= The Beatles - Abbey Road
Άρθρα Μουσικής

loogoo

The Beatles - Abbey Road

 
The Beatles
Abbey Road
Apple Records, 1969
 
   Δεν γράφω κείμενα. Γράφω μουσική και στίχους. Αλλά όταν μου το ζητά ένας άνθρωπος σαν τον Κώστα Κούλη, τον οποίο, παρότι γνώρισα πολύ πρόσφατα, έχω εκτιμήσει απεριόριστα για την ευγένεια και την καλλιτεχνική του ευαισθησία, δεν μπορώ να αρνηθώ.
 
   Θα γράψω λοιπόν δυο γραμμές. Για το «προφανές». Βλέπετε, έχω προσέξει ότι συνήθως τα «προφανή» είναι αυτά που περνάνε κάτω από τη μύτη μου χωρίς να πάρω χαμπάρι. Τώρα, θα μου πείτε «Με τέτοια μύτη, ρε φίλε, μέχρι αεροπλανοφόρο περνάει από κάτω χωρίς να το δεις». Σωστό και αυτό. Απλά δεν με ενδιαφέρουν τα αεροπλανοφόρα. Καθόλου.
 
abbey2039
 
   Το “Abbey Road” των The Beatles βέβαια δεν πέρασε ποτέ κάτω από τη μύτη μου απαρατήρητο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, που το έβαλε στο πικάπ μας ο συγχωρεμένος ο αδερφός μου, μπήκε από τα αυτιά μου και σαν COVID-32423512 έχει διασπαρεί έως και στο τελευταίο κύτταρό μου. Και όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη μας. Μιλάμε για την ομορφότερη μουσική πανδημία όλων των εποχών!
 
   Δεν θα ορκιζόμουν όμως πως αν ρωτούσες σήμερα νέους ανθρώπους γι'αυτό το άλμπουμ, όλοι θα σου απαντούσαν ότι το έχουν ακούσει. Και αν κάποιος από το μουσικόφιλο κοινό του σκληρού ήχου σου απαντήσει «Αυτά είναι πολύ παλιά πράγματα και δεν μ' αρέσουν», μπορεί να πεις «Άστον αυτόν, έχει κάνει αντιμουσικό εμβόλιο», αλλά για τις νέες γενιές των μουσικών δεν υπάρχει δικαιολογία. Όχι γιατί πρέπει - σώνει και καλά - να «κολλήσουν» επειδή «κόλλησαν» οι προηγούμενες γενιές, αλλά γιατί όποιο είδος μουσικής και να γράφεις, όποιο είδος μουσικής και να παίζεις, το “Abbey Road” θα' πρεπε να είναι ο φάρος σου, όχι μόνο για τη μουσική του, αλλά και για τους μουσικούς του.
 
abbey2040
   Μη βιάζεσαι, βιρτουόζε μου. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να παίξεις όλο το άλμπουμ με το ένα χέρι στον ύπνο σου! Δεν μπορείς όμως δυστυχώς να το παίξεις ΈΤΣΙ. Και δυστυχέστερα - για όλους μας - δεν μπορείς να το δημιουργήσεις. Δεν το γράφω αυτό για να σε αποθαρρύνω. Το ακριβώς αντίθετο! Να σε ενθαρρύνω θέλω, γιατί φαντάζομαι πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα με άλλη μια μπάντα σαν αυτήν.

   Το “Abbey Road” πουλήθηκε και πουλιέται ακόμα σαν τρελλό. Δεν δημιουργήθηκε όμως από τους μουσικούς του με γνώμονα το να πουληθεί. Και η “Mona Lisa” παραγγελιά ήταν αλλά ποιος πραγματικά πιστεύει οτι αυτό που κινούσε το πινέλο του Leonardo πάνω στον καμβά ήταν η οικονομική απολαβή;

   Αυτή είναι η αόρατη αξία του “Abbey Road”. Όσοι δεν το έχετε ακούσει, αλλά και όσοι νομίζετε ότι το έχετε ακούσει, δώστε άλλη μια «σβούρα» στο βινύλιο. Ακούστε αυτή τη φορά μια παρέα τεσσάρων ψυχών να μιλάνε μεταξύ τους τη γνώσσα της μουσικής, έχοντας πει «Ας αφήσουμε στο πλάι τις γήινες ταυτότητές μας, τις εταιρείες, τα ποσοστά και τους μάνατζερ και ας τα πούμε για μια τελευταία φορά στον δικό μας κόσμο». Και εγένετο φως!
 

Οι γήινοι το πούλησαν ξανά, αλλά αυτό δεν πουλήθηκε ποτέ.
 
Σωτήρης Λαγωνίκας

Αντί για επίλογο: Paul is dead, long live the Paul!

   Κάποιοι μπορεί να μην το έχετε διαβάσει καν. Ο μαέστρος Σωτήρης (γιατί μαέστρος είναι στην ουσία) έγραψε από την ψυχή του. Έγραψε γι’ αυτό που τον κάνει να ονειρεύεται ακόμα. Για ένα από αυτά τα όμορφα πράγματα που τον κάνουν να κοιτά μπροστά. Το ενδέκατο σκαθαρογέννημα, το άλμπουμ που πήγε στο φεγγάρι χωρίς να χρειαστεί κάποιο άλλο μέσο πέρα από την ίδια του την υπόσταση, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πάντα στη μουσική.
 
abbey2037
   Κάποιοι μπορεί να μην το έχετε διαβάσει καν. Ίσως μία από τις κορυφαίες στρατηγικές marketing να γεννήθηκε με αυτό το άλμπουμ. Πώς γίνεται κάποιος να μετατραπεί από σούπερ σταρ σε θρύλο; Μήπως όταν πεθάνει; Μήπως όταν πεθάνει, αλλά όχι τόσο πολύ; Σαν τον Elvis ίσως; Όταν βγήκε ο δίσκος, πολύς λαός, κυρίως φοιτητές Αμερικανοί, ξεκίνησαν αυτή την απίστευτη φήμη για το θάνατο του McCartney. Περπατά ξυπόλητος, ατημέλητος, με ένα «κοστούμι φέρετρου», κρατώντας ένα τσιγάρο στο δεξί (αν και κλασσικός αριστερόχειρας - ρε μπας και ήταν σωσίας και όχι ο ίδιος) και ο βηματισμός του είναι στην κόντρα, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Προφανώς πρόκειται για άκρατη βλακεία και τη μανία των Γιάνκηδων να βλέπουν παντού εξωγήινους, αλλά, όπως είπε και ο ίδιος ο Lennon, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε καθαρή γελοιότητα, έδωσε στο άλμπουμ τρελή δημοσιότητα, κατά συνέπεια και τρελές πωλήσεις.
 
abbey2038
   Κάποιοι μπορεί να μην το έχετε διαβάσει καν. Οι Beatles ΕΙΝΑΙ η κορυφή της πυραμίδας. Ήταν και πάντα θα είναι. Γιατί, πολύ απλά, θα το διαπιστώσετε όλοι νομοτελειακά. Και σας το γράφω αυτό με κάθε καλή θέληση και δίχως τάσεις καθοδηγητισμού. Κι ένα τελευταίο. Το Σωτήρη τον εκτιμώ απεριόριστα. Γιατί είναι αυτός που είναι. Γιατί δεν το ζήτησε ποτέ. Γιατί έναν άνθρωπο που αγαπά με τόσο αγνό τρόπο τη μουσική και που την υπηρετεί με όλο του το πάθος, δεν μπορείς παρά να τον εκτιμήσεις. Απεριόριστα. Κι όπως λένε και κάτι γνωστοί μας “Here comes the Sun. It’s alright”. Ναι, είναι!

Κώστας Κούλης
 
abbey2036a
 
Joomla Social by OrdaSoft!