Συνεντεύξεις

Μαριέττα Φαφούτη

   MariettaFafouti1Αν εξαιρέσεις τις δεκάδες φορές που σιγοτραγούδησα το «Don’ t Stop» και το «Chin chin» όταν το άκουγα να εκπέμπει από το ραδιόφωνο ή τα ηχεία του υπολογιστή μου, η πρώτη μας τετ- α- τετ γνωριμία έγινε μ’ αφορμή την εμφάνισή της στο «Γαία Live» της Θεσσαλονίκης. Σα φίλη από τα παλιά, με αγκάλιασε και εκδήλωσε αμέσως τον ενθουσιασμό της που θα παρουσιάσει την καινούρια της δουλειά. Τα μάτια της φωνάζουν «don’ t stop smiling» και τίποτε δεν ταράσει την αισιοδοξία της, γιατί ξέρει ότι η αλήθεια και η ευτυχία είναι δωρεάν και κρύβονται στα πιο απλά πράγματα.

   Στις ζωντανές εμφανίσεις της αξίζει να πάει κανείς για να δει τι θα πει να είσαι νέος, δημιουργικός καλλιτέχνης, αλλά και για να γλιτώσει την κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών! Αυτές τις μέρες τριγυρνάει ανά την Ελλάδα κάνοντας στάσεις για «ταχύρυθμα μαθήματα φωνητικών» σε ανθρώππους που θέλουν να μοιραστούν την χαρά της…Κάπου μεταξύ Θεσσαλονίκης, Βόλου και Αθήνας και κρύβοντας στις αποσκευές της το νέο άλμπουμ «Homemade Joy» καταφέραμε να ανταλλάξουμε κάποιες κουβέντες…

   Να ξεκινήσω με μια πρώτη απορία μου: είσαι τόσο χαρούμενη όσο η μουσική που γράφεις;
   Είναι πολύ χαρούμενη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι στον κόσμο μου κι εκτός πραγματικότητας. Είμαι χαρούμενη με τα ελάχιστα, να έχουμε την υγεία μας εμείς και οι άνθρωποι που αγαπάμε. Φυσικά και υπάρχουν μαύρες στιγμές στη ζωή μου, αλλά βρίσκω τον τρόπο να το αντιμετωπίσω, γιατί συνειδητοποιώ ότι για τίποτα δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε από τη στιγμή που έχουμε την υγεία μας.
 
   Γράφεις μουσική όταν έχεις τις μαύρες σου;
   Γράφω μουσική συνεχώς, δεν έχει σχέση με τη διάθεσή μου. Από την στιγμή που θα καθίσω μπροστά στο πιάνο θα βγει κάτι…Μπορεί να είναι μελαγχολικό ή χαρούμενο, να είναι αδιάφορο, μέτριο ή πολύ καλό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι δικό μου και θα εκφράζει την ψυχολογία εκείνης της στιγμής.

   Τα τελευταία έξι χρόνια έχεις γράψει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημίσεις, θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ και είχες την ευκαιρία να συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, παραγωγούς και άλλους καλλιτέχνες. Τι είναι όλο αυτό, αποτέλεσμα μιας αστείρευτης δημιουργικότητας ή ένας πειραματισμός για να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου;
   Δεν ήταν κανένας πειραματισμός, ήταν πολύ συνειδητοποιημένα όλα αυτά που έκανα. Όταν έμαθα να φτιάχνω μουσική μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου και το κυνήγησα: ήθελα να γράφω μουσική για εικόνα, είτε είναι κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο, κτλ. Κι έτσι προέκυψαν αυτές οι δουλειές και συνεργασίες. Αυτό που ήταν τυχαίο και πολύ απρόοπτο ήταν ότι βρέθηκα στην δισκογραφία.

   Αν δεν κάνω λάθος, σε ανακάλυψαν στο myspace, και μετά δισκογραφικές, εμφανίσεις και φουλ προφίλ στα social media. Το επιζητούσες κάποια στιγμή να συμβεί;
   Όλο αυτό έγινε πολύ ξαφνικά, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό. Ένας φίλος μου και τωρινός παραγωγός μου,ο Θοδωρής Ζευκιλής μου ζήτησε να γραφτώ στο myspace για να επικοινωνούμε και να δημοσιεύσω κάποια δικά μου τραγούδια.  Ο στόχος δεν ήταν να ξεκινήσω μια τραγουδιστική καριέρα. Μου άρεσε η ιδεά να δημοσιεύσω τη μουσική που φτιάχνω, αλλά με σκοπό ίσως να τα τραγουδήσει κάποιος άλλος. Έτσι με ανακάλυψε και ο τότε παραγωγός μου Ottomo (Νίκος Αγγλούπας) και η Inner Ear και προήλθε η συνεργασία.

   Τελικά που καταλήγεις, τι σου ταιριάζει περισσότερο;
   Αυτό που μου ταιρίαζει περισσότερο είναι να γράφω μουσική γενικώς…Κι επίσης ο δεύτερος δίσκος μου έγινε πολύ συνειδητά, εφόσον μαζεύτηκε αυτό το υλικό και πείστηκα ότι πρέπει να συγκεντρωθεί σε μια ολοκληρωμένη δουλειά.

   Πάντως, στο ξεκίνημά σου εξέφραζες μια φυσική συστολή, που φαίνεται να ξεπερνάς με μεγάλη επιτυχία. Τελικά, για να νικήσει κανείς τους φόβους του, πρέπει απλώς να έρθει αντιμέτωπος με αυτούς;
   Ακόμη και τώρα έχω φόβο και αγωνία, τη στιγμή του live. Απλώς τον πρώτο καιρό αυτό ήταν πολύ πιο έντονο. Ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω πάνω στη σκηνή. Αυτό ουσιαστικά ήταν και το μόνο θέμα που με τρόμαζε όταν ξεκίνησε η ιστορία με τον δίσκο, γιατί κατά τ’ άλλα δεν άλλαξε και τίποτα στη ζωή μου, συνέχιζα να γράφω μουσική όπως όταν ξεκίνησα.

   Ουσιαστικά αυτό που με βοηθάει να ξεπεράσω το φόβο μου στην σκηνή είναι η ασφάλεια που νιώθω με την μπάντα μου, τους αγαπώ, είναι η οικογένειά μου, και αυτοί με κάνουν να νιώθω σιγουριά πάνω στη σκηνή. Είναι καρδιακοί μου φίλοι, μ’ έχουν βοηθήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή μου και χάρη σε αυτούς βγαίνω και τραγουδώ. Χωρίς αυτούς ίσως να μην έκανα τίποτα.

   Marietta Fafouti2Το πρώτο σου δίσκο «Try a little Romance» έπεται ο «Homemade Joy», που κυκλοφορεί πολύ άμεσα. Κάτι μου λέει ότι η αισιοδοξία σου δεν έχει τέλος... Θες να μας ξεναγήσεις λίγο στη δεύτερη δουλειά σου;
   Ναι έτσι είναι (γέλια)…και μιλάει για την χαρά που μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας, στο σπίτι ή σε οποιονδήποτε άλλο οικείο χώρο, με ανθρώπους που αγαπάμε και νιώθουμε και την ασφάλεια μαζί τους. Ουσιαστικά ήθελα να πω ότι παρόλο όλους αυτούς τους δυσχερείς παράγοντες που μας ταλαιπωρούν και μας στεναχωρούν τον τελευταίο καιρό, υπάρχει χαρά, είναι εκεί έξω και μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας με απλά πράγματα και κυρίως με αγάπη και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας.

   Δηλαδή όλα τα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν τον τελευταίο χρόνο, επηρρεασμένη από την δυσχερή κατάσταση της χώρας;
   Το 90% του δίσκου έχει γραφτεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Είναι πολύ φρέσκα και αντικατοπτρίζουν την ανάγκη όλων για ελπίδα, την τάση να διεκδικήσουμε πράγματα και να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν, πάντα με τον πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης.

   Νιώθεις ότι έχεις εξελιχθεί μουσικά και ερμηνευτικά σε σχέση με τον πρώτο δίσκο ή τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις σου;
   Ναι φυσικά…κι εγώ και  η μουσική μου έχει αλλάξει στον δεύτερο δίσκο. Διατηρείται η σημασία της ελπίδας- αισιοδοξίας, αλλά ο καινούριος δίσκος είναι πιο χρηστικός, πιο δυναμικός, πιο χορευτικός. Αφήνω πίσω μου κάποιες συστολές. Το κοριτσάκι έγινε γυναίκα! Κι αυτό το οφείλω στον παραγωγό μου, Θοδωρή Ζευκιλή, ο οποίος με βοήθησε πολύ με τις ενορχηστρώσεις. Αφέθηκα στα χέρια ανθρώπων που εμπιστεύομαι.Ο καθένας έχει βάλει ένα κομμάτι της καρδιάς του εκεί μέσα κι αυτό είναι πάρα πολύ συγκινητικό.

   Πιστεύεις ότι η γυναικεία τραγουδοποιία εκφράζει τη γυναικεία σκέψη, από το πανκ μέχρι το ποπ;
   Δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ…αλλά μιλώντας προσωπικά, οι προβληματισμοί μου στα κομμάτια δεν έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν μόνο τις γυναίκες. Χαρά, αισιοδοξία, έρωτας..είναι θέματα που αφορούν και άνδρες. Δε νομίζω ότι έχουμε ανάγκη από τέτοιους διαχωρισμούς…

   Έχεις συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με διάφορους καλλιτέχνες (Φοίβος Δεληβοριάς, Tareq, Στάθης Δρογώσης). Οι συνεργασίες αυτές είναι προσωπική επιλογή;
   Με τον Φοίβο Δεληβοριά είχαμε γνωριστεί πέρυσι μετά την κυκλοφορία του δίσκου μου και είχα πάει μια φορά να παίξω ως guest στο χώρο που εμφανιζότανε. Τον γνώρισα, τον αγάπησα κατευθείαν, κι έτσι υπήρξε η συνέχεια της συνεργασίας μας. Με τον Στάθη Δρογώση κάναμε ντουέτο το τραγούδι «Κυριακή» για τον δίσκο του και με τον Tareq επίσης το «Chin chin». Ο ίδιος συμμετέχει και στον δευτερό δίσκο μου , στο τραγούδι «Home»… Κάπως έτσι ξεκινούν όλα, το ένα φέρνει το άλλο και δημιουργούνται φιλίες αλλά και καλές συνεργασίες.

   Προτιμάς την συλλογική δημιουργία ή την μοναχική;
   Να συνθέσω μαζί με κάποιον άλλο δεν το έχω κάνει ποτέ και μου φαίνεται δύσκολο. Αλλά στο θέμα της ενορχήστρωσης, σαφώς, πιστεύω ότι ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να απογειωθεί από τους συνεργάτες μουσικούς.

   Θέλεις να μας μιλήσει λίγο για το bankit.gr;
   Είναι μια καλλιτεχνική διαδυκτιακή πολιτεία που ξεκινήσαμε με επτά άλλους ανθρώπους πριν από επτά χρόνια με σκοπό να φιλοξενεί καλλιτέχνες προερχόμενους από 20 διαφορετικές κατηγορίες, τα έργα των οποίων προσφέρονται δωρεάν. Αυτό αποτελεί και την βάση για να αναλάβουμε μια σειρά από events, happenings και φεστιβάλ για να φέρει τους καλλιτέχνες σε επαφή με το κοινό. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι το ARTogether Festival, που φέτος διεξάγεται για πρώτη φορά, 12-14 Ιουλίου στο Six D.O.G.S., στην Αθήνα, με την συμμετοχή περισσότερων από 200 καλλιτεχνών απ’ όλες τις κατηγορίες τεχνών, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, φωτογραφία, κλπ. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους απαλλαγμένοι από οικονομικές σκοτούρες, ουσιαστικά έναν άλλο χώρο έκφρασης.

   Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την Μαριέττα Φαφούτη; Περισσότερη μουσική για θέατρο ή κινηματογράφο, ζωντανές εμφανίσεις…
   Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξακολουθώ να γράφω μουσική για διαφορετικά πράγματα, δεν έχει σημασία αν αυτό είναι θέατρο ή τηλεόραση ή κινηματογράφος. Περιμένω με ανυπομονησία να δω την πορεία του δεύτερου δίσκου και την απήχηση στο κοινό.

   Για το καλοκαίρι υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εμφανίσεις: 7 Ιουνίου στη μεγάλη συναυλία του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, στην Τεχνόπολις- Αθήνα, μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών,  6 Ιουλίου στο Art Apart Free Camping Festival – Πάτρα και 19 Ιουλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Αθήνα. Από εκεί κι ύστερα συνεχίζουμε τις επαφές και ελπίζουμε ότι όλο και σε κάποιο καλοκαιρινό φεστιβάλ θα μας πετύχετε…

Κατερίνα Νικολακούλη
MARIETTA-WEB
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα