Συνεντεύξεις

loogoo

Devil's Train

 

09Devilstrain pic03
 
   Το τεράστιο Ροκ των πολυεθνικών Devil’s Train λειτούργησε σαν μεταλλική χιονοστιβάδα και παρέσυρε ανυποψίαστους ακροατές αλλά και «εμάς» τους «κατάτι πιο ψαγμένους» … Οι αδαείς νομίσαμε για μια στιγμή ότι μπορούμε να τιθασεύσουμε το θηρίο. Το τραίνο σφύριξε, πέρασε, τα έκανε όλα σκόνη και εμείς απομείναμε να χαζεύουμε στον παρατημένο σταθμό, ζαχαρώνοντας την επόμενη διαδρομή.

   Το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας είναι μια πυραυλοκίνητη αμαξοστοιχία! ΜΕΓΑΛΟ Ροκ με τιτάνια παραγωγή και σπουδαία τραγούδια, με ήχο που δεν είναι δυνατό να μη ζηλεύεις. Η τετράδα αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς, εξαιρετικά γνωστούς στο ευρύ κοινό, και το πρώτο video από το δίσκο, η διασκευή πάνω στο “American Woman” των The Guess Who, περνά με επιτυχία τις εξετάσεις και ακούγεται από πολύ κόσμο. Ήλθαμε σε επικοινωνία με τον κιθαρίστα της μπάντας, το Λάκη Ραγκαζά, ο οποίος μας είπε για το πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ωραία ιστορία, πώς δούλεψαν για το άλμπουμ, πώς τα πέρασαν στα γυρίσματα του video, ποιο θα είναι το επόμενο (μια και γύρισαν δύο) και πως είναι να παίζεις κιθάρα πάνω σε ένα αυτοκίνητο με δυο κουκλίτες να χορεύουν πλάι σου…
 
   09179337Πώς σας ήλθε η ιδέα για τους Devil’s Train; Πώς σας ήλθε να παίξετε σε αυτό το μοτίβο;
   Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης ο Λιαπάκης (Mystic Prophecy), τραγουδιστής στη μπάντα και παραγωγός, έχει επαφές με πολύ κόσμο… Από ηχογραφήσεις και λοιπά…. Και μια από τις συνεργασίες που είχε ήταν με τον Χρυσάφη (σ.σ. Ταντανόζη), τον drummer των Crystal Tears. Ο Δημήτρης έψαχνε να βρει άτομα για να ξεκινήσει μια μπάντα σ’ αυτό το στυλ… Έψαχνε να βρει κιθαρίστα. Του λέει λοιπόν «Δημήτρη, τον Λάκη τον Ραγκαζά τον έχεις ακούσει»; Έκανε, κατά κάποιο τρόπο, το κοννέ ο Χρυσάφης. Ο Δημήτρης άκουσε κάποια κομμάτια που είχα ανεβάσει στο myspace. Γνωριστήκαμε μετά. Είχα υλικό μαζεμένο και ουσιαστικά αυτό το υλικό ταίριαζε παρά πολύ μ’ αυτό που είχε ο Δημήτρης. Κόλλησαν τέλεια! Η χημεία ήταν τέλεια και προέκυψε αυτή η συνεργασία, μέσα από τα κοινά μας γούστα.

  Όσον αφορά το όνομα, πώς το σκεφτήκατε; Παρενέργειες AC/DC, κάτι άλλο που δεν ξέρουμε, κάποιο «εσωτερικό» αστείο;
   Ναι, το όνομα ήταν του Δημήτρη. Πολύ πιασάρικο, πολύ εύκολο να το θυμάται κάποιος και πολύ familiar… Αν κάνεις μια αναζήτηση στο internet, θα δεις παρά πολλά τραγούδια… Eric Sardinas, το τραγούδι του Hank Williams… To concept όλο και το εξώφυλλο είναι μια πολύ όμορφη ιδέα του Δημήτρη, μας άρεσε παρά πολύ.

