Άρθρα Μουσικής

loogoo

Woodstock - Πενήντα χρόνια μετά

 
Πενήντα Χρόνια από το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Woodstock
 
   Το καλοκαίρι που μας πέρασε, συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το ιστορικό αυτό μουσικό φεστιβάλ. Η τριήμερη αυτή αθρόα μάζωξη, εν είδει σύγχρονης μουσικής μυσταγωγικής ιεροτελεστίας στο Woodstock, έλαβε χώρα από τις 15 ως τις 18 Αυγούστου, στην εξακοσίων στρεμμάτων φάρμα γαλακτοκομίας του Max Yasgur, στο Bethel της Νέας Υόρκης, εβδομήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Woodstock. Η γνωστή μπάντα Mountain, της οποίας η εμφάνιση στο φεστιβάλ ήταν η τρίτη της ζωντανή παρουσία, χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάτι επίσημα, του αφιέρωσε μάλιστα ένα τραγούδι, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο ντεμπούτο δίσκο της «Climbing» (7-3-1970).
 
 
   Ο επίσημος τίτλος του φεστιβάλ ήταν «Woodstock Music & Art Fair» και εμπορικά προωθήθηκε με τον τίτλο «An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music», ενώ πολύ συχνά αναφέρεται ως «Bethel Rock Festival» ή «The Aquarian Music Festival». Συνολικά σε αυτές τις τρείς ημέρες εμφανίστηκαν τριάντα δύο καλλιτέχνες ή/και συγκροτήματα και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης γενιάς. Ήταν η κορυφαία μουσική συνάθροιση μιας αντικομφορμιστικής γενιάς, που αμφισβήτησε τα πάντα και αντέδρασε στα πάντα…
 
woodstock2013
   Το όλο γεγονός αποτέλεσε έμπνευση και αποτέλεσμα των προσπαθειών των Michael Lang, Artie Kornfeld, Joel Rosenman και John P. Roberts. Οι δύο τελευταίοι χρηματοδότησαν το όλο εγχείρημα, ενώ ο Michael Lang είχε μια σχετική πρότερη εμπειρία ως συνδιοργανωτής την προηγούμενη χρονιά του Miami Pop Festival, στο οποίο συγκεντρώθηκαν 25.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν περίμενε το μέγεθος που θα λάμβανε το Woodstock, στο οποίο συγκεντρώθηκε πάνω από 400.000 κόσμος, ενώ πολλοί μιλάνε μάλιστα για 500.000...
   Ο Michael Lang προσπάθησε να οργανώσει εφέτος ένα επετειακό φεστιβάλ για τα 50 χρόνια, αλλά για λόγους που δημοσιεύτηκαν σε πολλές μουσικές και μη, καθώς και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Με την προσέλευση του κόσμου τον Αύγουστο του 1969 ν’ αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς από τις προηγούμενες ημέρες, όλος ο σχεδιασμός πήγε «περίπατο», με αποτέλεσμα να πέσουν τα συρματοπλέγματα και να εξελιχθεί σ’ ένα φεστιβάλ ελευθέρας εισόδου.

   Τα υπόλοιπα είναι πλέον πολύ γνωστή ιστορία... το πώς εξελίχθηκε το φεστιβάλ, ποιος ήταν ο αντίκτυπός του, ποια συγκροτήματα ανέβηκαν στη σκηνή του Woodstock, οι αναμνήσεις που άφησε πίσω του, αλλά κυρίως η σημαντικότατη «παρακαταθήκη» που άφησε για τις επόμενες γενιές. Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιοι καλλιτέχνες ή ποια συγκροτήματα προσκλήθηκαν και για διαφόρους λόγους αρνήθηκαν ή δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, αλλά αυτό θ’ αποτελούσε θέμα για ένα άλλο ξεχωριστό άρθρο.
 
woodstock2014
   Να κάνουμε εδώ μια ιδιαίτερη αναφορά στην γνωστή folk τραγουδίστρια Joni Mitchell, η οποία δεν παραβρέθηκε στο φεστιβάλ καθώς ο μάνατζέρ της την προέτρεψε αντ’ αυτού να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό σόου «The Dick Cavett Show», καθώς το θεώρησε πιο ωφέλιμο για την ίδια. Πού να’ ξερε… Τον Απρίλιο του 1970 κυκλοφορεί τον τρίτο δίσκο της «Ladies Of The Canyon», στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η σύνθεσή της «Woodstock», η οποία έγινε μεγάλη επιτυχία κι’ ένα μουσικό «θέμα» για μια ολόκληρη εποχή. Ήταν ένα αφιερωματικό τραγούδι που συνέθεσε βάσει των ιστοριών που της μετέφερε από το φεστιβάλ ο τότε «φίλος» της Graham Nash, τραγούδι το οποίο διασκεύασαν επίσης οι Crosby, Stills, Nash & Young και οι Matthews Southern Comfort.
 

   Θα κλείσουμε αυτό το σύντομο αφιέρωμα στο ιστορικότερο φεστιβάλ όλων, με μια μικρή αναφορά στην πιο χαρακτηριστική και πιο συγκινητική φωτογραφία του τριημέρου. Ο Nick Ercoline και η Bobbi Kelly ήταν 22 χρονών τότε και η σχέση τους είχε ξεκινήσει μόλις δέκα εβδομάδες πριν το φεστιβάλ. Παντρεύτηκαν δυο χρόνια αργότερα, το 1971. Τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να είναι μαζί. Δεν είναι όντως συγκινητικό;
 
woodstock2015
 
woodstock2016
 
woodstock2017
 
woodstock2018
 
   Αυτό είναι το μνημείο που τοποθετήθηκε ως ανάμνηση του φεστιβάλ, στο χώρο διεξαγωγής του. Το όνομα του John Sebastian είναι λάθος γραμμένο και λείπει εντελώς αυτό του Bert Sommer.
 
Σταμάτης Μπούρδος
 
woodstock2019

Άρθρα Μουσικής