= The Beatles
Άρθρα Μουσικής

loogoo

The Beatles

beatleslogo

Ήταν οι Beatles πιο γνωστοί από τον Χριστό;articlebeatles1

   Εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθεί τις συναυλίες τους, παγκόσμια σύμβολα, πρωτοπόροι καλλιτέχνες, trademark κούρεμα και ντύσιμο. Μερικά από τα στοιχεία που έρχονται αμέσως στο μυαλό μόλις ακούει κάποιος Beatles. Το φαινόμενο Beatles όμως ήταν κάτι περισσότερο από νούμερα και κουστούμια.

   Στην δεκαετία του 1960 όπου ήρθαν και έφυγαν από τον κόσμο της μουσικής ως συγκρότημα, έφτασαν σε μεγέθη αναγνώρισης πρωτόγνωρα έως τότε. Βίωσαν καταστάσεις (και μαζί τους έως ένα βαθμό και ο υπόλοιπος κόσμος) που κάνεις άλλος καλλιτέχνης, εκτός ίσως από τον Elvis, δεν είχε ζήσει έως τότε. Οι  Beatles είχαν την τύχη ή την ατυχία να βρεθούν σε μία εποχή όπου το marketing είχε αρχίσει να παίρνει την σημερινή του τερατώδη μορφή, ψάχνοντας συνεχώς για νέα είδωλα τα οποία χρησιμοποιούσε με απάνθρωπο τρόπο όσο αυτά πουλούσαν. Αν αυτό άρεσε στους ανθρώπους που έπεφταν στα νύχια του δεν είχε/έχει καμία σημασία.
articlebeatles2   Ο καθένας ακόμη και με ελάχιστο ταλέντο μπορεί με την σωστή προώθηση να κάνει μία επιτυχία. Αν όμως στην θέση του καθένα είναι προσωπικότητες σαν τον Lennon, τον Harrison και τον McCartney, η προώθηση, η επιρροή και η προσφορά τους μπορεί να πάρει θρυλικές διαστάσεις. Μπορεί η αναγνωσιμότητα που κέρδισε  να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από τρελά πάρτυ, σαν προσπάθεια να φέρει μία αλλαγή στον κόσμο. Και το να αλλάξεις το σύστημα από μέσα είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Μέσα από τα τραγούδια τους όσο ήταν μαζί, αλλά και αφού χωρίστηκαν (κυρίως ο Lennon τότε) πέρασαν μηνύματα στον κόσμο, μηνύματα για μία αλλαγή που όλοι την ήθελαν και την ζητούσαν αλλά κανείς δεν μπορούσε να την επιδιώξει. Κομμάτια αυτής της προσπάθειας για αλλαγή ήταν οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Doors και άλλες μπάντες/καλλιτέχνες της εποχής.   

   Οι Beatles έγιναν γνωστοί στα πέρατα της Γης και συνεχίζουν να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα ακόμη και σήμερα. Άνθρωποι σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη γνωρίζουν τα θρυλικά «σκαθάρια» αλλά δεν έχουν ακούσει τον Ιησού Χριστό. Και αυτό σίγουρα λέει πολλά πράγματα.

articlebeatles3   Ο ίδιος ο Lennon είχε κάνει το 1966 στην «Evening Standard» την ακόλουθη δήλωση: «Δεν γνωρίζω τι προηγείται πλέον: το ροκ ή ο χριστιανισμός. Τώρα είμαστε πιο δημοφιλείς κι απ' τον Χριστό». Αν και η δήλωση του αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά στις υπερσυντηρητικές νότιες πολιτείες των ΗΠΑ (όπου δεν είναι σοβαρό παράδειγμα βέβαια, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι και σήμερα το 60% πιστεύει ότι προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα), με επακόλουθα κάψιμο δίσκων και ομοιωμάτων των μελών του συγκροτήματος από πολίτες και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

   Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι οι Beatles  ήταν καλύτεροι ή κάτι παρόμοιο με τον Χριστό, απλά ότι ήταν για κάποια περίοδο πιο διάσημοι. Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την δήλωση του και ο Lennon αναγκάστηκε να κάνει συμπληρωματική δήλωση:  «Υποθέτω ότι αν είχα δηλώσει ότι η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, θα την είχα γλιτώσει. Ζητώ συγγνώμη που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι αντίχριστος ούτε αντίθρησκος. Δεν ήθελα να υποβαθμίσω ούτε να προσβάλλω τον χριστιανισμό. Απλά είπα ότι είναι γεγονός και ισχύει περισσότερο για την Βρετανία παρά για εδώ. Δε λέω ότι είμαστε καλύτεροι ή σπουδαιότεροι ούτε μας συγκρίνω με τον Ιησού Χριστό ως άτομο ή με το Θεό ως οντότητα ή ό,τι άλλο είναι. Απλώς είπα ότι είπα κι ήταν λάθος. Ή το κατάλαβαν λάθος. Και τώρα έγιναν όλα αυτά». Επιπλέον ζήτησε συγγνώμη και από το Βατικανό και η μεταφυσική παρεξήγηση λύθηκε κάπου εκεί.
   articlebeatles6Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει όσο περνούν τα χρόνια είναι αν τελικά άξιζαν οι Beatles να φτάσουν εκεί που έφτασαν και να κερδίσουν αυτά που κέρδισαν σε χρήμα, δόξα, αναγνώριση. Αν δηλαδή θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να είναι στην θέση τους, αν αυτοί ήταν απλά τυχεροί και μέσα από κάποιες συμπτώσεις κατάφεραν να κάνουν αυτά που έκαναν και να φτάσουν στο σημείο να απολογούνται και να κάνουν δηλώσεις για το ότι δεν είναι καλύτεροι/γνωστότεροι από τον Χριστό.

   Το θέμα είναι ότι οι Beatles ήταν πρωτοπόροι. Τόσο μουσικά, όσο και στις μεθόδους παραγώγης των δίσκων τους. Με καινοτομίες στο παίξιμο και την ηχογράφηση, πειραματισμούς που δεν είχαν ξαναγίνει και καθολική αναγνώριση από τους καλλιτέχνες της εποχής τους. Ακροβατούσαν ανάμεσα στο rock n’ roll, στην pop, στο rock, στην ψυχεδέλεια και στην punk. Όλοι δέχτηκαν ότι αυτά τα παιδιά από το Λίβερπούλ ήταν φαινόμενα. Ότι έκαναν, κάθε δίσκος, κάθε single, έφερνε κάτι το καινούριο στην μουσική πραγματικότητα. Στα δέκα περίπου χρόνια που έμειναν μαζί ως συγκρότημα έγραψαν ιστορία όσο κανείς άλλος (ίσως και γι’ αυτό δεν χρειαζόταν να συνεργαστούν περισσότερο). Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Γιατί αν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να παραμείνεις εκεί. Όταν μάλιστα παραμένεις εκεί για μισό αιώνα αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν είσαι τυχαίος, όχι μόνο ότι δεν είσαι τυχερός, αλλά ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να γίνεις μύθος!

articlebeatles5   Ήταν η πρώτη βρετανική μπάντα που κατόρθωσε να κάνει επιτυχία και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Σε ένα αντικειμενικά πολύ δύσκολο κοινό, αυτοί κατάφεραν να περάσουν τον ιό της Beatlemania από το τελωνείο και να κολλήσουν ένα τεράστιο μέρος την αμερικανικής νεολαίας. Σε σημείο που χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να συγκρατήσεις τους αφηνιασμένους φαν που είχαν μαζευτεί στο αεροδρόμιο JFK για να τους υποδεχτούν. Έφτασαν εκεί, κέρδισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά ήρθε η σειρά του κόσμου. Ολόκληρου του κόσμου… Η μουσική τους έφτασε σε ολόκληρο τον πλανήτη και συνάντησε παντού την ίδια επιτυχία. Ακόμα κάτι που δεν καταφέρνει ο καθένας.

   «Νομίζω ότι χαρίσαμε στον κόσμο ένα αίσθημα ελευθερίας. Συναντώ ακόμα και σήμερα ανθρώπους που μου λένε ότι οι Beatles τους ελευθέρωσαν. Νομίζω ότι ανοίξαμε τα μάτια σε πολλούς νέους που φορούσαν παρωπίδες και είχαν αρχίσει να κάνουν τη ζωή που ήθελαν γι' αυτούς οι γονείς τους», αναφέρει ο McCartney στην αυτοβιογραφία των Beatles «The Beatles Anthology». Οι Beatles άνηκαν και ανήκουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο και αν αυτό πονάει της παραδοσιακούς οπαδούς του Λίβερπουλ, που ήθελαν να τους δουν μία μέρα να επιστρέφουν πίσω, οι Beatles είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που δεν φτάνει μία πόλη, ούτε καν μία χώρα για να το χωρέσει.

   Δεν ξέρω αν οι Beatles ήταν πιο γνωστοί από τον Χριστό τον Βούδα η κάποιον άλλο Θεό, το μόνο που ξέρω με σιγουριά είναι ότι αν ήταν, έστω και για κάποια περίοδο, το είχαν κερδίσει με την αξία και το ταλέντο τους και αυτό είναι που μένει στο τέλος…

Βασίλης Πανταζόπουλος
articlebeatlesbottom
Joomla Social by OrdaSoft!