= Συνέντευξη με το Γιώργο Γαλάνη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Γιώργο Γαλάνη

 
IN DIO WE TRUST!

Άπειρα μπορείς να πεις για το βασιλιά της Heavy Metal σκηνής Ronnie James Dio. Τον ποιητή της ελπίδας. Το μάγο της Rock. Τη φωνή και την παρουσία ενός ανθρώπου όπου μας μύησε και μας έκανε ν’ αγαπήσουμε αυτή την μουσική. Ο καλύτερος βέβαια άνθρωπος να μιλήσει για αυτόν δεν είναι άλλος από τον προσωπικό φίλο του και Πρόεδρο του Ελληνικού fan club Γιώργο Γαλάνη.
 
galanis02
Πως έγινε η γνωριμία με τον Ronnie James Dio ;
Η γνωριμία με τον αξέχαστο Dio έγινε το Σεπτέμβριο του 2002 στο Μιλάνο, στα πλαίσια της Killing The Dragon tour. Είχε να έρθει στην Ελλάδα από το 1993, όποτε αποφάσισα να πάω στη γειτονική Ιταλία να τον δω. Έστειλα email στο επίσημο fan club στην Αμερική για backstage pass, ως Πρόεδρος του Ελληνικού fan club, τους Greek Wizards, ώστε να μπορέσω να τον γνωρίσω από κοντά. Ένα θα σας πω. Η πρώτη φορά που γνώρισα το Ronnie James Dio έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου τόσο ζωντανά σαν να μην έχει περάσει μέρα από τότε.

Μίλησέ μας λοιπόν για αυτή την πρώτη επαφή.
Μετά την εκπληκτική συναυλία πήγα στο backstage. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ νευρικός περιμένοντας τη σειρά μου, πράγμα που αντιλήφτηκε και ο ίδιος και μου έκανε σινιάλο να περιμένω. Όταν επιτέλους έφτασε και σε μένα με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε «Ξέρω ποιος είσαι, σε παρακολουθώ από το ιντερνέτ. Σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις για μένα και τη μουσική»! Με έκανε να νοιώσω ότι ήμουν ο καλύτερός του φίλος. Με κέρδισε με τη συμπεριφορά του.

galanis03Είναι ένας θρύλος για όλους εμάς, εσύ όμως τον γνώρισες προσωπικά. Τι άνθρωπος ήταν; Πώς ήταν στις σχέσεις με τους φίλους του;
Ο Dio ήταν ένας θρύλος πάνω στη σκηνή, αλλά εκτός σκηνής ήταν ένας πολύ απλός, φιλικός και προσιτός άνθρωπος. Αγαπούσε τους οπαδούς του, πίστευε ότι τους όφειλε πολλά και σε κάθε ευκαιρία ανταπέδιδε και αυτός την αγάπη που τόσο απλόχερα δεχόταν. Πάντα πρόθυμος να υπογράψει αυτόγραφα, να μιλήσει με όλους και να φωτογραφηθεί επί ώρες μετά τις συναυλίες του και όταν σου μιλούσε ήταν τόσο ζεστός και απλός.  Ρωτούσε για σένα, την οικογένειά σου, τη χώρα σου. Σ’ έκανε να νοιώσεις πολύ όμορφα. Σε έκανε να νοιώσεις ξεχωριστός.

Έχει γράψει απίστευτα τραγούδια! Πώς έγραφε; Ήταν βιωματικά; Σήμαιναν κάτι για αυτόν;
Την ίδια ερώτηση του είχα κάνει και εγώ κάποια στιγμή και μου απάντησε ότι πρώτα σκέπτεται τον τίτλο και μετά γράφει τους στίχους. Πράγμα τελείως ανάποδο από ό,τι έχουμε συνηθίσει να γίνεται στο χώρο της μουσικής. Ήταν τόσο τεράστιος στιχουργός! Του άρεσε να γράφει αλληγορικά τραγούδια, ώστε ο καθένας να δίνει τη δική του ερμηνεία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να του μιλούν για το “Rainbow In The Dark”, ότι σήμαινε μια το ένα και μια το άλλο και να συμφωνεί σε όλα και να λέει "Ναι, σημαίνει και αυτό.. και αυτό…". Του άρεσε που οι οπαδοί του ερμήνευαν, ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του, τα τραγούδια του.

galanis04Τον είχες ρωτήσει ποτέ αν οι επιλογές του παρελθόντος  ήταν αυτές που πραγματικά ήθελε;
Ήταν πάντα ευγνώμων για τις συνεργασίες του. Ποτέ δεν τον έχω ακούσει να μιλάει άσχημα για κανέναν. Δεν είχε μετανιώσει ποτέ για τις επιλογές του.

Γιατί έφυγε από τους Black Sabbath  και έκανε δικό του σχήμα;
Λίγο πολύ είναι γνωστό. Έγιναν κάποιες παρεξηγήσεις κατά την ηχογράφηση του “Live Evil”. Ειπώθηκε ότι ο Dio πήγαινε και ανέβαζε στο μιξάρισμα φωνητικά και τύμπανα και χαμήλωνε κιθάρες και μπάσο. Μετά από αυτές τις κατηγορίες ο Ronnie αποφάσισε να φύγει από τους Black Sabbath, να σταματήσει να είναι τραγουδιστής σε σχήματα άλλων και να φτιάξει το δικό του σχήμα.

Ποια η δική σου γνώμη για αυτόν τον υπέρτατο θεό της Metal;
Για μένα θεωρώ ότι ήταν ευλογία που τον γνώρισα! Πέρασα δέκα υπέροχα χρόνια και θεωρώ ότι γνώρισα τον καλύτερο άνθρωπο του κόσμου. Έναν άνθρωπο που με έχει επηρεάσει βαθύτατα και με έχει κάνει και εμένα καλύτερο άνθρωπο. Με δίδαξε πως ό,τι και αν κάνεις πρέπει να το κάνεις με αγάπη και μεράκι, να είσαι πάντα ταπεινός και αληθινός. Να είσαι δηλαδή πάνω από όλα Άνθρωπος!

galanis05Παρόλο που ήξερε την κατάσταση της υγείας του, συνέχισε να δίνει συναυλίες. Εμένα μου έδωσε τότε την εντύπωση ότι η μουσική του ήταν η ζωή του. Εσύ τι γνώμη έχεις σχηματίσει;
Σίγουρα η μουσική ήταν η ζωή του ως το τέλος του, γι αυτό και δεν κατάφερε να κάνει σωστή οικογένεια. Ζούσε στο Λος Άντζελες, με τα σκυλιά και τις γάτες του. Όσο αναφορά το θέμα της υγείας του, ενώ είχε ενοχλήσεις και πόνους στο στομάχι προτίμησε να μην δει γιατρό μέχρι να τελειώσει την περιοδεία του. Πάνω από όλα η μουσική και οι οπαδοί του. Και όταν πια, στο τέλος, οι πόνοι ήταν αφόρητοι και μετά από πολλές πιέσεις των μελών της μπάντας του, πήγε να δει κάποιον γιατρό. Δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά, αφού ο καρκίνος είχε προχωρήσει και είχε την τελική κατάληξη που όλοι ξέρουμε.  

Πες μου ποια η συμβολή σου στην tribute band Rock N Roll Children;
Την μπάντα δεν την ήξερα, την έμαθα μέσω internet το 2011, όταν έκανε κάποιο live στην Αθήνα. Κατέβηκα από Θεσσαλονίκη με μεγάλη δυσπιστία, πιστεύοντας ότι θα δω μια Αθηναϊκή αρπαχτή. Τελικά έμεινα αποσβολωμένος. Είδα μια μπάντα που έπαιζε εκπληκτικά, που αυτό που έπαιζε το έπαιζε με πολύ σεβασμό και μεγάλη ταπεινότητα απέναντι στον καλλιτέχνη. Φυσικά και με κέρδισαν αμέσως και ήρθα σε επικοινωνία με το Μανώλη Τσίγκο και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους για να βοηθήσω και εγώ όπου και όσο μπορώ.
 
Έχω ψάξει πάρα πολύ το θέμα των συγκροτημάτων που κάνουν tribute παγκοσμίως και τολμώ να πω με υπερηφάνεια ότι η δική μας μπάντα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση και όρεξη για αυτό που κάνει, φαίνεται άλλωστε από την προσέλευση του κόσμου στους συναυλιακούς χώρους, από την «επάνδρωση τραγουδιστών»… Έχει περάσει σχεδόν όλη η Ελληνική Μεταλλική κοινότητα της χώρας και συνεχίζουν ακάθεκτοι, με περισσότερες συναυλίες και quest τραγουδιστές. Ποια η δική σου γνώμη;
galanis01Ναι, έτσι ακριβώς είναι. Νομίζω ότι  η επιτυχία της μπάντας είναι το γεγονός ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι η ειλικρινής αγάπη για το δάσκαλο  Dio και την μουσική του. Αυτό φαίνεται σε όποια συναυλία τους και αν βρεθείς. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτή την αγάπη και την αφοσίωση με την όποια τον προσεγγίζουν. Τους ακολουθούν όπου και αν παίζουν. Τα μαγαζιά που παίζουν είναι πάντα γεμάτα κόσμο και πάντα όλοι φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όλοι κάθε φορά περιμένουν ανυπόμονα το επόμενο live τους. Θέλουν να είναι και αυτοί μέλη μιας τόσο καλής και αγαπημένης οικογένειας. Της οικογένειας του αγαπημένου μας Ronnie James Dio.

Γιώργο, σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και τη συνέντευξη που μας έδωσες και φυσικά ανανεώνουμε το ραντεβού μας για περισσότερο Dio, άλλωστε ό,τι και να πεις γι αυτόν πάντα είναι λίγο.
Και εγώ σας ευχαριστώ.  Εις το επανιδείν λοιπόν..

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις