόγους και με δεδομένο το περιεχόμενο του δίσκου, που αυτή τη φορά έχει πιο έντονο κοινωνικό στίγμα αποφασίσαμε πως έπρεπε και σημειολογικά να υποστηριχτεί με μια άλλου είδους κίνηση, μια κίνηση απόλυτης γενναιοδωρίας, στη διακίνηση και στην επικοινωνία. Προς το παρόν φαίνεται να είμαστε απολύτως δικαιωμένοι για την επιλογή μας.

Στην κριτική μου γράφω ότι ίσως πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη δουλειά της Κατερίνας. Έτσι το εισπράττω, έτσι το αντιλαμβάνομαι. Όταν τελειώσατε με τις ηχογραφήσεις, τη μίξη και το mastering… Πώς το είδατε; Πώς αισθανθήκατε;
Κατερίνα: Δεν είναι μόνο δίσκος της Κατερίνας Κυρμιζή. Είναι και δίσκος του Νίκου Γρηγοριάδη. Τα εύσημα πηγαίνουν στον δημιουργό των τραγουδιών. Από τα καλά σου λόγια δέχομαι τον έπαινο που μου αναλογεί.
 
katnik05
Ο Νίκος είχε από την αρχή επίγνωση ό,τι το «Λάρβα» είναι μια εξαιρετική δουλειά. Εγώ έπρεπε να περιμένω να ολοκληρωθεί για να καταλάβω τι είχαμε κατασκευάσει κι οφείλω να του ζητήσω δημόσια συγγνώμη που γκρίνιαζα τόσο πολύ, που αντιστάθηκα τόσο σθεναρά, που ήμουν αμείλικτος κριτής. Ίσως όμως αν δεν ήμουν τόσο σκληρή να μην είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε όλα τα άλμπουμ σας βρίσκουμε καλούς στίχους, αυτή τη φορά όμως θεωρώ ότι πραγματικά έχετε απογειωθεί! Καταπιάνεστε με ένα σωρό θέματα, εμπνέεστε από την καθημερινότητα… Τι είναι αυτό που ωθεί την πένα σας; Πώς δουλεύετε πάνω στο «λιμπρέτο»;
Νίκος: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κάπου διάβασα πως στη μάχη της τέχνης και κατ’ επέκταση  του στίχου, είναι καλύτερο να έχεις μια μεγάλη αλήθεια με το μέρος σου. Την αλήθεια στην παρέχει η παρατήρηση του κόσμου τούτου. Για την παρατήρησή τού απαιτείται ευαισθησία κι όχι με τη ρομαντική έννοια.  Η τεχνική κάθε καλλιτέχνη είναι η μαγιά για να φουσκώσει η αρχική ιδέα, να μεταμορφωθεί δηλαδή από ένα γεγονός της καθημερινότητας όπως π.χ. ο τρελός, απόκληρος τύπος που συναντάς στην Πειραιώς σε τέχνη, σε ένα γλυκόπικρο τραγούδι.

Η μουσική των κομματιών είναι θέμα προς συζήτηση. Ο Νίκος έχει πραγματικά «φορτώσει» με υποδειγματικό τρόπο τα τραγούδια, βάζοντας ένα σωρό πράγματα που γεμίζουν τον ήχο. Οι ιδέες έρχονται μία-μία ή μιλάμε για καθαρό καταιγισμό και ό,τι ακολουθεί ένα καλό τζαμάρισμα; Έχουμε να κάνουμε με «οργανωμένο έγκλημα» ή κάτι το αυθόρμητο;
Νίκος: Οι ιδέες μας δεν προέρχονται από τζαμάρισμα. Προέρχονται από πολύ ψάξιμο και σκέψη. Σε αρκετά τραγούδια είχαμε 2-3 εκδοχές ενορχήστρωσης πριν αποφασίσουμε ποια θα ηχογραφήσουμε. Οι βάσεις (μπάσο-τύμπανα) παίχτηκαν πάνω στις προϋπάρχουσες Midi ενορχηστρώσεις. Κάθε τι είναι τοποθετημένο αναλόγως το συναισθηματικό τοπίο που θέλουμε να διαμορφώσουμε για να υποβάλλει τον ακροατή προτού καν μπει η Κατερίνα να τραγουδήσει. Κάθε τι εξυπηρετεί έναν σκοπό. Κι επειδή είμαστε και οι δυο κιθαριστές και σκεφτόμαστε πάντα από αυτή τη σκοπιά, ίσως για αυτό το άλμπουμ έχει πολλή κιθάρα σε όλες της τις εκδοχές!
 
katnik03
Κατερίνα: Σαφώς όμως και η αλληλεπίδραση με τους μουσικούς, σε δεύτερο χρόνο, προσφέρει το τελικό φινίρισμα ή, ακόμα κι εκδοχές που δεν είχαμε φανταστεί. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Γιάννης Γρηγορίου στο μπάσο, ο Δημήτρης Αντωνιάδης στα τύμπανα, ο Δημήτρης Μπέλλος στα πλήκτρα και όχι μόνο, ο Οδυσσέας Γαλανάκης στην ηλεκτρική κιθάρα & ακουστική κιθάρα, ο Αλέκος Ορφανός στο πιάνο, ο Άρης Παπαδόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα, η Αλίκη Σιφναίου στο τσέλο και η Ελευθερία Χανδακάρη στο βιολί. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του εξαιρετικού ηχολήπτη Ηλία Λάκκα στο τελικό αποτέλεσμα.  Είμαστε ευγνώμονες που συνεργαζόμαστε με τόσο ταλαντούχους και αξιόλογους ανθρώπους.

Έχετε κάνει ήδη video για το «Είμαι Καλά» και παίζουν στο διαδίκτυο κάποια lyric video που έχετε ετοιμάσει. Πότε το κανονίσατε; Ποιος τα γύρισε; Θα ετοιμάσετε και κάτι άλλο στη συνέχεια;
Κατερίνα: Το video clip του «Είμαι Καλά» γύρισε ο αγαπημένος φίλος και σκηνοθέτης Μιχάλης Κανακάκης, στο σπίτι των Άρη Παπαδόπουλου & Έφης Ρίζου. Ο Άρης, που ξέρει τα πάντα για τα πετάλια και σπούδασε τζαζ κιθάρα στην Ολλανδία, έχει παίξει ηλεκτρικές κιθάρες στο δίσκο και η Έφη Ρίζου, ένα εξαιρετικό, ταλαντούχο κορίτσι, έκανε τη φωτογράφηση για το άλμπουμ και το πρόμο κι επιμελήθηκε 8 από τα 10 Lyric Video της Λάρβας. Το «Δεύτερη Ευκαιρία» και το «Σε Είδα Στην Πειραιώς«, έφτιαξε ο παράξενος φίλος μου Ρουσσέλος Αραβαντινός, ο οποίος τώρα, νομίζω πως δουλεύει στον Καναδά σε κινηματογραφικές παραγωγές.

Ας είναι λοιπόν καλά οι φίλοι μας - να μη ξεχάσω εδώ να αναφέρω το Νίκο Γερακάρη, παιδικό φίλο του Νίκου, που επιμελήθηκε το artwork - που με τις ιδέες τους και την όρεξή τους μας υποστήριξαν στο αισθητικό κομμάτι που απαιτείται σε κάθε δισκογραφική δουλειά.  Στα πλάνα μας είχαμε σκοπό να κάνουμε άλλο ένα video clip για το «Καινούργια Μέρα«, αλλά τα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού μας αποσυντόνισαν και μας γείωσαν λίγο απότομα. Θα δούμε…
 
katnik02
 
Για Live τι παίζει; Πότε θα σας δούμε στη σκηνή; Θα ετοιμάσετε κάτι ακουστικό ή full band;
Νίκος: Στις προθέσεις μας ήταν να παίξουμε full band από το Φθινόπωρο μιας και δεν τα καταφέραμε την Άνοιξη που κυκλοφόρησε το άλμπουμ,  λόγω οικογενειακών θεμάτων υγείας. Όμως θα το αφήσουμε για τη νέα χρονιά. Προς το παρόν θα βγούμε οι δυο μας με δυο κιθάρες, ακουστική & κλασσική. Ήδη έχουμε κανονίσει να παίξουμε το Νοέμβριο στη Ρότα Art Café Community, για δυο Παρασκευές, 13 & 20 / 11. Ραντεβού στη Ρότα λοιπόν.

Κατερίνα: Εγώ, έχω επιπλέον κάποιες guest εμφανίσεις στις 15 Οκτωβρίου,  (Αρμάγος/Ροδοθεάτρου) και στις 9 Νοεμβρίου, (Γιώργος Δημητριάδης & Οι Μικροί Ήρωες). Επίσης θα συμμετέχω στις 19 & 23 Οκτωβρίου, στις εκδηλώσεις μνήμης της ποιήτριας Αγγελικής Ελευθερίου, όπου θα παρουσιάσω ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες για πρώτη φορά ένα ποίημά της που είχα την ευκαιρία να μελοποιήσω.

Τελικά η δική σας «Λάρβα» με τι έχει να κάνει; Τι μεταμορφώθηκε στο δικό σας σύμπαν;
Νίκος: Πολλά και τίποτα όπως συμβαίνει σε όλους μας. Είμαστε όλοι μας ένα work in progress. Είμαστε ό,τι είμαστε σε σχέση με το χρόνο. Κάθε φορά η μουσική ψιθυρίζει στο αυτί του δημιουργού αρχικά, και έπειτα του ακροατή «Κοίτα το χρόνο«! Ένα παιδικό παιχνίδι! Μια δεξιοτεχνική πινελιά! Αφουγκράσου το χρόνο που περνάει. Άκου την αναμονή προσεκτικά. Αυτό που συνειδητοποιείς κάθε φορά όταν τελειώνει ένα άλμπουμ είναι ότι κατάφερες να μεταμορφώσεις το χρόνο. Μια στιγμή ανίας σε εύνοια της τύχης.

Κατερίνα: Διασκεδάζουμε το χρόνο με ένα είδος αναμονής του, είναι τόσο παράλογο και τρελό που δεν το χωρά ο νους! (γέλια)
 

Θα συνεχίσετε να κυκλοφορείτε δίσκους μαζί; Έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε κάτι άλλο, όπως να συνεργαστείτε με ένα άλλο δημιουργό και απλά να ερμηνεύσετε;
Κατερίνα: Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και οι δυο. Από τη μια δουλεύουμε τόσο άκοπα μαζί και φέρνουμε εύκολα καλά αποτελέσματα. Από την άλλη ξέρουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε κρατάει για πάντα. Στα σχέδιά μου είναι να υλοποιήσω ένα δίσκο που έχω πολλά χρόνια στα σκαριά και τελειοποιώ μέρα με τη μέρα.  

Νίκος: Εμένα με τριβελίζει να κάνω κάτι που ακουμπάει περισσότερα στη ρίζα μας, από τη  «Μοναξιά Του Φάρου» δηλαδή και πιο ανατολικά. Δεν ξέρω! Η Κατερίνα, αρνείται να συνδράμει σε αυτό οπότε ίσως να το τολμήσω με άλλους ερμηνευτές.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε να δημιουργείτε; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη μουσική σας;
Νίκος: Η τελείωση! Το να καταφέρεις επιτέλους να φτιάξεις κάτι που να μην αισθάνεσαι ότι χρήζει άλλης βελτίωσης στην επόμενη στροφή,  την επόμενη φορά, πράγμα εντελώς ανέφικτο φυσικά. (γέλια)

Κατερίνα: Αισθάνομαι ότι κάθε τραγούδι που φτιάχνω είναι μια πράξη γενναιοδωρίας και εγκατάλειψης. Είναι ο τρόπος μου να κλείνω τους λογαριασμούς μου με τον εαυτό μου και τον κόσμο που με περιβάλλει. Κι επειδή κάθε μέρα που ξημερώνει με προκαλεί για νέες περιπέτειες, για νέες υπερβάσεις, αυτό το πράγμα δεν σταματάει ποτέ, παρά μόνο αν κουραστείς ή, αν πραγματικά φτάσεις στη φώτιση και τη χαρμόσυνη σιωπή!
 
Κώστας Κούλης
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις