Συνεντεύξεις

Deathcraeft - Η συνέντευξη

 
   Το ντεμπούτο της μπάντας από τα Γιάννενα μας γράπωσε από το γιακά. Οι Deathcraeft είναι τεχνικότατοι, έχουν συνθέσεις που σε κάνουν να κοπανιέσαι, σε κάνουν όμως και να θαυμάζεις τον τρόπο σκέψης και μουσικής εφαρμογής. Συνθέσεις που συνδυάζουν το βορβορικό με το λυρικό και εκτελέσεις σε κτηνώδη μοτίβα, με μια ευαισθησία στη σύμπτυξη υβριδίων και ειδών. Ήλθαμε σε επαφή με το mastermind της μπάντας, τον Κώστα Καλαμπόκα, ο οποίος μας μίλησε για το αντικείμενο σπουδών του στο Berklee, για το άλμπουμ, για τα πλάνα του για το μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
deathcraeft2018
Τι ανταπόκριση έχει ως τώρα το “On Human Devolution”; Τι μαθαίνετε από Τύπο και κοινό;
Έχει πολύ καλή ανταπόκριση, είναι νωρίς ακόμη βέβαια, αλλά ό,τι ακούμε είναι πολύ θετικό.

Το Thrash, το Death και το Black ανταμώνουν με μεγάλη άνεση στις συνθέσεις σας. Τι είχατε κατά νου, όταν ξεκινούσατε;
Η αρχική ιδέα ήταν να μην ασχοληθούμε καθόλου με το τι στυλ μουσικής είναι το ένα riff και τι το άλλο. Δε θέλαμε να πέσουμε στην παγίδα και να σκεφτούμε αν κάποιος που ακούει το ένα είδος, θα του αρέσει κάποιο στοιχείο που ανήκει σε άλλο είδος. Θέλαμε να πούμε μία ιστορία και όπως ένα soundtrack μιας ταινίας περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία στη σύνθεση, αλλά και ενορχήστρωση, που το βοηθούν να αφηγηθεί με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία, έτσι και εμείς χρησιμοποιήσαμε ό,τι είχαμε στη διάθεσή μας.

Έχεις σπουδάσει στο Berklee, κάτι που από μόνο του σε κατατάσσει στην κατηγορία των μουσικών που έχει μεγάλη ευχέρεια σε γραφή, ανάγνωση, κατανόηση και δημιουργία. Πώς εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου αυτές; Πώς δουλεύεις πάνω στις συνθέσεις σου, ιδίως στον ακραίο ήχο;
Το βασικό μου πτυχίο έχει να κάνει με τη σύνθεση για τον κινηματογράφο και για οπτικοακουστικά μέσα όπως τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κτλ. Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες, τα κόμικ και γενικά η αφήγηση ιστοριών, γι' αυτό και ως ακροατής - στη μουσική - τα concept album κατέχουν για μένα σημαντική θέση. Σου δίνουν την ευκαιρία να πεις και να αναπτύξεις ολοκληρωμένα μία ιστορία. Οι συνθέσεις πρώτα δουλεύονται στο μυαλό μου καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Σκέφτομαι πώς πρέπει να είναι, τις αλλάζω, την άλλη μέρα προσθέτω κάτι καινούριο και όταν έχω βρει υλικό που πιστεύω ότι αξίζει να το συνεχίσω, τότε το δουλεύω στο στούντιο και φτιάχνω ένα demo. Αλλά είναι μία διαδικασία κατά την οποία το υλικό αλλάζει πολλές φορές και συνεχώς καινούρια στοιχεία προστίθενται.
 
deathcraeft2020
 
Η μπάντα αυτή ήλθε για να μείνει; Θα κάνει κι άλλα πράγματα; Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια στα συρτάρια σας;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Τα πράγματα στην καθημερινή ζωή είναι δύσκολα για όλους μας και μία μπάντα χρειάζεται από όλα τα μέλη της να είναι παρόντα για να μπορεί να συνεχίσει, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε σταθερό line-up για να συνεχίσουμε. Υλικό καινούριο υπάρχει, αλλά αυτό που προέχει για εμάς τώρα είναι να ετοιμαζόμαστε για την περίοδο που θα ξαναρχίσουν οι συναυλίες.

Η πανδημία έχει τσακίσει όλες τις LiVE δυναμικές. Τι σκέφτεσαι για ζωντανές εμφανίσεις, για να υποστηρίξεις το άλμπουμ;
Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο είναι πρωτοφανές και όλοι πρέπει να προσέξουμε για να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς. Φυσικά, ο χώρος των μουσικών έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και εμείς σαν μπάντα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όπως είπα και πιο πάνω, είναι να προετοιμαζόμαστε για όταν αρχίσουν και πάλι να γίνονται συναυλίες.

Τα Γιάννενα είναι Μέταλ πόλη και το έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές. Πώς αισθάνεστε που δημιουργείτε εκεί;
Τα Γιάννενα είναι μία μικρή και ήσυχη πόλη, χωρίς το άγχος των μεγαλουπόλεων, οπότε το να συνθέτεις μουσική εδώ είναι κάτι που το κάνεις με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.
 
deathcraeft2019
Σκέφτεστε να κάνετε κάποιο βίντεο για το δίσκο; Έχετε κατασταλάξει στο τραγούδι;
Είναι στα άμεσα σχέδια. Όχι, δεν έχουμε διαλέξει ακόμη κάποιο τραγούδι.

Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από τους Deathcraeft; Τι είναι αυτό που σας κάνει να παίζετε, να γράφετε, να δημιουργείτε;
Η αγάπη μας για τη Μέταλ μουσική!

Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα