Άρθρα Μουσικής

Stargate Reborn!

 
stargate01
 
   Πρέπει να ήταν 2003-2004 όταν ξεπετάχτηκαν οι Stargate από τη Θεσσαλονίκη. Βασικός συνθέτης και οραματιστής ενός μουσικού οχήματος, το οποίο θα συνδυάζει άριστα τον melodic rock (Talisman, Takara, Ten) με τον πιο heavy/neoclassical και power metal ήχο (Yngwie Malmsteen, Royal Hunt, Axel Rudi Pell, Rhapsody) ήταν o μπασίστας των fusion-άδων Uthull, Kώστας Δομενικιώτης. Η πιο λογική σκέψη θα ήταν να διαλέξει πρώτα απ' όλα τον "καλύτερό του φίλο" μουσικά, το Σάκη Μπαντή (Uthull & Horizon's End) για τα πλήκτρα, κι αυτό ακριβώς έπραξε. Η ποιότητα του συγκεκριμένου διδύμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Για τους Uthull άλλωστε πιο συγκεκριμένα, τα έχουμε γράψει και τα έχουμε πει ουκ ολίγες φορές, ενώ τα επαναλαμβάνουμε όποτε μας δίνεται η παραμικρή ευκαιρία. Αυτό διότι το αξίζουν και αποτελούν ένα από τα πιο ξεχωριστά και ιδιοφυή μουσικά σχήματα, σε παγκόσμιο παρακαλώ επίπεδο. Υπάρχουν trios που παίζουν (ίσως) πιο περίπλοκα (ΟΗΜ), ίσως και καλύτερα (Νiacin), trios που έχουν γράψει ιστορία στο μουσικό χώρο (Shawn Lane, Jonas Hellborg, Jeff Sipe), κανένα όμως trio δεν παίζει τόσο πιασιάρικα, με ουσία και με κομμάτια που κολλάνε στο αυτί με τη μία... Ακόμη και οι γυναίκες ερωτεύονται από το πρώτο λεπτό. Οι Uthull έχουν νέες συνθέσεις, που έχουν παρουσιάζει ήδη ζωντανά και προς τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να μπούνε στο στούντιο. Εδώ είμαστε ωστόσο προκειμένου να μιλήσουμε για τους Stargate.
 
stargate03
   Δέκα χρόνια πριν λοιπόν, ο Δημήτρης Τικτόπουλος (φωνητικά) ήταν ακόμη άγνωστος και σχετικά πρωτοεμφανιζόμενος στη σκηνή. Τα ίδια πάνω κάτω ίσχυαν και για το νεαρό σε ηλικία τότε Άνθιμο (κιθάρα). Το βιογραφικό των δυο παιδιών και η πορεία τους από τότε και μετά μιλάνε από μόνα τους. Για το Δημήτρη ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Θα αφήσουμε στην άκρη τη "λάμψη" της τηλεόρασης και τις πολλές φανφάρες, που λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουν, και θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο project στο οποίο συμμετείχε/συμμετέχει, στην Alexander Rock Opera. Ώριμος, έμπειρος επάνω στη σκηνή, άνετος, δεν έχει απλά άριστη προφορά και αποδίδει τα κομμάτια τεχνικά στον απόλυτο βαθμό, αλλά τα πηγαίνει και εξαιρετικά ερμηνευτικά. Κι αυτό βασικά ήταν και είναι το ζητούμενο στους Stargate. Μιλώντας με τον Κώστα Δομενικιώτη, ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη μουσική και τους στίχους των Stargate, αν και το κάθε μέλος είχε τη δυνατότητα να φέρει τα μέρη στα μέτρα του και να προσθέσει ό,τι πίστευε πως χρειαζόταν, μου τόνισε πόσο σημαντικός ήταν για τον ίδιο ο τομέας της ερμηνείας. Η νέα δουλειά της μπάντας ξεχειλίζει από πηγαία συναισθήματα, πάθος και άριστες ερμηνείες εκ μέρους Δημήτρη Τικτόπουλου. Δεν υπερβάλλει, έχει γράψει τα δεύτερα που ακριβώς απαιτούνται, χωρίς να φορτώνει ιδιαίτερα τα κομμάτια και αυτό τους έχει βγει σε καλό.
 
stargate06
   Ο Άνθιμος από την άλλη πλευρά, ακολουθώντας κι αυτός μία πορεία παρόμοια με του Τικτόπουλου, ίσως όχι τόσο λαμπερή από θέμα δημοσιότητας, κατάφερε να συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, να κυκλοφορήσει δύο προσωπικά instrumental albums (όποιος γουστάρει Richie Kotzen & Paul Gilbert δεν θα πρέπει να τα χάσει) και να κάνει γνωστό το όνομά του σε ολόκληρη τη χώρα κι όχι μόνο. Ένας κιθαρίστας "ομαδικός", που δεν έχει πρόβλημα να shred-άρει και να παίξει τα arpeggios του, περισσότερο όμως κοιτάει την ουσία και κρατάει το μέτρο από την πλευρά του. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όμως στους Stargate, αφού το μπάσο έχει ιδιαίτερο ρόλο στη μουσική τους, ενώ και τα πλήκτρα έχουν το δικό τους χώρο.
 
   Οι δύο "έμπειροι" με τους 2 δύο "νεαρότερους" αποτελούσαν το εκρηκτικό μίγμα του πρώτου άλμπουμ των Stargate, το οποίο κυκλοφόρησε από τη Steel Gallery Records, και είχε ένα μοναδικό μειονέκτημα. Είχα την ευκαιρία τότε να βρίσκομαι στο στούντιο με τη μπάντα, όταν έβαζε τις τελευταίες πινελιές ο Νικόδημος Τριαρίδης, και η γνώμη μου ουδέποτε άλλαξε: "Εκπληκτικό άλμπουμ, με φανταστικές συνθέσεις, το οποίο απλά έχανε στις λεπτομέρειες εξαιτίας του drum machine". Ξεκάθαρα πράγματα!
 
stargate07
   Δέκα περίπου χρόνια μετά λοιπόν και όλοι είναι εδώ. Όλοι; Όλοι! Μπορεί ο Σάκης Μπαντής να έχει αφήσει τη θέση του στον Ανδρέα Παραπονιάρη (τον οποίο παρακολούθησα ζωντανά στην προ 18 μηνών περίπου εμφάνιση του Vinnie Moore στην Ελλάδα ως support με τον Anthimo Manti και μου είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις), παίζει όμως όλα τα μέρη στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου, την εκπληκτική μπαλάντα "Stay United". Όλοι; Ναι όλοι... υπάρχει όμως μία σημαντική προσθήκη. Οι Stargate εν έτει 2013 έχουν πλέον κανονικό ντράμερ και μάλιστα κάποιο παλικάρι (μου διαφεύγει το όνομά του - δικό μου φάουλ), για το οποίο είναι η αλήθεια πως είχα ακούσει υπερβολικά λόγια (του τύπου "παίζει σε φάση Virgil Donati"), τολμώ ωστόσο να υποστηρίξω πως η δουλειά του στο "Reborn" δικαιώνει τους πάντες.
 
stargate02
   Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα DrumLand Studios, στη Θεσσαλονίκη, και τη μίξη την επιμελήθηκε ο Χρήστος Ευθυμιάδης. Δέκα κομμάτια στο σύνολο με τα δύο παλιά "hits" της μπάντας, "Summernights" & "I'm Not Afraid Tonight", να περιλαμβάνονται και πάλι σε ελάχιστα διαφοροποιημένες εκδοχές. Για το "Summernights" τι να πρωτοπούμε; Είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές "ποζεριές" ever... ποζεριά βέβαια σε ύφος Talisman και όχι Los Angeles/sleaze bands. Ας το σημειώσουμε αυτό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
 
   Aπλοί και λιτοί στίχοι, straight to the bone, με απλά και κατανοητά μηνύματα, αφού ουδείς χρειάζεται φιλοσοφίες του Νίτσε στην αγαπημένη μας μουσική, και υπέροχες μελωδίες, κάτι που ήταν πάντα το μεγάλου ατού των Stargate. Το "Music From The Heart" δίνει το βασικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι πέντε μουσικοί, αλλά και η δισκογραφική τους εταιρεία κατ'επέκταση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
 
stargate08
   Το μουσικό ύφος παραμένει σε γενικές γραμμές ίδιο και απαράλλακτο. Μου δίνεται η εντύπωση πως δεν πέρασε μία ημέρα από το πρώτο τους άλμπουμ, ακόμη κι αν το "Reborn" είναι μισό κλικ πιο προοδευτικό, έχει έτη φωτός καλύτερα κιθαριστικά σόλος (έχει γίνει φανταστική δουλειά στον τομέα αυτόν), ο Δημήτρης ακούγεται πολύ ώριμος σήμερα, τα τύμπανα είναι έτσι όπως πρέπει να είναι και ο ήχος είναι αρκετά πιο φρέσκος. Μου είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξω συνθέσεις, αφού όλες κόλλησαν στο μυαλό μου με τη μία. Ωστόσο θα πάρω, περισσότερο στην τύχη, το υπέροχο και σαγηνευτικό "If You'll Return", με τα υπέροχα μέρη στα τύμπανα και ειδικά το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ "The Other Side". Ναι, η αρχή του είναι αρκετά Planet X-ική, χωρίς τα κομμένα μέτρα, αλλά αυτή η γέφυρα... αυτό το ρεφραίν... ΕΠΟΣ! Ακούστε το. Ένα από τα καλύτερα και πιο πορωτικά ρεφραίν που έχω ακούσει τελευταία, με τον Δημήτρη Τικτόπουλο να πηγαίνει μια βόλτα προς τα ύψη φωνητικά, χα!
 
   Αναφέρθηκαν πολλά ονόματα και μπάντες παραπάνω. Όσοι συγκινούνται, κι όχι μόνο, έστω και στον ελάχιστο βαθμό από κάποιο σχήμα, μέσα από όλα αυτά για τα οποία έγινε λόγος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουν να ξεφύγουν οι Θεσσαλονικείς Stargate της προσοχής τους. Οι μουσικοί της μπάντας είναι απολυτα ενεργοί και στο προσεχές διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε και να γράψουμε πολλά περισσότερα γι'αυτούς. Ήδη ο Κώστας Δομενικιώτης μου έδωσε ένα CD, για το οποίο "απαγορεύεται" να μιλήσω, μία δουλειά solo bass & percussion, live ηχογράφηση, με τον Γιάννη Τσουλφαϊδη (ντράμερ των Uthull) να τον συνοδεύει στο cajοn. Τρία κομμάτια στο σύνολο, 45 λεπτά new age/world music και μαγείας. Να πούμε κι άλλα; Την κατάληλη στιγμή...
 
Μίλτος Λυμπιτσούνης
 
STARGATE "Reborn" (Steel Gallery Records)
1. Music From The Heart
2. Just Like A Flame
3. If You'll Return
4. So Alone
5. Summernights
6. I Can't Stop Thinking Of You
7. Reborn
8. The Other Side
9. I'm Not Afraid Tonight
10. Stay United

Joomla Social by OrdaSoft!