Συνεντεύξεις

Battle Symphony - Συνέντευξη με τον Νίκο Τζουάννη

 
   Και εγένετο “War On Earth”. Και ήλθαν οι Battle Symphony να μας συστήσουν τη μουσική τους, το άλμπουμ αυτό και το ότι οι συνέργειες είναι ο καλύτερος τρόπος να πας μπροστά. Ο Νίκος Τζουάνης, γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και εραστής της μουσικής που έχουμε επίσης ερωτευθεί εδώ και χρόνια, έρχεται να αφήσει και αυτό το ομορφάκι, παράγωγο των δραστηριοτήτων του, της οξύνοιας του ίδιου και των συνεργατών του, παράγωγο της καψούρας και της αγάπης του για τη μουσική. Μιλήσαμε για το άλμπουμ, για την πιθανότητα να το ακούσουμε ζωντανά, για την παραγωγική διαδικασία, για το παρόν και το μέλλον. Ο Νίκος αγαπά τη μουσική. Κι εμείς αγαπάμε τη μουσική του.
 
tzouannis2215

Για πόσο καιρό υπήρχε στο μυαλό σου αυτή η ιδέα; Πότε το σκέφτηκες για πρώτη φορά, πότε είπες «Πάμε να το κάνουμε» και πόσο χρόνο σας πήρε να το ολοκληρώσετε;
Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη στο μυαλό μου η ιδέα ενός δίσκου, ενός project ή γενικότερα οποιασδήποτε ενασχόλησής μου με την μουσική. Η περίοδος της πρώτης καραντίνας ήταν εκείνη που μου έδωσε άφθονο χρόνο και αυτό που έκανα ήταν να τον αξιοποιήσω. Σε αυτό το διάστημα προσπάθησα να μείνω ενεργός στον μέγιστο βαθμό, έγραψα δύο βιβλία και ασχολήθηκα δειλά - δειλά και με τη μουσική, την οποία είχα αφήσει σε ένα χρονοντούλαπο, πίσω στα εφηβικά μου χρόνια. Τελικά όλα έγιναν πολύ γρήγορα, "επανανακάλυψα" τη μαγεία της σύνθεσης και μέσα σε ένα μήνα είχα συνθέσει τα περισσότερα από τα τραγούδια. Σε εκείνο το διάστημα σκέφτηκα "ας δοκιμάσω" και μετά τις πολύτιμες συμβουλές του καλού φίλου, Δημήτρη Θεοδώρου, αποφάσισα να κάνω ένα ακόμη βήμα και να προχωρήσω στην τρελή ιδέα της υλοποίησης του άλμπουμ. Στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους και μέσα σε ένα εξάμηνο, ο δίσκος ήταν έτοιμος! Πέρα από τον Δημήτρη (Θεοδώρου), ο οποίος με πήρε από το χέρι και με καθοδήγησε σε έναν νέο και άγνωστο δρόμο, ο Γρηγόρης Γιαρέλης έκανε σπουδαία και πολλή δουλειά στις κιθάρες και ο Έκτορας Τσολάκης, με τα "μαγικά" του στην παραγωγή και τη μίξη, κατάφερε να φτάσει το άλμπουμ σε ένα επίπεδο πολύ πιο υψηλό από αυτό που φανταζόμουν αρχικά.

Η ιστορία έχει να κάνει με γήινους και εξωγήινους και μάχες ανάμεσά τους. Είναι κάτι που γεννήθηκε από περιοδικά του είδους που διάβαζες παιδί ή αντίστοιχα βιβλία;
Η αρχικά ιδέα βασίστηκε σε μια τηλεοπτική σειρά, το σήριαλ "Defiance" και σε όλα όσα ζήσαμε - και ζούμε - εξαιτίας του κορωνοϊού. Προσπάθησα να στείλω ένα αλληγορικό μήνυμα. Αντιπολεμικό, ενωτικό, κόντρα σε μίση και φοβίες για το "άγνωστο".
 
tzouannis2216

Πώς ντύθηκε το λιμπρέτο; Πώς κινήθηκες, προκειμένου όλες σου οι λέξεις να γίνουν τραγούδια;
Για την ακρίβεια έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το concept ήταν στο μυαλό μου, γιατί σκεφτόμουν να το γράψω σαν βιβλίο (κάτι ετοιμάζω και γι' αυτό), όμως δεν είχα γράψει τους στίχους. Προηγήθηκε η σύνθεση των τραγουδιών, έχοντας ωστόσο την ιστορία στο μυαλό μου. Στη συνέχεια έγραψα το λιμπρέτο και έγινε το τελικό "ντύσιμο", δίνοντας μεγάλη βάση στους ρόλους και τις απαιτήσεις που είχε ο καθένας.

Ήταν εύκολο να στρατολογηθούν όλοι αυτοί οι μουσικοί; Πώς μοιράσατε τη δουλειά;
Αν δεν είχα συνηθίσει λόγω επαγγέλματος να... κυνηγάω κόσμο, μάλλον θα ήταν ένα μαρτύριο αυτή η διαδικασία. Αλλά δεν μου φάνηκε τόσο δύσκολο, όσο αρχικά φοβόμουν ότι θα είναι. Εννοείται ότι υπήρξαν κάποιες αρνήσεις, αλλά το τελικό line up ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό και "κούμπωσε" με όσα είχα στο μυαλό μου αναφορικά με το concept. Έγραψα τη μουσική και τους στίχους, ο Δημήτρης Θεοδώρου έκανε όλη τη "βρώμικη" δουλειά με το editing και ο Έκτορας Τσολάκης τη μίξη και την παραγωγή.

Θα το κυνηγήσεις να παρουσιαστεί αυτό το άλμπουμ ζωντανά;
Αν και λατρεύω τα live, όχι. Δεν πρόκειται να το κυνηγήσω, γιατί πρέπει να είμαι ρεαλιστής. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο και αυτό το βάρος δεν μπορώ να το σηκώσω μόνος μου. Αν βρεθεί ένας promoter τολμηρός αρκετά για να μας βοηθήσει να βγούμε στη σκηνή, τότε ναι, θα κάνω ό,τι μπορώ για ένα live.

Είσαι δημοσιογράφος, συγγραφέας… Προφανώς αγαπάς το Heavy Metal, αλλιώς το “War On Earth” δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ. Είναι το Heavy Metal το πλέον αγαπημένο «είδος» μουσικής για σένα;
Ουσιαστικά είναι το μόνο είδος μουσικής που ακούω από αρκετά μικρός. Προφανώς και έχω... ανοιχτές κεραίες και δεν "χτίζω" κανένα τείχος, αλλά προτιμώ να ακούω metal σε όλες τις παραλλαγές του. Λατρεύω την underground σκηνή και με εξιτάρει κάθε "ανακάλυψη" μιας νέας μπάντας, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.
 
tzouannis2217

Η διασκευή για το “Darling” πώς προέκυψε;
Πρόκειται για μια προσωπική ιστορία, η οποία συνδέεται άμεσα με το συγκεκριμένο τραγούδι. Επίσης είναι ένα από τα αγαπημένα μου και με κάποιο τρόπο στο μυαλό μου, "κολλούσε" και στο concept. Έχουν περάσει πενήντα χρόνια, μισός αιώνας από τότε που το κυκλοφόρησαν οι Stories και ακούγεται ακόμα τόσο "φρέσκο". Προσπαθήσαμε να του φερθούμε με σεβασμό και ρομαντική διάθεση.

Θα υπάρξει δεύτερο Battle Symphony;
Υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι ότι θα βγει άμεσα ένα δεύτερο άλμπουμ και άλλες που απορρίπτω αυτό το ενδεχόμενο. Το "War On Earth" έχει ξεπεράσει κάθε μου προσδοκία, η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική και τα media μας έχουν "αγκαλιάσει", ωστόσο δεν ξέρω αν η τσέπη μου μπορεί να αντέξει άλλο ένα άλμπουμ. Γιατί σηκώνω όλο το οικονομικό βάρος και γνωρίζεις καλά ότι είναι μεγάλο "βάσανο". Ιδιαίτερα όταν πρέπει να κάνεις ένα βήμα παραπάνω ως project και να εξελιχθείς σε όλα τα επίπεδα. Αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και μια εταιρεία που θα στηρίξει αυτή την ιδέα, τότε θα ακούσετε κάτι νέο από τους Battle Symphony αρκετά σύντομα.
 

Τώρα που έζησες «από μέσα» τη δημιουργία ενός δίσκου, τι ήταν αυτό που αγάπησες περισσότερο; Στον αντίποδα, τι ήταν αυτό που το είδες και σκέφτηκες «Αυτό να έλειπε, θα ήμαστε πολύ καλύτερα»;
Αυτό που λάτρεψα ήταν η δημιουργία. Η ιδέα, η εξέλιξή της και το τελικό αποτέλεσμα. Η στιγμή που ακούς το τραγούδι σου ολοκληρωμένο, είναι ανεκτίμητη. Ένα συναίσθημα που δεν είχα βιώσει και δεν μπορώ να περιγράψω, γιατί είναι έντονο και τόσο διαφορετικό. Αν και γνώριζα αρκετά πράγματα, αυτό που πραγματικά με απογοήτευσε ήταν η αντιμετώπιση των περισσότερων εταιρειών στις μπάντες. Τελικά συνάντησα καταστάσεις πολύ χειρότερες από αυτές που μου είχαν περιγράψει. Μιλούσα με "μεγάλες" εταιρείες και αυτά που άκουγα μου προκαλούσαν γέλιο ή θυμό. Η απόλυτη εκμετάλλευση. Δεν τη δέχθηκα, όμως σκεφτόμουν την ίδια στιγμή ότι νεότερα παιδιά θα πέσουν στην παγίδα και αυτό είναι που με στενοχωρεί περισσότερο. Πρόκειται για ένα σύστημα αρκετά "σάπιο", το οποίο ευτυχώς δεν με άγγιξε και έμεινα συνειδητά εκτός. Γενικότερα το "σύστημα" με χάλασε αρκετά και μου προκάλεσε οργή με τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά και με το γεγονός ότι αρκετοί ανέχονται απίθανα πράγματα. Τελικά, όλα είναι θέμα επιλογών.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα