= Πέτρος Γαϊτάνος
Συνεντεύξεις

loogoo

Πέτρος Γαϊτάνος

xxfoto petros gaitanos xronis aidonidis

   Σε λίγες μέρες στο φράγμα της Θέρμης σε ένα εξαιρετικά προσεγμένο χώρο θα λάβει χώρα η συναυλία μνήμης για τα 90 χρόνια της μικρασιάτικης καταστροφής. Πρωταγωνιστής της συναυλίας ο Πέτρος Γαϊτάνος. Ο ερμηνευτής μέσα από τις σπουδές του της βυζαντινής μουσικής καθώς και μετά από την μακροχρόνια τριβή του με την παραδοσιακή μουσική είναι ο πλέον κατάλληλος για να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενεές την γνώση για τα ατυχή συμβάντα του έθνους με την μοναδική εκφραστική ερμηνεία του. Με ευκαιρία τη σειρά των συναυλιών του ο καλλιτέχνης απαντάει στα ερωτήματα μας.

   xx8Ποιο είναι το έναυσμα για τη σειρά συναυλιών με αφορμή την "Ανατολή";
   Η αγάπη μου στον ευρύτερο τόπο μου, τη Ρωμιοσύνη, η Ελλάδα της ανατολής με συγκινεί πολύ και με γοητεύει, άλλωστε είναι και η καταγωγή μου από τον πατέρα μου η Μικρά Ασία, η Προύσα.

   Πόσο σας αγγίζει μετά από 90 χρονιά η μικρασιατική περιπέτεια  εφόσον εσείς προσωπικά δεν την βιώσατε;
   Με πληγώνει και με θλίβει, γιατί οι αθώοι αυτοί νοικοκυραίοι δεν φταίγανε σε τίποτα, πάλι τα συμφέροντα των πολιτικών δημιούργησαν προβλήματα και πλήγωσαν τόσο νοικοκυριό και ευλογία, όμως οι Έλληνες αυτών των πατρίδων είναι άξιοι και ξανάχτισαν μια Ελλάδα νέα.
Κάποια πράγμα κυλούν στις φλέβες μας, δεν είναι τυχαία η ρίζα και το αίμα των γενεών των ανθρώπων, η φύση και ο άνθρωπος που εντάσσεται κεφαλικά σε αυτήν είναι άρρηκτα δεμένοι.

   Πώς πρόεκυψε η συνεργασία σας με τον Χρόνη Αηδονίδη;
   Είναι δάσκαλος στη ζωή και στην τέχνη του, τον αγαπώ πολύ και τον έχω σημείο αναφοράς όταν θέλω να μελετήσω κάτι σε σχέση με την παράδοση, είναι ο βασιλιάς της καλλιτεχνικής προσέγγισης αυτών των περιοχών Μικρά Ασία, Σμύρνη, Πόλη, δεν θα μπορούσα να μην τον καλέσω και χαίρομαι πολύ που είναι μαζί μου σε αυτές της συναυλίες μνήμης που θα πάνε σε πολλές πόλεις της χώρας μας.

"Η συναυλία της Θέρμης θα έχει πολύτιμες και συγκλονιστικές στιγμές επί σκηνής και βέβαια θα είναι η αρχή ανάλογων συγκινήσεων και για άλλες πόλεις".

   xx226Η ερμηνεία και η εμπειρία του Χρόνη Αηδονίδη ποσό σας επηρέασε;
   Πολύ! και χαίρομαι γι’ αυτό αφού είναι τόσο καλός ερμηνευτής, μου αρέσει που γίνεται σημείο αναφοράς σε λεπτομέρειες στον τρόπο που τραγουδάει αυτός ο άνθρωπος, ακούω μέχρι και τον ήχο της ανάσας του μεταξύ των μουσικών φράσεών του που έχει μια φυσικότητα, μια ατόφια έκδηλη απλότητα, μπορώ να σας πω πως μια ανασούλα του μπορεί να μου διδάξει περισσότερα από ένα ποίκιλμα ερμηνευτικό! Είναι ένας Έλληνας και καλλιτέχνης που εκτιμώ τη στάση και την ένταξή του στην έκφραση του τόπου μας. Μάλιστα συγκινούμε πολύ που στη σκηνή τραγουδάμε μαζί κάποια τραγούδια που τα έμαθα από το στόμα του, για μένα είναι τόσο, μα τόσο όμορφο αυτό! Η συναυλία της Θέρμης θα έχει πολύτιμες και συγκλονιστικές στιγμές επί σκηνής και βέβαια θα είναι η αρχή ανάλογων συγκινήσεων και για άλλες πόλεις.

   Κατά ποιον τρόπο η εκκλησιαστική μουσική επηρεάζεται από την μουσική της ανατολής και κατά πόσο πιστεύετε πως η βυζαντινή μουσική επηρεάστηκε/ή επηρέασε την μουσική της Aνατολής;
   Η μουσική της ανατολής εμπνεύστηκε από τη βυζαντινή, την εκκλησιαική, αφού ο άνθρωπος από την αρχή του κόσμου ως πρώτη ανάγκη του είχε να εκφράσει την αναζήτησή του σε κάτι ανώτερο, τα μάτια του κοίταξαν αμέσως ψηλά, ήξερε από πού ήρθε και που πρέπει να πάει, έτσι η βυζαντινή μουσική ενέπνευσε την καθημερινότητα των ανθρώπων της ανατολής κύρια με δρόμους και γυρίσματα και τρόπους και ρυθμούς που χαρακτηρίζουν την ασήκωτη πυκνότητα και αξία της εκκλησιαστικής έκφρασης. Οι  απλώς άνθρωποι αυθόρμητα προσάρμοσαν τα χαρακτηριστικά αυτά τα αιώνιας μουσικής των ύμνων στην καθημερινή ματιά τους και την διαμόρφωσαν με απλότητα και μεράκι σε πιο κοσμικούς τρόπους.

"… λοιπόν τώρα Πέτρο που σου έδειξα πως καταλαβαίνω εγώ αυτή τη δουλειά μας θέλω να τραγουδήσεις με τον τρόπο που εσύ ξέρεις, θέλω να είσαι άρχοντας σαν τον Καζαντζίδη, σαν να είσαι σε έναν θρόνο, έχεις την ίδια μεγαλοσύνη φωνής με τον Καζαντζίδη και αυτό θέλω από εσένα…"
Μίκης Θεοδωράκης μιλώντας στον Πέτρο Γαϊτάνο

   xxfoto petros gaitanos 66Πέστε μου κάτι για την συνεργασία σας με τον Μίκη και πόσο επηρέασε την μετέπειτα πορεία σας .Τι σήμαινε για σας η πολιτεία Δ.;
   Ο Θεοδωράκης είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καλλιτεχνική πορεία, έτσι κι αλλιώς με έχει επηρεάσει πολύ με το έργο και την έκφρασή του από παιδάκι. Η συνάντησή μου όμως μαζί του μου έδωσε απευθείας εμπειρίες και διδάγματα. Από όλους τους συνεργάτες μου κρατώ πράγματα και με βοηθούν να ολοκληρώσω καλύτερα την ευρύτερη προσωπικότητά μου, από τον Θεοδωράκη θυμάμαι που πριν μπω στο στούντιο να ηχογραφήσω την Πολιτεία Δ’ μου είπε "… λοιπόν τώρα Πέτρο που σου έδειξα πως καταλαβαίνω εγώ αυτή τη δουλειά μας θέλω να τραγουδήσεις με τον τρόπο που εσύ ξέρεις, θέλω να είσαι άρχοντας σαν τον Καζαντζίδη, σαν να είσαι σε έναν θρόνο, έχεις την ίδια μεγαλοσύνη φωνής με τον Καζαντζίδη και αυτό θέλω από εσένα…", μου είχε δώσει πολύ δύναμη και ήταν πολύ τιμητικό να με συγκρίνει με τον μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή, σε ότι αφορά την πηγαία του φωνή. Και βέβαια αυτό που άρεσε δεν ήταν τόσο που με σύγκρινε με έναν τόσο σπουδαίο τραγουδιστή, αλλά το πώς μου έδωσε με συνείδηση και άποψη να καταλάβω πως θα ήθελε να ερμηνεύσω αυτό το νέο έργο που το έγραψε για τη φωνή μου! Αγαπώ τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να έχουν άποψη που επικοινωνείτε πυκνά. Ο Θεοδωράκης ήταν και είναι πάντα ένας συνεργάτης που απολαμβάνω τη συνεργασία μου μαζί του γιατί είναι αστείρευτος, είμαστε πολύ τυχεροί όσοι συνεργαζόμαστε μαζί του και τον συντροφεύουμε.

"Θα ήθελα να συναντούσα τον Τσιτσάνη και να κάναμε ένα δίσκο με απλά ωραία ρεμπέτικα".
xxfoto petros gaitanos me kosmo 8
   Πώς θα οριοθετούσατε εσείς με βάση τους στίχους σας τις μουσικές επιρροές που έχετε δεχτεί;
   Ευρέως παραδοσιακές.

   Με ποιον σύνθετη Έλληνα θα θέλατε να συνεργαστείτε  είτε είναι εν ζωή είτε όχι;
   Με πολλούς, δεν πρόλαβα τον Χατζιδάκη, απ’ ότι μου λένε άνθρωποί του ήθελε αλλά δεν πρόλαβε, με πολλούς, θα ήθελα να συναντούσα τον Τσιτσάνη και να κάναμε ένα δίσκο με απλά ωραία ρεμπέτικα.

   Αν διαλέγατε πέντε μεγάλους δημιουργούς ποια θα ήταν η τοπ πεντάδα;
   Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Χατζηδάκης, Ξαρχάκος, Τσιτσάνης.

   Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
   Έχω πολλά σχέδια και για συναυλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά και δίσκους νέους με πολλά και διαφορετικά υλικά, έχω να κάνω πάρα πολλά, πρώτα ο Θεός, στα επόμενα χρόνια της ζωής μου. Είμαι στην αρχή της  χρυσής εικοσαετίας της καριέρας και της ζωής μου. Ετοιμάζω με προσοχή πάντα τα επόμενα βήματά μου κι έτσι βάζω σε τάξη κάποιες βασικές παραγωγές που αφορούν την επόμενη δεκαετία. Με το καλό να γίνουν και με το καλό να συναντηθούμε όλοι σε αυτά με χαρά.

Σπύρος Γκάλτσας
xxfoto petros gaitanos 55
   Tην Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται στο Φράγμα της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιάσει τη νέα του παράσταση υπό τον τίτλο "Αχ! Ανατολή ...", η οποία είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Μαζί του θα είναι ο Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ, ενώ ο κόσμος θα απολαύσει επιπροσθέτως την ειδική συμμετοχή του Γρηγόρη Βαλτινού. Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης επιμελείται ο Γιώργος Κωτσίνης.

   Με τη συμμετοχή ορχήστρας, που θα αποτελείται από 10 παραδοσιακούς κορυφαίους σολίστες μουσικούς της χώρας μας, ένας από τους σπουδαιότερους  Έλληνες ερμηνευτές – καλλιτέχνες, ο Πέτρος Γαϊτάνος, θα βρεθεί κοντά μας. Το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά  ελληνικά τραγούδια. Τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη, με έμφαση στις περιοχές Μικρά Ασία, Σμύρνη, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και  φυσικά Μακεδονία. Επίσης με τραγούδια του 20ου αιώνα, τα οποία γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής (Καλδάρας, Πυθαγόρας), όπως και με κάποιους ύμνους (Την Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν την πνευματική ματιά της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξης κληρονομιάς. Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα προβληθούν βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια.
xxPOSTER GAITANOS FRAGMA THERMIS 2012 copy
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις