= Grande Fox - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Grande Fox - Η συνέντευξη

 
   Οι Grande Fox επιστρέφουν δισκογραφικά με το “Empty Nest” και η μουσική τους φωλιά μόνο άδεια δεν φαντάζει. Με τραγούδια που διαστημάρουν με ήχο μεγατόνων και λυρικό υπόβαθρο αντάξιο θαυμασμού, η μπάντα θέτει ως στόχο της να μας απασχολεί πολύ ευχάριστα για τα επόμενα χρόνια. Μιλώντας για την παραγωγική διαδικασία, το μοτίβο της κολεκτίβας σε σχεδόν όλα τα επίπεδα και τον οίστρο που μετουσιώνεται σε νότες και μελωδίες, συγκρατώ κάτι πολύ σημαντικό. Στην απάντηση για το τι θυμώνει τα παιδιά. Διαβάστε. Είναι η πιο τίμια απάντηση που έχω διαβάσει και τους συγχαίρω πραγματικά. Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
grandefox2112

Τι ανταπόκριση έχει το ‘’Empty Nest’’ ως τώρα; Πώς το έχουν χαρακτηρίσει κοινό και Τύπος; Τι έχει φτάσει στα αυτιά σας μέχρι σήμερα;
Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνέντευξη, είναι μεγάλη μας χαρά που συζητάμε μαζί σας. Το “Empty Nest” κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και τότε ξεκινήσαμε να δεχόμαστε κριτικές και σχόλια από τον κόσμο που το άκουσε σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ ικανοποιητική. Έχουμε λάβει αρκετές θετικές κριτικές για το album από διάφορα και γνωστά περιοδικά αλλά και sites, όπως για παράδειγμα το Metal Hammer. Επίσης έχουμε πάρα πολλά airplay σε ραδιόφωνα παντού ανά τον κόσμο. Παράλληλα, κάτι άλλο που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, είναι τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έχουμε δεχθεί από ανθρώπους κυρίως του εξωτερικού, που είτε μας άκουσαν για πρώτη φορά είτε μας ήξεραν και άκουσαν την καινούρια μας δουλειά. Πολλοί από αυτούς λοιπόν, τους οποίους γνωρίσαμε και μιλήσαμε μαζί τους, μας έδωσαν τεράστια δύναμη και χαρά με τα λόγια τους και ελπίζουμε στο μέλλον να τους συναντήσουμε και από κοντά. Γενικότερα τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, οι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν σαν κάτι ιδιαίτερο απο άποψη ύφους και ήχου που δεν συναντούν τόσο συχνά και τους θυμίζει πολύ Rage Against The Machine.

Είναι προϊόν της πανδημίας αυτό το άλμπουμ; Πότε ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στην καινούρια δουλειά σας; Πότε το ολοκληρώσατε;
Το project αυτό δεν είναι προϊόν της πανδημίας. Είχαμε ξεκινήσει να δημιουργούμε και να δουλεύουμε με στόχο νέα κομμάτια και album πριν την πανδημία. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώθηκε όμως στα τέλη του 2020, που τελειώσαμε με την παραγωγή, τη μίξη και το mastering, με τα γραφιστικά, τα οπτικά και τις κόπιες. Προετοιμαζόμασταν πυρετωδώς πολύ καιρό και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα πριν την κυκλοφορία του, καθώς σκοπός μας ήταν να βγει όσο πιο άρτιο γίνεται, όπως ακριβώς το είχαμε στο μυαλό μας και με αρκετό οπτικό υλικό.

Με το που ξεκίνησα να ακούω τον δίσκο σας, σκέφτηκα αμέσως πως στην ουσία πρόκειται για ένα LIVE άλμπουμ. Πώς δουλέψατε αυτή την φορά; Τι είχατε κατά νου;
Γενικότερα προσπαθούμε μέσα απο κάθε δουλειά και καθώς προχωράμε παραπέρα, να βελτιωνόμαστε και να ωριμάζουμε. Σε αυτό τον δίσκο επιλέξαμε και θέλαμε να γράψουμε κομμάτια πιο straight, με μικρότερη χρονική διάρκεια σε σχέση με το “Space Nest” και με περισσότερο groove και έντονο ύφος, ίσως γιατί και τα συναισθήματά μας εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά έντονα. Όποτε μας βγήκε αυτό το ύφος και στη μουσική που δημιουργήσαμε, όπως και στους καυστικούς στίχους που έγραψε ο frontman μας Νίκος Μπερζαμάνης. Το ψυχεδελικό στοιχείο παρέμεινε φυσικά όπως πάντα πιο στοχευμένο. Νομίζουμε πως αυτά ειναι τα κυριότερα στοιχεία που οφείλονται σε αυτήν την σκέψη. Το έχουμε σκεφτεί και φανταστεί και εμείς πολλές φορές να παίζουμε τα κομμάτια σε μια live εμφάνιση, αλλά δυστυχώς με την κατάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα, δεν είχαμε την ευκαιρία ακόμα να κάνουμε κάποια εμφάνιση. Θα γίνει κι αυτό όμως σύντομα, το περιμένουμε πώς και πώς.
 

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει τρία βίντεο για το άλμπουμ. Τι σκέφτεστε παραπέρα; Τι να περιμένουμε από εσάς;
Ναι, έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής ένα lyric video για το τραγούδι ‘’Hangman’’, ένα στούντιο κλιπ για το κομμάτι ‘’Manganite’’ και ένα official βίντεο κλιπ για το ‘’Rottenness Of Youth’’. Σίγουρα θα το πάμε παραπέρα. Ο στόχος μας από την αρχή ήταν να φτάσουμε τα επτά ή και οχτώ οπτικά, στα έντεκα κομμάτια που έχει το album. Οπότε να περιμένετε κι άλλα βίντεο στη συνέχεια.

Η ενασχόληση με το συγκρότημα σημαίνει συνεχές τρέξιμο; Είναι κάτι που πέφτει ολοκληρωτικά στους ώμους σας;
Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι και θέμα προς συζήτηση. Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως πολύ καλά τοποθετηθήκατε. Η ενασχόληση με ένα σχήμα, ειδικά όταν αυτό έχει υψηλούς και μεγάλους στόχους, απαιτεί συνεχές τρέξιμο και πάρα πολλές θυσίες και ξενύχτια. Κι αυτό γιατί ένα σχήμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια εταιρεία στην σήμερον εποχή. Οι τομείς και τα πράγματα που πρέπει να τρέξεις και να δουλέψεις καθημερινά είναι πάρα πολλά και χρειάζεται επίσης να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και να επενδύσεις το κατάλληλο κεφάλαιο. Καλώς ή κακώς, για όλα χρειάζεσαι χρήματα. Εμείς είμαστε ένα σχήμα το οποίο ηθελημένα ενεργεί, πορεύεται και προχωρά μπροστά ανεξάρτητο. Μουσική, κυκλοφορίες, οπτικά και γενικά ό,τι άλλο φέρνει ο νους σας που δραστηριοποιεί μια μπάντα, πέφτει ολοκληρωτικά στους ώμους μας, εκτός από το κομμάτι του promotion, για το οποίο έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με την Angels PR Music Promotion.

Ετοιμάζετε πλάνα για συναυλίες; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;
Η αλήθεια είναι οτι συζητιούνται πολλά πάνω στο κομμάτι των live, μια που επιτέλους φαίνεται οτι ολοένα και περισσότερο ανοίγουν τα πράγματα, όσον αφορά την πανδημία. Να περιμένετε στο προσεχές διάστημα επίσημη ανακοίνωση για μια εμφάνιση που θα κάνουμε. Προς στιγμήν μόνο αυτό μπορούμε να σας πούμε.
 
grandefox2113

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που «οπλίζει» τη μπάντα, ώστε να συνεχίζει να δημιουργεί;
Το σημαντικότερο στοιχείο που θέλαμε να έχουμε από την αρχή της δημιουργίας της μπάντας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε, είναι η παραγωγικότητα. Θέλουμε να δημιουργούμε συνεχώς. Για να συμβαίνει αυτό όμως, χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Κάποια από αυτά ειναι για παράδειγμα, πειθαρχία, συνέπεια, επαγγελματισμός και κυρίως να έχεις όραμα και κίνητρο. Αυτό λοιπόν που «οπλίζει» την μπάντα είναι το όραμα που έχουμε καρφωμένο στο μυαλό μας από την πρώτη μέρα. Το κίνητρό μας είναι η αγάπη και η στήριξη που λαμβάνουμε από τους δικούς μας ανθρώπους και από τον κόσμο που μας υποστηρίζει. Η δίψα για εξέλιξη είναι μεγάλη, οπότε όσο διατηρούμε αυτά τα στοιχεία, η μπάντα θα «οπλίζει» όλο και περισσότερο.

Ο Έλληνας οπαδός/ακροατής είναι απαιτητικός;
Θεωρούμε πως εξαρτάται απο το άτομο και τη μουσική παιδεία που έχει. Κάποιοι που ασχολούνται περισσότερο σε βάθος ή ακόμα που έχουν σπουδάσει, έχουν μεγάλες απαιτήσεις, ναι. Κάποιοι άλλοι όμως που απλά ακούνε μουσική για να περνάνε την ώρα τους και θέλουν μια μελωδία να τους μένει στο αυτί, ίσως δεν είναι τόσο απαιτητικοί. Μερικές φορές είναι και θέμα γούστου, καθώς δεν μπορούν να αρέσουν όλες οι μουσικές σε όλους. Οι προτιμήσεις είναι διαφορετικές, οπότε αυτό ειναι σχετικό για να απαντήσουμε κάτι ξεκάθαρα. Εμείς πάντως, από την όποια εμπειρία έχουμε αυτά τα χρόνια, πιστεύουμε πως υπάρχει απαίτηση από το κοινό.

Τι σας ανεβάζει ψυχολογικά σαν συγκρότημα; Τι είναι αυτό που, από την άλλη μεριά, σας θυμώνει;
Μας ανεβάζει πάρα πολυ ψυχολογικά όταν ο κόπος μας και η δουλειά μας αποδίδουν καρπούς. Όταν αυτό γίνεται εμφανές, είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, καθώς επιβεβαιώνεις πως ό,τι που κάνεις αξίζει όλον αυτόν τον κόπο και σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτό συπεπάγεται ουσιαστικά και με την εξέλιξη, οπότε είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από την άλλη μεριά, μας θυμώνει όταν δεν αποδίδουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας ενώ έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και την κατάλληλη προετοιμασία. Η ψυχολογία κάποιες φορές δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσουμε τη σωματική κούραση και είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αυτοσυγκέντρωση σου. Μια D.I.Y. μπάντα προσπάθει να προλάβει να ανταπεξέλθει σε όλα τα μέτωπα που έχουν να κάνουν με το σχήμα και με αρκετούς συνεργάτες, οπότε αυτός είναι και ένας παράγοντας που μας επηρεάζει στο να μην αποδώσουμε στο maximum. Για αυτό τον λόγο τα σχήματα στην underground σκηνή χρειάζονται παραπάνω στήριξη και βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Γενικότερα, μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλα πράγματα όπως η κοινωνία για παράδειγμα, αλλά για να μην μακρυγορήσουμε θα σταθούμε μόνο στη μουσική και στην σκηνή αυτή.

Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις