= Egoera - H συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Egoera - H συνέντευξη

 
   Μουσική. Μόνο μουσική. Οι στίχοι, για αυτή τη φορά τουλάχιστον, θα ντυθούν νότες, μελωδίες, συγχορδίες και τίτλοι κομματιών. Και θα μας κάνουν τη χάρη να μας ταξιδέψουν σε μέρη που δεν έχει πατήσει ακόμα άνθρωπος. Οι Egoera κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Το “Fortuna” είναι σκαλισμένο σε πέτρα, σε πάγο, είναι ζωγραφισμένο σε καμβάδες, είναι νερό που εκβάλει στη θάλασσα, είναι ήλιος που φωτίζει σώματα και θερμαίνει ψυχές. Το ντεμπούτο άλμπουμ των παιδιών έρχεται να δείξει ότι οι στίχοι είναι πάντα καλοδεχούμενοι, αλλά όταν λείπουν… δεν μας λείπουν! Όπως κάθε σοβαρός instrumental δίσκος, που σέβεται τον εαυτό του, ξέρει να μετασχηματίζει νότες σε συλλαβές, έτσι και αυτό το πανέμορφο άλμπουμ έρχεται να μας μιλήσει για πράγματα στην άλλη άκρη του πλανήτη, για πράγματα κάτω από τη μύτη μας, με μέσο τη μουσική και μόνο. Και το επιτυγχάνει απόλυτα. Ευχόμαστε στα παιδιά να είναι καλοτάξιδα και να τα ξαναδούμε σύντομα στη σκηνή.
 
egoerasine2036 
Τι ανταπόκριση έχετε λάβει μέχρι στιγμής για το "Fortuna"; Τι σχόλια φτάνουν στα αυτιά σας από Τύπο και κοινό;
Έχουμε πάρει πολύ θετικά σχόλια από τον κόσμο και κριτικές από ελληνικά και ξένα webzines/blogs. Ακούμε πολύ καλά λόγια για την παραγωγή και την ποιότητα του ήχου μας, πράγμα το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς δώσαμε μεγάλη έμφαση σε αυτό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουμε ανταπόκριση από το εξωτερικό. Αυτό ήταν κάτι που ζούσαμε μόνο στη φαντασία μας, μέχρι να δούμε τις πρώτες παραγγελίες. Είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος κάπου μακριά, θέλησε να σε στηρίξει και να ακούσει τη μουσική σου.

Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να παίξετε μουσική χωρίς στίχους; Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας να γράψετε και τραγούδια κάποια στιγμή στο μέλλον;
Δεν είχαμε πλάνο. Οι τρεις μας παίζουμε μουσική από το 2007 κι έχουμε παίξει διάφορα είδη. Το 2013 που δημιουργήσαμε την μπάντα, είχαμε διάφορα τέτοια ακούσματα κι έτσι μας βγήκε - και θέλαμε κιόλας - να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι. Δεν απορρίπτουμε το στίχο. Μας αρέσουν οι πειραματισμοί γενικότερα. Δεν είμαστε δογματικοί στη μουσική ή γενικότερα στην τέχνη. Εάν θεωρήσουμε στο μέλλον ότι ένα μουσικό κομμάτι αποτυπώνεται καλύτερα με στίχους, που να εξυπηρετούν αυτό που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω, τότε θα τους ενσωματώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι τίτλοι των κομματιών και η μουσική είναι το μήνυμά σας προς εμάς. Συνήθως πώς προκύπτει η ιδέα;
Από την ίδια την καθημερινότητα, τα διαβάσματά μας, τις εμπειρίες και τα βιώματά μας. Κάθε λέξη κρύβει πίσω της μία πραγματικότητα, την οποία προσπαθούμε να αποδώσουμε μέσα από τις νότες. Για παράδειγμα, το “Fortuna” ήταν γραμμένο σε μία βάρκα κάπου στη Βουδαπέστη και σημαίνει “Η θεά της τύχης”, ένα μήνυμα ενάντια στη μοιρολατρία. Το “Rojava” είναι περιοχή στη βορειοδυτική Συρία και δηλώνει ένα χρόνιο αγώνα απελευθέρωσης, έναν αγώνα για μια καλύτερη ζωή στο εδώ και στο τώρα.
 
egoerasine2037
Σκέφτεστε να κάνετε κάποιο βίντεο για το άλμπουμ;
Έχουμε κάνει ήδη ένα βίντεο για το πρώτο κομμάτι του δίσκου κι άλλο ένα στο παρελθόν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και για τα δύο! Συνεργαστήκαμε με φίλους μας, που έβαλαν το μεράκι και την προσωπικότητά τους και τους ευχαριστούμε πολύ! Το θέλουμε αυτό το κόνσεπτ… Να μπορεί ένα άνθρωπος χωρίς καθοδήγηση να εκφράσει και τα δικά του συναισθήματα. Ναι, το βίντεο, ειδικά στην υπάρχουσα πανδημική συνθήκη, είναι ένα πολύ δυνατό μέσο έκφρασης και είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον.

Εξαιτίας αυτής της πανδημίας έχουν παγώσει όλες οι συναυλίες, όπως και όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τι σκέφτεστε, όσον αφορά τα συναυλιακά πλάνα σας;
Η κυκλοφορία του άλμπουμ μας συνέπεσε με την πανδημία κι έτσι δεν καταφέραμε να κάνουμε live παρουσίαση. Μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι live εμφανίσεις είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις κι ελπίζουμε για το καλύτερο!
 
egoerasine2039
Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να δημιουργείτε μουσική και να παίζετε;
Η μουσική για εμάς είναι, θα λέγαμε, ένα escape hatch. Είναι σαν να βγαίνουμε από αυτόν τον κόσμο και να μπαίνουμε σε ένα δικό μας. Ίσως μία τάση φυγής από τις δυσκολίες της ζωής. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία πρόταση. Για να αντιμετωπίσεις κάτι πρέπει να “είσαι εκεί” και να υπομένεις. Είναι ένας τρόπος για να επιστρέφεις πάντα και τελικά να αντιμετωπίζεις τη μιζέρια κοιτάζοντας τη στα μάτια.

Θα λέγατε ότι η μουσική σας είναι στην ουσία κινηματογραφική; Ότι παράγετε μουσικές εικόνες;
Εμείς τη χαρακτηρίζουμε σαν ένα εργοστάσιο εικόνων, ελπίζουμε και όσοι την ακούν! Άλλες φορές αποδίδει μία σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με τα πάνω της και τα κάτω της, άλλες εμφανίζει ένα δάσος ή μία θάλασσα, δείχνοντας την απεραντοσύνη της φύσης και κάποιες άλλες έναν πόλεμο, δηλώνοντας τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης. Δεν θέλουμε να δώσουμε μία νόρμα από εικόνες όμως. Ο καθένας εκλαμβάνει ένα μουσικό κομμάτι με το δικό του τρόπο. Ανάλογα με την ψυχολογία και τη διάθεσή του φτιάχνει και τις αντίστοιχες εικόνες. Οι στίχοι πολλές φορές σε καθοδηγούν σε αυτό. Το “no-lyrics” όμως σε αφήνει να αυτοσχεδιάσεις.

Κώστας Κούλης
 
egoerasine2038
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις