= Συνέντευξη με τους In Solitude
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους In Solitude

 
   Το τρίτο άλμπουμ μιας μπάντας είναι ίσως το καθοριστικότερο και οι In Solitude δείχνουν να το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Αν στο πρώτο άλμπουμ μια μπάντα απλά συστήνεται και στο δεύτερο δείχνει τι μπορεί πραγματικά να κάνει, η τρίτη προσπάθεια καθορίζει αν θα συνεχίσει στο ίδιο ύφος ή θα επιλέξει να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Η διάθεση για πρωτοπορία σημαδεύει λοιπόν το "Sister", τον τρίτο δίσκο των Σουηδών metallers, που τους απαλλάσσει από την ταμπέλα των πιστών ακολούθων των Mercyful Fate. Στο “Sister” οι In Solitude καταθέτουν ένα σκοτεινό heavy άλμπουμ που παντρεύει το αρχετυπικό heavy metal με gothic και death rock στοιχεία βγαλμένα κατευθείαν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Μιλήσαμε με το Henrik Palm, έναν από τους δυο κιθαρίστες της μπάντας για τα νέα στο στρατόπεδο των In Solitude καθώς και για διάφορά του project.
 
insolitude01
 
Γεια σου, Henrik! Πρόσφατα ολοκληρώσατε την πρώτη σας εκτενή headline περιοδεία με τους In Solitdure. Πώς ήταν η εμπειρία σε σχέση με τις περιοδείες σαν support μπάντα; 
Πραγματικά ήταν απλά τέλεια! Έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό, αντί να κάνουμε ανούσιες support περιοδείες. Οι προηγούμενες περιοδείες μπορεί να βοήθησαν στο δέσιμο της μπάντας τόσο επί σκηνής όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά η τελευταία headline περιοδεία μοιάζει σαν παράδεισος σε σχέση με τις προηγούμενες. Όλα ήταν πραγματικά καλά. Ήταν σαν σημείο αναφοράς, με το οποίο θα συγκριθούν οι επόμενες περιοδείες μας. Ανυπομονώ να το κάνω ξανά.
 
Το τελευταίο σας άλμπουμ, “Sister”, σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση από το ύφος των προηγούμενων σας άλμπουμ. Προσωπικά μιλώντας, διέκρινα κάποια obscure και gothic rock στοιχεία. Πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή του ήχου; Το βλέπετε σαν απόρροια μουσικής ωρίμανσης;
Όντως, ο κόσμος βρίσκει κοινά σημεία μεταξύ της μουσικής μας και κάποιων παλιότερων goth ή post-punk συγκροτημάτων, το οποίο είναι καλό κατά μια έννοια γιατί τουλάχιστον κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η μετάβαση αυτή δεν ήταν ακριβώς σχεδιασμένη. Συγκεντρωθήκαμε στο να κάνουμε το καλύτερο και πιο ειλικρινές heavy metal δίσκο που μπορούσαμε και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Εμείς οι ίδιοι είχαμε ήδη goth πράγματα στο μυαλό μας όταν κάναμε το ”The World, The Flesh, The Devil” (σ.σ. το προηγούμενο άλμπουμ τους) αλλά ο κόσμος μας τοποθέτησε ξανά στη Mercyful Fate συνομοταξία, οπότε δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς ο κόσμος θα το ερμηνεύσει. Πιστεύω ότι το “Sister” ήταν ένας τρόπος για να ωριμάσουμε αλλά από την άλλη θέλαμε απλά να γράψουμε την καλύτερη, όσο το δυνατόν, μουσική. Αυτό είναι το "μυστικό" της μουσικής του καινούριου δίσκου, τα καλά τραγούδια!
 
insolitude02
 
Πόσο σημαντικό είναι για σας να εξελίσσεται το ύφος σας; Να αναμένουμε και περεταίρω εξέλιξη στις μελλοντικές σας κυκλοφορίες;
Είναι πολύ σημαντικό να εξελίσσεσαι. Σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι εξελισσόμαστε συνέχεια στην καθημερινότητά μας και θα ήταν σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν αυτό δεν ανταποκρινόταν στην μουσική μας. Λίγο ή πολύ πάντα θα είμαστε μια heavy metal μπάντα και θα είμαστε περήφανοι γι αυτό αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα να απομακρυνθούμε από τα στερεότυπα του είδους. Κάνουμε αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν γίνεται ειλικρινείς ως προς τους εαυτούς μας. Αυτή είναι η ζωή μας και η καλλιτεχνική μας έκφραση και δεν βλέπω κάποιο θέμα στο να την πάμε σε όποια κατεύθυνση εμείς επιθυμούμε. Και είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα εκπλήσσεται ό,τι και να κάνουμε από δω και πέρα, αισθάνομαι ότι είναι σαν κάποιο παράσημο που έχουμε κερδίσει. Θα ήθελα να πω επίσης ότι θα αρχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενό μας δίσκο μέσα στο 2015.
 
Ποιες μπάντες επηρέασαν τον ήχο του “Sister”;
Δεν θυμάμαι τώρα αλλά στο στούντιο συζητούσαμε αρκετά για τους Black Sabbath. Μόλις είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο στο στούντιο ξέρω ότι ακούγαμε Captain Beefheart, The Sound, Mattias Alkberg, The Stooges, Bathory και παλιούς Voivod… Και βέβαια πολλά άλλα. Προσωπικά πάντα μου άρεσε να ακούω punk/hardcore/crust πράγματα, οπότε μάλλον κάποια από αυτά με επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο. Στο punk και το hardcore ακούω μπάντες από τις αρχές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 όπως Discharge, GBH, Crucifix, Negative Approach, GISM, Poison Idea, The Offenders, Amebix, Antisect, Anti Cimex, Raw Power, Anti Cimex μεταξύ άλλων. Μου αρέσει επίσης ο παλιός Brian Eno, κάτι που με έχει επηρεάσει στην προσέγγισή μου. Ειδικά οι ambient δίσκοι του. Νομίζω ότι το άλμπουμ που έκανε μαζί με το Harold Budd ”Ambient II: The Plateaux Of Mirror” είναι από τους απόλυτα αγαπημένους μου δίσκους. Τελικά, μοιάζει να είναι ένας τρελός συνδυασμός πραγμάτων.
 
insolitude04
 
Οι στίχοι σας έχουν να κάνουν πολύ με το μυστικισμό και τον αποκρυφισμό και μοιάζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο για σας ως μπάντα. Ταυτίζεσαι με τους στίχους του τραγουδιστή σας, Pelle Ahman;
Όντως ο αποκρυφισμός και ο μυστικισμός είναι μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας των στίχων. Για μένα οι στίχοι του Pelle έχουν να κάνουν με αρχετυπικά θέματα της ζωής, όπως η Ζωή και ο Θάνατος. Έτσι το βλέπω και έτσι ταυτίζομαι 100%.
 
Οι In solitude γίνονται όλο και μεγαλύτεροι με κάθε κυκλοφορία. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας σαν μπάντα; Πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε;
Πραγματικά δεν έχω ιδέα. Έχω σταματήσει να ονειρεύομαι τη μεγάλη επιτυχία μια και συνήθως επιλέγουμε τη δύσκολη οδό. Για παράδειγμα δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο συμβιβασμό στη μουσική μας. Μου άρεσε τόσο η τελευταία μας περιοδεία με τους Beastmilk που θα μπορούσα να κάνω τέτοιες περιοδείες μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω. Μια χούφτα φίλων σ' ένα λεωφορείο να διασκεδάζουν και να κάνουν κάτι σημαντικό. Οπότε, όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ο κόσμος να συνεχίζει να μας ακούει, θα είμαι πολύ χαρούμενος.
 
insolitude05
 
Υπάρχει κάποια μη μέταλ μπάντα με την οποία θα είχε ενδιαφέρον να περιοδεύσεις;
Ναι, πάρα πολλές! Θα ήθελα να περιοδεύσω με τους Les Big Byrd, μια σουηδική psychedelic/kraut μπάντα που παίζει ο φίλος μας Konie (σ.σ. Martin "Konie" Ehrencrona, που ηχογράφησε και έκανε την παραγωγή του "Sister"). Μεγάλη μπάντα, σπουδαίοι άνθρωποι και νομίζω ότι θα δούλευε γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τη μουσική. Οι Aluk Todolo είναι ακόμα μια μπάντα παρόλο που έχουν πολλά κοινά σημεία με το μέταλ σε σχέση με τους Les Big Byrd. Και θα ήθελα να ανοίξω τη συναυλία για τη σημαντικότερη σουηδική μπάντα όλων των εποχών, τους The Bear Quartet (σ.σ. cult indie rock μπάντα)!
 
insolitudesisterΗ τελευταία μου ερώτηση έχει να κάνει με την άλλη σου μπάντα, τους Sonic Ritual. Θα ήθελες να μας τους συστήσεις; Υπάρχουν καθόλου πλάνα για μια full-length κυκλοφορία;
Οι Sonic Ritual δεν έχουν επίσημα ανακοινώσει ότι διαλύονται αλλά θα με εξέπληττε αν κάναμε κάτι στο προσεχές μέλλον. Εγώ έχω τους In Solitude και η Linnéa (σ.σ. Linnéa Olsson, των διαλυμένων The Oath) έχει πλέον τους Beastmilk και αυτή ζει στο Βερολίνο ενώ εγώ μένω στη Στοκχόλμη, οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε κάτι. Αλλά έχω δυο ακόμα μπάντες πέρα από τους In Solitude, οπότε νομίζω ότι ο χρόνος μου είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένος. Η κύριά μου μπάντα μετά τους In Solitude είναι οι Pig Eyes. Είναι μια μίξη από Neu! και κάτι από Melvins και έχουμε ήδη κυκλοφορήσει δυο δίσκους. Ο τελευταίος κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο. Από την άλλη έχω μια καθαρά punk/hardcore μπάντα που λέγεται Södra Sverige, με το είδωλό μου, το σπουδαίο Mattias Alkberg, που είναι πολύ γνωστός στη Σουηδία. Το πρώτο μας EP κυκλοφόρησε τον Αύγουστο και παίζουμε αρκετά στη Σουηδία αυτό το χειμώνα. Έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους με το όνομά του αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει τραγουδήσει και παίξει κιθάρα στους The Bear Quartet. Έκαναν 15 δίσκους και ο καθένας είναι το λιγότερο καλός! Λίγοι άνθρωποι εκτός Σκανδιναβίας τον γνωρίζουν, αλλά τόσο η σόλο δουλεία του όσο και οι δίσκοι των The Bear Quartet - κυρίως οι κυκλοφορίες μεταξύ 2000 και 2010 - είναι κλασσικοί. Τσεκάρετέ τους αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Οπότε είναι τιμή μου να παίζω μ' αυτόν. Μόλις κάναμε ένα EP με τους Södra Sverige και με τους Pig Eyes ηχογραφούμε τώρα ένα EP. Οπότε, ως συνήθως, το πρόγραμμά μου είναι φορτωμένο. Σ' ευχαριστώ!
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
insolitude03
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις