Συνεντεύξεις

ΚΟΝΣΕΡΒΑ: ΕΝΑ PROJECT ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ… ΑΝΟΙΞΕΤΕ!

 
   Όπως έγραψα και σε προηγούμενο κείμενο, προτιμώ, από τη μίρλα και τη μιζέρια, τη δράση, τη δημιουργικότητα. Με το που μου έστειλε λοιπόν το νέο του project (πόνημα, εντάξει κ. διευθυντά μου) ένας φίλος από τα παλιά, τότε που αρμενίζαμε στο εξωτικό Παγκράτι, ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου, δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη και τον έπιασα από τα μούτρα. Ανάκριση μετά ξύλου, με φύλλο μπακαλιάρου. Η μπυροποσία αναβλήθηκε για αργότερα, αφού προείχε η κουβέντα. Και αρκετό headbanging θα έλεγα. Μουσική με παλιά στοιχεία, ταυτόχρονα όμως και mainstream (νάτο πάλι το εγγλέζικο, κ. διευθυντά, δεν μαζεύομαι). Hχογράφηση - Μίξη – Mastering έγιναν από τον Θοδωρή Ζευκιλή.

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω την Κονσέρβα.
 
konserva2144

Πώς προέκυψε αυτό το project;
Το Project προέκυψε από την ανάγκη εμένα και του Άκη να γράψουμε τραγούδια στη μητρική μας γλώσσα και να εκφράσουμε χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις αυτά που μας απασχολούν. Ξέρεις, υπάρχουν πολλές μορφές έκφρασης και στην δικιά μας περίπτωση είναι η μουσική, οι στίχοι και τα τραγούδια. Να συμπληρώσω ότι αυτά που μας απασχολούν δεν είναι μονάχα η κοινωνία, μέσα στην οποία ζούμε, αλλά και προσωπικά μας βιώματα, όπως η καθημερινότητά μας και οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να ακολουθηθεί κάποιο μοτίβο, θέλαμε και θέλουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα για ό,τι μας απασχολεί, ακόμα και αν αυτό είναι μια χυλόπιτα που έφαγες…

Κονσέρβα. Τι θα βρούμε μέσα αν την ανοίξουμε, τι θέλει να μας παρουσιάσει, τι μας κρύβει;
Θα βρείτε την αλήθεια μας, τις εμπειρίες μας και την αντίληψή μας για τον κόσμο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα παραπάνω και αυτό πραγματικά παρουσιάζεται. Δεν έχει να κρύψει τίποτα, αρκεί να την ανοίξεις, εάν φυσικά θες και επιθυμείς.

Από το πρώτο κλίπ καταλαβαίνω πάνω κάτω ότι βγάζει μια επανάσταση, μια αντίδραση. Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το project διαφορετικό από τα υπόλοιπα “Επαναστατικά”, που απλά ψάχνουν για κλικ και views;
Αρχικά δεν κάνουμε επανάσταση, τραγούδια γράφουμε. Αυτό το κλιπ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μικρογραφία του τι έχει συμβεί - συμβαίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε επανάσταση (σ.σ.: μου έσκασε τώρα η ατάκα από την Ταινία ‘Λούφα και Παραλλαγή’, «Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι ο λαός κάνει τις επαναστάσεις»).
 

Τώρα αναφορικά με τα κλικ και views… Ναι, θέλουμε κλικ και views, αλλιώς δεν θα κάναμε καν Βίντεο. Σημασία για μας όμως δεν έχουν τα νούμερα και τα Like, αλλά το πόσοι από αυτούς που κάνανε κλικ ταυτίζονται ή και όχι με αυτό που κάνουμε. Ο τρόπος για το πώς κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει το υλικό του έχει αλλάξει από ό,τι παλιότερα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια ντροπή σε αυτόν που το κάνει με τον τρόπο που δύναται σήμερα.

Μίλα μας λίγο για τα υπόλοιπα τραγούδια. Ποιοι οι στόχοι αυτής της συνεργασίας; Πόσο Γιώργο έχει μέσα όλο αυτό το θέμα;
Νομίζω ότι οι απαντήσεις είναι στην πρώτη και δεύτερη ερώτηση. Αναφορικά στο πόσο Γιώργο έχει μέσα όλο αυτό το θέμα, σίγουρα αποτελεί το 50% και το άλλο 50% είναι ο Άκης. Όπως και σε κάθε άλλο project, πόσο μάλλον σε αυτό που απορρέει από την σύμπραξη δύο ανθρώπων, έχω συμβάλει όσο περισσότερο μπορούσα, μιας και η επιθυμία για την υλοποίησή του ήταν αρκετά μεγάλη.

Πώς νιώσατε την Καραντίνα και όλο το θέμα της Πανδημίας; Έχετε ασχοληθεί με το ζήτημα στα τραγούδια σας; Αν όχι ,σκοπεύετε; Μέχρι πού θα το φτάσετε;
Όλο το θέμα της Πανδημίας και η Καραντίνα ήταν κάτι πρωτόγνωρα άσχημο και περίεργο για εμάς, όπως φαντάζομαι και για όλο τον κόσμο. Ακόμα όλο αυτό δείχνει να μην έχει τελειώσει και σίγουρα δεν έχουμε ακόμα δει τι θα αφήσει πίσω του, εάν και εφόσον τελειώσει. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα τα τραγούδια του EP γράφτηκαν πριν από όλη αυτή την κατάσταση, αν και το ΕΡ υλοποιήθηκε (κάποιες ηχογραφήσεις, μίξη, Mastering) κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Υπάρχει όμως “μισό τραγούδι”, διάρκειας περίπου ενάμιση λεπτού, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια αυτής της “περιπέτειας” και ουσιαστικά έχει ένα και μόνο στίχο που ηχογράφησε ο Άκης στο τηλέφωνο ψιθυριστά, ερχόμενος στο στούντιο. “Έγινε ο φόβος συνήθεια μας”.
 
konserva2145

Σέ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, τις όμορφες ερωτήσεις και το ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε που με τον τρόπο σου άνοιξες την Κονσέρβα.
Εγώ ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Αν και ψάχνω ακόμα το ανοιχτήρι … 

Νάσος Κονίτσας
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα