= Πολιτισμός τώρα! Ρία Καλαμπαλή
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Πολιτισμός τώρα! Ρία Καλαμπαλή

 
   Πριν η ζωή μας αλλάξει - γιατί άλλαξε, κακά τα ψέματα – εξαιτίας της πανδημίας και πριν συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός ήταν ο Πρωτεσίλαος της νέας εποχής, όλοι αυτοί που έκαναν επικοινωνία σε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και παντός τύπου εκδηλώσεις, ήταν οι σύνδεσμοί μας και οι επαφές μας. Ήταν πάντα «στην άλλη πλευρά της σύνδεσης»… Απίστευτα πολυάσχολοι και με άπειρες ώρες δουλειάς, ήταν και παραμένουν οι αφανείς ήρωες πίσω από κάθε παραγωγή, ανεξαρτήτως μεγέθους. Με την πανδημία όμως, έμειναν χωρίς δουλειά, έμειναν χωρίς εισόδημα. Βλέπετε, καλό το streaming, καλές οι εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας, πλην όμως, σαν τη ζωντανή μετάδοση πουθενά δεν έχει. Κατά διαστήματα μιλούσαμε μαζί τους. Τηλέφωνο, mail, ένα μήνυμα έτσι ή αλλιώς, να δούμε τι κάνουν. Και όλοι και όλες μας έλεγαν ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα. Δεν μασούσαν όμως. Δεν τους έπαιρνε από κάτω. Ο καθένας το πολεμούσε με τα δικά του όπλα, από τα δικά του χαρακώματα. Σήμερα, που τα λουκέτα απομακρύνθηκαν, που ο πολιτισμός ελπίζει να ζήσει και να πάρει πίσω ένα μέρος αυτού που είχε, φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους ήρωες. Δεν υπάρχει καμία αξιολογική σειρά. Είναι εντελώς τυχαίο το ποιος μιλάει πρώτος και ποιος θα μιλήσει ενδέκατος. Αυτό που δεν είναι καθόλου τυχαίο είναι η εκτίμησή μας σε αυτά τα πρόσωπα και η πεποίθησή μας πως τα πράγματα πρέπει να πάνε καλά. Και θα πάνε!

Καλεσμένη μας για σήμερα: Ρία Καλαμπαλή – επικοινωνία σε συναυλίες και μουσικά event
 
ria2144
Πώς πέρασαν όλοι αυτοί οι μήνες της καραντίνας;
Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να μελετήσω τις νέες πρακτικές που απαιτεί η μουσική βιομηχανία, να βάλω σε τάξη όλη αυτήν τη νέα γνώση και να οργανώσω το μέλλον της εταιρείας μου και των μπαντών που διαχειρίζομαι.

Ποια η στήριξη που σας παρείχε η επίσημη πολιτεία, προκειμένου να επιβιώσετε αυτούς τους μήνες;
Λόγω κάποιων επιλογών που έκανα στο ξεκίνημα της πανδημίας το 2020, δεν είχα κάποια στήριξη.

Ο πολιτισμός χτυπήθηκε αλύπητα σε όλα τα επίπεδα και τώρα ήρθε ο καιρός να ανοίξει σιγά σιγά, με 50% πληρότητα. Ποιες οι σκέψεις σας;
Σίγουρα πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεκινήσουμε! Προφανώς και η πληρότητα στο μισό δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη, αλλά με κάποιον τρόπο πρέπει να γίνει επανεκκίνηση.

ria2145Τι βλέπετε στην προετοιμασία των παραστάσεων/συναυλιών που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι; Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο;
Παρακολουθώ κυρίως το εξωτερικό και επικοινωνώντας με συνεργάτες, είναι όλοι αρκετά μουδιασμένοι. Δεν θεωρούν ότι το σενάριο καλοκαιριού και φθινοπώρου είναι ιδιαίτερα εφικτό (ιδίως στη σκηνή του metal) και ήδη έχουν όλοι μπει δυναμικά στον σχεδιασμό των tour και των fest από Απρίλη-Μάη του 2022.

Online streaming και video on demand. Βρήκε ανταπόκριση από το κοινό;
Ως μοναδικός τρόπος να παρακολουθήσεις ένα show, βρήκε αναγκαστικά.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να περάσει η μαγεία του θεάτρου ή μιας συναυλίας μέσα από το γυαλί;
Δεν είναι εφικτό να αντικατασταθεί αυτό το συναίσθημα της παρουσίας σε μία συναυλία. Είναι μία αλληλεπίδραση, μία δυναμική, που περνάει από το κοινό στους μουσικούς και το ανάποδο. Η παρακολούθηση μίας συναυλίας ή μίας θεατρικής παράστασης μέσω του γυαλιού είναι - θέλω τόσο πολύ να πω «ήταν» - μία λύση ανάγκης. Όλοι ελπίζουμε απλά να επιστρέψουμε στα παλιά.

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί τους επόμενους μήνες; Πόσο αβέβαιο φαντάζει το μέλλον για όλους όσους δουλεύουν στο πολιτισμό και στις τέχνες;
Θεωρώ ότι όλοι έχουμε μπει σε διαδικασία επιστροφής σε μία κανονικότητα, που όμως κανείς δεν ξέρει ούτε ακριβώς πότε θα έρθει, αλλά ούτε και εάν θα είναι κανονικότητα με την έννοια που την είχαμε γνωρίσει έως και πριν την πανδημία. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο – επιλέγω να είμαι αισιόδοξη ως προς τη λήξη όλου αυτού του πράγματος.

Στο εξωτερικό έγιναν κάποιες συναυλίες-πειράματα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κρούσματα μετά από αυτές τις συναθροίσεις ήταν μηδαμινά. Φυσικά υπήρξε έλεγχος και ευαισθητοποίηση και από τους διοργανωτές, αλλά και από το κοινό που τις παρακολούθησε. Ποια η δική σας άποψη;
Απέδειξαν ότι υπάρχουν τρόποι να γίνουν τα πράγματα νορμάλ ξανά. Εφόσον όλοι σεβόμαστε και αποδεχόμαστε ότι αυτό που συμβαίνει (εννοώ ο ιός) μας αφορά όλους, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις ζωές μας με ενσυναίσθηση και προσοχή.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης
 
Ria Kalampali / One:Woman:Company
Artists, Bands & Brands Consultancy Services, Administration & PR
WebSite: www.onewomancompany.gr/
FB: www.facebook.com/onewomancompany.unlmtd/
Instagram: www.instagram.com/onewomancompany/
Twitter: twitter.com/company_woman
 
Joomla Social by OrdaSoft!