Άρθρα Μουσικής

loogoo

Van Halen

vanhalenfront

vanhalen1   Ούτε λίγο ούτε πολύ 28 χρόνια πέρασαν από το θρυλικό "1984" και 27 από τη στιγμή, που ο "λαμπερός" Dave Lee Roth άφησε το μικρόφωνό του, αποχώρησε και ήρθε ο Sammy Haggar για να τον αντικαταστήσει και να ακολουθήσει μία εξίσου επιτυχημένη περίοδος για τους Αμερικανούς. "Αυτό δεν ήταν Van Halen, ήταν παιδικό κουκλοθέατρο", δηλώνει ευθαρσώς και με το καλημέρα ο Diamond Dave σε γερμανικό περιοδικό και εκπλήσσει πραγματικά ... "Δεν είχε καμία σχέση με τη μπάντα όπως ήταν κάποτε και αυτό που έκανε. Ήταν βαρετό, εντελώς σκατά και χωρίς καμία προοπτική". Από την κλασσική σύνθεση βέβαια του συγκροτήματος, απουσιάζει σήμερα ο ένας από τους δύο του "κορμού", ο μπασίστας Michael Anthony, στη θέση του οποίου βρίσκεται άλλο ένα μέλος της οικογένειας Van Halen, o γιος του Eddie, Wolfgang. "Δεν έχει την παραμικρή επιρροή στο τι κάνουμε αυτή τη στιγμή εδώ. Για να έχει κάποιος επιρροή ή λόγο σ'αυτά, που επιχειρούν οι Van Halen, ως μπάντα, χρειάζεται να περάσουν χρόνια και χρόνια. Η μουσική που παίζουμε, έχει να κάνει αποκλειστικά με τους αδελφούς και εμένα. Πηγαίναμε μαζί σχολείο και στη συνέχεια για πέντε ολόκληρα χρόνια παίζαμε σε παρακμιακά clubs, bars και σε κάθε είδους parties. Γράψαμε το κάθε ένα από τα τραγούδια παρέα, με απώτερο σκοπό να καταφέρουμε να πληρώσουμε το ενοίκιό μας. Πρόκειται λοιπόν για έναν αρκετά κλειστό κύκλο, στον οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια για εξωτερικές επιρροές ή επιδράσεις οποιουδήποτε είδους. Αναφέρομαι βασικά στην παραγωγή, τη μίξη και ότι άλλο σχετίζεται με μια κυκλοφορία μας".

vanhalen2   Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ωστόσο, που αποφάσισαν, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, να τα ξαναβρούν οι τρεις τους και να επιστρέψουν δυναμικά. "Υπάρχουν αρκετοί μπάσταρδοι εκεί έξω. Δε θέλω τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, αλλά υπάρχουν πολλές αμερικάνικες μπάντες, οι οποίες και καλά έχουν πουλήσει περισσότερους δίσκους, που ίσως έχουν καλύτερους τραγουδιστές ή καλύτερους στίχους ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά ...!! Δεν υπάρχει κανένα σχήμα στην ιστορία της ροκ, που να το έχουν αντιγράψει περισσότερες φορές από εμάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί έξω τέσσερα ή πέντε ονόματα, τα οποία κερδίζουν ένα σεβαστό εισόδημα με τον ήχο μας. Και για αυτούς θέλουμε να δυσκολέψουμε τον ανταγωνισμό. Διότι είμαστε οι αυθεντικοί. Θέλουμε τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση σε κάθε περίπτωση. Δεν είμαστε εδώ, απλά για να σπάσουμε πλάκα ... το εννοώ σοβαρά. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ηλικία μας και ξέρουμε επίσης, πως αυτή ίσως να είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε". Απρόσμενα ώριμος και σοβαρός, συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος ακούγεται ο David Lee Roth, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που οι περισσότεροί μας γνωρίζαμε. "Τότε ήμουν παιδί και συμπεριφερόμουν κατά τον τρόπο, που ο κόσμος περίμενε από εμένα, από έναν showman & rockstar. Ήμουνα το άγριο θηρίο, η αχόρταγη μηχανή του σεξ, όλο το πρόγραμμα!!! Έχουν περάσει όμως 25 χρόνια ενδιάμεσα. Σήμερα είμαι 56 ετών και η όλη φάση γίνεται μετά ένα σημείο βαρετή".

vanhalen5   Ποια η διαφορά τελικά των Van Halen με τα άλλα σημερινά σχήματα; "Υπάρχει στο θέατρο μία έκφραση, off book. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο ηθοποιός πλέον το σενάριο, διότι έχει μάθει τα πάντα απέξω και ανακατωτά, έχουν γίνει κομμάτι του εαυτού του και μπορεί να τα ανακαλέσει στη μνήμη του, όποτε το επιθυμεί ή χρειαστεί. Αυτό ακριβώς το πράγμα κάναμε με τα κομμάτια του νέου δίσκου. Πήγα 42 μετρημένες φορές στο στούντιο του Eddie, προκειμένου να προβάρουμε και να φτάσουμε στο σημείο να γνωρίζουμε τα πάντα off book, όπως μία νέα μπάντα, η οποία βγαίνει εκεί έξω, ξεκινώντας από το μηδέν και προσπαθώντας να δημιουργήσει το δικό της ακροατήριο. Ο λόγος για τον οποίον οι πρώτοι δίσκοι των περισσοτέρων συγκροτημάτων είναι εκπληκτικοί και μετά το επίπεδο σταθερά πέφτει είναι διότι στις πρώτες τους δουλειές είναι off book. Στην πορεία συνηθίζουν στη ρουτίνα, γράφουν τη μουσική και τους στίχους κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και απλά τα "διαβάζουν" για να τα αποδώσουν. Αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το καταλάβει, ειδικά στην ερμηνεία ενός τραγουδιστή. Οι Van Halen το κάνουν αντίστροφα : το προβάρουμε μέχρι να γίνει Shakespeare για εμάς ... Whole Lotta Shakespeare".

Ελεάνα Σοφία Λεττονού

Άρθρα Μουσικής