Συνεντεύξεις

Καιρός Για Τρίο - Η συνέντευξη

 
   Το τραγούδι, ο τρόπος μετάδοσης, η δύναμη επιλογής, η ακουστική απόλαυση, οι άνθρωποι πίσω από τα όργανα, οι άνθρωποι μπροστά μας, το συγκρότημα… Οι Καιρός Για Τρίο και η γέννηση που πάει να γίνει βαφτίσια. Του πρώτου τους άλμπουμ φυσικά, το οποίο ετοιμάζεται. Ακούσαμε, ήλθαμε σε επαφή με τους ασυνήθεις ύποπτους, τους ανακρίναμε και εκείνοι… απλά το διασκέδασαν. Ευχαριστούμε θερμά την Ελευθερία Καμπούρογλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
trio2036
 
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε το σχήμα; Ποια ήταν η σπίθα που πυροδότησε την όλη κατάσταση;
Μας συνδέει φιλία πολλών χρόνων και έχουμε κοινή δημιουργία και συμμετοχή σε rock bands που υπάρχουν από πολύ παλιότερα, όπως οι AREA 51 και οι POINT. Η ιδέα έπεσε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι και οι τρεις είχαμε την ανάγκη αλλά και έξτρα χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο, οπότε, αφού έκανε και κρύο, αποφασίσαμε ότι είναι ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΟ! Το τι και το πώς ήρθαν σχεδόν αμέσως, γιατί είμαστε ιδιαίτερα συμβατοί σαν χαρακτήρες και στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτό που κάνουμε σαν μουσικοί.
 
Είχατε αποφασίσει από την αρχή να παίξετε ακουστικά; Ήταν κάτι που βγήκε φυσικά στις πρόβες;
Η επιλογή ήταν εύκολη και θα λέγαμε και αυτονόητη. Είχαμε παίξει (και παίζουμε) δυνατή ροκ μουσική για χρόνια, αγαπώντας όμως παράλληλα και τη μελωδική μπαλάντα, την country, το καλό ελληνικό και όχι μόνο. Αποφασίσαμε λοιπόν, πέρα από το δικό μας υλικό, να κάνουμε μία προσεγμένη, αυστηρά unplugged διασκευή σε ό,τι κομμάτι μας άρεσε από πολλά και διάφορα είδη μουσικής, από America μέχρι Tears For Fears και από Βαγγέλη Γερμανό μέχρι... άστο για έκπληξη!
 
trio2037
 
Έχετε ήδη αρκετά LiVE στο ενεργητικό σας. Πώς θα χαρακτηρίζατε τους εαυτούς σας στη σκηνή; Τι είναι αυτό για το οποίο είστε περήφανοι για τις ζωντανές σας εμφανίσεις;
Είμαστε σχετικά καινούργιο σχήμα, περίπου δύο χρόνων, με τους πρώτους μήνες να πηγαίνουν σε προετοιμασία ρεπερτορίου, πρόβες κτλ. Το αστείο είναι ότι η πρώτη φορά που στηθήκαμε για να παίξουμε σε κόσμο δεν ήταν σε live αλλά σε... live σύνδεση στην τηλεόραση του Αlpha! Μετά, πριν μας προλάβουν τα lockdown, κάναμε τέσσερις υπέροχες εμφανίσεις στη Χαλκίδα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που πραγματικά ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Στη σκηνή θέλουμε να δείχνουμε αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα, με μία παρουσία χαλαρή με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αλλά και προσοχή στην ποιότητα της μουσικής. Η ωραιοποίηση και η ψεύτικη ψηφιακή τελειότητα σε εικόνα και ήχο, που έχουν εδώ και κάποια χρόνια μπει στη ζωή όλων μας, έχουν κουράσει, σίγουρα εμάς, αλλά πιστεύουμε και τον κόσμο. Προτιμάμε να επικοινωνούμε τη ζεστασιά του ανθρώπινου στοιχείου και βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση σ’ αυτό. Τέλος, η λέξη κλειδί για το πώς αντιμετωπίζουμε το κοινό είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε όσους έχουν αφιερώσει το βράδυ τους στο να μας ακούσουν. Καλή προετοιμασία, καλό playlist, δέσιμο, καμία προχειρότητα και όχι καθυστέρηση στην έναρξη αν αργήσει ο κόσμος (αν και ευτυχώς δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής).
 
Πρωτότυπο υλικό ή διασκευές; Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο; Μήπως πρόκειται για την ίδια πρόκληση, απλά με «άλλο ένδυμα»;
Θα λέγαμε ότι η πρόκληση είναι ισότιμη σε σχέση με τη δυσκολία, όχι όμως ίδια. Στη διασκευή η πρόκληση είναι να πάρεις ένα "μεγάλο" τραγούδι και να μην το "μικρύνεις" με τη δική σου προσέγγιση. Από την άλλη υπάρχει η ευκολία ότι έχεις το πρωτότυπο σαν μπούσουλα για τις δικές σου προσωπικές πινελιές. Το δικό σου τραγούδι όμως είναι σαν ένα μωρό, που στην αρχή δεν ξέρεις ούτε από πού να το κρατήσεις. Μεγαλώνοντας αλλάζει και εξελίσσεται συνέχεια και φυσικά οι επιλογές είναι άπειρες και αδοκίμαστες και αυτό αποτελεί τη μεγάλη του δυσκολία. Η ευκολία είναι ότι είναι δικό σου, οπότε εάν με τις επιλογές σου το καταστρέψεις, αυτό αφορά μόνο εσένα! Πάντως και οι δύο διαδικασίες είναι το ίδιο απέραντα γοητευτικές.
 
trio2039
 
Ετοιμάζετε δίσκο, όπως και το πρώτο σας βίντεο. Δικά σας τραγούδια; Πότε με το καλό η κυκλοφορία;
Το road map των ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΟ, πέρα από τα πολλά live έχει σαν πρώτο μεγάλο σταθμό τη δημιουργία ενός πρώτου cd με original κομμάτια μας. Το lockdown δυστυχώς διέκοψε τις ηχογραφήσεις και τη δημιουργία των video-clip, οπότε αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα κομμάτια σε demo και δύο ηχογραφημένα με mastering για το cd. Τα δύο αυτά κομμάτια είναι "Το νησί", μία ατμοσφαιρική καλοκαιρινή ερωτική μπαλάντα και το άλλο η αυτοσαρκαστική "Θερμοφόρα", που μιλάει για την αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στη βιολογική ηλικία και στο πώς τη βιώνουμε εμείς μέσα μας, αφού παραδόξως όλο και μειώνεται! Πάντως, μέσα στην καραντίνα παραμένουμε ενεργοί (μουσικά εννοούμε) και είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε τις ηχογραφήσεις όταν και εφόσον...!
 
Στούντιο ή Live; Ίδια η αγάπη;
Η αγάπη είναι τόσο μεγάλη, που πραγματικά δεν έχει και τόση σημασία πού παίζεις. Το studio αποτελεί μια ιδιαίτερη αλχημεία. Στην ηχογράφηση μαγεύεσαι από την ποιότητα και την πιστότητα του ήχου της μουσικής σου, στην πρόβα έχεις την απόλαυση της συνεργασίας και της κοινής δημιουργίας, πολλές φορές από το μηδέν. Στο live πάλι, ερωτεύεσαι όλη τη διαδικασία, το κουβάλημα, το στήσιμο, αλλά πάνω απ’ όλα αυτή τη μαγική σχέση με το κοινό, την ανταπόκριση, την ενέργεια και την αγάπη που ανταλλάσσεις.
 
trio2038
 
Τι είναι αυτό που σας οδηγεί να δημιουργείτε και να παίζετε μουσική;
Αυτό όσο πιο πολύ προσπαθείς να το εξηγήσεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ας πούμε απλά ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μία βαλβίδα εκτόνωσης για όσα έχουν μέσα τους και ότι για κάποιους από μας αυτή η βαλβίδα είναι η μουσική!

Κώστας Κούλης
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα