= Συνέντευξη με το Δημήτρη Παγωμένο
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Δημήτρη Παγωμένο

 
   «Βλέπεις την Άνοιξη να φεύγει… Με μια βιασύνη πυρκαγιάς»… Ο Δημήτρης Παγωμένος, ο τραγουδοποιός που βγάζει «Ανάσα από φωτιά», κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο. Η «Περιπλάνηση» είναι κάπου κοντά μας, είναι μόλις μερικά ράφια δισκοπωλείου μακριά και τα τραγούδα είναι ζεστά, μοσχομυρίζουν και μας προσκαλούν στο δικό τους ταξίδι. Ο καλλιτέχνης μίλησε μαζί μας για το άλμπουμ, για τα «προσεχώς» και την αγάπη του για τη μουσική και τη δημιουργία γενικότερα. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδος ο δίσκος και ευχαριστούμε πολύ τη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή εδώ η συνέντευξη.
 
pagomenos542
 
Διάβασα ότι μόλις ολοκληρώσατε το πρώτο σας άλμπουμ, με τίτλο «Περιπλάνηση». Πότε με το καλό θα κυκλοφορήσει;
Ο δίσκος κυκλοφόρησε ήδη εδώ και μερικές ημέρες. Είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και υπάρχει ήδη σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής δίσκων όπως και σε κάποια δισκοπωλεία, τα οποία θα φροντίσουμε να γίνουν ακόμα περισσότερα στο προσεχές μέλλον.
 
Το πρώτο single του δίσκου είναι το τραγούδι «Καταιγίδα σαν χάδι». Αυτό που συγκράτησα ακούγοντας είναι παραδοσιακές μελωδίες, μοτίβα σε μονούς χρόνους και πάντρεμα κρουστών, εγχόρδων και πνευστών. Όλος ο δίσκος θα κινείται σε αυτό το ύφος;
Πράγματι το τραγούδι αυτό έχει τα στοιχεία που αναφέρατε, όπως τα έχουν και κάποια αλλά τραγούδια μέσα στο δίσκο. Μου αρέσουν αυτού του τύπου τα παντρέματα και ειδικά οι μονοί χρόνοι, έχοντας όμως πάντα σαν κύριο ζητούμενο το να ρέει εύπεπτα η μουσική στα αυτιά του μέσου ακροατή, όπως είμαι άλλωστε και εγώ ο ίδιος και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μελωδίες που μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν στο μυαλό. Υπάρχουν όμως και τραγούδια ενορχηστρωμένα και δομημένα με περισσότερη απλότητα που προσεγγίζουν κυρίως την πιο συναισθηματική πλευρά του ακροατή.
 
 
Πόσο καιρό ηχογραφούσατε; Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε τις συνθέσεις πριν μπείτε στο στούντιο;
Μας πήρε περίπου ενάμιση χρόνο στο στούντιο, από όταν κάναμε την αρχή. Κάποια τραγούδια ήταν έτοιμα αρκετά χρόνια πριν, χωρίς τότε να έχω στο μυαλό μου ότι προορίζονται για κάποιον δίσκο. Κάποια άλλα δημιουργήθηκαν αρκετά πρόσφατα… μέχρι και αφού είχαν ξεκινήσει ήδη οι ηχογραφήσεις.
 
Είναι δικές σας οι συνθέσεις, μουσικά και στιχουργικά;
Οι συνθέσεις μουσικά είναι δικές μου. Ενορχηστρωτικά είχα αρκετή βοήθεια αρχικά από το Νίκο Βογιατζάκη, ο οποίος έκανε όλη την παραγωγή του δίσκου και έχει παίξει επίσης όλες τις ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά και από τους Αλέξανδρο Κανακάκη και Απόστολο Ξυριτάκη. Στιχουργικά τώρα, εκτός από το “Καταιγίδα σαν χάδι”, που έχω γράψει εγώ, τα υπόλοιπα τραγούδια έγραψαν δυο πολύ καλοί φίλοι, η Κλειώ Βλαχάκη και ο Θανάσης Τουτουντζής.
 
Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική; Πότε διαπιστώσατε ότι θέλατε να δημιουργήσετε και να παίζετε ζωντανά τη μουσική και τα τραγούδια σας;
Με τη μουσική άρχισα να ασχολούμαι από τα σχολικά μου χρόνια. Από το λύκειο νομίζω. Συμμετείχα σε μπάντες με φίλους απλώς τραγουδώντας τότε. Αργότερα έπιασα την κιθάρα χωρίς να ασχοληθώ μεθοδικά όμως. Αυτό που λένε «αυτοδίδακτος» δηλαδή. Μαθαίνοντας λοιπόν τις πρώτες τρεις συγχορδίες στην κιθάρα ήθελα να γράψω δικό μου τραγούδι. Ήταν εξ’ αρχής αυτό που με γέμιζε περισσότερο. Ονειρευόμουν να παίζω μπροστά σε κόσμο δικά μου τραγούδια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να παίζω αγαπημένα τραγούδια άλλων δημιουργών.
 
pagomenos543
 
Τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει περισσότερο πάνω στη μουσική; Υπάρχει κάτι που να σας απωθεί;
Με ιντριγκάρει συνήθως το άγνωστο. Το επόμενο βήμα. Το επόμενο τραγούδι, η επόμενη συναυλία, η επόμενη μουσική σύμπραξη με κάποιον μουσικό… όλες οι εκπλήξεις που μου κρύβει γενικά η μουσική. Με απωθεί το να κάνω πράγματα μακριά από την αισθητική μου, κυρίως γιατί πρέπει να τα κάνω ή όταν κάτι ρουτινιάσει.
 
Πότε θα σας δούμε ζωντανά στη σκηνή; Υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις;
Έχουμε ξεκινήσει ήδη εμφανίσεις εντός Κρήτης. Έγινε και η πρώτη παρουσίαση δίσκου στις 17 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο. Γενικά είμαστε σε συζητήσεις και για άλλες εμφανίσεις εκτός Κρήτης, κυρίως για την Αθήνα σε πρώτη φάση.
 
Το διαδίκτυο είναι τελικά υπέρμαχος ή αντίπαλος των καλλιτεχνών και ιδιαίτερα των μουσικών;
Δεν μπορώ να υπολογίσω αν τα αρνητικά είναι περισσότερα ή λιγότερα από τα θετικά. Το διαδίκτυο έχει καθορίσει έναν διαφορετικό τρόπο διάδοσης της μουσικής, μια και για αυτήν καλούμαι να σας μιλήσω. Από τη μια πλευρά, σαν καλλιτέχνες έχουμε τη δυνατότητα ακόμα και με μηδενικό κόστος να διαδώσουμε τη δουλειά μας σε αρκετό κόσμο, πράγμα που θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς την ύπαρξη του διαδυκτύου. Μπορεί ανά πάσα στιγμή ο ακροατής να πάρει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη, να ακούσει δουλειά του, να τον δει εν ώρα δράσης. Από την άλλη, έχει αποδυναμωθεί εντελώς ένα άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τις οικονομικές απολαβές των καλλιτεχνών μέσα από την πώληση δίσκων. Πλέον όλη σχεδόν η παγκόσμια δισκογραφία υπάρχει ελεύθερη για όλους στο διαδύκτιο. Δωρεάν προβολή λοιπόν από τη μια, πωλήσεις σχεδόν στο μηδέν από την άλλη. Άλλοι θα ωφεληθούν και άλλοι θα ζημιωθούν.
 
pagomenos546
 
Έχετε σκεφτεί να κάνετε βίντεο για κάποιο από τα τραγούδια του άλμπουμ σας;
Ναι, είναι στο πρόγραμμα να γίνουν κάποια βίντεο, αρχικά για το τραγούδι «Μύγες στον παράδεισο», που ερμηνεύει η Βαγγελιώ Φασουλάκη και άλλο ένα, για το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Η εικόνα στην μουσική πλέον παίζει μεγάλο ρόλο, οπότε θέλοντας και μη θα κινηθούμε σύμφωνα με την τάση της εποχής.
 
Ποιος είναι ο κινητήριος μοχλός για να δημιουργείτε μουσική; Τι σας δίνει την περισσότερη έμπνευση;
Έμπνευση μπορεί να μου δώσει το οτιδήποτε, εκεί που δεν το περιμένω. Μια εικόνα, ένας ήχος, ένα συναίσθημα. Το ζητούμενο είναι όταν έρθει και μου χτυπήσει την πόρτα να είμαι εκεί και να της ανοίξω. Γιατί όποτε της χτυπάω εγώ την πόρτα… σχεδόν πάντα λείπει.

Κώστας Κούλης
 
 
 
pagomenos5423
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις