= Beast In Black: Συνέντευξη με το Γιάννη Παπαδόπουλο
Συνεντεύξεις

loogoo

Beast In Black: Συνέντευξη με το Γιάννη Παπαδόπουλο

 
   Όταν στάλθηκε το άλμπουμ για παρουσίαση, η Nuclear Blast μας κοινοποίησε ότι μπορούμε να ζητήσουμε και συνέντευξη με τους Beast In Black. O Anton Kabanen, o mastermind του σχήματος είχε φιλοξενηθεί πέρυσι τέτοιο καιρό… Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ο τραγουδιστής της μπάντας και δεν το σκεφτήκαμε δυο φορές για το ποιον θέλουμε φέτος. Τηλεφωνηθήκαμε, τα είπαμε, ρωτήσαμε και επιβεβαιωθήκαμε και μεταφέρουμε ως έχουν. Δύο πράγματα είναι βέβαια. Το “From Hell With Love” είναι εξίσου δισκάρα με το ντεμπούτο και ο Γιάννος είναι Ο τραγουδισταράς, είναι η φωνή που μας κάνει να θέλουμε να χορέψουμε και να κοπανηθούμε την ίδια στιγμή! Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τον πανταχού παρόντα Philipp Adelsberger, ο οποίος φρόντισε να ανταμώσουμε τηλεφωνικά με το Γιάννη. Καλοτάξιδο, φωνάρα μας! Καλή αντάμωση!
 
beastinblack1907
 
Η διαδικασία της σύνθεσης και ηχογράφησης… Πώς ακριβώς γίνεται; Είσαι πάνω και δουλεύετε παράλληλα, είσαι εδώ και «ανεβαίνεις» για να ηχογραφήσεις…
Σχεδόν όλο το κομμάτι το έχει έτοιμο στην ουσία ο Anton Kabanen, στο κεφάλι του! Το μόνο που μένει είναι να το ακούσεις ηχογραφημένο. Να παίξει ο καθένας αυτά που χρειάζεται. Και φυσικά υπάρχουν σημεία, στα οποία υπάρχει ελεύθερη δημιουργία. Για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία που του έχω πει ότι «Εδώ δεν μ’ αρέσει αυτό» ή ότι θα ήθελα σε ένα κομμάτι το ρεφρέν να είναι διπλό… να «ξαναχτυπήσει». Ο δίσκος ήταν έτοιμος το καλοκαίρι, οι ηχογραφήσεις μου έγιναν τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Πόσο καιρό σου πήρε να τελειώσεις με τις φωνές;
Μ’ αυτά και μ’ αυτά περίπου τρία δεκαήμερα. Χωριστά.

Δηλαδή ανέβηκες και ξανανέβηκες…
Ναι. Πολύ πήγαινε-έλα! Και ήταν και ενδιάμεσα στα φεστιβάλ τα καλοκαιρινά. Δηλαδή τραγούδαγα τα Σαββατοκύριακα στα φεστιβάλ και όλες τις ενδιάμεσες μέρες, μέχρι να ξαναφύγουμε, τραγούδαγα στις ηχογραφήσεις.

Άξιζε τον κόπο, έτσι;
Δεν το συζητώ. Μπορεί να κουράστηκα ιδιαίτερα, αλλά κάθε σταγόνα ιδρώτα άξιζε. Ήταν άλλο πράγμα!
 
beastinblack1902
Στον προηγούμενο δίσκο σας είχαμε φιλοξενήσει τον Anton. Είχε πει κάποια στιγμή ότι θα ήθελε υποστήριξη στο θέμα των στίχων. Δεν ξέρω κατά πόσο γράφτηκαν αυτή τη φορά στίχοι από όσους συμμετείχαν…
Μου αρέσει όπως το θέτεις… Αν και ο Anton έχει όλο το όραμα και νομίζω πως μουσικά είναι… Θα τον πω και διάνοια. Είναι πολύ έξυπνος. Είναι ο μοναδικός που ξέρει πώς θέλω να τραγουδήσω, χωρίς να με ξέρει! Όταν δουλέψαμε στον πρώτο δίσκο, είχαμε ακριβώς τις ίδιες προσδοκίες. Πώς θα γίνει η ερμηνεία, πόσο θα κρατήσω τη νότα, που θα ξεκινήσει αυτό ή το άλλο. Σου μιλάω για τρελή λεπτομέρεια! Που ακόμα και τραγουδιστής δεν το σκέφτεται αυτό και ο ίδιος δεν είναι τραγουδιστής. Ίσως αυτό δείχνει πόσο ολοκληρωμένος είναι σαν μουσικός. Στο θέμα των στίχων… εντάξει, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Του παίρνει πολύ χρόνο και θέλει να του «μιλάνε» οι στίχοι. Θέλει παντού να είναι δέκα στα δέκα. Και καλά κάνει. Έχει ένα φίλο, τον Paolo Ribaldini, ο οποίος μένει στη Φιλανδία και είναι Ιταλός. Έγραψαν μαζί τους στίχους γι’ αυτό το δίσκο. Φυσικά έχει ρωτήσει και εμένα και τα υπόλοιπα παιδιά αν γράφουμε στίχους και αν έχουμε κάτι να του παρουσιάσουμε…

Έχετε κάνει ήδη δύο βίντεο για αυτό το άλμπουμ. Διερωτώμαι αν σκέφτεστε και για τρίτο και αν έχετε ήδη διαλέξει τραγούδι… (σ.σ. ήδη κυκλοφόρησε και είναι το ομώνυμο του δίσκου)
Ναι και στα δύο! Ό,τι έχουμε κάνει στον προηγούμενο δίσκο σκεφτόμαστε να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατά και με περισσότερη ενέργεια σ’ αυτόν εδώ. Η μπάντα, έτσι όπως τη βλέπω, δεν καταλαβαίνει από κούραση. Όλοι έχουν θέληση και αυτό που κάνουμε είναι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Σου δίνει πολύ κουράγιο όλο αυτό. Είναι όλοι σταθεροί. Έχουμε περιοδεία; Όλοι λένε «Μέσα»!
 
beastinblack1903

Έχεις τραγουδήσει Μέταλ που παίρνει κεφάλια με τους Wardrum. Έχεις κάνει διάφορες διασκευές σε Μέταλ μοτίβα (π.χ. Kamelot) και τώρα είσαι σε μία μπάντα που παίζει Μέταλ, αλλά έχει και μία Pop αισθητική. Πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστεί η φωνή σου σε αυτά που ορίζουν οι Beast In Black και ο Anton;
Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά κάποια στοιχεία Pop που θα ακουστούν, ήταν πρωτοβουλία δική μου. Με την έννοια ότι ναι μεν ο Anton το κομμάτι το ήθελε Pop, αλλά δεν περίμενε να βρει ένα τραγουδιστή… Όπως προανέφερες, εμένα με ήξερε σαν Μέταλ τραγουδιστή από τους Wardrum. Δεν με είχε ακούσει να τραγουδάω κάτι άλλο. Οπότε, κατά κάποιο τρόπο, δεν ήξερε… Εγώ γουστάρω να τραγουδάω και εκτός Μέταλ.

Ο Anton μου είχε πει πως είχατε μιλήσει όταν είχε έλθει στην Ελλάδα με τους Battle Beast…
Είχαμε μιλήσει λίγο διαδικτυακά. Είδε ποιος είμαι, είδα κι εγώ ποιος είναι. Αυτά τα live με τους Battle Beast ήταν από τα τελευταία του με τη μπάντα. Μου λέει «Έρχομαι να παίξω στη Θεσσαλονίκη. Θα είσαι εκεί»; Λέω πως ναι. «Θέλεις να συζητήσουμε»; Είπα σε όλα ναι, εννοείται! Βρεθήκαμε, συζητήσαμε για κάνα τρίωρο περίπου. Ήταν μια ωραία κουβέντα. Μιλήσαμε, φυσικά, πολύ για μουσική, για τα σχέδιά του, αλλά και γι’ άλλα πράγματα. Ήταν συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Και αυτό που με ενθουσιάζει σήμερα, μερικά χρόνια μετά από εκείνη την κουβέντα, είναι ότι πέντε πράγματα που είχε σαν σχέδια, όχι απλά έγιναν, αλλά έκανε και πολλά παραπάνω. Το καλό με τους Beast In Black είναι ότι τα σχέδια πραγματοποιούνται. Δεν είναι «Να ‘χαμε να λέγαμε»…
 
beastinblack1904
Με το που βγαίνει ο δίσκος φεύγετε για περιοδεία; Κάπως έτσι είναι;
Ακριβώς! Πετάω για Φιλανδία, κάνουμε μια βδομάδα πρόβες… Και μιλάω για όλο το show, όχι μόνο το μουσικό μέρος… 20 Φλεβάρη ξεκινάμε από Φιλανδία και φεύγουμε μετά για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτή η φωνή σου… Ανεβαίνει τόσο ψηλά, εκεί που όλες οι άλλες πέφτουν. Πότε συνειδητοποίησες ότι μπορεί να κάνει τόσα πράγματα;
Τι να πω… Με τιμάς… Με ακούς όπως μιλάω… Υπήρχε από τη φύση ένα πλεονέκτημα… Μου είναι πιο εύκολη η «ψηλή» περιοχή. Τώρα το να πιάνω μία ψηλή νότα, από το να τραγουδάω μια ψηλή νότα ή ένα ψηλό ρεφρέν, έχει τεράστια διαφορά. Με απασχολεί το ερμηνευτικό. Όταν είναι Μέταλ το κομμάτι, θα το πω έτσι ώστε να σου πάρω το κεφάλι! Δεν χρειάστηκε να δουλέψω ιδιαίτερα για να πιάσω τα ψηλά. Χρειάζεται όμως δουλειά για το τι ήχο θα βγάλεις. Πώς θα ακούγεσαι. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν με νοιάζει αν θα φτάσω ψηλά ή χαμηλά. Τη δουλειά μας να κάνουμε για το κομμάτι! Αυτό έχει σημασία και δισκογραφικά και καλλιτεχνικά.

Πώς συντηρείς τη φωνή σου;
Πρέπει να τραγουδάς! Κάθε μέρα. Ό,τι και να γίνει. Ακόμα κι αν είσαι βραχνιασμένος. Εγώ, για παράδειγμα, όταν βραχνιάσω, πονάω πιο πολύ όταν μιλάω παρά όταν τραγουδάω. Και τώρα που μιλάμε, είναι πιο επίπονο για μένα, γιατί μιλάω σε μία «περιοχή» που είναι πιο χαμηλά… Όταν τραγουδάω, η φωνή φεύγει από το λαιμό μου. Πάει αλλού. Στο κεφάλι μου, στη «μάσκα» μου, στη μύτη μου. Μου είναι πιο ξεκούραστο από ένα σημείο και μετά. Όταν βραχνιάσω λοιπόν, θα τραγουδήσω για να επαναφέρω τη φωνή μου στα ίσια. Τουλάχιστον, στην παρούσα φάση. Παρατηρώ ότι οι τραγουδιστές όταν περάσουν τα τριάντα, τα σαράντα, τα πενήντα, αλλάζει το σκαρί της φωνής. Και όσοι χάνουν τη φωνή τους, είναι αυτοί που πάνε να κάνουν αυτό που έκαναν πριν. Άμα βλέπεις ότι δεν δουλεύει, αποδέξου το! Προσπάθησε να το κάνεις κάπως αλλιώς. Να κάνεις κάτι που θα δουλέψει για σένα. Υπάρχουν τραγουδιστές που δεν το έχουν αποδεχτεί αυτό και δεν βγαίνει. Και σιγά-σιγά φθείρεις τη φωνή σου μ’ αυτό. Ό,τι σου δώσει η φωνή σου… αυτό είναι!
 
beastinblack1905
Έχετε υπογράψει με μια πολύ μεγάλη δισκογραφική. Πόσο ευχαριστημένοι είστε και πόσο σας στηρίζει η Nuclear Blast;
Πολλοί ευχαριστημένοι. Και μέσω της Nuclear Blast έχουμε και το booking μας και το management μας. Υπάρχουν δυο άτομα που ήταν από την αρχή πολύ κοντά στον Anton. Τα έχω γνωρίσει και εγώ και είναι πολύ συνεργάσιμα άτομα και μπορείς να πεις μαζί τους και δυο κουβέντες εκτός δουλειάς. Υπάρχει πολύ καλή στήριξη, γίνεται πολύ καλό promotion, για να ακουστεί όλο και πιο έξω το όνομα της μπάντας. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας, που υπάρχουν χιλιάδες καταπληκτικές μπάντες στον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που είμαστε σ’ αυτή τη θέση.

Το μέλλον σου πώς το βλέπεις; Να πηγαινοέρχεσαι, να μένεις μόνιμα στη Φιλανδία…
Κοίτα… αν αναλογιστώ το 2018, που έκατσα συνολικά στην Ελλάδα τρεις μήνες, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να αποφύγω τα τόσα πολλά αεροπλάνα και να μείνω ή στο Ελσίνκι ή σε μία χώρα κοντινή, ώστε να αποφύγω όλο αυτό το πήγαινε-έλα, το οποίο ήταν εξουθενωτικό. Μου φαίνεται ότι θα είμαστε πολύ απασχολημένοι στο μέλλον.

Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει στη μουσική; Και τι είναι αυτό που δεν θα ήθελες να υπάρχει;
Τι μ’ αρέσει στη μουσική… τα πάντα! Μου αρέσουν όλα τα είδη. Μου αρέσουν όλα τα χρώματα. Θέλω να βλέπω όλα τα χρώματα και έτσι είναι και στη μουσική. Σου ξυπνάει τις αισθήσεις. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο κοντινό σε κάτι εξωγήινο… (γέλια) Κάτι μαγικό. Τώρα… στον αντίποδα… Τη μουσική την κάνουν άνθρωποι, έτσι; Για μένα, αυτό που θα μπορούσε άνετα να λείψει από τη μουσική παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι το να ασχολούμαστε με την «ουρά» του αλλουνού. Το να κάνεις κακό σχόλιο χωρίς λόγο. Μπορεί αυτό που κάνεις να μην αρέσει σε κάποιους. Δεν υπάρχει λόγος για να πεις κάτι κακό και αυτό ισχύει και εκτός μουσικής. Έχω μάθει να τα φιλτράρω αυτά και να μην δίνω σημασία.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις