Άρθρα Μουσικής

loogoo

Το τρόλεϊ το 9

 
   Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για τα «κατορθώματα» κάποιου συνεργάτη μου. Και εννοείται πως ΔΕΝ θα είναι η τελευταία! Ευτυχώς οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε ένα γεια και τα λέμε πέρα από τα τυπικά, μοιραζόμενοι διάφορα για το περιοδικό, είναι υπέρ-δραστήριοι και δεν καταλαβαίνουν από καραντίνα, κατάθλιψη λόγω καραντίνας και λοιπές πίπες. Μπορεί να μην είναι εφικτό να κάνουν ό,τι έκαναν, μια και πλέον το «έξω» δεν είναι επιτρεπτό, εκτός κι αν είσαι πρώην αναπληρωτής υπουργός τουρισμού, με περίεργες θεωρήσεις για τη σύγχρονη κοινωνία… Αλλά αυτό δεν άπτεται του άρθρου. Ούτε της παιδείας μας…
 
trolei2009
   Ο Νάσος Κονίτσας μου είχε πει για τα μουσικά του. Πέρα από το ότι γράφει για το περιοδικό, πέρα του γεγονότος ότι καταπιάστηκε με ένα σκασμό ανταποκρίσεις παραστάσεων και συναυλιών, καθώς και με παρουσιάσεις βιβλίων και δίσκων, ο Νάσος γράφει και δικά του πράγματα. Είχα μπει στο youtube, είχα ακούσει διάφορα τραγούδια. Είχαμε μιλήσει για μουσική, είχα καταλάβει από την αρχή πως ο εν λόγω ψάχνεται και συνθέτει και ηχογραφεί. Πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με τον εξαιρετικό μουσικό και φίλο Γιάννη Τσιμά. Ο “Luna” και ο Κονίτσας λοιπόν φορμάρισαν το σχήμα «Το τρόλεϊ το 9». Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη γραμμή έχει καταργηθεί από το 2010 και εξυπηρετούσε από Άνω Κυψέλη μέχρι Ζάππειο. Οι δύο φίλοι και κουμπάροι έγραψαν μουσική παρέα και το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Επαναστάτης Του Internet» δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του 2020.
 

   Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Up tempo, με βαρβάτη εισαγωγή και γκράντε riffing, με αιχμηρούς στίχους και ζόρικη μελωδία, το συγκεκριμένο τραγούδι το άκουσα πολλές φορές. Πάντα ακούω μουσική όταν κάνω δουλειά στον υπολογιστή και αυτή τη φορά διέκοπτα ανά τέσσερα λεπτά, για να ξαναπατήσω το κουμπάκι. Επανάληψη μήτηρ και τα λοιπά και τα λοιπά. Ο Νάσος ήθελε να μάθει τι σκέφτομαι για τα τραγούδια αυτά (ναι, πληθυντικός) μέσω του περιοδικού. Κι επειδή είναι συνεργάτης μου και επειδή δεν έχω κανένα όφελος από όλο αυτό, εκτός ίσως από κάνα κέρασμα, είπα να κάτσω να γράψω.

   Και ναι, το Maidenικό στοιχείο είναι διάχυτο, μαζί με το «Βασίλη, ζούμε…» παρασύνθημα. Το τραγούδι είναι γλυκόπιοτο, είναι πολύ φιλικό στο αυτί και ο Νάσος στα φωνητικά είναι αξιοπρεπέστατος. Το δεύτερο τραγούδι του Τρόλεϊ δέκα-μείον-ένα φέρει τον τίτλο «Το Φέρετρο» και η εισαγωγή του θα μπορούσε να έχει γραφτεί από το Bill Conti. Ναι, όπως το γράφω! Σας κάνει και λίγο Κατσιμιχαίοι, όσον αφορά τη δομή μετά; Καλά κάνει και σας κάνει. Μπαλαντοειδές το συγκεκριμένο, με «Ουά-ουά» και στίχους σε στυλάκι “A Tout Le Monde”. Παραμένω θιασώτης του «Επαναστάτη», αλλά και τούτο μου κάνει μια χαρά. Εξαιρετικό το θεματικό σόλο, πραγματική καψούρα. Όσο για το τελείωμα… Ο Γιάννης σκέφτηκε το αντίστοιχο τελείωμα του “Revelations" (τι θα πει «Ποιας μπάντας»; Θα αστειεύεστε φαντάζομαι), ο Νάσος το ξεστόμισε και… ιτ ιζ γιου!
 

   Μια χαρά, μάγκες! Πρώτα απ’ όλα, μπράβο που κάνετε το κέφι σας τόσο δημιουργικά. Και μπράβο σας που αυτό το κέφι σας το μεταδίδετε και το απολαμβάνουμε και ‘μεις. Ελπίζω και εύχομαι να ακούσουμε το τρίτο κομμάτι σύντομα. Α, να σου πω εσένα, Κονίτσα… Μετά το «Φέρετρο» μπήκε από το youtube, στην τύχη, να παίξει το «Δεν θέλω να μιλάς, δεν θέλω να κοιτάς, δεν θέλω να σε ξέρω»… Αυτοβιογραφικό;

Κώστας Κούλης
Υποψήφιος βουλευτής κάτω Ανταρκτικής, Τουβαλού και νήσων
 

Άρθρα Μουσικής