= Θωμαή Απέργη
Συνεντεύξεις

loogoo

Θωμαή Απέργη

 

TA 06
   Ένα μελαχρινό κορίτσι 23 Μαϊων, με κουβερτούρα χροιά και έντονο ταμπεραμέντο μας ρωτάει πώς μας λένε και καλά θα κάνουμε να απαντήσουμε αμέσως! Η Θωμαή Απέργη, η οποία έγινε γνωστή με το τραγούδι “What’s your name” (κυκλοφόρησε και σε Ελληνική βερσιόν, με τίτλο «Μια βραδιά»), μιλάει μαζί μας για το συγκεκριμένο κομμάτι, για την αγάπη της για την Soul και την κλασσική Jazz, για το πρόσφατο Live της, για το μέλλον της στο πεντάγραμμο. Η ομορφιά συναντά το ταλέντο, η τσαχπινιά απαντάται με τις μουσικές σπουδές και τη λαχτάρα μιας νέας τραγουδίστριας να γίνεται όλο και καλύτερη.
 
   Ερωτευμένη με τη μαύρη μουσική και με διάθεση να δουλέψει σκληρά για να κάνει τη διαφορά, η δεσποινίς Απέργη μας μοιράζεται μαζί μας κάποιες από τις ανησυχίες της για το χώρο της και τις επόμενες «επιθέσεις» της. Διψάει για να τραγουδήσει αυτή η κοπέλα και επειδή η φωνή της θα ξεδιψάσει όλους εμάς, της ευχόμαστε τα καλύτερα και μόνο.
 
   To “What’s your name” κυκλοφόρησε στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά. Τίνος ιδέα ήταν να «παίξεις» και με τις δύο γλώσσες;
   Καταρχάς, με την εταιρεία μου, την Panik Records, τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, η κάθε απόφαση λαμβάνεται από κοινού. Δεν μου έχουν επιβάλλει κάτι, δεν τους έχω επιβάλλει κάτι, οπότε είναι απόφαση και των δυο μας να το προωθήσουμε και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το κομμάτι αυτό βέβαια ταιριάζει περισσότερο με Αγγλικό στίχο, λόγω του Latin ρυθμού που έχει αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα πείραμα για να δούμε αν θα αρέσει στο Ελληνικό κοινό. Όπως φαίνεται άρεσε… Πολλοί είναι αυτοί που μου είπαν «Μου αρέσει αρκετά και το Ελληνικό». Είναι κάποιοι άλλοι πάλι που είναι κάθετοι στο Αγγλικό…
 
   Να υποθέσω ότι εσένα προσωπικά σε ενδιαφέρουν εξίσου Ελληνόφωνο και Αγγλόφωνο τραγούδι;
   Προσωπικά, σε όσα Live έχω κάνει μέχρι στιγμής, με τη μπάντα που ξεκίνησα να τραγουδάω, τραγουδούσα Αγγλικά. Δηλαδή φαντάσου ότι από τα σαράντα κομμάτια ρεπερτόριο, τα δύο ήταν Ελληνικά… Με ενδιαφέρει περισσότερο ο ξένος στίχος.
 
TA 01   Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το φλερτ με τη Latin μουσική; Ακούμε στοιχεία Bossa Nova, Gypsy… Ετερόκλητα πολλές φορές. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη φωνή σου;
   Θα έλεγα ότι με τη Latin δεν έχω κάποια ιδιαίτερη επαφή. Έχω ακούσει κομμάτια, το “What’s your name” όντως έχει στοιχεία Latin αλλά εγώ, μέχρι στιγμής, τραγουδούσα αποκλειστικά κλασσική Jazz κι έχω κι ένα συγκρότημα που παίζουμε Gypsy Swing. Με τη Latin ήταν τυχαίο, το ότι δηλαδή το “What’s your name” είχε αυτό το ρυθμό. Άκουσα το demo και μου άρεσε παρά πολύ, θεώρησα ότι είναι κοντά μου μουσικά και γι αυτό και το έκανα. Δεν ήταν όμως τόσο κοντά σε ό,τι είχα κάνει μέχρι τότε.
 
   Είσαι πιο κοντά στη Gypsy Jazz;
   Πιο πολύ μου αρέσει η Soul και η κλασσική Jazz. Η Gypsy Swing προέκυψε επειδή ξεκίνησα με τους Night & Day, το συγκρότημα που έχω στην Πάτρα, το οποίο ξεκίνησε πειραματικά και πήγε πολύ καλά… Εκεί είχα μια πρώτη επαφή με τη Gypsy Swing. Απλά, σαν βάση για το πως τραγουδάω, έχω την κλασσική Jazz και τη Soul. «Μαύρα» ακούσματα… Αυτά μου αρέσουν!
 
   Και Funk ίσως;
   Και Funk, μ’ αρέσει κι αυτή πολύ!
 
   TA 08Διάβασα και για το Live στο Gazarte. Σαν εμπειρία πώς ήταν;
   Ήταν το πρώτο Live στην Αθήνα, οπότε από μόνο του αυτό είναι ξεχωριστό. To Gazarte είναι πολύ σημαντικός χώρος… Έχει φιλοξενήσει παρά πολύ μεγάλους καλλιτέχνες, ένας ακόμα λόγος λοιπόν για να νιώθω καλύτερα. Επί του πρακτέου, όταν έγινε το Live, είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, ήταν κάτι που δεν το περίμενα… Γέμισε όλο, το κλίμα ήταν φανταστικό, έπαιξα μουσική με ανθρώπους τους οποίους αγαπώ και με τους οποίους έχω κοινά ακούσματα, όλα ήταν καταπληκτικά! Η Panik Records το είχε οργανώσει τέλεια, ήταν όλα super!
 
   Πότε θα σε ξαναδούμε Live;
   Τώρα αυτά κανονίζουμε. Βλέπουμε το επόμενο κομμάτι και ψάχνουμε να δούμε τι θα γίνει από θέμα Live. Θα το ξέρω κι εγώ σύντομα. Ήταν κι αυτή η μετάβαση από Πάτρα Αθήνα, χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστώ, να δούμε τους χώρους…
 
   Πιστεύεις ότι θα γίνει πριν το Σεπτέμβρη;
   Πιστεύω ναι, το ελπίζω…
 
   Απ’ ότι διαβάζω, έχεις σπουδάσει μουσική. Κιθάρα, φωνή… Ονειρεύεσαι λοιπόν κάποια στιγμή να βγάλεις ένα άλμπουμ που θα έχει αποκλειστικά δικά σου τραγούδια;
   Αυτό είναι ένα όνειρο για κάθε καλλιτέχνη, αλλά προς το παρόν αυτό που εγώ κοιτάω είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι, δηλαδή να συνεχίσω κάποια μαθήματα που κάνω και τώρα για να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερη και να βρίσκω τραγούδια που με εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι λοιπόν, με μικρά βήματα, προσπαθώ και ελπίζω στο μέλλον ότι θα υπάρχει ένα άλμπουμ το οποίο θα έχει τραγούδια που αγαπώ και που με εκφράζουν.
   TA 07Πότε θα ακούσουμε καινούργιο υλικό από σένα;
   Τώρα ετοιμάζουμε το επόμενο κομμάτι. Είμαστε πολύ κοντά στο να βγει…
 
   Ευχαριστημένη από την Panik Records;
   Παρά πολύ ευχαριστημένη από την Panik Records! Υπάρχει πολλή στήριξη, μιλάμε συνεχώς, οποιονδήποτε προβληματισμό τον μοιραζόμαστε… Το έχω ξαναπεί αυτό, αν όλες οι εταιρείες είναι έτσι, καλά έκανα και υπέγραψα και είπα να το δω επαγγελματικά το θέμα με τη μουσική.
 
   Πέρα λοιπόν από την αγάπη σου για τη Soul και τη μαύρη μουσική γενικότερα, σκέφτεσαι να πειραματιστείς πάλι με κάποιο είδος κάποτε;
   Απόλυτος δεν μπορείς να είσαι γενικότερα και επειδή θεωρώ ότι δεν είναι τόσο καλό να είμαι απόλυτη, αφήνω ένα ενδεχόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Το “What’s your name” δεν ήταν αποκλειστικά στο στυλ μου, ήταν όμως κάτι που μου άρεσε πολύ. Στο μέλλον, αν κάνω κάτι διαφορετικό, δεν θα απέχει πολύ από το βασικό «πυρήνα» μου, που είναι η Jazz, η Soul. Αν κάνω ένα κομμάτι Funk, θα είναι κάτι κοντά σε μένα, δεν θα είμαι εγώ όμως. Μόνο αν κάνω ένα κομμάτι πιο κλασσικό, θα μπορώ να πω ότι είμαι εγώ.
 
Κώστας Κούλης
* Ευχαριστώ θερμά τον Τζόρτζη Αρσενάκο από την Panik Records για τη βοήθειά του. Οι promo φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Panik Records.
TA 03
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις