= Absent Without Leave
Συνεντεύξεις

loogoo

Absent Without Leave

absentwithoutleavetop

absent without leave2   Ο ατμοσφαιρικός ήχος της μουσικής του Absent Without Leave (Γιώργος Μαστροκώστας) ισορροπεί μεταξύ εύθραυστου shoegaze, μελωδικού post-rock και κινηματογραφικού ambient ήχου. Αν και δε μου αρέσει να εγκλωβίζω τις μουσικές σε ταμπέλες, μόλις το έκανα για να προσπαθήσω να περιγράψω το μουσικό μοτίβο ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη που έχει να επιδείξει η ελληνική σκηνή. Η μουσική του φλερτάρει με την dream αισθητική, τον εύστοχο πειραματισμό, με ακουστικές κιθάρες και συχνά με ένα πλήθος οργάνων που κλείνουν το μουσικό αποτέλεσμα με απόλυτη αρμονία χωρίς να χρειάζεται μελαγχολικά στιχάκια. Ξεκίνησε να ηχογραφεί το 2001 και στη δεκαετία που μεσολάβησε έχει στο ενεργητικό του τρία albums, τέσσερα EPs, έξι split κυκλοφορίες, συμμετοχές σε πολλές διεθνείς συλλογές και συνεργασίες με καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα ζήλευαν πολλοί.

   Συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Μαστροκώστα μία ημέρα πριν το οπτικοακουστικό live στο 6 D.O.G.S. της Αθήνας, όπου θα παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του project του. Πάντως, όσοι μουσικόφιλοι έδωσαν το παρών στην ζωντανή εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη (Coo cafe bar) μεταφέρθηκαν σε ένα ταξίδι προσωπικής απόλαυσης και με πολύ υπομονή βγήκαν κερδισμένοι.

   Πολύ μελαγχολικός τίτλος για ένα ατομικό μουσικό project. Γιατί;
   Τον τίτλο τον επέλεξα γιατί μου αρέσει σαν έκφραση και πιστεύω ότι ταιριάζει στον ήχο μου. Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον που ο κάθε ακροατής, όπως για παράδειγμα εσύ που τον βρίσκεις μελαγχολικό, δίνει τη δική του ερμηνεία και φτιάχνει τη δική του ιστορία γύρω από αυτόν.

   Πως θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον που δε σε γνωρίζει καθόλου;
   Δε μου είναι εύκολο να δώσω μια ακριβή περιγραφή από τη στιγμή που δεν παίζω ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και πολλές φορές διαφοροποιώ τον ήχο μου από τη μια κυκλοφορία στην άλλη. Πάντως σε γενικές γραμμές, η μουσική μου αποτελεί μια μίξη ambient, post-rock, shoegaze και electronica.

absent  without  leave3   Κάνεις τα πάντα μόνος σου, σύνθεση, παραγωγή, ηχογράφηση; Σου αρέσει η μοναχική δημιουργία;
   Μου αρέσει εξίσου η μοναχική δημιουργία όσο και η ομαδική. Στο παρελθόν έχω παίξει σε αρκετά σχήματα ενώ ακόμη και τώρα δε θεωρώ το project «Absent Without Leave» τόσο «μοναχικό», αν και κατά βάση είναι προσωπικό, αφού κατά καιρούς συνεργάζομαι με διάφορους άλλους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, σε πολλά live στο παρελθόν με είχε βοηθήσει ένας καλός μου φίλος, ενώ επίσης σε μερικές από τις δισκογραφικές μου δουλειές έχω συνεργαστεί  με άλλους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

   Ακόμη και το artwork των δίσκων σου…Αυτό σημαίνει πολλές ώρες δουλειάς…Θέλεις να έχεις την επιμέλεια των πάντων;
   Δεν επιμελούμαι το artwork όλων των δίσκων μου, πέρα από τις κυκλοφορίες που γίνονται στο label μου «Sound In Silence». Όντως σε αυτές αφιερώνω πολλές ώρες δουλειάς θέλοντας να έχω την πλήρη επιμέλεια, όμως το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα με αποζημιώνει πλήρως καθώς είναι ακριβώς αυτό που θέλω.

   Γενικά, με ενδιαφέρει πολύ το θέμα του artwork και δίνω ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Ακόμη και όταν μια κυκλοφορία μου γίνεται από κάποιο label στο εξωτερικό με ενδιαφέρει να γνωρίζω από πριν πιο ακριβώς θα είναι το concept του artwork και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της κυκλοφορίας.

   Οι πρώτες σου δουλειές κυκλοφόρησαν μέσω ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών του εξωτερικού, ενώ ο τελευταίος δίσκος με τίτλο «Faded Photographs» από την δική σου δισκογραφική εταιρεία «Sound In Silence», που ίδρυσες το 2006. Πως προχώρησες σε αυτό το βήμα;
   Το ότι το «Faded Photographs» κυκλοφόρησε από το δικό μου label δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να συνεργάζομαι με άλλα labels του εξωτερικού. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη κυκλοφορία μου με τίτλο «’neath The Tumbling Stars» EP κυκλοφόρησε από την ελβετική «Three:Four Records», ενώ ήδη έχω επικοινωνία με κάποιες άλλες εταιρείες του εξωτερικού για πιθανές μελλοντικές κυκλοφορίες.

   Σε ό,τι αφορά το «Faded Photographs», διάλεξα να το κυκλοφορήσω στη «Sound In Silence» γιατί ήθελα το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό ακριβώς που είχα στο μυαλό μου τη στιγμή που ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε αυτό.

   absent  without  leave4Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει στην «Sound In Silence»;
   Μέχρι στιγμής, το roster της «Sound In Silence» περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως: Port-Royal, Arbol (ex-Piano Magic), Televise (ex-Slowdive), Epic45, July Skies, Yellow6, Die Stadt Der Romatische Punk (Giardini Di Miro), Millimetrik, Building Castles Out Of Matchsticks, Gnac, Kimonophonic, Sigmatropic, Paint On Silence κ.ά.

   Υπάρχουν ήδη επαφές με αρκετούς ακόμη καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά θαυμάζω, για κάποιες πιθανές νέες κυκλοφορίες μέσα στο 2012 με πρώτη, αν όλα πάνε καλά, ένα EP από τον Ισλανδό Stafraenn Hakon.

   Το πιο πρόσφατο δημιούργημά σου είναι το βινύλιο «’neath the Tumbling Stars» EP. Τι περιλαμβάνει… και γιατί σε βινύλιο;
   Το «΄neath The Tumbling Stars» EP περιλαμβάνει τρία νέα κομμάτια τα οποία κινούνται σε πιο ambient κατευθύνσεις. Το EP κυκλοφόρησε από την ελβετική «Three:Four Records» αποκλειστικά σε μορφή 12” βινυλίου καθώς, τόσο εγώ όσο και οι υπεύθυνοι της εταιρείας, είμαστε λάτρεις αυτού. Βέβαια, επειδή στην εποχή μας οι περισσότεροι ακούνε μουσική στον υπολογιστή τους ή σε mp3 players, επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε στο βινύλιο και έναν κωδικό για δωρεάν download των κομματιών σε ψηφιακή μορφή.


   Έχεις συνεργαστεί επί σκηνής και δισκογραφικά με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου στον οποίο κινείσαι. Ποιοι είναι αυτοί, πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες; Σ’ έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα κάποιος από αυτούς τους καλλιτέχνες.
   Σε live έχω συνεργαστεί, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με καλλιτέχνες όπως 65daysofstatic, God Is An Astronaut, I Like Trains, Piano Magic, Port-Royal, Arms And Sleepers, Jeniferever, Manyfingers και άλλους πολλούς. Τις περισσότερες φορές η συνεργασία προέκυψε μετά από προσωπική πρόσκληση των ίδιων των καλλιτεχνών σε εμένα, ενώ κάποιες άλλες μετά από πρόταση των διοργανωτών των συγκεκριμένων συναυλιών.

   Δισκογραφικά, έχω συνεργαστεί επίσης με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου στον οποίο κινούμαι, μεταξύ των οποίων είναι οι Richard Adams (Hood), Simon Scott (Slowdive), Yellow6, Port-Royal, Stafraenn Hakon, Epic45, Landshipping (Metrotone) feat Isan, Millimetrik (Below the Sea) κ.ά.

   Οι συνεργασίες αυτές προέκυψαν μετά από χρόνια γνωριμίας, είτε προσωπική είτε μέσω internet, με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από τις συνεργασίες μου. Όλους τους συνεργάτες μου τους εκτιμώ και τους θαυμάζω εξίσου.

absent  without  leave5   Έχω την εντύπωση ότι η μουσική βιομηχανία του εξωτερικού (με ότι περιλαμβάνει αυτή, δισκογραφικές, ραδιόφωνα) σε έχει στηρίξει περισσότερο σε σχέση με την ελληνική. Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη πρόσφορο έδαφος για τους καλλιτέχνες που δημιουργούν πιο σπάνια είδη μουσικής, όπως post-rock, ambient, experimental, κτλ;
   Σίγουρα το κοινό που ασχολείται με αυτού του είδους τη μουσική στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο οπότε είναι λογικό η μουσική μου να έχει καλύτερη ανταπόκριση στο εξωτερικό. Γενικά, τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο καλά σε ό,τι αφορά τις δισκογραφικές εταιρείες, τα ραδιόφωνα και τα περιοδικά, αλλά αναλογιζόμενοι το περιορισμένο κοινό αυτής της μουσικής, ίσως και να δικαιολογείται ως ένα σημείο αυτή η κατάσταση.

   Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα έστω και σε μικρό βαθμό, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, για καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό το χώρο, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους live σε κάποιους χώρους ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια υποστήριξη από διάφορα webzines, free press και διαδικτυακούς σταθμούς.

   Είναι εύκολο για ένα νέο μουσικό να διεισδύσει στην αγορά του εξωτερικού;
   Με τη διαδεδομένη, πλέον, χρήση του διαδικτύου, από τη μία ο κάθε νέος μουσικός μπορεί να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε δισκογραφική εταιρεία του εξωτερικού, από την άλλη όμως οι δισκογραφικές δέχονται καθημερινά τόσα πολλά demos που πραγματικά δεν προλαβαίνουν καν να τα ακούσουν όλα, ενώ και από αυτά που ακούν κάνουν πολύ προσεκτικές επιλογές για τις επόμενες κυκλοφορίες τους. Έτσι τελικά, το αν κάποιος θα καταφέρει να διεισδύσει στην αγορά του εξωτερικού, εξαρτάται πρώτα από όλα από την ποιότητα του υλικού του αλλά και από τον παράγοντα της τύχης.

   Στη μουσική σου πειραματίζεσαι με τον ήχο και κάποιων άλλων οργάνων, όπως μεταλλόφωνα, καμπανάκια, μελόντικα, sampler κ.ά. Είσαι αυτοδίδακτος σε όλα αυτά;
   Ναι, σε όλα αυτά τα όργανα είμαι αυτοδίδακτος αλλά πιστεύω ότι σε ένα βαθμό με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι παλιότερα για κάποια χρόνια είχα παρακολουθήσει σε ωδείο μαθήματα κιθάρας, η οποία παραμένει και το αγαπημένο μου όργανο. Γνωρίζοντας ήδη ένα όργανο είναι πολύ πιο εύκολο να ασχοληθείς και με κάποιο άλλο, έστω και μόνος σου. Έτσι κι εγώ, κατά καιρούς εμπλουτίζω τη συλλογή μου με διάφορα νέα όργανα, με τα οποία πειραματίζομαι προσπαθώντας να ανακαλύψω νέους ήχους.

absent without  leave6   Επίσης, έχεις συνθέσει το soundtrack της μικρού μήκους ταινίας «The Crossroads» του Πέτρου Σοφικίτη. Σ’ ενδιαφέρει να ασχοληθείς με τη μουσική για κινηματογράφο;
   Η μουσική για κινηματογράφο είναι κάτι που θα με ενδιέφερε πάρα πολύ και ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτή. Η μουσική μου περιέχει κάποια κινηματογραφικά στοιχεία και πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο συνδυασμός της με την εικόνα, κάτι το οποίο συνηθίζω να κάνω και στις ζωντανές μου εμφανίσεις.

  Όπως και στο live της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασες ένα οπτικοακουστικό σκηνικό, που έμοιαζε όντως με «Faded Photographs»… Οι ζωντανές εμφανίσεις σου πάντα συνοδεύονται με εικόνα και ποιος επιμελείται αυτό το υλικό;
   Προσπαθώ όλες μου οι εμφανίσεις να συνοδεύονται από εικόνα καθώς πιστεύω ότι αυτή συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική μου. Το υλικό των visuals στα live μου επιμελείται η κοπέλα μου με μια μικρή βοήθεια από εμένα.

   Έχεις επόμενη δουλειά στα σκαριά;
   Προς το παρόν υπάρχουν μόνο κάποιες ιδέες για κάποια νέα κομμάτια. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2012 να κυκλοφορήσω ένα νέο EP σε cd , ίσως και βινύλιο.

Κατερίνα Νικολακούλη

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις