= John McRis - H συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

John McRis - H συνέντευξη

 
   Η μουσική κιβωτός που μας δώρισε πρόσφατα ο John McRis, ήταν ένα instrumental λιβάδι, γεμάτο μελωδικές ευωδίες. Ακούσαμε, το παρουσιάσαμε, το ξανακούσαμε και το προτείνουμε σαν ιδανικό soundtrack της Άνοιξης, έστω και εν μέσω πανδημίας. Ο Γιάννης Μακρής με το “Ark” πιστοποιεί ότι ο σκεπτόμενος μουσικός δεν καταλαβαίνει από περίεργες συγκυρίες και δύσβατες διαδρομές. Το λουλούδι θα ανθίσει, ο κόσμος να χαλάσει! Μιλήσαμε με τον Γιάννη για το άλμπουμ, τη μουσική, τον τρόπο δημιουργίας, το μέλλον. Χαμηλών τόνων και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με μία συλλογιστική που βλέπει μπροστά, ο John είναι ένας μουσικός που είτε με τους Ανώριμους είτε με τις προσωπικά του δουλειές, θα μας απασχολεί ευχάριστα πάντα. Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου, που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
mcris2156

Τι ανταπόκριση έχεις ως τώρα από τον Τύπο; Έχουν ξεκινήσει οι αναφορές και οι παρουσιάσεις; Πώς βλέπεις να ανταποκρίνεται ο κόσμος στα δύο τραγούδια που μπορεί να ακούσει στο bandcamp σου;
Μέχρι τώρα το feedback είναι πολύ θετικό. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα, σίγουρα όμως είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η Symmetric Records, η οποία είναι η εταιρία που θα κυκλοφορήσει το υλικό και η Angels PR Music Promotion, που έχει αναλάβει την προώθησή του. Ο κόσμος δείχνει να δένεται με τα κομμάτια που υπάρχουν διαθέσιμα ως τώρα στο bandcamp. Μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν τα αντιμετωπίζει 100% σαν instrumental κομμάτια που απευθύνονται μόνο σε κιθαρίστες ή σε μουσικούς γενικότερα, αλλά σαν μουσική που απευθύνεται σε απλούς ακροατές. Αρκετοί έχουν αναγνωρίσει τον σκοπό της κυκλοφορίας αυτής, ο οποίος ήταν να δοθεί στην κιθάρα η "θέση" μιας φωνής που διηγείται μία ιστορία.

Πόσο καιρό σου πήρε να ηχογραφήσεις και να ολοκληρώσεις το άλμπουμ αυτό; Έχει να κάνει με την καραντίνα ή το είχες κατά νου πριν την πανδημία;
Η σύνθεση του υλικού που αποτελεί αυτόν τον δίσκο έγινε πριν δύο-τρία χρόνια, στις καλοκαιρινές μου διακοπές. Μέσα σε 15-20 μέρες, χωρίς να πιεστώ καθόλου και σίγουρα χωρίς να υπάρχει πλάνο, είχα στα χέρια μου τις demo εκδόσεις των οκτώ κομματιών που περιέχει ο δίσκος. Αμέσως μετά τις διακοπές, γυρίζοντας στην Αθήνα, βρήκα drummer και μπασίστα και μπήκαμε αμέσως στούντιο να ηχογραφήσουμε τα βασικά, δηλαδή τύμπανα, μπάσο και κιθάρες. Λίγο αργότερα προστέθηκαν τα πλήκτρα και κάποιες μυστήριες χορωδίες σε κάποια κομμάτια. Μετά τις ηχογραφήσεις το Project μπήκε στον πάγο και έμεινε αμιξάριστο μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Tο μόνο πράγμα που έγινε μέσα στην καραντίνα ήταν ένα μικρό ποσοστό της τελικής μίξης και το mastering.
 
mcris2145

Ετοιμάζεις κάποιο βίντεο; Να περιμένουμε κάτι σύντομα; Έχεις αποφασίσει για το ποιο κομμάτι θα οπτικοποιήσεις;
Ναι, ετοιμάζουμε ένα βίντεο με τον Κατσιώνη, το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα είναι διαθέσιμο κοντά στην ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου, στις 26 Απριλίου 2021. Έχουμε αποφασίσει κατά 99% το κομμάτι που θα κάνουμε. Θα το αφήσουμε για έκπληξη όμως!

Να υποθέσω ότι σε αυτό το άλμπουμ τα έχεις κάνει όλα μόνος σου ή σχεδόν μόνος σου;
Έχω κάνει την σύνθεση των κομματιών και τα τεχνικά, όπως ηχογράφηση mixing & mastering. Επίσης έχω παίξεις τις κιθάρες και πλήκτρα σε τρία κομμάτια. Τα υπόλοιπα τα έκαναν οι μουσικοί που συμμετέχουν, οι οποίοι είναι οι εξής. Drums - Άγγελος Γιαμπουράς, Μπάσο - Bob Μινέτος, Πλήκτρα - Μάνος Γαβαλάς, Βαγγέλης Τσιμπινός, Bob Katsionis και τέλος η mezzo soprano Niki Rosa Frei στις χορωδίες.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον Μπάμπη; Πώς έγινε η επαφή να βγει ο δίσκος από την εταιρεία του;
Με τον Bob γνωριστήκαμε πριν από κάποια χρόνια, στο masterclass του production team των Rammstein, που έγινε στο Black Rock Studio, στη Σαντορίνη. Όταν αποφάσισα σοβαρά ότι θέλω να προχωρήσω με αυτό το Project, το συζήτησα μαζί του και μου πρότεινε να το κυκλοφορήσουμε με την εταιρία του, τη Symmetric Records. Η ιδέα φυσικά με ενθουσίασε! Ο Bob κάνει αυτή την ιστορία με τους προσωπικούς instrumental δίσκους του εδώ και είκοσι χρόνια περίπου και είναι ΤΡΟΜΕΡΟΣ στη δουλειά του. Οπότε δεν το σκέφτηκα λεπτό. Εκτός από την συμμετοχή του στα πλήκτρα στο κομμάτι “Twin Paradox”, με βοήθησε και με επηρέασε σε διάφορα άλλα σημαντικά θέματα, όπως το θέμα Artwork αλλά και στο να πάρω την απόφαση να κυκλοφορήσω το υλικό σε physical μορφή. Η συνεργασία μας ήταν άψογη! Επίσης, το άλμπουμ “ARK” είναι η πρώτη κυκλοφορία της Symmetric που δεν είναι δουλειά του Bob, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρία αυτή έχει φτιαχτεί για να κυκλοφορεί μόνο τα project τα οποία περνάνε από τα χέρια του. Είμαι τρομερά περήφανος γι’ αυτό!
 
mcris2158

Θα ήθελες κάποια στιγμή να παρουσιάσεις αυτή τη δουλειά από σκηνής;
Θα το ήθελα πολύ, αλλά νομίζω πως το "ARK" είναι ένα καθαρά studio project. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος και το budget για να το μεταφέρω στη σκηνή ακριβώς όπως το φαντάζομαι αυτή την εποχή. Από την άλλη ποτέ δεν λέω ποτέ, ίσως αν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία να το σκεφτώ πάλι.

Η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο το Live streaming. Σε ιντριγκάρει; Είναι κάτι που θα έκανες;
Δεν έχω την παραμικρή εμπειρία! Αλλά ή αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ διάφορους άλλους καλλιτέχνες που κάνουν Live Streaming. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και ίσως το δοκίμαζα κάποια στιγμή.

Κάνεις ένα σωρό πράγματα. Με τους Ανώριμους, με διάφορες άλλες μπάντες, σαν μουσικός και σαν παραγωγός ή ηχολήπτης. Δεν λες ποτέ όχι, έτσι;
Καταπιάνομαι με διάφορα, είναι η αλήθεια! Δουλεύω full time στο στούντιο μου, το Hell's Kitchen, ως ηχολήπτης/παραγωγός και session μουσικός. Οπότε ναι, συνήθως έχω πράγματα να κάνω. Είτε αυτό είναι οι Ανώριμοι, είτε κάποια άλλη μπάντα που έχω αναλάβει ή κάποιο δικό μου προσωπικό project, όπως το “ARK” για παράδειγμα. Δύσκολα θα πω όχι σε κάτι που με αντιπροσωπεύει και ταυτόχρονα αξίζει τον κόπο.
 
mcris2157

Ο Έλληνας ακροατής είναι απαιτητικός;
Ναι, είναι! Δεν είναι καθόλου άσχημο όμως να είναι απαιτητικός κάποιος που στηρίζει την σκηνή! Σε αυτή την περίπτωση όλοι γίνονται καλύτεροι! Οι χώροι που φιλοξενούν τα live, τα στούντιο, οι παραγωγές, οι μουσικοί κτλ.

Ποια η κινητήρια δύναμη που σε κάνει να ζητάς να δημιουργείς συνεχώς;
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα η αγάπη μου για τη μουσική. Ίσως να μην την ονόμαζα κινητήρια δύναμη ακριβώς, αλλά ανάγκη να εκφραστώ με τον συγκεκριμένο τρόπο. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς την ικανοποίηση που μου προσφέρει η δημιουργία.

Κώστας Κούλης

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα