Συνεντεύξεις

Cameres: η συνέντευξη

 
   Η Νόρα Καραμιχάλη «ανακρίνει» τους Cameres. Νέο τραγούδι, ανεβασμένη ψυχολογία και όλα αυτά με φόντο νέους ανθρώπους με νέες ηχητικές προτάσεις. Απολαύστε!
 
cameres03
Νέο τραγούδι… «Please Forgive Me»… Πώς νιώθετε που έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο;
Πάντα είναι ευχάριστο το να βλέπεις τη μουσική σου να ταξιδεύει και να βρίσκει ψυχές να αγγίξει, είτε λίγο είτε πολύ. Εμείς κάνουμε αυτό που αγαπάμε, όσο καλύτερα μπορούμε, το αφήνουμε ελεύθερο και όπου πάει. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας αγκαλιάζει, είτε από την πρώτη ημέρα, είτε μας βρήκε χθες, είτε θα μας βρει αύριο.

Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού;
Αρχικά πρέπει να το νιώσεις, να μιλήσει μέσα σου, να σε σπρώξει να πάρεις χαρτί και στυλό ή την κιθάρα στα χέρια. Αν συμβούν αυτά τα βήματα και βγαίνει κάτι που ηχεί καλά στα αυτιά μας, τότε ήμαστε σε καλό δρόμο και αποφασίζουμε ότι αυτό αξίζει να ηχογραφηθεί και να μείνει στην ιστορία. Κάπως έτσι λειτουργούμε.

Πώς θα  χαρακτηρίζατε την μουσική σας;
Κατά κύρια βάση λέμε ότι παίζουμε ροκ, κιθαριστικό ροκ, αφού πάνω στις κιθάρες γράφουμε τα τραγούδια μας. Δεν έχουμε κολλήματα όμως στο να πατάμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Βγάζουμε ένα τραγούδι και του δίνουμε τη μουσική που του ταιριάζει, είτε είναι σκληρή είτε είναι πιο απαλή.
 
cameres02
Οι μουσικές σας επιρροές ποιες είναι; Ποια ονόματα του χώρου θαυμάζετε; Ποιες συνεργασίες θα επιθυμούσατε για το μέλλον;
Ο Γιάννης είναι της ξένης σκηνής και κυρίως της metal, με βάση τους AC/DC, που θαυμάζει και από εκεί και πέρα ακούει πολλά πράγματα, μέχρι και ελληνικό ροκ. Ο Νίκος πάλι είναι λάτρης της ελληνικής σκηνής, των Ελληνόφωνων ακουσμάτων, όπως Διάφανα Κρίνα, Τρύπες, Σιδηρόπουλος, Active Member κ.α. Στο δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουμε έχουμε ήδη συνεργαστεί με τον Ασκληπιό Ζαμπέτα από τις Τρύπες και τον Παναγιώτη Μπερλή από τα Διάφανα Κρίνα, οπότε έχουμε πιάσει τους ήρωες του Νίκου. Μένει τώρα να συνεργαστούμε και με τους AC/DC για να ευχαριστήσουμε και το Γιάννη. (γέλια)

Ποια η σημασία των λέξεων «Επιτυχία» και «Αποτυχία» για ένα νέο καλλιτέχνη;
Δεν γνωρίζουμε τι είναι επιτυχία γιατί δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας επιτυχημένους, είναι πάρα πολλά αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά οι συνθήκες και οι καιροί δεν μας το επιτρέπουν. Επίσης όμως δεν γνωρίζουμε και το τι θα πει αποτυχία. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα έχουμε κάνει για την ώρα. Μην ξεχνάτε ότι ήμαστε μια μπάντα από την επαρχία, χωρίς καμία βοήθεια και έχουμε καταφέρει να παίξουμε σε διάφορα ραδιόφωνα της χώρας και να συνεργαστούμε με μουσικούς που έχουν τεράστια πορεία στο χώρο. Αυτό κυρίως είναι επιτυχία για εμάς, ότι κερδίζουμε τον σεβασμό κάποιων ανθρώπων που εκτιμούμε. Θέλουμε η μουσική μας να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στα χρόνια. Αυτό θα είναι επιτυχία, ή μάλλον ευτυχία.

Βιοπορισμός από τη μουσική στην Ελλάδα, σήμερα;
Αν μπορούσαμε να βιοποριστούμε από τη μουσική, θα μας βλέπατε συνέχεια πάνω στη σκηνή, να γυρνάμε τη χώρα και να παίζουμε. Εφόσον δεν είναι εφικτό αυτό, η μουσική περνάει σε δεύτερη μοίρα. Είναι ένας λόγος που τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια, δεν έχουμε δει κάποια καινούρια ροκ μπάντα να παίζει ασταμάτητα συναυλίες και να γιγαντώνει το όνομά της. Παγκοσμίως βλέπεις αυτό το θέμα. Δεν επενδύουν σε νέους μουσικούς και μπάντες, έτσι αυτόματα καταστρέφεται η μουσική βιομηχανία. Κρατιούνται ακόμα στα παλιά μεγάλα ονόματα. Όταν όμως όλοι αυτοί μας αφήσουν, τι θα γίνει; Το χάος!

Η κρίση θεωρείτε ότι έκανε τελικά καλό ή κακό στο πολιτιστικό κομμάτι της χώρας;
Το καλό ήταν ότι όλη αυτή η lifestyle-music σαβούρα, που είχε εξαπλωθεί σαν γάγγραινα, σταμάτησε να εξαπλώνεται και άρχισε να καθαρίζει το τοπίο. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει ένας νέος καλλιτέχνης και να προσφέρει μερικά πράγματα. Ο κόσμος επίσης δεν αγοράζει μουσική, που επίσης είναι ένα πρόβλημα… Και για να παράγεις μουσική χρειάζονται χρήματα. Άρα έχουμε πρόβλημα. Εδώ βλέπουμε ότι δεν έχουμε πλέον τα βασικά πράγματα σε αυτή την χώρα, με πρώτο την Παιδεία. Πώς περιμένουμε να έχουμε πολιτισμό μέσα σε όλη αυτή την κατρακύλα; Ελπίζουμε να αλλάξει γρήγορα το τοπίο και να δούμε καλύτερες μέρες.
 
cameres01
Πώς βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής και τον τρόπο που φτάνει ο ήχος στον ακροατή;
Δεν βλέπουμε καμιά εξέλιξη ως προς τον τρόπο διακίνησης της μουσικής. Από τότε που το ίντερνετ μπήκε στην καθημερινότητα του κόσμου, έχει γίνει ένα καλό που όλα είναι προσβάσιμα για τον κόσμο, αλλά οι εταιρείες και αυτοί που κινούν τη βιομηχανία, δεν έχουν κάνει κάτι για να το εξελίξουν και να κερδίσουν από αυτό. ΟΚ, βάλανε ψηφιακές πωλήσεις, ε και; Μέχρι εκεί ήταν; Κάτι πιο πέρα; Αυτό πρέπει να ανακαλύψουν και να φέρουν κάτι καινούριο που θα αλλάξει το τοπίο. Για την ώρα απλά κάνανε πάλι της μόδας το βινύλιο, δηλαδή πήγαμε πάλι πίσω. Όχι ότι είναι κακό το βινύλιο, μια χαρά είναι, αλλά δεν εξυπηρετεί και πολύ. Ο πολύς ο κόσμος δεν έχει καν πικ-απ, τα νέα παιδιά δεν έχουν καν αγοράσει ποτέ μουσική στην ζωή τους, δεν έχουν καν ένα καλό μέσο για να ακούσουν μουσική, και ακούνε από λάπτοπ και τηλέφωνα. Νομίζουμε ότι πρέπει πρώτα να φτιάξουν ένα εξελιγμένο τεχνολογικό μέσο αναπαραγωγής μουσικής, το οποίο θα θέλει να έχει ο καθένας και μετά όλα τα άλλα.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να γνωρίσει νέους δημιουργούς ή καλλιτέχνες;
Φυσικά! Μέχρι πότε θα ακούμε αυτές τις γερασμένες ή νεκρές μπάντες; Δεν πρέπει να γεννηθεί και το νέο ώστε να υπάρξει συνέχεια; Πάντα γεννιούνται νέα πράγματα, απλά σήμερα πρέπει ο ακροατής να είναι πιο ψαγμένος και να επιλέγει αυτός την «τροφή» του. Το διαδίκτυο προσφέρει αυτή την επιλογή, αξιοποιήστε το σωστά και μην περιμένετε άλλους να σας πουν τι θα ακούσετε και τι θα φάτε.

Τι να περιμένουμε από τους Cameres από δω και πέρα;
Έναν δεύτερο δίσκο ακόμη πιο ώριμο, δουλεμένο και γεμάτο. Προσπαθούμε για το καλύτερο, γι αυτό και μας έχει πάρει ήδη ένα χρόνο στο στούντιο. Χρειάζεται βέβαια και ο χρόνος για να συντονίσουμε όλους τους extra μουσικούς που μας πλαισιώνουν. Και στον πρώτο δίσκο έγινε το ίδιο, απλά εκεί είχαμε ήδη 4 από τα 8 τραγούδια που είχαμε ξαναγράψει στο παρελθόν και ξέραμε τι ήθελαν. Τώρα έχουμε 10 νέα τραγούδια που χτίζονται από το μηδέν και τα προσέχουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να βγει κάτι ακόμα καλύτερο από πριν.

Δυο λόγια για τους αναγνώστες του Noizy.gr;
Να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά. Πρώτα για να διαβάζουν το Noizy.gr και μετά για να ακούν καλή μουσική.

Νόρα Καραμιχάλη
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα