= Συνέντευξη με τους Beggar’s Blues Diary
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους Beggar’s Blues Diary

 

547273 10151025299390913 1859071164 n

   BBD 05Με αφορμή το γεγονός ότι οι Beggar’s Blues Diary βρίσκονται στο δρόμο για το τρίτο άλμπουμ τους, σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλή ιδέα να τα λέγαμε με τη μπάντα, να μαθαίναμε τι παίζει με την καινούργια δουλειά, τις επαγγελματικές επιδιώξεις τους, τις συναυλίες… Το τρίο είναι πολύ δεμένο, περνάει πολύ καιρό στο δρόμο και η αλήθεια (βλ. The Truth) θα αποτυπωθεί σύντομα στα ψηφιακά αυλάκια του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει του χρόνου το Φλεβάρη. Συναντήσαμε το συγκρότημα λίγο πριν ξεκινήσει soundcheck στο μαγαζί που έπαιζε εκείνη την Παρασκευή βράδυ, κάτσαμε απέναντι από τον Γιάννη Πασσά (φωνή, κιθάρα) και ακούσαμε έναν άνθρωπο που του αρέσει πολύ να παίζει ζωντανά να μας μιλάει για ένα σχήμα που τρελαίνεται να παίζει ζωντανά! Καλό; Έτσι είναι, το αυθεντικό δεν μπορεί να μην είναι καλό… Ο Γιάννης μας έβαλε να ακούσουμε και δύο καινούργια τραγούδια, έτσι για να προετοιμαζόμαστε… Άλλωστε το Δεκέμβριο κυκλοφορεί και το καινούργιο video.
 
   Βρίσκεστε ήδη στο στούντιο, ηχογραφείτε…
   Έχουμε ήδη τελειώσει.

   Το άλμπουμ έχει ήδη τίτλο…
   Ναι… The Truth

   Και θα βγει…
   2013 και μάλλον προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

   Θα το βγάλετε μέσω…;
   Αυτή τη φορά θα το βγάλουμε μέσω δικής μας εταιρείας. Ήμασταν στη Modal Records για τα προηγούμενα δύο άλμπουμ. Για το “Pavement stories” και το “Back to basics”… To “The truth” θα κυκλοφορήσει από τη δική μας δισκογραφική. Το όνομα θα σας ανακοινωθεί όταν το βρούμε κι εμείς.

   Κάτι έχεις πάντως στο μυαλό σου, έτσι;
   Ναι, ναι!

   Θα έχει σχέση με το συγκρότημα το όνομα;
   Όχι, με άλλο θέμα. Προσπαθώ να βρω κάτι που δεν θα έχει σχέση με τους Beggar’s, με τη λογική του ονόματος της μπάντας.

   164795 10150091623005913 2337625 nΤο κάνουν παρά πολλοί αυτό και είναι υγιές. Σου λέει «Γιατί να έχω τις δισκογραφικές πάνω απ’ το κεφάλι μου, για να μου τα παίρνουν αυτές και να μην το κάνω μόνος μου»;
   Στην πραγματικότητα εμείς δεν είχαμε ποτέ παράπονα από την προηγούμενη δισκογραφική μας. Έτσι κι αλλιώς έχουμε τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων της μπάντας, μέσω των συνεργατών μας… Το κάναμε κυρίως για λόγους διανομής. Θέλουμε ο διανομέας που μας εκπροσωπεί, που θα υπάρχει – εννοείται – να μην τελειώνει η διανομή σ’ αυτόν και να έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να το διανείμουμε εκεί που εκείνος δεν μπορεί ή δεν θέλει να το διανείμει.

   Το “Back to basics” είχε πανευρωπαϊκή διανομή;
   Είχε διανομή Ελλάδα, Κύπρο και, αν θυμάμαι καλά, Γερμανία. Αν έχει γίνει αυτό, που δεν ξέρω αν έχει γίνει τελικά. Εγώ δεν μιλάω για διανομή σε επίπεδο μόνο πανευρωπαϊκό… Θα ήθελα να στείλω άλμπουμ εδώ, στην περιφέρεια, σε μέρη που ο διανομέας δεν επιλέγει ή δεν έχει καλή σχέση μαζί τους… Ξέρεις, ζούμε σε εποχές που το φαινόμενο «Δεν με πληρώνεις, δεν στο στέλνω» υφίσταται.

   Το “The truth” θα είναι στο ίδιο μοτίβο με το “Back to basics”;
   Στην πραγματικότητα η μπάντα βρήκε τον ήχο της στο “Back to basics”. Τον εξέλιξε και έκανε το “The truth”. Είναι αρκετά βήματα πάνω από το “Back to basics”. Είναι η φυσική εξέλιξη πολλών Live και ενός συνόλου που παίζει παρά πολύ μαζί και έχει παρά πολλές ιδέες.

   Τι ανταπόκριση είχατε με το “Back to basics”;
   Αυτό το άλμπουμ ήταν πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την ιστορία της μπάντας, όποια κι αν θα είναι αυτή στο μέλλον… Μέσω του ηχητικού και των υπέροχων κομματιών που είχε, είχε τεράστιες στιγμές αυτό το άλμπουμ για μας, το “Dove”, το “The river”… κομμάτια που δεν έχουν ίσως ακουστεί τόσο σε κοινό, όπως το “Lazy Sundays” ή το “Distant smile”… To άλμπουμ αυτό έκανε τους Beggar’s Blues Diary τη μπάντα που οι Beggar’s Blues Diary θα θέλανε να είναι. Με τη λογική του ήχου, του ήθους, των συνθέσεων… της ρεαλιστικότητας σε τελική ανάλυση. Ήταν πολυμορφικά σπουδαίο για μας το “Back to basics”. Τομή στη μέχρι τώρα πορεία μας. Δεν θα υπήρχε το “Truth” αν δεν υπήρχε το “Back to basics”.

   To “Back to basics” έγινε εδώ, έτσι;
   Ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Modal Records, τα Home Studios, στη Γλυφάδα. Και μίξη και mastering έγιναν εκεί.

   Με δική σας επίβλεψη;
   Ναι, και με παραγωγό τον Χρήστο Γκιόρτσιο, ο οποίος είχε και την επίβλεψη και την παραγωγή του “Pavement stories”.
   BBD 06Τώρα εδώ τι γίνεται, στο “Truth”;
   Το “Truth” ηχογραφήθηκε στα Prova Studios, στον Ταύρο, με παραγωγό το Χάρη Γκιουλιστάνη, ο οποίος είναι και ο main ηχολήπτης μας, έχουμε κάνει τη συμπαραγωγή μαζί του, η μίξη έγινε εκεί, το mastering έγινε κάπου άλλου.

   Εδώ στην Ελλάδα;
   Ναι, όλα εδώ!

   Είχες σκεφτεί να το στείλεις έξω;
   Το έχω κάνει για παλαιότερα project… Νομίζω πως πριν μια επταετία, οκταετία, αυτό να είχε νόημα. Τώρα πια τα στούντιο στην Ελλάδα και οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που δεν νομίζω πως έχουμε να ζηλέψουμε παρά πολλά πράγματα από το εξωτερικό… έως κανένα!

   Παίζετε πολλά Live…
   Ναι… Η αλήθεια είναι πως τα Live είναι η ζωή μας.

   Προτιμάς, προτιμάτε τα μικρά μαγαζιά; Σας ιντριγκάρει η σκέψη να παίξετε σε μεγάλη αρένα;
   Σαφέστατα! Θα θέλαμε πολύ να κάνουμε μεγάλα Live. Σίγουρα ένα μικρό Live έχει μια άλλη γοητεία και έναν άλλο ρομαντισμό… Το μεγάλο έχει άλλες συγκινήσεις, το μικρό πάλι άλλες. Νομίζω ότι ανήκουμε και στις δύο κατηγορίες. Είμαστε μία μπάντα λίγο πασπαρτού. Το πιο σημαντικό για μένα και για μας είναι ότι αυτό που κάνουμε κάθε βραδιά μπροστά σε εκατό και εκατόν πενήντα άτομα θα το κάναμε και μπροστά σε δεκαπέντε χιλιάδες, δεν έχει καμία διαφορά. Και νομίζω ότι ο κόσμος που έχει έλθει και μας έχει δει, μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Αυτοί είναι οι Beggar’s Blues Diary.

   Τώρα που ήσαστε στο δρόμο όλο το καλοκαίρι, υπήρξε κάτι το οποίο σας συγκίνησε, σε σχέση με τις ζωντανές εμφανίσεις σας; Κάτι που θα το ξεχωρίζατε σαν highlight;
   Υπήρξε ένα φεστιβάλ στην Ικαρία. Έχοντας ήδη κλείσει δύο Live στην Ικαρία μας έκατσε και η συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ στο μεσοδιάστημα των δύο εμφανίσεών μας, και μπήκαμε με ένα υπέροχο σκηνικό. Νομίζω ότι ήταν η δεύτερη χρονιά του, λέγεται Freakaria Fest (σ.σ. Φρικαρία), σίγουρα θα είμαστε εκεί και του χρόνου, ήταν ένα εκπληκτικό Live, εκπληκτική οργάνωση, πάνω από χίλια άτομα… Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε και ήταν και καταπληκτικό το τοπίο! Και πολύ καλή διάθεση από τους διοργανωτές. Ήταν το highlight της περιοδείας! Υπήρξαν και πολλά άλλα, αλλά αυτό ήταν κάτι το ιδιαίτερο… Ίσως επειδή προέκυψε ξαφνικά.

   BBD 03Από όσα διαβάζω για σας, και έτσι όπως σας έχω δει, μήπως τελικά είναι μεγάλη γκαντεμιά που αυτή η μπάντα γεννήθηκε στην Ελλάδα;
   Δεν θα το έλεγα… Όχι, διαφωνώ μ’ αυτό. Νομίζω ότι για να μεγαλώσεις θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από το σπίτι σου. Την Ελλάδα την έχουμε σαν οικογένεια. Αν λοιπόν δεν τα έχεις καλά με την οικογένειά σου, δεν θα τα πας καλά με τα υπόλοιπα πράγματα που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου… Με την καλή έννοια αυτό. Όπως τιμάμε τα μέρη που παίζαμε πριν η μπάντα αποκτήσει μια σχετική δημοσιότητα… Και όσο μας επιτρέπει ο χρόνος μας και το πρόγραμμά μας, παίζουμε σε αυτά τα μέρη. Για παράδειγμα, απόψε παίζουμε στο “Thesis” Rock Bar, το οποίο βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα μακριά από το πατρικό μου σπίτι στην Αργυρούπολη. Ξεκινάμε τις χειμερινές εμφανίσεις μας εδώ για συναισθηματικούς κυρίως λόγους. Σε ένα χώρο όπου θα έλθουν όλοι οι φίλοι μας. Ποιον δεν θα ενδιέφερε να βγει έξω; Εννοείται ότι μας ενδιαφέρει, είμαστε παρά πολύ κοντά ώστε να το καταφέρουμε για πρώτη φορά αυτό το χειμώνα, δεν θα σου πω περισσότερα…

   Άμα θες, μπορείς να μου πεις…
   (γέλια) Ας περιμένουμε μέχρι να γίνει.

   Τώρα που θα παίξετε απόψε εδώ στο σπίτι σου, όπως είπες, θα παίξετε και από τα καινούργια κομμάτια;
   Ναι, θα παρουσιάσουμε τρία ή τέσσερα κομμάτια από την καινούργια δουλειά. Υπάρχει ένα playlist, το οποίο όμως είναι ευέλικτο. Σίγουρα κινείσαι σε μία βάση αλλά αφήνουμε πάντα να δούμε τι θέλουν οι αποκάτω, όπως και η διάθεσή μας.

   376667 10151002659870913 615859783 nΔηλαδή, αν σου βγει κάποια στιγμή, θα τζαμάρεις κιόλας…
   Η μπάντα τζαμάρει σε όλα τα κομμάτια. Μπορεί εύκολα να το καταλάβει ακούγοντας το “Back to basics” και σίγουρα και το “Truth”. Για πρώτη φορά γράψαμε Live, τα τύμπανα, οι ρυθμικές κιθάρες και τα μπάσα γράφτηκαν σε «πρώτο χρόνο», χωρίς καμία παρέμβαση, ακριβώς γιατί θεωρούμε τους εαυτούς μας Live μπάντα.

   Τελευταία ερώτηση. Ελληνική Ροκ, Χαρντ Ροκ και Μέταλ σκηνή. Πάμε!
   Με έχει συγκινήσει παρά πολύ, με έχει αφήσει παγερά αδιάφορο, με έχει δαγκώσει… Εξαρτάται από τις στιγμές, τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν παρά πολύ αυτή τη σκηνή, είτε παίζοντας, είτε προωθώντας είτε γράφοντας, είτε ακολουθώντας και στηρίζοντας, μιλάω για το Fanbase. H Ελληνική σκηνή έχει όλα τα συστατικά που έχουν όλες οι άλλες σκηνές. Έχει λίγο απ’ όλα. Μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές χαράς, μεγάλες στιγμές απαισιοδοξίας… Αλλά έτσι είναι το παιχνίδι. Τα τελευταία χρόνια, με συγκροτήματα όπως οι Planet Of Zeus, οι Lucky Funeral, μιλάω για τον ευρύ Ροκ ήχο βέβαια, δυο παραδείγματα είναι αυτοί, υπάρχουν κι άλλοι… Οι Soundtrack μ’ αρέσουν… Η λέξη «αισιοδοξία» θα είναι αυτή που θα μείνει χαραγμένη στο τελευταίο μου σχόλιο… Και το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι εμείς έχουμε πλέον τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα.
 
Κώστας Κούλης
* Ευχαριστούμε θερμά τη Μάριαν Νικολάου, η οποία μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε τη συνέντευξη.
* Οι φωτογραφίες προέρχονται από την FB σελίδα του συγκροτήματος.
BBD 01
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις