= Slippery When Platinum
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Slippery When Platinum

 
   Πριν τριάντα πέντε χρόνια, στις 18 Αυγούστου του 1986, κυκλοφόρησε ο “Slippery When Wet”. Αν δεν ξέρετε γιατί μιλάω, καλύτερα αφήστε τον μάταιο τούτο κόσμο (βασικά του γκλαμ). Διότι αυτός ο δίσκος ήταν η αρχή της πρωτοκαθεδρίας ενός από τα μεγαλύτερα glam – hair metal groups που εμφανίστηκαν στη Γη. ΟΚ και το πρώτο είχε αφήσει καλές εντυπώσεις, είχε δείξει δείγματα από το τι θα επακολουθούσε, αλλά εδώ μιλάμε για ΔΗΛΩΣΗ. Μιλάμε για τη δήλωση του Jon Bon Jovi ότι είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Μιλάμε για το πρώτο hit που θυμάμαι, το “You Give Love A Bad Name” και στα καπάκια το “Livin’ On A Prayer”… Tommy used to work on the docks... Από τότε ο Jon έγραφε σημαντικά πράγματα που ήθελε να μείνουν, άσχετα αν τα κάλυπτε με τον μανδύα του glam.
 
slippery2145
 
   Το 1986 έμελλε να είναι η χρονιά που θα μαθαίναμε τους Bon Jovi, άσχετα αν ζούσαμε στην παλαιολιθική εποχή (δίχως social, αλλά με social disease ο θεούλης). Η αρμάδα ήταν αδυσώπητη και σφυροκόπησε το κοινό δίχως οίκτο. Έδωσε πόνο και πήρε αγάπη από χιλιάδες οπαδών, έβαλε τον «σκληρό ήχο» (μαζί με τους Europe) στα σπίτια μας, χορέψαμε όλοι το “Never Say Goodbye” στα πάρτι τω εφηβικών μας χρόνων, αφιερώσαμε το “I`d Die For You” μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας, ουρλιάξαμε στο “Raise Your Hands», γίναμε η διαφήμιση του Μάρλμπορο στο “Wanted Dead Or Alive”. Ένας δίσκος που απλά λατρεύω. Ένας δίσκος που ξυπνά μνήμες. Κούλη, δικό σου...

Νάσος Κονίτσας
 
  
   Recording Industry Association of America. Ο φορέας που ξέρει τα πάντα, όσον αφορά νούμερα και πωλήσεις στις ΗΠΑ. Εδώ θα βρείτε ό,τι παίζει με τους Γιάνκηδες και το τι πουλάνε στη χώρα τους, καθώς και το τι ψάρια πιάνουν όλες οι άλλες μπάντες του υπόλοιπου κόσμου στη γη των ανιστόρητων. Πληκτρολογούμε “Slippery When Wet”… Δώδεκα φορές πλατινένιος ο δίσκος, πράγμα που σημαίνει δώδεκα εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ. Το βίντεο που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες μετά έγινε δυο φορές πλατινένιο. Ακολουθώντας τη μοίρα των «τρίτων» άλμπουμ, το γλιστερό δισκάκι έκανε τη διαφορά για τους παιχταράδες από το New Jersey και παραμένει ως σήμερα το πλέον δημοφιλές και μοσχοπουλημένο άλμπουμ τους.
 
slippery2146

   Από το «άλλο» εξώφυλλο, που τελικά απορρίφθηκε, στο “Livin’ On A Prayer”, που ο Jon δεν ήθελε στο άλμπουμ και τελικά, με την πειθώ του Sambora, τη στρατολόγηση του Hugh McDonald – σσσ, είναι μυστικό – και τα «ούγκα-ούγκα» του talk-box, ο δίσκος αυτός είναι ένα εκπληκτικό θέμα για συζήτηση. Ομολογώ πως για παρά πολλά χρόνια δεν είχα ιδέα για την προέλευση του τίτλου του άλμπουμ και είχε πολλή πλάκα όταν τελικά έμαθα το πώς και το γιατί. Πρόκειται για μία τεράστια κυκλοφορία, που φέρει την υπογραφή των πέντε τους, του Bruce Fairbairn στην παραγωγή και του Bob Rock στην ηχογράφηση και τη μίξη.

   Κι επειδή οι Bon Jovi είναι ΚΑΙ οπτικό συγκρότημα, φρόντισαν να κάνουν μερικά απίστευτα βίντεο για το άλμπουμ αυτό. Το αγαπημένο μου είναι, εννοείται, το “Livin’ On A Prayer”, γυρισμένο από τον δεύτερο μεγαλύτερο σκηνοθέτη στον χώρο, την Αυτού Μεγαλειότητα και Ιδιοφυία Wayne Isham, o οποίος έχει κάνει έναν σκασμό δουλειές μαζί τους.
 

   Έχω την τύχη να ανήκω στη μεγάλη ομάδα οπαδών που έχει δει τη μπάντα στη σκηνή. Τρελή εμπειρία ένα LiVE των Bon Jovi, περίπου δεκαοκτώ χρόνια πριν. Και τα τραγούδια του “Slippery…” ήταν από εκείνα που έκαναν τον κόσμο να ξετρελαθεί, να αφήσει τη θέση του και να χορέψει μέχρι… μέχρι την επόμενη γλίστρα! Η μουσική είναι η κορυφαία μορφή ψυχαγωγίας και διασκέδασης και κάπου εδώ τελειώνουν οι λέξεις και αρχίζουν τα τραγούδια. Ποτέ μην λες αντίο!

Κώστας Κούλης
 
slippery2144
 
Joomla Social by OrdaSoft!