= Συνέντευξη με τους Diviner
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Diviner

 
   Κάποια στιγμή μαθαίνω για τους Diviner και τους ανθρώπους που τους αποτελούν. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν «Τι, όλοι αυτοί μαζί»; Τα παιδιά τα ξέρω ένα προς ένα και με μερικά από αυτά γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Ξέρω τις δυνατότητές τους, ξέρω πόσο πολύ το κατέχουν, αλλά αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η στυγνή στιγμή της αλήθειας. Ναι, είναι φοβεροί και τρομεροί οι μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα, τι μουσική πρόταση θα μας δώσουν όμως; Θα είναι μια δουλειά που θα την ακούσουμε και θα μας φύγει το σαγόνι ή θα μορφάσουμε με επιείκεια και θα σκεφτούμε «Καλύτερα να έμεναν στα συγκροτήματά τους»; Ο δίσκος βγαίνει και βουλώνει στόματα. Τραγουδάρες, riffάρες, αποδοσάρα και όλα τα υπερθετικά που μπορείτε να σκεφθείτε. Ο Γιάννης Παπανικολάου, η φωνή του group, βρίσκεται απέναντί μας και απαντάει σε όλα και για όλα για τους Diviner. Όντας στο κουρμπέτι πολλά χρόνια, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει για όλα αυτά που προβληματίζουν για την ελληνική ΜΕΤΑΛ σκηνή και για ένα σύνολο ανθρώπων που έχει βαλθεί να μας ξετρελάνει.
 
diviner129 
Όλα τα μέλη των Diviner παίζετε σε άλλα συγκροτήματα, είχατε άλλες μπάντες πριν από τους Diviner, τις οποίες συνεχίζετε φυσικά να έχετε. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην ανάγκη να φτιάξετε κάτι από την αρχή; Πώς ξεκίνησε η ιστορία της δημιουργίας του νέου αυτού σχήματος;
Γεια χαρά και ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο Noizy.gr. Όντως όλοι μας έχουμε κι άλλα σχήματα που παίζουμε! Η ιστορία των Diviner πάει όμως κάποια χρόνια πίσω, καθώς πριν ακόμα κι από τους Rock 'n' Roll Children (Dio tribute band) προσωπικά είχα την ανάγκη ως τραγουδιστής-μουσικοσυνθέτης να έχω ένα σχήμα στο οποίο να εκφράζομαι δημιουργικά. Παράλληλα, τα υπόλοιπα μέλη μας ήθελαν να παίξουν και κάτι διαφορετικό από τις ήδη υπάρχουσες μπάντες τους. Έτσι λοιπόν συζήτησα κατ' αρχάς την επιθυμία μου με το Θύμιο Κρίκο  (κιθάρα), με τον οποίο είμαστε χρόνια φίλοι και μουσικοί συνοδοιπόροι και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία καινούργια heavy metal μπάντα βασισμένη σε πολύ riffing, groove, δυνατά φωνητικά, ατμόσφαιρα, πομπώδη θέματα, μελωδία, επική διάθεση, σύγχρονο ήχο και όλα εκείνα τα συστατικά που θεωρούμε εμείς ότι θα θέλαμε να ακούμε σήμερα από ένα  metal συγκρότημα και να γουστάρουμε! Ξεκινήσαμε να γράφουμε λοιπόν κάποια κομμάτια και στην πορεία απευθυνθήκαμε και στα υπόλοιπα μέλη, τα οποία άκουσαν το υλικό, τους άρεσε και συμφώνησαν να ξεκινήσουμε παρέα τους Diviner. Έτσι το καλοκαίρι του 2011 βάλαμε μπρος για τα καλά!
 
Ακούγοντας το δίσκο, διαπιστώνεις εύκολα το εξής. ΠΟΛΛΑ riff! Παρά πολλά κιθαριστικά θέματα. Πραγματικός riffόκηπος λοιπόν. Πού γεννήθηκαν όλα αυτά τα θέματα; Πώς δουλέψατε, όσον αφορά τη σύνθεση;
Κατ' αρχάς να σου πω ότι τα μεταλλικά μας γούστα πλέον έχουν σκληρύνει και για την προσωπική μας αισθητική δε νοείται σήμερα metal χωρίς δυνατά riff! Όλοι μας, εκτός από τα κλασικά ακούσματα που μας μεγάλωσαν, ακούμε και καινούργια πράγματα που μας αρέσουν και θέλουμε η μουσική μας να είναι ένα χωνευτήρι από όλες τις επιρροές μας. Γι αυτό και οι Diviner βασίζονται πρωτίστως στα riff και τους επιβλητικούς ρυθμούς, με το στοιχείο πάντα της μελωδίας που μας χαρακτηρίζει! Οι συνθέσεις είναι αποκλειστική ομαδική μας δουλειά με το Θύμιο και οι στίχοι δικής μου έμπνεσης. Συνήθως δημιουργούμε ένα βασκικό κορμό ιδεών και δομής του κομματιού, πάνω στο οποίο γράφω τις βασικές μελωγραμμές και σχεδόν ταυτόχρονα μου γεννιέται και η θεματολογία του στίχου, ανάλογα με την ατμόσφαιρα που με παραπέμπει το κάθε κομμάτι από την αρχική του μορφή, που σταδιακά αναπτύσσω το  concept και το ολοκληρώνω. Είναι νομίζω τυπικός τρόπος songwriting αλλά έτσι έχουμε μάθει και έτσι μας αρέσει να δουλεύουμε!
 
diviner125 
Ο καθένας σας έχει σίγουρα τις επιρροές του και τα δικά του ακούσματα. Από κει και πέρα, πώς λειτουργήσατε; Πώς έπαιξε το ρόλο της η έμπνευση;
Σίγουρα τα ακούσματα παίζουν πάντα ρόλο και βγαίνουν ασυναίσθητα στη μουσική που παράγεις, αλλά από κει και πέρα αυτό που σε ξεχωρίζει είναι η προσωπική σφραγίδα, το όποιο συνθετικό σου ταλέντο, η αντίληψη, το μουσικό σου όραμα και η ισχυρή καλλιτεχνική σου προσωπικότητα, που τελικά είναι και αυτά που θα καθορίσουν το κατά πόσο η δημιουργία σου θα έχει τη δική της ταυτότητα και δεν θα είναι μία φτηνή αντιγραφή των επιρροών σου.
 
diviner128Θα κάνετε κάποιο video για το άλμπουμ; Το βλέπετε καθόλου;
Ήδη υπάρχει έτοιμο ένα lyric video και κοντά στην κυκλοφορία μας, που είναι για τις 20 Νοεμβρίου, προγραμματίζουμε να κάνουμε και το πρώτο μας video clip. Αργότερα θα έχουμε και άλλα όμορφα πράγματα.
 
Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει από την Ulterium Records. Πώς βλέπετε τη συνεργασία σας ως τώρα; Πώς βλέπουν το δίσκο εκείνοι;
Η συνεργασία μας με την Ulterium Records είναι άψογη και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι πιστεύουν πολύ στο όραμα και το υλικό μας, το βλέπουν πολύ αισιόδοξα, πράγμα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη συμφωνία μας, καθώς είναι ένα label που εξετάζει στο μικροσκόπιο την ποιότητα της δουλειάς και τη μπάντα με την οποία πρόκειται  να  συνεργαστεί. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και προχωράμε.
 
Έχουν ήδη δημοσιευθεί οι πρώτες κριτικές. Τι είναι αυτό που εισπράττετε από τα μέχρι τώρα σχόλια;
Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες κριτικές που έχουμε λάβει είναι εντυπωσιακές και υπέρ του δέοντος κολακευτικές, τόσο για τη μουσική, όσο και για την παραγωγή του άλμπουμ κι αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Το βασικό στοιχείο που μας χαροποιεί, πέρα από την θετική εντύπωση που έχουν κάνει τα τραγούδια μας, είναι το ότι μας αναγνωρίζεται μία προσωπική συνθετική ταυτότητα και νομίζω πως αυτό είναι για τον κάθε δημιουργό τεράστια ικανοποίηση. Ελπίζουμε και ο κόσμος που θα μας ακούσει να έχει την ίδια άποψη. Σαν μπάντα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το άλμπουμ που δημιουργήσαμε και πιστεύουμε πως θα προσφέρει κάτι όμορφο σε όσους φίλους ακροατές μας τιμήσουν ακούγοντάς το.
 
diviner126
 
Θα παίξετε ζωντανά στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο. Θα σας δούμε καθόλου στην Αθήνα; Τι προγραμματίζετε;
Θα παίζουμε στις 5 Δεκέμβρη στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη (Eightball Club), ανοίγοντας το show των Rock 'n' Roll Children που είναι πλέον ετήσιος θεσμός στη συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. Στην Αθήνα έχουμε προγραμματίσει μία συναυλία για τις αρχές του 2016 και ήδη υπάρχουν πλάνα για επαρχία και εξωτερικό! Περισσότερα θα ανακοινώσουμε προσεχώς.
 
Στην κριτική μου γράφω για «Super-group”. Είμαι σίγουρος πως αυτές τις λέξεις τις έχετε διαβάσει και σε άλλες κριτικές. Πώς αντιδράτε στην έννοια «Super-group”;
Καταλαβαίνω πως αυτός ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με το ότι όλοι μας στους Diviner είμαστε ήδη γνωστοί στο ελληνικό metal κοινό από αυτά που έχουμε κάνει στο παρελθόν και ο κόσμος σέβεται τη μέχρι τώρα πορεία μας. Όμως πιστεύω ότι οι ομάδες φαίνονται στο γήπεδο κι όχι στα χαρτιά. Θα χαρούμε απείρως περισσότερο αν το άλμπουμ μας τύχει θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο και στις ζωντανές εμφανίσεις μας αποδειχτούμε δυνατοί, ειλικρινείς και αξιόπιστοι με το υλικό μας, ώστε όσοι μας δουν, να γουστάρουν. Αυτή είναι η πραγματική καταξίωση για έναν καλλιτέχνη.
 
 
Ελληνική Μέταλ σκηνή. Όλα τα σχόλια δικά σας.
Από άποψη καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι ένας χώρος που πλέον έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν πολλές εξαιρετικές δουλειές που βγαίνουν από κάθε μεταλλικό παρακλάδι, που πραγματικά αξίζουν. Σε αυτό βοηθάει το πολύ υψηλό πλέον μουσικό επίπεδο, η τεχνογνωσία και οι πολύ ικανοί άνθρωποι που ασχολούνται με την  παραγωγή. Από άποψη ποιότητας ανθρώπων, είναι όπως όλοι οι χώροι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας, οπότε δεν μας σοκάρει καμία συμπεριφορά. Αυτοί που τελικά πάνε μπροστά και απολαμβάνουν αυτό που κάνουν είναι όσοι αφοσιώνονται στην τέχνη τους, παρουσιάζουν έργο, έχουν ακεραιότητα, είναι σοβαροί, συνειδητοποιημένοι και ειλικρινείς απέναντι στη μουσική, δεν ονειροβατούν και βασικά σέβονται τη μουσική, το κοινό και τους συναδέλφους τους, χωρίς ανωριμότητες, κομπλεξισμούς, κακίες και υπεροψία. Οι υπόλοιποι μόνο γκρινιάζουν που δεν τα κατάφεραν και πάντα ψάχνουν δικαιολογίες κα άλλοθι. Ο κόσμος καταλαβαίνει τα πάντα και δίνει στον καθένα μας ό,τι του αξίζει. Πάνω απ΄ όλα μένει η καλή μουσική και η καλή καρδιά και μην ξεχνάμε ότι εκτός από μουσικοί, πρώτα είμαστε οπαδοί αλλά - και το κυριότερο - άνθρωποι!
 
Κώστας Κούλης
 
diviner127
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα