= Babel Trio - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Babel Trio - Η συνέντευξη

 
   Κυρίες και κύριοι, καλώς ορίσατε στο Heavy Cretal! Οι Babel Trio, το σχήμα που κυκλοφόρησε το άλμπουμ “The Martyr”, έρχεται να μας συστήσει το ηλεκτρικό λαούτο ως βασικό όργανο για τη μουσική του και ως καταλύτη ανάμεσα σε μπάσο, τύμπανα και φωνές. Ακούσαμε τον θεματικό δίσκο, αναζητήσαμε νοήματα και μουσικές εικόνες και ήλθαμε σε επαφή με το γκρουπ. Μάθαμε για τις μουσικές του ανησυχίες και τα ανάλογα σκιρτήματα στα βουνά της Κρήτης. Μάθαμε για τις κινήσεις του στο μέλλον και το πώς εξωτερικεύει την αγάπη του για τη μουσική. Και θα ακολουθούμε αυτό το συγκρότημα. Συνέχεια! Πολλά ευχαριστώ στη Μάριαν Νικολάου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
babel2188
Τι ανταπόκριση έχει μέχρι τώρα το “The Martyr”; Τι έχετε αποκομίσει από κοινό και Τύπο;
Έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό μας στην Ελλάδα, κρίνοντας από σχόλια στα social media και τα μηνύματα που μας στέλνουν. Το εντυπωσιακότερο είναι η ανταπόκριση που έχουμε από το εξωτερικό. Αυτός ο δίσκος ξεπέρασε αρκετά τις προσδοκίες μας, όσον αφορά την ανταπόκριση εκτός Ελλάδας, κρίνοντας από τον αριθμό των reviews που γράφτηκαν και τις συνεντεύξεις σε ξένα πρακτορεία. Εδώ και ένα μήνα απαντάμε σε συνεντεύξεις για το "The Martyr".

Ηλεκτρικό λαούτο λοιπόν. Πώς σας ήλθε η ιδέα; Τι ήταν αυτό που σκεφτήκατε και είπατε «Πάμε να το κάνουμε»;
Η αρχική απόπειρα ήταν να «τζαμάρουμε» τα τύμπανα με το λαούτο και το μπάσο και αρχίσαμε να παίζουμε μεταξύ μας και να κάνουμε live. Το ηλεκτρικό λαούτο δεν υπήρχε ακόμα. Ξεκινήσαμε με το ακουστικό που περνούσε από πετάλια, εφέ κιθάρας που παραμόρφωναν τον ήχο του και οδηγούσαν σε διάφορες ηχητικές αναφορές. Το ηλεκτρικό λαούτο εν πολλοίς σαν δημιουργία προέκυψε από το «σπρώξιμο» του ήχου που χρειαζόταν το Babel Trio. Σχεδιάστηκε από τον λαουτιέρη μας, Δημήτρη Σιδερή, για να μπορέσει να αποδώσει το blend του ηλεκτρισμού με το παίξιμο του λαούτου, μέσα στις συνθέσεις της μπάντας.

Θα υπάρχει πάντα το ηλεκτρικό λαούτο στις συνθέσεις σας; Είναι αναπόσπαστο μέρος του ήχου σας;
Όταν φτιάξαμε τους Babel Trio, ο Δημήτρης χρησιμοποιούσε ακουστικό λαούτο, το οποίο βέβαια «πείραζε» με πετάλια και παραμορφώσεις. Ήταν μία τάση που μας οδήγησε στο ηλεκτρικό λαούτο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει πάντα το λαούτο! Το αν είναι ηλεκτρικό ή ακουστικό έχει σχέση με τη μουσική που φτιάχνουμε. Σίγουρα όμως είναι ένα αναπόσπαστο και καθοριστικό κομμάτι του ήχου μας.
 
babel2189
Στα αγγλικά οι τίτλοι των κομματιών. Στα ελληνικά οι στίχοι. Πώς προέκυψε; Είναι κάτι που το βλέπετε να συνεχίζεται;
Τα ονόματα των κομματιών είναι τίτλοι που περιγράφουν τη μουσική και την αίσθηση αυτής. Ο στίχος μαζί με το τραγούδι είναι ένα καλλιτεχνικό εκφραστικό μέσο. Άλλωστε η μουσική μας δεν είναι τραγουδοκεντρική, έχουμε πολλά instrumental κομμάτια και η φωνή γίνεται ένα επιπλέον όργανο στις συνθέσεις. Κάθε γλώσσα έχει και την ιδιαίτερη χροιά της στον ήχο. Επιλέξαμε τον ελληνικό στίχο καθαρά γιατί είναι πιο εκφραστικός για εμάς και αγγλικούς τίτλους για να μεταφέρουμε τα νοήματα των κομματιών μας και στο αγγλόφωνο κοινό.

Το άλμπουμ είναι θεματικό; Η ιστορία είναι δικής σας έμπνευσης και προέλευσης;
Ναι, ακριβώς όπως το είπατε. Τόσο το όνομα του δίσκου όσο και οι ίδιοι οι τίτλοι των κομματιών μας παραπέμπουν στην εξιστόρηση μιας ιστορίας. Μια ιστορία, για ένα πρόσωπο-σύμβολο που γεννιέται, ζει και πεθαίνει. Για έναν μάρτυρα που διώκεται επειδή υπερασπίζεται, ομολογεί, αποκηρύσσει, αρνείται να αποκηρύξει ή αρνείται να δεχθεί τα πιστεύω που του επιβάλλουν. Αρνείται να συμμορφωθεί με την κατάσταση, όπως αυτή σήμερα διαμορφώνεται και είναι έτοιμος να τιμωρηθεί, φτάνοντας μέχρι και στο θάνατο για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του. Γίνεται σύμβολο ηρωισμού και παράδειγμα προς μίμηση σε δύσκολους καιρούς. Έτσι και η δια-μαρτυρία της μπάντας γίνεται σε αυτό το συναπάντημα με τον «Μάρτυρα», μέσα στην ίδια τη δημιουργία! Στίχοι από την παράδοση και πρωτότυπες ιδέες, πλέκονται με τον ηλεκτρικό ήχο του συγκροτήματος σε ένα μοναδικό συνδυασμό Heavy Rock, παραδοσιακής μεσογειακής μουσικής και σύγχρονου λυρισμού. Και όλα αυτά διατηρώντας παράλληλα τον παλμό της τρέχουσας πραγματικότητας.

Όταν άκουγα το άλμπουμ, μου ήλθαν στο νου επικά θέματα, Doom θέματα, λυρικά και μη. Πώς θα χαρακτηρίζατε το μουσικό μοτίβο σας;
Γενικά η μουσική μας στη βάση της χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός progressive rock, ψυχεδελικού μουσικού κώδικα, που χρησιμοποιεί ποικίλες αισθητικές αναφορές, έχοντας ως βάση τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου. Μέσα από την αλληλεπίδραση του ηχοχρώματος του ηλεκτρικού λαούτου με τα drums και το ηλεκτρικό μπάσο, η μουσική μας συνδέεται με πολλές ρίζες και χρησιμοποιεί μια ποικιλία αισθητικών αναφορών. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα άκρα των ειδών για να βρούμε τον δικό μας τρόπο έκφρασης. Έτσι, αυτό που κάνουμε είναι πάντα στο «ενδιάμεσο». Με τους όρους της παγκόσμιας μουσικής θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουμε ένα είδος heavy folk rock με progressive ψυχεδελικά / πειραματικά στοιχεία. Αλλά χρησιμοποιούμε τον δικό μας όρο, που είναι το ‘Cretal’! Ένας συνδυασμός κρητικής παραδοσιακής μουσικής και Metal!
 
babel2190
Όταν ελευθερωθούμε με το καλό, τι σκέφτεστε να κάνετε; Live βλέπετε για το 2021;
Σε πρώτη φάση θα συναντηθούμε από κοντά, μιας και μένουμε σε διαφορετικές πόλεις. Έχουμε χάσει την ανθρώπινη επαφή μεταξύ μας ως μπάντα, λόγω της κατάστασης, όπως όλος ο κόσμος. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη σημερινή κατάσταση, για να είμαστε ειλικρινείς, οι ζωντανές εμφανίσεις δεν «τσουλάνε» καθόλου! Αυτή την περίοδο, με την πανδημία, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε ένα live για να παρουσιάσουμε τον νέο μας δίσκο, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19. Το live streaming από την άλλη, είναι κάτι πιθανό και σε αυτό το στάδιο και για αρκετό καιρό θα είναι η μόνη διέξοδος για εμάς, παρόλο που είναι αμφισβητήσιμο το πόσο μπορεί το κοινό να συμμετέχει σε ένα Live streaming και προσωπικά φοβόμαστε πολύ να μην το συνηθίσουμε. Η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έτσι η αλληλεπίδραση της εμπειρίας της συναυλίας εξαλείφεται. Για παράδειγμα, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων μαζί σε ένα live και ο χορός μαζί είναι κάτι σαν θεραπεία, ένα τελετουργικό, μια μικρή επανάσταση.

Στην περίοδο της καραντίνας δουλεύετε πάνω σε καινούργιο υλικό;
Υπάρχουν κάποιες ιδέες αλλά δεν τις έχουμε δουλέψει ακόμα ως σύνολο, λόγω της καραντίνας. Βλέπετε, μένουμε σε διαφορετικές πόλεις και είναι ακατόρθωτο να συναντηθούμε από κοντά και να πειραματιστούμε. Όταν αλλάξει αυτή η κατάσταση θα μπορέσουμε να βρεθούμε και να δουλέψουμε πάνω σε καινούριο υλικό.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να δημιουργείτε μουσική;
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε σίγουρα. Η ανάγκη μας να βγάλουμε από μέσα μας ό,τι μας τρώει. Ό,τι μας ανησυχεί. Επίσης, η ανάγκη να εκφραστούμε γενικότερα και να εκτονωθούμε συναισθηματικά αλλά και να επικοινωνήσουμε όλα όσα απασχολούν εμάς και τους γύρω μας. Νοιώθουμε τυχεροί που έχουμε τη μουσική ως όχημα γι’ αυτό.

Κώστας Κούλης
 
 
 
 
“Mother of Death” video: https://youtu.be/YO8YuDt7HBE
 
“Wings of Stray” video: https://youtu.be/-2BFdRKcOYc
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις