Άρθρα Μουσικής

loogoo

Να ψοφήσει η κιθάρα του γείτονα;

 
   Πάει καιρός από το τελευταίο άρθρο και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχα χρόνο να σκεφτώ κάποιο θέμα λόγω άλλων προτεραιοτήτων. Και «μπαμ»,  την εβδομάδα που ήμουν άρρωστος ξύπνησα στις 3.30 το πρωί και για ένα περίεργο λόγο μπήκα σε διάφορες σκέψεις. Σκέψεις σχετικά με τον εαυτό μας και τη βελτίωσή μας, πρωτίστως στη μουσική και στο χαρακτήρα μας έπειτα. Ξεκίνησα λοιπόν, στα μαθήματα, να  παρατηρώ τη συμπεριφορά των μαθητών μου όσον αφορά τη μουσική τους πρόοδο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς συζητούσαν για τη μουσική  πρόοδο βάσει των προσωπικών τους «θέλω» και απαιτήσεων. Υπήρχαν και κάποιοι όμως, οι οποίοι για κάποιο λόγο συνέκριναν τον εαυτό τους με κάποιον άλλο μαθητή μου, είτε επειδή τον είχανε δει σε κάποιο βίντεο που κατά καιρούς ανεβάζω, είτε από τις συζητήσεις μεταξύ τους. Αυτό με οδήγησε σε βαθύτερες σκέψεις, όσον αφορά συγκρίσεις, ανταγωνισμό κλπ κλπ.
 
guitardead01
   Ανέκαθεν, αυτό που πραγματικά με εκνεύριζε ήταν η προσπάθεια κάποιων μουσικών να επισημάνουν για ένα συνάδελφό τους ένα αρνητικό στοιχείο είτε για το παίξιμό του, είτε για το χαρακτήρα του. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, γίνεται από το μεγάλο μας εγωισμό και την ανασφάλειά μας, με σκοπό να μειώσουμε τον άλλο και έτσι να επαναπαυθούμε γιατί εξακολουθούμε να  ξεχωρίζουμε ως οι καλύτεροι σε όποια ομάδα ανήκουμε (σχολείο, οικογένεια, ωδεία, γειτονιά, περιοχή κλπ). Είναι ένα χαρακτηριστικό κυρίως των έφηβων που βέβαια δικαιολογείται  – εν μέρει – λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει αυτή η συμπεριφορά αρχικά να περιοριστεί και έπειτα να εξαλειφθεί. Δεν μπορεί να συγκρίνεις τη βελτίωσή σου, ακόμα και το παίξιμό σου, με βάση την απόδοση  των άλλων. Ο καθένας από μας είναι μια ξεχωριστή και «ξεχωριστή» προσωπικότητα. Ξεχωριστή προσωπικότητα γιατί έχει  διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από το διπλανό του. «Ξεχωριστή» προσωπικότητα γιατί πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει σε αυτό που έχει ταλέντο, αρκεί να βρει ποιο είναι το δυνατό του σημείο και να το καλλιεργήσει με τη σωστή καθοδήγηση.

guitardead02   Θα πρέπει να κρίνουμε με θετικό πνεύμα (καλοπροαίρετα) και με στόχο να βρούμε τα στοιχεία που μπορούν να μας ωφελήσουν και να μας οδηγήσουν στην αυτοβελτίωση. Εξάλλου, όπως λένε και οι Αμερικάνοι “The guys next door’s loan is always greener”. Να δούμε ποιο είναι το χαρακτηριστικό που μας αρέσει στο μουσικό απέναντι, αν το έχουμε ή αν μπορούμε να το αποκτήσουμε και εμείς μέσα από σκληρή δουλειά. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις σε μουσικούς για το παίξιμό τους, ακόμα και εάν θεωρείτε ότι είστε σε καλύτερο επίπεδο. Μπορεί να έχουν ένα στοιχείο στο παίξιμό τους που για οποιοδήποτε λόγο να μην το έχετε. Ο στόχος είναι να  μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους μουσικούς σαν συναδέλφους, συνοδοιπόρους και όχι σαν ανταγωνιστές. Ο κόσμος της μουσικής είναι τεράστιος και χωράει όλους τους μουσικούς, ανεξαρτήτως επιπέδου. Σταμάτησε λοιπόν τις συγκρίσεις και απόλαυσε το ταξίδι (όπως γράφω και σε προηγούμενο άρθρο). Δεν έχει πρωτιές και βάθρα με πρώτους, δεύτερους και τρίτους. Για εμένα πετυχημένος μουσικός δεν είναι αυτός που παίζει πιο γρήγορα, πιο εντυπωσιακά ή αυτός που παίζει τα δυσκολότερα κομμάτια, αλλά αυτός που ασχέτως επιπέδου είναι ευτυχισμένος παίζοντας μουσική.
 
guitardead03
   Μελετάει και προοδεύει σύμφωνα με τα δικά του θέλω και ικανότητες και δεν παρεκκλίνει από τον στόχο του, κάνοντας ανόητες  συγκρίσεις. Βλέπει τους άλλους μουσικούς ως αρωγούς στη βελτίωσή του. Ένας μουσικός που δεν θέλει να γίνει καλύτερος από το διπλανό του για να ικανοποιήσει το «εγώ»  του, αλλά αύριο να είναι η καλύτερη έκδοση του χθεσινού εαυτού του.

Θεοδόσιος Κοσμίδης

* Ο Θεοδόσιος Κοσμίδης είναι απόφοιτος με Bachelor από το Music Coservatorium in Maastricht (Ολλανδία) με ειδίκευση στην παιδαγωγία και σήμερα διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα εδώ, ενώ έχετε τη δυνατότητα να τον δείτε ζωντανά με τη μπάντα του κάθε Πέμπτη στο JazzPoint (Ακαδημίας Αθήνα).
 
guitardead044

Άρθρα Μουσικής