Άρθρα Μουσικής

loogoo

Sangre y Agua @ Παλλάς, 25 και 26 Μαΐου

 
   Μία τόσο μαγική βραδιά ήταν φυσικό να καταλήξει να γίνει... δύο! Κατά συνέπεια, θα ήταν μάλλον άτοπο να «περιγράφαμε» τη  μία παράσταση και να σκαρφιζόμασταν μια άκυρη ατάκα του τύπου «Μια και ήμαστε παρόντες την πρώτη βραδιά, δεν χρειάστηκε να πάμε και στη δεύτερη»... Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χορός έγινε ιχώρ και ύδωρ, ήταν απλά το έναυσμα να καλύψουμε την εκδήλωση «πακέτο» και να σας κάνουμε να νιώσετε, έστω και για λίγο, ότι ήσαστε και εσείς παρέα με τις δύο κυρίες που ανέλαβαν να καλύψουν την υπέροχη πραγματικότητα. Αυτό που συγκρατώ, αυτό που μάλλον θα συγκρατήσετε και εσείς... Ένας χορός που προϋποθέτει πως η αγκαλιά των δύο του ζευγαριού ΔΕΝ σπάει. Μπορεί να κάνει χίλια δυο τσαλίμια, παραμένει όμως συμπαγής. Η Χάρις και η Έλενα φρόντισαν να περάσουν στο «χαρτί» όσα έζησαν κι εμείς, σαν φουτουριστικοί ακροατές μιας άλλης θείας Λένας, καθόμαστε αναπαυτικά... Το παραμύθι μας αρχίζει...

Κώστας Κούλης
 
tango652
 
Τετάρτη 25-5-2016
«Sangre y Agua»
   «Αίμα και νερό», μια μουσικοχορευτική σαγηνευτική παράσταση του Παλλάς, που μας μεταφέρει στην Αργεντινή και τα αισθησιακά μονοπάτια του τάνγκο. Ο τίτλος συμβολίζει την ενέργεια που τροφοδοτεί την ίδια τη ζωή, τις δυνάμεις που καθορίζουν την ανθρώπινη φύση. Το τάνγκο από μόνο του μας γεμίζει με πάθη, έρωτα και δύναμη.

   Αυτό που παρακολουθήσαμε στο Παλλάς στις 25-26 Μαΐου είναι μια παράσταση που πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μία σειρά από χορογραφίες βασισμένες σε εκτελέσεις διάσημων ορχηστρών του Buenos Aires.

   Η πρώτη ημέρα των παραστάσεων συνέπιπτε με την επέτειο της επανάστασης στην Αργεντινή, δίνοντας έτσι στο θέαμα ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα, της Πρεσβείας της κυπριακής δημοκρατίας στην Αθήνα και του Ομίλου Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur.
 
tango653
 
   Ένα ταξίδι στην Αργεντινή… με ζευγάρια να στροβιλίζονται μπροστά μας, Ελλήνων και ξένων χορευτών , που μας ξεναγούν στα άδυτα του χορού και των σχέσεων. Η απόρριψη, η αποδοχή, το παράνομο, το ανέλπιστο, πήραν μορφή και σχήμα μέσα από τα σώματά τους... Με τη συνοδεία πιάνου, bandoneon και κιθάρας συνδυαστικά, με τη φωνητική ερμηνεία της υψίφωνου Βιβιάννας Γιαννάκη απογειώθηκαν οι αισθήσεις μας και για δύο ολόκληρες ώρες βιώσαμε μια εμπειρία μοναδική.

   Άλλοτε υπήρχε ένταση, άλλοτε δράμα, κάποιες φορές χαρά ξεχείλιζε από μέσα μας και άλλες πάλι ο πόνος ήταν σχεδόν αβάσταχτος. Αν τα συναισθήματα ήταν παλέτα με χρώματα, αυτός ο πίνακας θα τα είχε όλα. Το πάντρεμα της μουσικής, της φωνής, του χορού και των σωμάτων ήταν ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος που σε παρέσερνε μελωδικά, αργά, σχεδόν βασανιστικά κοντά του, για να τον εξερευνήσεις και να του επιτρέψεις να σε κατακτήσει.
 
tango654
   Το κοινό δεν σήκωνε τα μάτια του από την σκηνή, προσπαθώντας να απομυζήσει και την τελευταία λεπτομέρεια, από τα κουστούμια μέχρι την πιο περίτεχνη αλλαγή στις κινήσεις. Επευφημίες και χειροκροτήματα συνόδευαν κάθε χορό και τραγούδι ως ένδειξη τιμής για το θέαμα που τα μάτια μας αντίκρισαν.

   Ευελπιστούμε και αναμένουμε την επόμενη παράσταση. Τέτοια θεάματα αποτελούν καλλιτεχνικό κέρδος και ελπίζω σύντομα να είναι γνωστά και στο ευρύ κοινό.

Χάρις Μολυβιάτη
 
Πέμπτη 26-5-2016
   Η υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη, ελληνοκυπριακής καταγωγής και υπότροφος του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης», καθώς και η  ομάδα "Sangre Y Agua", που έχει δημιουργηθεί από την ίδια και αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, μας ταξίδεψαν για δύο μαγικές βραδιές στον αισθησιακό και γοητευτικό κόσμο του αυθεντικού, παραδοσιακού αργεντίνικου Tango, μέσα από ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό θέαμα, στο Παλλάς την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Μαΐου.

   Τραγούδια αργεντίνικου Tango πλημμυρίσαν το Παλλάς και τα ζευγάρια των ξένων και Ελλήνων χορευτών πάνω στη σκηνή, με τη συνοδεία πιάνου, bandoneon και κιθάρας συνδυαστικά με την υπέροχη φωνητική ερμηνεία, μας ταξίδεψαν στην Αργεντινή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και μία σειρά από χορογραφίες βασισμένες σε εκτελέσεις διάσημων ορχηστρών του Buenos Aires.
 
tango657
   Η παράσταση "Sangre y Agua Tango" ήταν αποτέλεσμα έρευνας και συνεργασίας Αργεντινών και Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό την αυθεντική απόδοση του Tango υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα, της πρεσβείας της κυπριακής δημοκρατίας στην Αθήνα και του Ομίλου Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur. Η ημέρα της επετείου της επανάστασης στην Αργεντινή, η 25η Μαΐου, είχε τιμητικά επιλεχθεί ως η πρώτη ημέρα της παράστασης.

Έλενα Λαζάρου
 
tango655Συντελεστές παράστασης
Σοπράνο: Βιβιάννα Γιαννάκη (νικήτρια στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Όπερας “Giuseppe di Stefano” και “Stanislao e Giuseppe Giacomantonio”).
Πιάνο: Μάριος Καζάς
Πιάνο, Bandoneon, κιθάρα: Roman Gomez

Χορευτές:
Fernando Carrasco και Jimena Hoeffner (Τρις-πρωταθλητές στις τρεις διαγωνιστικές κατηγορίες Tango pista, Vals, Μilonga στο Buenos Aires Metropolitano Championship, νικητές στο διαγωνισμό Pelando Variationes Price 2015 / Buenos Aires)
Fabian Ballejos και Τζίνα Νικολίτσα
Διονύσης Θεοδωρόπουλος και Χλόη Θεοδωροπούλου  (Πρωταθλητές Tango Acropolis / Tango Escenario 2012)
Ariel Horacio Fuhr και Πέγκυ Δαδάκη
Λουκάς Μπαλόκας και Γεωργία Πρίσκου
Βαγγέλης Χατζόπουλος και Μαριάννα Κουτάντου (Πρωταθλητές Ευρώπης Tango Salon 2013)
Ομαδικές χορογραφίες: Fabian Ballejos
Σκηνοθετική επιμέλεια παράστασης: Χριστολίνα Καλλιανιώτη
Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5
 
tango656

Άρθρα Μουσικής