Συνεντεύξεις

Τι πρέπει να ξέρεις για τον Ensemble Economique

 
Ensemble2   Ποιοι είναι; Το solo poroject του Καλιφορνέζου Brian Pyle, ο οποίος είναι και μέλος των avant-garde Starving Weirdos, με τους οποίους εξακολουθεί να παράγει κομψοτεχνήματα από το 1999, ενδεικτικό, το τελευταίο δισκογραφικό τους πόνημα «Land Lines» (2012).
 
   Η μουσική του προέρχεται και είναι σαφώς επηρεασμένη από το Humboldt της Καλιφόρνιας, τόπος δραματικά άγριας ομορφιάς και απομονωμένος από τον mainstream δυτικό πολιτισμό και μέλος μας ημιπαράνομης, μποέμικης κοινότητας.
 
   Χαρακτηρισμοί που περιγράφουν την μουσική του: haunt, witch, dark ambient, experimental, electronic, dark pop, what the fuck. Η μουσική του είναι εξαιρετικά κινηματογραφική μέσα στη φύση, κι αυτό επειδή ο Pyle χρησιμοποιεί ένα οπλοστάσιο από drum loops, vocal samples, drones και ένα γενικώς μεταποιημένο θόρυβο. Ο ίδιος ο Pyle, φαίνεται να απολαμβάνει την άνεση που προσφέρει η ψυχεδέλεια, διανθισμένη με το Nabokovικό haiku «Like an acrobat working with a net but suddenly noticing that in reality there is no net». Αν έπρεπε να δηλώσει μια περιγραφή για τη μουσική του, αυτή θα ήταν dark-pop.
 
   Η μουσική του μετρά μόλις 5 χρόνια ζωής και δέκα συνολικά κυκλοφορίες, με debut album «At the Foot of Nameless Roads» (Digitalis 2008), καθώς και τα αριστουργηματικά «Psychical» (2010) και «Crossing The Pass By Torchlight» (2011). Τρεις από αυτές είναι ήδη έτοιμες και θα κυκλοφορήσουν με την αυγή του 2013, lps, eps και split albums με καλλιτέχνες όπως Lee Noble, Dubai, Ela Orleans, Heroin in Tahiti και υπογραφές σε εταιρείες σημεία αναφοράς της σύγχρονης μουσικής, Digitalis, Amish, Not Not Fun, Dekorder, Clan Destine, Denovali records.
 
Ensemble   Όλες του οι δουλειές έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορα format, όπως κασέτα, cd, digital album, αλλά έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο βινύλιο.
 
   Μετά τα albums «Psychical» και «Crossing the pass, by torchlight», η μουσική του έχει να κάνει κατά βάση με θέματα όπως η επιθυμία, το σεξ κι αυτό γιατί σε αυτά ο καλλιτέχνης βρίσκει ακόμη πολύ γόνιμο έδαφος για εξερεύνηση. 
 
   Ο Brian Pyle έχει ακούσει ελληνική μουσική κι αυτή είναι του Ιάννη Ξενάκη. Τον αγαπά γιατί βρίσκει τη μουσική του μοντέρνα, πρωτοπόρα με άγρια ομορφιά.
 
   Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις live performances, τόσο στην τοποθεσία που αυτές πραγματοποιούνται, όσο και στην ατμόσφαιρα. Θέλει αυτές να είναι ατμοσφαιρικές και, ναι, λίγο δραματικές. Κάποτε είχε κάνει μια live εμφάνιση στο Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, στη Βενετία και η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική.
 
Ensemble3   Μερικές από τις αγαπημένες του μουσικές που άκουσε μέσα στο 2012 είναι: Οι επίσης Καλιφορνέζοι Tashaki Miyaki, και ειδικά οι διασκευές τους σε INXS και Father John Misty. Ο King Dude, με τον οποίο είχε μαζί και κάποιες live εμφανίσεις. Λατρεύει τους δίσκους του, αλλά και τις live performances που δίνει. Το album «Egyptian Wrinkle» του γυναικείου τρίο Boy Friend από το Austin- η καλύτερη dark pop μουσική που σου σχίζει την καρδιά. Το τραγούδι «Spleen» των Opale (ex- Playground) - μουσική με άγρια συναισθήματα, μοιάζει σα να είναι ερωτευμένος! Το duo Keel Her, θεωρώντας την performer Rosa Keeler-Schäffeler πιο punk κι από punk!
 
Κατερίνα Νικολακούλη
 
*Ο Ensemble Economique θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα στις 24, 25 και 26 Ιανουαρίου για τρεις μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα – Six Dogs, Λάρισα – Stage Club και Θεσσαλονίκη – Les Yper Yper, προσκεκλημένος των Catch The Soap, You Trip Me Up και Melotron Productions αντίστοιχα.
 

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα