= Full House Brew Crew - Συνέντευξη με το Βαγγέλη Καρζή
Συνεντεύξεις

loogoo

Full House Brew Crew - Συνέντευξη με το Βαγγέλη Καρζή

 
   Οι Full House Brew Crew είναι μια μπάντα που το 2018 μας κυρίεψε με το άλμπουμ της “Me Against You”. Κατάφεραν να δώσουν μια άλλη διάσταση και να κερδίσουν το κοινό. Φέτος τους περιμένουμε στο Κύτταρο στις 4 Μαΐου για μια ακόμα δυνατή live εμφάνιση. Με τη βοήθεια της Ελευθερίας Καλαμπαλή, που την ευχαριστούμε πάρα πολύ, βρεθήκαμε με το Βαγγέλη Καρζή, την ψυχή των Full House (και μπασίστα των Rotting Christ φυσικά) και συζητήσαμε για τι άλλο; Για μουσική και το επερχόμενο live. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας αφιέρωσε και την υπέροχη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
 brew1906

Γράφοντας την παρούσιαση στο άλμπουμ σας “Me Against You” θαμπώθηκα πραγματικά. Είναι μια εξαιρετικά δυνατή δουλειά και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2018. Το είδος μουσικής που παίζετε έχει ευρύ ακουστικό κοινό.
Ναι, είναι πολύ φιλικό με το metal. Μου ήταν τρομερά δύσκολο να το κάνω αυτό. Εγώ, μέχρι να ξεκινήσω να φτιάξω το πρώτο άλμπουμ των Full House, άκουγα και άλλα είδη μουσικής. Είχα δοκιμάσει πολλά πράγματα. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι μου αρέσει αυτό το είδος. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του. Περνάω πολλές φορές φίλτρο μέχρι να καταλήξει ένα τραγούδι να πάρει την τελική του μορφή. Για αυτό πιστεύω πως βγήκε ο δίσκος τόσο καλός.

Μέσα στο άλμπουμ φαίνονται αρκετές από τις επιρροές σου.
Όταν ακούς Black Label Society και Slipknot είναι πολύ λογικό αυτά να ενωθούν. Αυτό που ακολουθεί μετά είναι να μπορέσω να το κάνω να ακουστεί καλά. Μου ερχόταν μια ιδέα δυνατή αλλά έπρεπε να περάσει πολλά στάδια για να είμαι ευχαριστημένος. Είναι θέμα σύνθεσης. Ξόδεψα πάρα πολύ χρόνο πριν ξεκινήσω να γράφω για να μελετήσω σύνθεση.

Μα τα τραγούδια πρώτα έπρεπε να αρέσουν σε εσένα, το δημιουργό.
Κοίταξε, υπάρχει κόσμος που δεν κοιτά το πριν αλλά το μετά. Πώς θα αρέσει στους άλλους. Εμείς διαλέξαμε να παίξουμε θέματα που αρέσουν σε εμάς. Δεν θέλαμε να χαθεί το συναίσθημα του «κάνω αυτό που μου αρέσει».
 
brew1901

Πιστεύω πως όταν οι δημιουργοί κάνουν αυτό που τους αρέσει, το αντιλαμβάνεται και το αγκαλιάζει και το κοινό.
Αυτό το έλεγε ο Steve Morse. «Υπάρχουν ήδη αρκετές μπάντες που γράφουν για τον κόσμο, καλό θα ήταν να γράψουμε μουσική που θα εκφράζει εμάς». Με βάση τι σου αρέσει να κάνεις, πόσο διαφορετικό είναι αυτό που κάνεις, πόσο σε αντιπροσωπεύει, ξεκινάς.

Με τους Rotting Christ κάνατε πολλές περιοδείες. Η έμπνευση ερχόταν και την άφηνες στην άκρη μέχρι να βρεθεί χρόνος;
Ο τρόπος που γράφω μουσική δεν είναι «Κάθομαι και αρχίζω να σκέφτομαι». Συνέχεια γράφω μουσική. Μετά το καλοκαίρι θα είναι η περίοδος που θα ξεκινήσω να γράφω για το επόμενο άλμπουμ. Υπάρχουν ήδη κάποια πράγματα έτοιμα, αλλά θέλω να τα βάλω όλα σε μια τάξη. Όταν είμαι σε περιοδεία, δεν μπορώ να δουλέψω εύκολα. Δεν μπορείς να κάνεις και τα δυο ταυτόχρονα. Βέβαια έχω γράψει κάποια σημεία όταν ήμαστε στη Λατινική Αμερική. Όταν υπήρχε η δυνατότητα προσπαθούσα να κερδίσω χρόνο.

Από που αντλείς έμπνευση;
Το μεγαλύτερο ποσοστό αντλείται από προσωπικές εμπειρίες. Μου αρέσει που ο κάθε ακροατής μπορεί να «μεταφράσει» ένα τραγούδι με το δικό του τρόπο. Φυσικά υπάρχουν και τραγούδια πολύ συγκεκριμένα, που είναι πιο εύκολα αντιληπτό το τι σημαίνουν.
 
brew1902

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι τελικά μια περιοδεία;
Σε γενικές γραμμές εύκολη είναι. Δεν έχω κανένα παράπονο. Αν εξαιρέσεις ότι υπάρχει κούραση, που όμως υπάρχει σε όποια δουλειά και να κάνεις, όλα είναι πολύ καλά. Όταν είμαι περιοδεία με tour bus εικοσιπέντε μέρες συνεχόμενα, αυτό κάνει πολύ εύκολη τη ζωή μας. Το δύσκολο είναι ότι δεν κοιμάσαι καλά στο λεωφορείο.

Τι σου έχουν δώσει οι live εμφανίσεις;
Συναισθήματα. Λίγες φορές υπήρξαν άσχημες εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια οι Rotting Christ ανεβαίνουν συνεχώς και έχεις να πάρεις μόνο καλά πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Full House Brew Crew. Από τη στιγμή που βγήκε ο δίσκος έχουμε μια τρομερά ανοδική πορεία. Όλο αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. Ο μουσικός πρέπει να βρει τον τρόπο να δώσει το μήνυμα. Στα live μπορείς να το κάνεις αυτό πιο άμεσα. Δεν έχω λόγο να γράψω δίσκο αν δεν θέλω να κάνω live.

Στις συναυλίες υπάρχει αλισβερίσι καλλιτέχνη και κοινού. Πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι;
Αυτή είναι η απόλυτη «ένωση». Αυτός είναι ο στόχος μιας συναυλίας. Είχαμε παίξει πριν περίπου ένα χρόνο σε ένα φεστιβάλ στην Αρμενία. Όλη εκείνη η μέρα ήταν χλιαρή. Ο κόσμος δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός. Ανεβήκαμε και μετά από δύο τραγούδια ήταν όλοι μέσα. Υπήρξε η ένωση. Μόλις τελειώσαμε μας ζήτησαν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ξαναπάμε να παίξουμε.
 
brew1903

Έχει τύχει να βρεθείς με κοινό που να σε δυσκολέψει να το φέρεις πιο κοντά;
Ναι, μπορεί να βρεθείς σε κοινό που να θέλει μόνο να παρακολουθήσει. Εκεί προσπαθείς να τους φέρεις όσο πιο κοντά γίνεται. Φαντάσου ότι μετά μας έπιαναν και μας έλεγαν πόσο πολύ τους άρεσε, παρόλο που φαίνονταν στατικοί.

Στις 4 Μαΐου εμφανίζεστε στο Κύτταρο παρέα με Potergeist, Hidden In The basement και Serenity Broken. Πώς έγινε η επιλογή;
Μας ενδιέφερε να έχουμε μπάντες που ταιριάζουμε μουσικά, να έχουν μια σοβαρή στάση στο χώρο και να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν εκείνη την ημέρα. «Δένουμε καλύτερα». Αυτό το live γίνεται από τους Full House B.C. Μας ενδιαφέρει να έχουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλουμε να είναι ένα live που να αξίζει τα λεφτά που θα δώσει ο κόσμος για να το παρακολουθήσει.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που θυμάσαι πιο έντονα;
Είναι πολλές… Θα ξεκινήσω με Rotting Christ. Η συνεργασία με τους Watain. Είχαμε κάνει την πρώτη περιοδεία το 2014 στην Αμερική και το 2018 κάναμε και μια Ευρωπαϊκή. Έχουμε ταιριάξει φανταστικά. Από Full House τώρα, θυμάμαι τη συνεργασία με Planet Of Zeus. Ό,τι κάνουμε προσπαθούμε να είναι στα νερά μας. Περνάμε πάντα πολύ καλά.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησες με τη μουσική; Τι σε τράβηξε, πέρα από την «ψυχοθεραπεία» που αποφέρει;
Όταν ήμουν δεκαπέντε ετών, ένας φίλος μου έβαλε να ακούσω το “Enter Sandman”. Μέχρι τότε δεν άκουγα metal. Μου άρεσε πάρα πολύ, αργότερα άκουσα και άλλα τραγούδια. Έμεινα πολύ καιρό στους Metallica. Κάποια στιγμή θέλησα να μάθω κιθάρα, μου άρεσε πολύ ο ήχος, δεν είχα κάποιον που να παίζει κιθάρα και να επηρεαστώ. Απλά ήθελα να μάθω. Δανείστηκα μια κιθάρα και άρχισα να προσπαθώ. Άρχισε όλο αυτό να αποκτά μέρα με τη μέρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ξεκίνησε επειδή μου προκαλούσε τόσο καλά συναισθήματα.
 
brew1905

Σαν μουσικός εξελίσσεσαι συνεχώς. Πιστεύεις ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα πεις «Έφτασα μέχρι εδώ και τώρα είμαι καλά»;
Μπορεί να υπάρξει μετά από δεκαπέντε, είκοσι χρόνια, αλλά δεν θα σταματήσω να προσπαθώ να βρω καινούργιους τρόπους να κάνω πιο ενδιαφέρουσα τη μουσική μου. Μπορεί λοιπόν σαν γνώση να σταματήσει αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ η εξερεύνηση.

Δεν σε ρωτάω για το setlist.
Θα είναι έκπληξη…

Μαίρη Ζαρακοβίτη
Φωτό Βαγγέλη Καρζή: Χριστίνα Μάτσια
 
brew1904
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις