= Arrayan Path - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Arrayan Path - Η συνέντευξη

 
   Το όγδοο άλμπουμ των Arrayan Path, “The Marble Gates To Apeiron”, μπορεί να είναι και το καλύτερο της καριέρας τους. Αυτή τη σκέψη έκανα γράφοντας την παρουσίαση του δίσκου, αυτή σας μεταφέρω. Η αλήθεια είναι πως λίγο ενδιαφέρει η σκέψη. Είναι επίσης αλήθεια πως πολύ ενδιαφέρει η μουσική. Και η μουσική των παιδιών είναι τέτοια, που θα κάνετε πολλές σκέψεις σαν την προαναφερόμενη και θα καταλήξετε στο να ξανακούσετε το άλμπουμ, για να κάνετε ακόμα περισσότερες σκέψεις. Ή και καμία. Απλά θα πατήσετε το κουμπάκι για να απολαύσετε ένα σπουδαίο δίσκο ακόμα μια φορά. Στην άλλη πλευρά της διαδικτυακής γραμμής βρίσκεται ο τραγουδιστής της μπάντας, Νικόλας Λεπτός, ο οποίος μας δίνει το στίγμα για το άλμπουμ και το μέλλον του σχήματος. Οι Arrayan Path έφτιαξαν στις μαρμάρινες πύλες, έφτασαν στο άπειρο και τώρα κοιτούν μπροστά. Προς το επόμενο άπειρο. Πολλά ευχαριστώ στον Φοίβο της Pitch Black Records, ο οποίος φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
arrayan2146 
Τι ανταπόκριση έχετε ως τώρα με το καινούργιο άλμπουμ; Πώς αντιδρά το κοινό στα βίντεο στο διαδίκτυο; Τι feedback σας δίνει ως τώρα ο Τύπος;
Θεωρώ πολύ πιθανόν να είναι και οι καλύτερες κριτικές που είχαμε μέχρι τώρα, αν και θυμάμαι κάτι ανάλογο και στο ‘Dawn Of Aquarius’. Είναι όμορφο να αναγνωρίζεται η δουλειά σου και να ανταμείβονται οι κόποι σου. Από κει και πέρα δεν ζούμε σε μια χαρούμενη ουτοπία. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό που κάνουμε δεν θα αρέσει σε όλους.

Θα έλεγε κανείς ότι στο δίσκο συναντώνται με αψεγάδιαστο τρόπο το συμφωνικό στοιχείο, το επικό στοιχείο και το Μέταλ. Πώς δουλέψατε σε αυτό το άλμπουμ; Τι είχατε κατά νου;
Αυτό που είχαμε κατά νου βασικά, είναι αυτό που ακούς στο άλμπουμ, δηλαδή να αυξήσουμε λίγο τις ταχύτητες, να ξαναθυμηθούμε την power metal πλευρά μας και να κάνουμε ένα δίσκο πιο ευκόλο-άκουστο από τον προηγούμενο, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από τους αγαπημένους μου. Βασικά, η ταυτότητα των Arrayan Path αντικατοπτρίζεται απόλυτα στο άλμπουμ. Είναι σαν μια σύνοψη ή περίληψη όλων των πλευρών της μουσικής μας, από τον καιρό που δημιουργηθήκαμε. Συμφωνικά στοιχεία όμως δεν έχουμε και τόσα. Εκτός αν εννοείς την ορχηστρική υπόκρουση. Αλλά και πάλι, συμφωνική μουσική για μένα είναι κάτι σαν τους Nightwish και τους Epica.
 
arrayan2145
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως τα μέλη συνεργαστήκατε πιο πολύ από κάθε άλλη φορά; Τι λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση;
Νομίζω πως όταν έχεις ήδη δώσει ευκαιρία σε κάποιο μέλος να δείξει τις συνθετικές του ικανότητες και ανταποκρίθηκε απόλυτα, τότε θεωρώ πως αυτό το μέλος θα έχει ξανά την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει. Είναι σαν ανακούφιση και για μένα να ξέρω πως μπορώ να βασιστώ στα μέλη της μπάντας στο να διατηρήσουν το πολύ καλό επίπεδο μουσικής που χτίζαμε τόσα χρόνια. Έτσι, θεωρούσα δεδομένο πως θα εμπλακούν περισσότερο στην σύνθεση των κομματιών. Έπαιξε ρόλο και το ότι είχαν όλοι πιο πολύ ελεύθερο χρόνο. Δεν ξέρω πώς θα είναι στο μέλλον, αλλά μακάρι να συνεχίσουμε έτσι. Ισχύς εν τη ενώσει!

Να περιμένουμε και άλλα βίντεο στο εγγύς μέλλον; Έχετε κατασταλάξει σε τραγούδια που θα κάνετε βίντεο;
Με όλα αυτά τα μέτρα που συνεχώς αλλάζουν, δεν μπορούμε να οργανωθούμε για να γυρίσουμε το βίντεο. Έχουμε όμως κατασταλάξει στο τραγούδι που θα κάνουμε και με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει!

Η πανδημία έχει δυστυχώς κλειδώσει κάθε καλλιτεχνική έκφραση, όσον αφορά τις Live εμφανίσεις. Πώς σκέφτεστε αυτή την περίοδο της καραντίνας; Πώς προτίθεστε να κινηθείτε;
Κοίτα, είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τη μουσική μας σε κοινό, όμως θεωρώ πως όλο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για τις μπάντες, αν μη τι άλλο, να γίνουν πιο δημιουργικές και να γράψουν μουσική. Εμείς έτσι κι αλλιώς, δύο συναυλίες τον χρόνο κάνουμε, οπότε δεν θα μας επηρεάσει και πολύ. Απ’ ό,τι διαβάζω πάμε για το επόμενο lockdown. Ποιος ξέρει; Ίσως να γράψουμε ξανά κάποιο άλμπουμ. Αν και αυτή τη φορά δεν θα βιαστούμε τόσο. Θεωρώ πως το 2022 θα έχουμε νέα μουσική σίγουρα.

arrayan2147Έχετε μία συνεπέστατη δισκογραφική παρουσία με άλμπουμ κάθε δύο χρόνια τα πολύ. Τα τρία προηγούμενα άλμπουμ σας μάλιστα έβγαιναν κάθε χρόνο το καθένα. Χρειάζεται δουλειά, δουλειά και δουλειά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Ναι, πάρα πολύ δουλειά και υπομονή. Χρειάζεται συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Θεωρώ πως τα μέλη που διάλεξαν να είναι στην μπάντα ξέρουν την φιλοσοφία των Arrayan Path, αλλιώς δεν θα ήταν στην μπάντα. Ίσως γι’ αυτό να είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, κυρίως από drummers! (γέλια). Όμως ναι, αυτοί που έχουν μείνει μαζί μας ξέρουν ή θα έπρεπε να ξέρουν πως στους Arrayan path βγαίνει δίσκος κάθε ένα ή δύο χρόνια. Γενικώς, δεν μπορείς να είσαι τεμπέλης και να είσαι σ’ αυτή την μπάντα. Ψαχνόμαστε συνεχώς.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε να δημιουργείτε; Ποια η κινητήρια δύναμη;
Όλη η διαδικασία, από την γέννηση μιας ιδέας στο μυαλό μας, στην ηχογράφηση αυτής της ιδέας, το γαλούχημά της και στο τέλος η ολοκλήρωσή της, όλα αυτά είναι το μεγαλύτερο δώρο και χάρισμα που μπορεί να έχει ένας μουσικός. Δημιουργείς κάτι από το τίποτα. Κάτι που προκαλεί συναισθήματα και σε άλλους ανθρώπους εκτός από εσένα. Είναι λειτούργημα αυτό το πράγμα και πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι μουσικοί. Και παρόλο που αυτό που κάνεις δεν θα συγκινήσει όλο τον κόσμο, έστω και ένα άτομο να συγκινήσει, τότε για μένα θεωρείται επιτυχία. Εκτός αν αυτό το άτομο είναι η μητέρα σου ή ο πατέρας σου. Εκεί δεν ισχύει γιατί δεν είναι αντικειμενικοί! (γέλια)
 
arrayan2144
Σκέφτεστε ποτέ πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα για το σχήμα σας, αν είχατε έδρα σας την Αγγλία ή τις ΗΠΑ;
Η μπάντα έχει ξεκινήσει στην Αμερική παρεμπιπτόντως . Φυσικά εκεί είμασταν στην demo εποχή μας, όταν ξεκίνησαν τα full-length ήμασταν ήδη πίσω στο νησί. Τι να σου πω, όλα αυτά είναι υποθετικά. Μπορεί να ήμασταν μεγαλύτεροι, μπορεί και να τα παρατούσαμε για να ζήσουμε την οικογένειά μας στην ξενιτειά! Προσπαθώ να μην είμαι άνθρωπος του ‘what if’, αλλά να βλέπω πάντα μπροστά. Ίσως και γι’ αυτό δεν σταματάμε να κυκλοφορούμε μουσική, ακόμα και μετά από έναν πετυχημένο δίσκο. Δεν υπάρχει νόημα να καυχιέσαι μια ζωή για ένα δημιούργημά σου. Η πρόκληση του να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερα θα έπρεπε να βαραίνει πιο πολύ στην ζυγαριά.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις