Συνεντεύξεις

Πρατσινάκη 5

   pratsinakis4Ξεχωριστό μουσικό φαινόμενο, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους «Πρατσινάκη 5» που εμφανίζονται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο… Ο Παύλος, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Βασίλης και ο Δημήτρης – πέντε αδέρφια επί σκηνής, τραγουδούν, συγκινώντας με τις παρουσίες και τις ερμηνείες τους το κοινό που αγαπάει την καλή ελληνική μουσική. Με την ευκαιρία της εμφάνισής τους στις 21 Μαΐου, στο Club του Μύλου και με ομόφωνη συγκατάθεση από τους αδελφούς Πρατσινάκη συναντηθήκαμε με τον Παύλο Πρατσινάκη, για να μάθουμε λίγα πράγματα για τη ζωή της ταλαντούχας αυτής οικογένειας, αλλά κυρίως για τη μουσική τους…

   Πως είναι να συνεργάζεστε μουσικά και με τα τέσσερα αδέρφια σας; Πάνω στη σκηνή διακρίνουμε το στοιχείο της αλληλοσυμπλήρωσης. Συμβαίνει αυτό και στην προσωπική σας ζωή;
   Η συνύπαρξη μας και μάλιστα όντας ομόφυλα αδέρφια κατ’ αρχήν μου εμπνέει συναισθηματική ασφάλεια και πληρότητα, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι και οι δυο γονείς μας έχουν φύγει από τη ζωή. Καλόπιστες τριβές, σαφώς υπάρχουν όπως σε κάθε οικογένεια, ωστόσο το ότι γνωριζόμαστε τόσο καλά από μικρά παιδιά μας οδηγεί αβίαστα σε μια εποικοδομητική μουσική συνεργασία και μια αυθόρμητη αλληλεπίδραση επί σκηνής, χωρίς να λείπει η αυστηρότατη και ειλικρινής κριτική μεταξύ μας. Σε καμία περίπτωση, δε χαριζόμαστε ο ένας στον άλλο είμαστε πιο αυστηροί ακόμη και από ένα τρίτο αντικειμενικότερο κριτή! Πέρα από την υγιή αδερφική μας σχέση, είμαστε και καλοί φίλοι. Στην πραγματικότητα, τα αδέρφια μου είναι τα άτομα που νιώθω πως μπορώ να εκμυστηρευτώ τις πιο μύχιες σκέψεις και αδυναμίες μου. Το ίδιο πιστεύω συμβαίνει και με εκείνους.

   Το μουσικό μικρόβιο στην περίπτωση σας το κληρονομήσατε ή απλώς ήταν αποτέλεσμα της διαδικασίας της μίμησης ενός από εσάς;
   Η μητέρα μας καταγόταν από το Βελβεντό της Κοζάνης μια κωμόπολη στους πρόποδες των Πιερίων, από όπου λέγεται, ότι κατάγονται και οι 9 μούσες- ένα μέρος όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της μουσικότητας. Η ίδια η μητέρα μας νέα συμμετείχε σε χορωδίες και γενικά τραγουδούσε πολύ σωστά. Από την άλλη, ο πατέρας μας με καταγωγή από την Κρήτη μας μύησε στην καλή κρητική μουσική οπότε ήταν αναπόφευκτο να μην περάσει στο DNA μας μια ιδιαίτερη «μουσική ευαισθησία»! Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε, πως η μακεδονική και κρητική μουσική είχε έντονο αντίκτυπο στο μουσικό μας προσανατολισμό.

   pratsinakis3Η μουσική για σας αποτελεί μέσο βιοπορισμού;
   Κάποιοι από εμάς τους πέντε ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική, όπως ο Κώστας. Παρά το ότι ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι έχοντας τη μεγαλύτερη δισκογραφική δουλειά. Ο Δημήτρης είναι καθηγητής μουσικής στην Μέση Εκπαίδευση, ενώ ο Βασίλης παράλληλα με την ιδιότητα του γραφίστα είναι μουσικός και τραγουδιστής. Ο Γιάννης είναι καθηγητής Θεολογίας, κι εγώ παρά το ότι ήμουν ο πρώτος διδάξας- ξεκίνησα με μια κιθάρα να τραγουδώ, αργότερα αποστασιοποιήθηκα ασχολούμενος κατά κύριο λόγο με το επάγγελμα μου, του δικηγόρου. Οι δυο τελευταίοι, δηλαδή από εμάς ασχολούμαστε με τη μουσική με έναν ιδιόμορφο επαγγελματισμό εμπλουτισμένο κυρίως από το ερασιτεχνικό μεράκι.

   Πως προέκυψε η σύλληψη των «Πρατσινάκη 5»;
   Τέλος της δεκαετίας του 1990 και αρχές της δεκαετίας του 2000 μας ήρθε αυτή η ιδέα ενώ κάναμε διακοπές στην Κρήτη στο πατρικό μας σπίτι, όπως κάθε καλοκαίρι για λίγες μέρες αποκλειστικά οι πέντε μας. Σκεφτήκαμε πως αυτό που κάναμε στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις δε θα ήταν άσχημο να το κάνουμε και δημόσια. Έτσι απλά, ξεκίνησε!

   Τι τραγούδια ερμηνεύετε στις συναυλίες σας και πόσο τακτικά πραγματοποιείται ζωντανές εμφανίσεις;
   Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να εμφανιζόμαστε πολύ συχνά όλοι μαζί, όμως συνήθως φροντίζουμε για 3-4 εμφανίσεις το χειμώνα σε χώρους στη Θεσσαλονίκη και κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα. Τώρα αναφορικά με το ρεπερτόριο μας, αυτό περιλαμβάνει κυρίως ελληνική έντεχνη μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών, καλά λαϊκά, κάποια δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια και δικά μας κομμάτια.

   Συμφωνείτε με την άποψη εκείνων που πιστεύουν πως η νέα γενιά μουσικών δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο;
   Θεωρώ πως πραγματικά οι νεότεροι μουσικοί ασχολούνται πιο εμπεριστατωμένα, πιο μεθοδικά, πιο επιστημονικά με τη μουσική. Φυσικά και υπάρχουν νέοι άνθρωποι - πολύ αξιόλογες μορφές στο μουσικό χώρο- με αρκετά ενδιαφέρον έργο, αλλά δεν υπάρχουν αυτά τα ιερά τέρατα που στην ουσία διαμόρφωσαν το ελληνικό τραγούδι μετά τον πόλεμο, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι πολλοί…

   Βλέπετε μια συνέχεια στους απογόνους σας, αναφορικά με τη μουσική πορεία που ξεκινήσατε;
   Όλων μας τα παιδιά ασχολούνται με τη μουσική, τραγουδούν και παίζουν διάφορα μουσικά όργανα από τσέλο και φλάουτο μέχρι κιθάρα, βιολί, μπάσο, πιάνο. Δηλαδή έχουμε απ’ όλα - πνευστά, κρουστά και έγχορδα! Το μεγάλο μας όνειρο είναι να μπορέσουμε έστω και για μια φορά να δώσουμε μια συναυλία όλοι μαζί και οι δυο γενιές Πρατσινάκη!

   pretsinakis1Έχετε κυκλοφορήσει δική σας δισκογραφία;
   Κυρίως ο Κώστας ασχολείται με τη δισκογραφία. Από τους «Πρατσινάκη 5» κυκλοφορεί ένας δίσκος με τίτλο «Δημόσια μουσική συνύπαρξη» από ζωντανή ηχογράφηση.

   Πως και δεν ασχοληθήκατε περισσότερο;
   Αν και η δισκογραφία περνάει κρίση, οι δουλειές μας που παράλληλα κάνουμε όλοι δεν κατέστησαν εφικτό κάτι τέτοιο ωστόσο ο στόχος παραμένει.

   Πέραν της μουσικής που ακούμε στις συναυλίες σας, ποια άλλα είδη μουσικής τραβούν την προσοχή σας;
   Σε όλα τα είδη υπάρχει η καλή και η κακή μουσική. Οτιδήποτε καλό το απολαμβάνουμε από τον κάθε μουσικό χώρο…

   Το γεγονός ότι και οι πέντε ζείτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είχε κάποιο αντίκτυπο στην μουσική σας καριέρα; Πως και δεν σκεφτήκατε την Αθήνα όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο καλλιτεχνικό στερέωμα;
   Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη από το ’61. Δε μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας κάπου αλλού. Και βέβαια υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες στην Αθήνα, αλλά οι ρίζες μας εδώ ήταν τόσο βαθιές που δε μας επέτρεψαν ούτε καν σκέψη μετοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, το κοινό της Θεσσαλονίκης μας περιβάλλει με τόσο ενθουσιασμό και αγάπη από την αρχή και εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Άλλωστε, η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν πάντα ιδιαίτερα φιλόξενη, ανέδειξε μεγάλους λογοτέχνες, ήταν πολυπολιτισμική και ανεκτική στο διαφορετικό. Δυστυχώς, βέβαια αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και είναι κάτι που μας λυπεί πολύ.

   Τι να περιμένουμε από τους «Πρατσινάκη 5» στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον;
   Εμφανίσεις με καλή μουσική όσο μας το επιτρέπουν οι άλλες ασχολίες μας. Με την πρώτη ευκαιρία, επίσης στοχεύουμε στην παραγωγή δίσκου με τραγούδια τόσο δικά μας όσο και γνωστών ελλήνων συνθετών.

Στέλα Διακάκη
pratsinakis2
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα