Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την Μιρέλα Πάχου

   Στο ζεστό και ανανεωμένο χώρο της Ζωντανής Μαύρης Τρύπας συναντήσαμε, λίγο πριν βγει στη σκηνή, ένα νέο κορίτσι του ελληνικού πενταγράμμου, την Μιρέλα Πάχου. Φέτος, εμφανίζεται στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη, συνοδοιπόρος σε αγαπημένα τραγούδια του ίδιου αλλά και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Μας χαμογελά και μας χαιρετά με θέρμη και δε διστάζει να δηλώσει την αμηχανία της γι΄ αυτή την πρώτη της συνέντευξη. 
 
paxou2   Νέα, φρέσκια και φανερά αισιόδοξη η Μιρέλα Πάχου μας συστήνεται ως ένας νέος καλλιτέχνης, μια νέα γυναίκα, με τα θέλω και τις παρορμήσεις της, τους φόβους, τις αναστολές και τις ανησυχίες της. Παίζει πιάνο, ακορντεόν, τραγουδά, και μόλις στα 26 της χρόνια έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Δηλώνει οργισμένη για την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και ο κόσμος γενικότερα αλλά θεωρεί πως ο πολιτισμός θα γεφυρώσει ότι η κρίση έχει χωρίσει. Δεν σταματά να ψάχνει νέες μουσικές που θα την συνεπάρουν και θα την εμπνεύσουν, και μας εξομολογείται πως γοητεύεται από το χώρο των Νομικών Επιστημών και δεν το αρνείται σαν ενδεχόμενο επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 
   Πες μας λίγα λόγια για εσένα…
   Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Στα 18 έτη μου, πέρασα στη Νομική και από τότε εγκαταστάθηκα στην Αθήνα. Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές το 2009, έκανα ένα μεταπτυχιακό στην ίδια σχολή και σήμερα είμαι υποψήφια διδάκτορας στον τομέα Δημοσίου Δικαίου.
 
paxou4   Τι στάθηκε αφορμή για την μουσική σου σταδιοδρομία;
   Η μουσική είναι μέρος της ζωής μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η επαφή μου με το χώρο της μουσικής νομίζω οφείλεται αρχικά στον πατέρα μου, τον οποίο θεωρώ σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή. Μουσικές στο σπίτι, μουσικά όργανα σε κάθε γωνιά, συναυλίες, μαθήματα πιάνου στα πέντε μου, σχολικές γιορτές, ωδεία…. κάπως έτσι. Τώρα η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μουσική έχει ως αφετηρία τη γνωριμία μου με το Βασίλη Καζούλη και την πρότασή του να παίξω μαζί του στο «Ρυθμός Stage», στην Αθήνα. Οφείλω πάρα πολλά στο Βασίλη για την ευκαιρία που μου έδωσε!
 
   Έχεις καταλήξει για το είδος μουσικής ταιριάζει στη φωνή σου;
   Δε θα το έλεγα με βεβαιότητα. Η αλήθεια είναι πως το ψάχνω… Δοκιμάζω, πειραματίζομαι, «κολλάω» κατά καιρούς σε συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά σε «είδος που να μου ταιριάζει» σίγουρα δεν έχω καταλήξει.
 
   Αποδέχεσαι τον ορισμό «έντεχνο» τραγούδι και πως ορίζεται για εσένα αυτό;
   Βρίσκω τελείως αδόκιμο τον όρο «έντεχνο» τραγούδι όπως και την πόλωση ανάμεσα σε «έντεχνο» τραγούδι από τη μία και «άτεχνο» από την άλλη. Ανεξάρτητα όμως από το αν το να αποδεχόμαστε ή όχι τον όρο, θεωρώ πως για όλους μας έχει καταλήξει να έχει μια …σημασιολογική φόρτιση σχετική με την ‘ποιότητα’ των τραγουδιών. Και εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα: με ποια κριτήρια θεωρείται ποιοτικό ένα έντεχνο τραγούδι και μη ποιοτικά όλα τα υπόλοιπα;
 
   Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Μίλτο Πασχαλίδη;
   Η συνεργασία μου με το Μίλτο Πασχαλίδη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, όταν χρειάστηκε πιανίστα για την καλοκαιρινή του περιοδεία. Ο Πασχαλίδης ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδοποιούς και γι’ αυτό θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση να συνεργαστούμε. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος της ομάδας του Μίλτου!
 
paxou3   Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης σου έχει χαρίσει ένα πολύ όμορφο τραγούδι σε μουσική και στίχους δικούς του. Ταυτίζεσαι με αυτό; Σε εκφράζει ως προσωπικότητα; Ποιο στίχο ξεχωρίζεις;
   Καταρχήν να πούμε ότι πρόκειται για το «Δύο πεταλούδες». Δεν είναι φοβερό κομμάτι; Ο Μίλτος Πασχαλίδης μου εμπιστεύθηκε το τραγούδι αυτό, θεωρώντας ότι ταιριάζει στη χροιά της φωνής μου. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή. Οι δύο πεταλούδες φωτογραφίζουν τον ψυχικό κόσμο μίας νέας γυναίκας, με τα θέλω και τις αναστολές, τους φόβους και τις παρορμήσεις της. Αγαπημένοι στίχοι του τραγουδιού: «Έχω δυο πεταλούδες στην πλάτη μου, σημάδι και πυξίδα στο χάρτη μου, τη μια τη λέω φόβο, την άλλη αγάπη μου».
 
   Τα παραδοσιακά δισκοπωλεία κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, ενώ τα τραγούδια μπορεί κάποιος πλέον να τα αναζητήσει στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή. Σε ευχαριστεί αυτή η εξέλιξη ή όχι;
   Το γεγονός ότι κλείνουν τα δισκοπωλεία είναι πολύ λυπηρό. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μονόδρομος. Ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας διανύει μία μεταβατική φάση στην οποία υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε νομικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Πιστεύω πως θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των δημιουργών και του κοινού. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και σίγουρα δεν είμαι τεχνοφοβική… Η μουσική δεν απειλείται, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
 
   Ποια ελληνικά τραγούδια είναι αυτά που πιστεύεις πως θα μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές;
   Θα μένουν όσα τραγούδια είναι αυθεντικά, όσα δε δημιουργούνται ‘κατά παραγγελία’ καθώς και όλα όσα καταγράφουν αλήθειες, προβληματίζουν, συγκινούν, περνάνε μηνύματα και αφυπνίζουν συνειδήσεις.
 
«Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι, τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Γιατί ξεπλένει από μέσα μας κάθε ευτέλεια, ανελευθερία και λαϊκισμό, δικό μας ή των άλλων, αδιάφορο»
 
   Ποιες φωνές εκτός συνόρων θαυμάζεις;
   Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα πω αυτά που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό: Norah Jones, Lara Fabian, Andrea Bocelli, Regina Spektor.
 
   Ετοιμάζεις κάποια δουλειά καινούργια; Ποια είναι τα σχέδια σου;
   Κάνω τις πρώτες μου απόπειρες να γράψω μουσική! Είναι για μένα μια εντελώς καινούρια εμπειρία που δε συγκρίνεται με τίποτα από όσα έχω επιχειρήσει στο παρελθόν. «Προϊόν» δεν υπάρχει ακόμα για να πω περισσότερα…
 
   Θα μπορούσες να ασχοληθείς με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική;
   Θα μπορούσα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά στο χώρο της νομικής επιστήμης, τον οποίο θεωρώ ιδιαίτερα γοητευτικό. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά, μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής. Όμως η μουσική θα με ακολουθεί πάντα… Μπορεί να μην έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα είναι κομπάρσος.
 
   Ποια ήταν τα μουσικά σου πρότυπα σου όταν ήσουν παιδί;
   Ο μπαμπάκας μου!
 
paxou5   Επερχόμενες εμφανίσεις;
   Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου είναι η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα. Παράλληλα συνεχίζουμε τα Σάββατα στο Ζυγό στην Αθήνα. Πρέπει να έρθεις, είναι απίθανη παράσταση!
 
   Θα σου αναφέρω μερικά ονόματα που στιγμάτισαν τα ελληνικά δρώμενα και θέλω να μου πεις την πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό.
   Νίκος Ξυλούρης: «Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου;»
   Μίκης Θεοδωράκης: Η προσωπικότητα και το έργο του είναι σήμερα περισσότερο εμβληματικά παρά ποτέ…
   Μάνος Χατζιδάκις: Θα δανειστώ το λόγια του Διονύση Σαββόπουλου στην έναρξη της παράστασης «Μάνος Χατζιδάκις Τώρα» στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω:
«Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι, τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Γιατί ξεπλένει από μέσα μας κάθε ευτέλεια, ανελευθερία και λαϊκισμό, δικό μας ή των άλλων, αδιάφορο».
 
   Ως νέο κορίτσι που είσαι, θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για το πως εκτιμάς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας;
   Αισθάνομαι οργή για όσους έστησαν αυτό το θέατρο του παραλόγου που ξετυλίγεται μπρος τα μάτια μας. Και θεωρώ αυταπόδεικτο το ότι η κρίση επηρεάζει πρώτα από όλα τον πολιτισμό. Τον επηρεάζει και λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων για πολιτιστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του πολίτη, που αναγκάζεται να περιορίζει τις επιλογές του. Το βέβαιο είναι όμως πως ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχουμε πολλά να πάρουμε και να δώσουμε, αλλά προπαντός έχουμε πολλά να ελπίζουμε από τον πολιτισμό.
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Φωτογραφίες: Στεφανία Διακάκη
 
*Η Μιρέλα Πάχου εμφανίζεται στο πλευρό του τραγουδοποιού Μίλτου Πασχαλίδη κάθε Πέμπτη του Ιανουαρίου 2013, στην Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης.
paxou

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα