Άρθρα Μουσικής

Robert Cray Band - Nothin' But Love

The Robert Cray Band 1

   robert-cray-jeff-katz-photo-one-660-80... απολαμβάνουμε έναν από τους «άγνωστους» θρύλους της blues κιθάρας, τον υπερτεράστιο Robert Cray. Το “Poor Johnny” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια, που έχω ακούσει στη ζωή μου. Χωρίς καμία υπερβολή! Γεννημένος στο Columbus, στη Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών την 1η Αυγούστου του 1953, ο έγχρωμος κιθαρίστας ζει και αναπνέει ... blues. Τα 5 Grammies, που έχει στο ενεργητικό του λένε πολλά, ταυτόχρονα όμως δε λένε και τίποτα, αφού η μουσική, μα κυρίως η φωνή του μιλάνε από μόνα τους. Και τα σχόλια περιττεύουν.

   Ήτανε Ιούνιος του 2009 όταν ένας οικογενειακός μου φίλος, 57 ετών παρακαλώ, ήρθε σπίτι μου φέρνοντας ένα DVD μαζί του. Επέμενε να βρω ένα συγκεκριμένο τραγούδι και να το παίξω. Βλέπω λοιπόν έναν έγχρωμο κιθαρίστα να ερμηνεύει ζωντανά, σ’ ένα τεράστιο φεστιβάλ, ένα από τα πλέον συναισθηματικά τραγούδια που έχω ακούσει. Η φωνή του ήταν αγγελική. Το παίξιμό του απίστευτο. Δεν χρειάστηκα κάτι παραπάνω ... έτρεξα στον υπολογιστή, γεμάτος ενοχές που είχα αγνοήσει αυτό τον σπουδαίο μουσικό όλη μου τη ζωή ... μέχρι τότε όμως. Από εκείνη τη στιγμή, δεν έχει περάσει κυριολεκτικά ημέρα κατά την οποία δεν έχω ακούσει Robert Cray. Και δεν είναι μόνο το “Poor Johnny” η αδυναμία μου, αλλά και το “I Can’t Fail”. Από τις καλύτερες φωνές στον blues χώρο!

   jeff katz robertcray8Στις 31 Αυγούστου κυκλοφόρησε από την Mascot Records το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του Robert Cray και της μπάντας του, το "Nothin' But Love". Όταν ο δίσκος ανοίγει με το φανταστικό "Won't Be Coming Home", τότε πραγματικά τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν το μεγαλείο του ήχου του. Καταπληκτικό κομμάτι, με τον Robert Cray στα καλύτερά του : ευθύς, χειμαρρώδης, μελωδικός, σοβαρός και βαθιά συναισθηματικός. Διηγείται με τόση απλότητα και ελαφρύτητα τις ιστορίες του, καθημερινά συμβάντα βγαλμένα μέσα από την ίδια τη ζωή, που ανατριχιάζει. Αυτό είναι κι ένα από τα δυνατότερά του σημεία : οι διηγήσεις. Το "Nothin' But Love" είναι ένα αφηγηματικό άλμπουμ, να το ξέρετε ... και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αγγίξει.

   Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως τα κουμπιά της κονσόλας χειρίστηκε ο μοναδικός Kevin Shirley, ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πίσω από σπουδαίους δίσκους και ίσως ο πιο σημαντικός παραγωγός της εποχής μας. Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να ειπωθεί και δεν έχει γίνει ακόμη; Κι όμως ... το καλύτερο το κράτησα για το τέλος. Πρόκειται για το 9λεπτο, blues έπος, "I'm Done Cryin'", ένα τραγούδι ... μα τι τραγούδι! Μία σύνθεση ... απίστευτη .... μοναδική ... από αυτές που γράφονται μία φορά στα 100 χρόνια. Όχι, δεν πρόκειται για υπερβολή. Το "I'm Done Cryin'" είναι ο ορισμός των blues. Η σπαρακτική ωδή κάποιου, που έχει χάσει απλά τα πάντα στη ζωή του ... η αποτυχία, η κακοδαιμονία και όλα τα δεινά του έχουν πάρει προ πολλού τα πάντα - όχι όμως "και την αξιοπρέπειά του, διότι παραμένει άντρας", όπως τραγουδάει ο Robert Cray. Συγκλονιστικό! Πρέπει να το ακούσετε, όχι απλά διότι ένα τραγούδι από μόνο προσδιορίζει ένα ολόκληρο και τόσο περίπλοκο ύφος μουσικής (blues), αλλά επειδή θα σας κόψει την καρδιά στα δύο σαν μαχαιριά (και θα το νιώσετε).

Μίλτος Λυμπιτσούνης

robert cray 05bottom

Joomla Social by OrdaSoft!