= Dot On Earth - H συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Dot On Earth - H συνέντευξη

 
Μια πολύ νέα αλλά ενδιαφέρουσα μπάντα έβγαλε μέσα στο 2020 το πρώτο της άλμπουμ. Οι “Dot on Earth” μας πέρασαν μέσα από ένα νέο κόσμο της μουσικής. Το άλμπουμ έχει να δώσει πολλά σε αυτόν που θα το ακούσει. Θέλαμε να τους γνωρίσουμε περισσότερο και τους ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσαν.
 
dotonearth2177
Συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για το σχήμα και τη μουσική μας. Αυτή είναι η πρώτη μας συνέντευξη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι!

Πώς πήραν το όνομά τους οι Dot on Earth και ποια η σημασία του;
Η ιστορία του ονόματός μας ξεκινάει από την λέξη ‘dot’, την οποία εμπνευστήκαμε από τον τίτλο της ταινίας ‘Dot the Ι’. Ένα βράδυ λοιπόν, με φίλους, έπειτα από πολύ brainstorming και πολύ γέλιο με τους διάφορους πιθανούς συνδυασμούς, καταλήξαμε στο “Dot On Earth”. Σε πρώτη ανάγνωση μας πάει σε ένα “σημείο” στον παγκόσμιο χάρτη, που για τον καθένα μας μπορεί να έχει μια μοναδική σημασία και συμβολισμό. Αυτό το “σημείο” ίσως είναι μια ανακάλυψη ή μια συνειδητοποίηση και ο καθένας μπορεί να χωρέσει μέσα όσα νοήματα τον εκφράζουν ως οντότητα. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, το dot το μεταφράζουμε σαν “στίγμα" και είναι αυτό που φιλοδοξούμε να αφήσουμε σαν μουσικοί και σαν προσωπικότητες, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Το είδος της μουσικής που πλέον «ακολουθείται» έχει να κάνει με τις επιρροές σας και ποιες είναι αυτές;
Φυσικά οι επιρροές μας είναι αναπόσπαστο και καθοριστικό κομμάτι της μουσικής μας.
Μ.Φ.: Προσωπικά εγώ, είμαι λάτρης της electronica και της trip hop, από το ξεκίνημά τoυς. Είναι πολλά τα σχήματα που διαμόρφωσαν την αισθητική μου, κυρίως αυτά των 80's – 90's. Παράλληλα όμως στη ζωή μου υπήρχε και ο πιο σκληρός ηλεκτρικός ήχος, όπως της punk και της grunge κι αυτός είναι ο λόγος που σε οποιοδήποτε μουσικό σχήμα συμμετείχα, προσπαθούσα πάντα να τα συνδυάσω και τα δύο. Το Dot On Earth όμως είναι κάτι εξ' ολοκλήρου ηλεκτρονικό, ένα πεδίο στο οποίο επιθυμούσα να πειραματιστώ εδώ και πολλά χρόνια.
Onaxis: Προέρχομαι από τον χώρο του hip hop, όπου συμμετείχα σαν mc και παραγωγός. Το hip hop, όπως θα γνωρίζετε, χρησιμοποιεί samples, έτσι μετά από καιρό, ψάχνοντας δείγματα, ανακάλυψα τη μαύρη μουσική, το ψυχεδελικό ροκ και πολλά άλλα είδη, ενώ παράλληλα, σαν παιδιά των 90's, ζήσαμε το trip hop στη γέννησή του. Τέλος, να πω ότι την τελευταία δεκαετία εργάζομαι σαν dj, επομένως πλέον το εύρος των ακουσμάτων είναι τεράστιο. Λόγω αυτού άρχισα να εμβαθύνω και στην electronica.
 
dotonearth2179
Από που αντλήσατε θέματα/ έμπνευση για το άλμπουμ σας;
Σχεδόν κάθε κομμάτι έχει και τη δική του ιστορία. Για παράδειγμα, κάποια ήταν στο συρτάρι, όπως το ‘Transition’ και άλλα δημιουργήθηκαν βασισμένα σε κάποιους ιδιαίτερους ήχους που φτιάξαμε στα synths, όπως το ‘Spirit Cage’ Και το ‘Flood’. Κάποια άλλα τα φανταστήκαμε πρώτα και τα συνθέσαμε μετέπειτα, έχοντας μια πιο στοχευμένη προσέγγιση ως προς την αισθητική τους, όπως τα ‘Run, Breath, Exhale, Repeat,’ ‘Βroken’ και ‘White light’. Σημαντικές προσθήκες όμως για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι ιδέες, ήταν οι στίχοι της φίλης και artist Ήριννας Στεφανίδου στα περισσότερα κομμάτια, αλλά και οι φωνές των αγαπημένων μας Νανά Περράκη και Chrisacos, που ταίριαξαν άψογα με την αισθητική του δίσκου μας.

Πόσο χρόνο σας πήρε από τη «γέννηση» του μέχρι τη κυκλοφορία;
Η παραγωγή τους δίσκου μας κράτησε περίπου δέκα μήνες. Από τον Νοέμβριο του '19 μέχρι τον Ιούνιο του '20, όπου και ολοκληρώθηκε. Όπως λογικά θα υποθέτετε, το περισσότερο μέρος του δίσκου έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Μια περίοδος που αποδείχθηκε πάρα πολύ δημιουργική τελικά για εμάς, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το οποίο μας ικανοποίησε απόλυτα.

dotonearth2180Τι είναι αυτό που πρεσβεύει η μουσική για εσάς; Ποια ανάγκη, αν θέλετε, καλύπτει;
Η μουσική είναι τα πάντα και για τους δυο μας. Μας έχει διαμορφώσει, μας έχει βοηθήσει, μας έχει συντροφέψει, μας έχει ταξιδέψει και μας έχει φέρει κοντά με σπουδαίους φίλους και συνεργάτες. Μας καθορίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μας μαθαίνει πώς να απολαμβάνουμε τη ζωή μέσα από τη δημιουργικότητα. Μας ικανοποιεί την περιέργεια για το πώς μπορεί κανείς, μέσω του ήχου και των μουσικών συνθέσεων, να μάθει καινούρια πράγματα, όχι μόνο για τη μουσική και για τον κόσμο γενικότερα, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τα πολιτισμικά παγκοσμίως; Θα υπάρξουν αλλαγές ή σιγά σιγά θα μπούμε στη λεγόμενη κανονικότητα;
Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα διαφορετική. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή σε μία “κανονικότητα” με live κτλ., αλλά μάλλον θα περάσει πάρα πολύς καιρός. Ο μεγάλος μας φόβος είναι η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε μην αλλάξει τελικά καθοριστικά τον τρόπο που απολαμβάνουμε τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Οι καλλιτέχνες καλούνται να αναθεωρήσουν τον τρόπο που δουλεύουν, καθώς τα προηγούμενα μοτίβα φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την ίδια ανταπόκριση, την ίδια ζήτηση και την ίδια αμοιβή. Μην ξεχνάμε πως διανύουμε μία μεγάλη κρίση, που αυτή τη φορά αφορά πάρα πολλές κοινωνικές τάξεις. Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που εργάζονται σκληρά στον χώρο των τεχνών, δεν θα υποστούν άλλη μια υποβάθμιση. Ελπίζουμε να γίνει αντιληπτό κάποια στιγμή πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους.

Ποια η άποψη σας για τη μουσική βιομηχανία; Τα Social και το Youtube πιστεύετε ότι είναι «δώρο» ή κατάρα για μια μπάντα, για να προωθήσει τη δουλειά της;
Μέσω των social έχει απλοποιηθεί η διάδραση των μουσικών με το κοινό και αντίστροφα. Χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η αναγκαιότητα να υπάρξει μια μουσική βιομηχανία με σούπερ studios, managers και τεράστια συμβόλαια σαν ενδιάμεσος κρίκος. Μέσω των social έχουν αναδειχθεί μουσικοί και μπάντες με φοβερή ποιότητα στο τεχνικό και το αισθητικό κομμάτι. Εν ολίγοις, η νέα εποχή, με βάση τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα των social, μας έχει κάνει ισότιμους ως προς τη δυνατότητά μας να ακουστούμε στο κοινό. Τα προβλήματα έρχονται στην πορεία και αφορούν από τη μια την υποβάθμιση της αναγνώρισης και της εκτίμησης των μουσικών και από την άλλη, την αλλαγή που έχει προκύψει στον τρόπο που ακούμε μουσική από το διαδίκτυο. Αυτό αφορά και στον τρόπο που δεχόμαστε την πληροφορία γενικότερα. Πολλά κομμάτια και πολλά ερεθίσματα, που συνοδεύονται όμως από λιγότερη προσοχή και λιγότερη συγκέντρωση. H πλειοψηφία των ακροατών κοιτάνε νούμερα από likes και ακούν πάρα πολλά σε λίγο χρόνο. Ως ακροατές φαίνεται να έχουμε τελικά λιγότερο ποιοτικό χρόνο με τη μουσική. Η άνοδος βέβαια στην αγορά βινυλίων είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Δυστυχώς και οι μουσικοί βρίσκονται πλέον σε μια θέση που αναγκάζονται να παίξουν με τους κανονες των social media, ξοδεύοντας μερικές φορές πολύ χρόνο σε αυτό. Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλά φεστιβάλ, αλλά και διοργανώσεις γενικότερα, φτιάχνουν το line-up τους ανάλογα με τα πόσα likes και views έχει η κάθε μπάντα. Έτσι λειτουργεί τελικά η σύγχρονη μουσική βιομηχανία. Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα και την πρακτική χρήση όλων αυτών, άλλωστε συμμετέχουμε.
 
dotonearth2178

Ποια τα επόμενα σχέδια της μπάντας;
Αυτό το διάστημα τελειώνουμε ένα live jam session που ετοιμάζουμε από τον Νοέμβρη, όπου θα τζαμάρουμε live πάνω σε δικές μας ιδέες με synths, drum machines και κιθάρα. Αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από τη δισκογραφία μας. Διαλέξαμε να έχουμε αυτό το project στο αρσενάλι μας, καθώς μπορούμε εύκολα να το παρουσιάσουμε σε bar και χώρους, χωρίς να απαιτείται μουσική σκηνή. Επίσης, έχουμε δώσει σε φίλους και παραγωγούς που εκτιμάμε, υλικό από τον δίσκο μας, για να κάνουν κάποια remixes, τα οποία θα τα δημοσιεύσουμε στο προσεχές μέλλον. Ετοιμάζουμε δύο video clip σε κομμάτια από το δίσκο, τα οποία βασίζονται σε δικές μας ιδέες και η παραγωγή τους γίνεται με την πολύτιμη βοήθεια φίλων. Γενικότερα, έχουμε την τύχη να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω μας, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και με το ταλέντο του ο καθένας συμβάλει σε όλο το πακέτο, από το artwork μέχρι τα video και τη φωτογραφία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη. Τέλος, στόχος μας είναι από τον Μάρτη να ξεκινήσουμε τον δεύτερο δίσκο, όπου θα πειραματιστούμε πάνω σε πιο αναλογικές, ζεστές και minimal συνθέσεις.
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις