Άρθρα Μουσικής

loogoo

Μαθήματα Μέσω Skype

theoslider 4

   theo3861596Πολύ συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό στους μουσικούς κύκλους για τα μαθήματα μέσω  Skype. Αν αποδίδουν, αν δεν είναι χάσιμο χρόνου και προπάντων χρημάτων, αν είναι ισάξια με τα ιδιαίτερα κλπ κλπ. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να σας καταθέσω την δική μου άποψη επί  του θέματος έχοντας μια μικρή εμπειρία και ως δάσκαλος (μαθητές από άλλη πόλη) και ως μαθητής (καθηγητές από άλλες χώρες), αλλά πάνω απ'όλα ως χρήστης του Skype, ο οποίος το χρησιμοποιεί καθημερινά για επαγγελματικό σκοπό.

   Όπως κάθε τι έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Στα θετικά πρωταρχική θέση κατέχει το γεγονός ότι κάνεις μάθημα με τον καθηγητή που θέλεις (είναι ο αγαπημένος σου μουσικός κλπ κλπ), όπου και να βρίσκεται η βάση του. Δεύτερον, είσαι στο δωμάτιο σου – στον ασφαλή χώρο σου – και κάνεις μάθημα με τον αγαπημένο σου καθηγητή (Επαναλαμβάνω). Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάρεις το αυτοκίνητο σου, το λεωφορείο, τρένο ή μετρό, να χάσεις χρόνο σε μετακινήσεις. Απλά ανοίγεις τον υπολογιστή, μπαίνεις Skype, κάνεις κλήση και ξεκινάς. Ένα άλλο βασικό είναι η τιμή. Τα μαθήματα Skype είναι κατ' εξοχήν πιο φθηνά από τα ιδιαίτερα μαθήματα. Μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία ή να αποστέλλετε τραγούδια με μεγάλη ευκολία  χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάτε σκληρούς δίσκους, φορητούς υπολογιστές, ηχεία και λοιπά. Παίζεις με τα μηχανήματα σου, δηλαδή παρουσιάζεις στον καθηγητή και τον ήχο σου, πράγμα πολύ βασικό.

   theoskype1Στα αρνητικά κυρίαρχη θέση κατέχει το γεγονός ότι δεν μπορείς να τζαμάρεις με τον αγαπημένο σου καθηγητή. Υπάρχει επιπροσθέτως μια μικρή καθυστέρηση στον ήχο, όσο καλή και να είναι η σύνδεση των δυο υπολογιστών. Δυστυχώς πάντα θα υπάρχει όσο και να βελτιωθεί η τεχνολογία. Παρόλ' αυτά όμως , μπορείτε να δείτε μαζί συγκεκριμένα πράγματα όπως κλίμακες, συγχορδίες, τεχνικές και ρυθμικές ασκήσεις, όπως ακριβώς σ' ένα κανονικό ιδιαίτερο μάθημα. Μπορεί να ακούσει το παίξιμο σου και να διορθώσει ότι δεν του φαίνεται σωστό με διάφορους τρόπους. Ένα δεύτερο αρνητικό είναι και η ταχύτητα του ίντερνετ. Θα πρέπει να έχεις μια πολύ καλή σύνδεση για να έχεις κάμερα και να μπορείτε να βλέπεται ο ένας τον άλλο και να διευκολύνεται έτσι η πορεία του μαθήματος. Άρα σημαίνει ότι αυξάνεται λίγο το πάγιο έξοδο. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι μια γρήγορη σύνδεση σε βοηθάει παντού (βίντεο στο youtube, ανέβασμα φωτογραφιών και βίντεο πολύ γρήγορα κλπ κλπ), αξίζει να γίνει το έξοδο.

   Προσωπικά μιλώντας, αυτά είναι τα θετικά και αρνητικά των μαθημάτων μέσω Skype από την εμπειρία μου σαν μαθητής και καθηγητής. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα, ανάλογα με την κατάσταση και ιδιοσυγκρασία του καθενός. Σας προτείνω λοιπόν να το δοκιμάσετε και να αποφασίσετε αν είναι καλό για σας ή όχι. Απλά να ξέρετε ότι και εδώ θα θέλει λίγο ψάξιμο και υπομονή. Καλή επιτυχία λοιπόν ...

Θεοδόσιος Κοσμίδης
* Ο Θεοδόσιος Κοσμίδης είναι απόφοιτος με Bachelor από το Music Coservatorium in Maastricht (Ολλανδία) με ειδίκευση στην παιδαγωγία και σήμερα διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα εδώ, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε στον ίδιο ελεύθερα για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε σχετικά με τα Μαθήματα Μέσω Skype κι όχι μόνο.

theoiStock 000013836989Small

Άρθρα Μουσικής