09train2   Αυτό που έκανε σε όλους εντύπωση δεν είναι μόνο το ότι η μπάντα παίζει ένα ωραίο υβρίδιο Ροκ-και-κάτι. Η παραγωγή είναι τόσο τεράστια που ακούγεται μεταλλική. Ακούγεται γιγαντιαία. Πώς δουλέψατε, ποιος ήταν ο τρόπος, πώς κινηθήκατε;
   Όπως είπα, είχαμε κάποιες ιδέες κι εγώ και ο Δημήτρης. Καθίσαμε και τα βάλαμε κάτω. Ο Δημήτρης έχει φοβερή εμπειρία σαν παραγωγός, πήρε ουσιαστικά τα ηνία σε κείνη τη φάση, έφτιαξε ένα φοβερό concept για το πώς θα είναι στημένα τα κομμάτια. Η όλη δουλειά έγινε… Δουλέψαμε μαζί. Βρεθήκαμε με το Δημήτρη και μέσα σε δέκα μέρες στήθηκε όλο το υλικό, σύμφωνα με τον τρόπο που θα έπρεπε στηθεί. Πάντα έχεις μια τάση αυθορμητισμού σε μία τέτοια φάση… Φροντίσαμε μέχρι και το τέλος να υπάρχει αυτό το στοιχείο του αυθορμητισμού. Έπαιζα κάτι εγώ, ένα riff στην κιθάρα, ο Δημήτρης μου έλεγε «Ωραία, αυτό θα πάει έτσι κι έτσι». Τώρα, όταν φτάναμε στο σημείο της ηχογράφησης, όταν έχεις υλικό τόσο καλοστημένο, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Έχεις καλούς μουσικούς, όπως ο Jorg (σ.σ. Michael – Stratovarius) στα τύμπανα και ο Jari (σ.σ. Kainulainen – ex Evergrey, ex Stratovarius) στο μπάσο. Το παίξιμό τους ήταν απίστευτο! Έδωσαν φοβερή ενέργεια. Όταν έχεις τόσο καλοστημένο υλικό είναι αδύνατο να μην είναι το αποτέλεσμα εγγυημένο. Ο Chrstian Schmid, ο τεχνικός ήχου, έκανε φοβερή δουλειά στο να πάρει σωστά τα σήματα και να βγει το υλικό πολύ καλογραμμένο.

   Λάκη, πού γράψατε;
   Οι ηχογραφήσεις έγιναν όλες στα Prophecy and Music Factory Studio. Η μίξη του ήχου έγινε από τον Fredrik Nordstrom στα Fredman Studio και το mastering έγινε πάλι πίσω στα Prophecy.

   Βέβαια, πέρα απ’ το ότι οι άλλοι δύο έπαιξαν καταπληκτικά, πρέπει να τονίσουμε και το δικό σου παίξιμο. Ο ήχος σου αλλά και το τρόπος σου είναι ασύληπτος.
   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Εγώ ειλικρινά προσπάθησα και προσπαθώ παρά πολύ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για κάτι που το αγαπώ παρά πολύ. Πιστεύω ότι αυτή η αγάπη φαίνεται από το πώς είναι το κάθε κομμάτι. Υπάρχει πολλή αγάπη, πολύ μεράκι, πολύ σκληρή δουλειά… Είχαμε ένα όραμα από την αρχή και αν βάλεις όλα αυτά τα συστατικά μαζί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.

   Αυτή η μπάντα είναι «κανονική» ή πρόκειται για ένα super-group, one-off, «Ευχαριστούμε πολύ, γεια σας»;
   Όχι, δεν είναι αυτό το δεύτερο που είπες. Με τίποτα! Είναι κανονικότατη μπάντα… Αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική και χαίρομαι που την κάνεις, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να το τονίσω αυτό. Κανένας από το γκρουπ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν έχει την πολυτέλεια να το σκέφτεται σαν κάτι πρόχειρο… Είναι κανονικότατη μπάντα, το βλέπουμε όλοι πολύ ζεστά, αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Είναι μια μπάντα που ήλθε για να μείνει.

   Να υπολογίζουμε λοιπόν και σε επόμενα άλμπουμ;
   Βεβαίως! Μακάρι να πάνε όλα καλά και θα υπάρξουν και επόμενα.
 
09Devilstrain pic02

   Μήπως θα σας δούμε και ζωντανά στη σκηνή; Είναι κάτι που το έχετε συζητήσει μεταξύ σας;
   Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κάτι ήδη κανονισμένο. Υπάρχουν πράγματα τα οποία τρέχουν, απλά περιμένουμε να γίνει επιβεβαίωση. Μόλις επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες που έχουμε. Ό,τι καλό παρουσιαστεί συναυλιακά θα το ανακοινώσουμε κατευθείαν.

09jkl   Παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ κυκλοφόρησε μόλις στις 17 Φεβρουαρίου, τι είναι αυτό που εισπράττετε από τον κόσμο και τον Τύπο;
   Παρακολουθώντας τη σελίδα μας στο Facebook, τη σελίδα με την μεγαλύτερη κινητικότητα, είδα ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτα θετική! Αν μπεις και δεις τα σχόλια που γράφει ο κόσμος, ο οποίος έχει αγοράσει το άλμπουμ και το ακούει… Ο κόσμος ακούει και λέει «Από δω και πέρα είμαι forever fan της μπάντας»! Φοβερά θερμά σχόλια. Οι κριτικές επίσης είναι φοβερές. Από 8 στα 10 και πάνω! Πολύ θετική ανταπόκριση… Η πλειοψηφία είναι τέτοια. Το video που κάναμε για το “American woman” έκανε 10.000 views μέσα σε τρεις μέρες, τώρα έχει ξεπεράσει τις τριάντα χιλιάδες (σ.σ. μέχρι σήμερα που δημοσιεύεται η συνέντευξη το συγκεκριμένο video έχει κάνει πάνω από 35.000 views).

   Μια και αναφέρθηκες στο video, γιατί το “American woman” και όχι κάποιο από τα δικά σας;
   Ήταν αρχικά παρότρυνση της εταιρείας, αλλά μας άρεσε κι εμάς η ιδέα γιατί πιστεύαμε – και η εταιρεία το πίστευε – ότι θα έχει θετική ανταπόκριση, κάτι που τελικά βγήκε αληθινό. Ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα video-clip και τελικά κάναμε δύο.
09album
 
   Το δεύτερο για ποιο τραγούδι θα είναι;
   Θα είναι για το “Sweet Devil’s Kiss”. Πολλά και ωραία πράγματα μπορούν να προκύψουν και για μελλοντικά video-clip. Θα δούμε γι αυτό το πράγμα… Πάντως, το επόμενο video θα είναι ακόμα πιο καλοστημένο... Το “American woman” είναι ένα πολύ όμορφο video, με πολύ όμορφα γενικά πλάνα, τη μπάντα να παίζει, τα κορίτσια να χορεύουν, τα παιδιά από τη Harley Davidson Club Hellas, που τα ευχαριστούμε παρά πολύ για τη συμμετοχή τους.
 
   Πού γυρίστηκε το video;
   Στο Λαύριο, σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και, από την σκηνοθετική ματιά του Γιάννη του Συμβόνη, πρόκειται για παρά πολύ έξυπνα τραβηγμένο video. Το δεύτερο θα είναι υπέρ-παραγωγή, να το πω έτσι… Θα είναι… Κάνε λίγο υπομονή, τις επόμενες μέρες θα το δεις και πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ. Είναι κι αυτό γυρισμένο στο ίδιο μέρος αλλά σε διαφορετική τοποθεσία, σε κλειστό χώρο, με πολύ όμορφο φωτισμό.
 
   Η ιδέα να διασκευάσετε το “American woman”;
   Ναι, είχε πετάξει την ιδέα ο Δημήτρης. Λέει να κάνουμε το “American woman”… Αμέσως εγώ ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες ενορχηστρώσεις, να στήσουμε το κομμάτι με ένα δικό μας τρόπο, να δείχνει το στίγμα της μπάντα… Με το που αρχίσαμε να δοκιμάζουμε, μας άρεσε και των δυο και προχωρήσαμε και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα… Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ.
 
09devils-train-photo04-web   Όσον αφορά το video, το στήσιμό του, με την αμερικάνικη σημαία δεμένη στο stand του μικροφώνου και το όλο concept… Μήπως έχετε σκεφτεί ότι θα είναι μια καλή ιδέα, με το συγκεκριμένο video, να κάνετε το μπαμ και να μπείτε στην Αμερικάνικη αγορά;
   Εεε… κοίταξε, η ιδέα για την όλη φάση για την Αμερικάνικη αγορά είναι σίγουρα κάτι δελεαστικό, αλλά το να ξεκινήσει μια μπάντα και να χωθεί σε μια τεράστια αγορά όπως η Αμερική, έχει να κάνει με το όραμα, το οποίο έχει η δισκογραφική για το συγκρότημα αυτό και το πώς φυσικά το ίδιο το συγκρότημα μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Εγώ πιστεύω πως οι Devil’s Train έχουν τα φόντα να περάσουν στην Αμερικάνικη αγορά με αξιώσεις και να γίνει αισθητή η παρουσία της μπάντα γιατί το άλμπουμ πλαισιώνεται από πολύ καλοστημένα κομμάτια και επέτρεψέ μου να σε πληροφορήσω πως υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση και από ανθρώπους από την Αμερική, από Αμερικάνικους ραδιοφωνικούς σταθμούς… Είχα την τύχη να ακούσω κάνα δύο εκπομπές και το κοινό ήταν πολύ ενθουσιώδες με τα κομμάτια. Θέλω να πιστεύω ότι με μια καλά οργανωμένη προσπάθεια μπορεί να περάσει άνετα το υλικό των Devil’s Train στην Αμερική.

   Η τελευταία μου ερώτηση είναι και η πλέον αφελής… Πώς ένιωσες πάνω στο καπό του αυτοκινήτου, με όλα αυτά να συμβαίνουν γύρω σου, στο video;
   Απλά να σου πω ότι αν εκείνη την ώρα ακουγόταν πραγματικά ο ήχος της κιθάρας μου, δεν θα άκουγες ούτε μία νότα σωστή! (γέλια) Με αυτά τα πανέμορφα κορίτσια που χόρευαν μπροστά μου… Δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχω νότα σωστή!
 
Κώστας Κούλης
 

Συνεντεύξεις

Facebook Comments