Συνεντεύξεις

En-Stigma - H συνέντευξη

 
   Ο Vonifatios είναι ο συνθέτης και ο μπασίστας της ιστορίας μας. Οι En-Stigma είναι το ηχητικό όχημα με το οποίο μεταφέρθηκε προς εμάς το άλμπουμ “Reforming The Universe”. Μελωδίες, καφρίλες, πολλή μουσική, ανδρικά και γυναικεία φωνητικά και η ανθρωπότητα στο μικροσκόπιο. Φιλοξενήσαμε το δημιουργό και μάθαμε για το δίσκο και για το μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
enstigma2015
Τι ανταπόκριση έχει το “Reforming The Universe”; Πώς βλέπεις και ακούς να μιλάνε γι’ αυτό κοινό και Τύπος;
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το remaster, η ανταπόκριση έχει υπάρξει εκπληκτική και έχω ακούσει από παντού πολύ καλές κριτικές. Αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί δεόντως, γιατί είναι μια δουλειά που χρειάστηκε πολύ χρόνο και πολύ κόπο.

Στο άλμπουμ φιλοξενείς ανδρικά και γυναικεία φωνητικά. Έχεις καθαρά, έχεις γκάζια, υπάρχουν μελωδικές στιγμές, όπως και σημεία στα οποία φιγουράρει ο ακραίος ήχος. Συντονίζεται όλο αυτό; Ενορχηστρώνεται το ίδιο εύκολα σε όλα του τα μέρη;
Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή δεν ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα, γιατί είναι πολλά διαφορετικά είδη υπό τη σκέπη ενός δίσκου και ενός concept, αλλά πίστεψα στον άνθρωπο που έκανε την παραγωγή, το Γιώργο Τζαχρίστα, ο οποίος έχει εκπληκτικές ιδέες και χωρίς τη βοήθειά του δεν θα ήταν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πόσο καιρό σου πήρε για να ολοκληρωθούν οι συνθέσεις; Και στη συνέχεια πόσο καιρό κράτησαν οι ηχογραφήσεις;
Οι συνθέσεις είχαν ολοκληρωθεί το 2013 και τότε είχε γίνει και μια πρώτη προσπάθεια να ηχογραφηθεί, αλλά λόγω εξωτερικών παραγόντων δεν έγινε τότε και ευτυχώς δηλαδή, γιατί ο χρόνος είναι πάντα καλό πράγμα και με βοήθησε να εξελίξω τις ήδη υπάρχουσες συνθέσεις. Τελικά οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν την άνοιξη του 2018 και τελείωσαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Τι είναι πιο αγαπητό σε σένα; Η σύνθεση αυτή καθαυτή, η ενορχήστρωση ή ο τρόπος ηχογράφησης;
Βασικά όλη η διαδικασία μ’ αρέσει πάρα πολύ, γιατί γίνεται με ανθρώπους που είναι για μένα πολύ αγαπημένοι φίλοι, οπότε αυτό την κάνει υπέροχη.
 
enstigma2014
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο άλμπουμ σου; Γιατί διαισθάνομαι ότι έχεις πολύ υλικό στο συρτάρι σου…
Υπάρχει κάποιο υλικό έτοιμο, αλλά θέλω να δω πώς θα το προχωρήσω. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα αν θα είναι άλμπουμ. O χρόνος θα δείξει…

Όταν με το καλό επανέλθουμε στα συνήθη, σκέφτεσαι να παρουσιάσεις αυτό το άλμπουμ ζωντανά;
Όσο και αν θα με χαροποιούσε η ιδέα, υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που πρέπει να ακολουθηθούν για την ζωντανή παρουσίασή του και δεν νομίζω δυστυχώς ότι θα είναι εφικτό. Άλλωστε με τους En-Stigma είχα ανέκαθεν τη λογική του project και όχι της μπάντας.

Η επιλογή των κομματιών και σε instrumental έκδοση ήταν δική σου ιδέα; Είναι κάτι που σου αρέσει να υπάρχει σε ένα δίσκο;
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει, αλλά δεν ήταν δική μου ιδέα. Προτάθηκε από το Γιώργο Τζαχρίστα.

Σκέφτεσαι να κάνεις και άλλο βίντεο για το άλμπουμ;
Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται ένα βίντεο κλιπ και θα υπάρξει σίγουρα και ένα bass playthrough.

Τελικά, η ανθρωπότητα έχει καμία τύχη;
(Γελάει) Προφανώς και όχι, αλλά και πάλι ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε; Μόνο οι En-Stigma ξέρουν αν θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα