= 'Πλήρη 'ντάξει': Πρώτη παρουσίαση νέου ρεμπέτικου συγκροτήματος
Άρθρα Μουσικής

loogoo

'Πλήρη 'ντάξει': Πρώτη παρουσίαση νέου ρεμπέτικου συγκροτήματος

 

«Πλήρη 'ντάξει, σε πλήρη φάση, έτοιμοι για πλήρη θραύση»
 
   ntaksei Mulos 01Όταν ζητήσαμε ένα μότο για την παρουσίαση τους, αφού κοιταχτήκανε στα μάτια, αυθόρμητα ψέλλισαν χωρίς να το πολυσκεφτούν την παραπάνω ρήση. Πρόκειται για ένα πολύ φρέσκο, μόλις ορισμένων μηνών, μουσικό σχήμα με το σημαδιακό όνομα «Πλήρη 'ντάξει», που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να γνωρίσουμε στο Μύλο πριν περίπου ένα μήνα. Το γκρουπ αποτελείται από τους μουσικούς: Λευτέρη Τσικουρίδη (μπουζούκι-ταμπουρά), Μανώλη Πορφυράκη (κιθάρα), Χρήστο Παππά (μπουζούκι, μπαγλαμά) και Κατερίνα Δούκα (κουτάλια, φωνή). Η σειρά αναφοράς τους είναι απόλυτα τυχαία, μια και μετά από την φιλική συνομιλία μας, μαζί τους, δεν καταλήξαμε στο ποιος είναι ο 'αρχηγός' του γκρουπ. Αυτό κάνει καθοριστικά ολοφάνερη την αγάπη και το δέσιμο που έχουν σαν ομάδα. Το εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το εγχείρημα τους. Πρώτα απ’ όλα το είδος μουσικής που αντιπροσωπεύουν είναι αποκλειστικά γνήσια ρεμπέτικα της περιόδου 1920 έως 1940. Δεν επιθυμούν καμία παρέγκλιση από το χρώμα και το μουσικό άκουσμα της εποχής. Ακολουθούν αυστηρά τα μουσικά πατήματα των τότε συνθετών και αναπαράγουν απόλυτα τους ήχους και την αίσθηση της εποχής. Προχωρώντας όμως ένα βήμα ακόμα δημιουργούν και οι ίδιοι, δική τους μουσική στα ίδια χνάρια. Όταν κάποιος ακούει τις συνθέσεις τους είναι σχεδόν απίθανο να αντιληφθεί ότι πρόκειται για νέες δημιουργίες! Σ’ αυτό συντελεί και ο ευφυής στίχος που δένει το συνολικό άκουσμα.
 
   ntaksei Mulos 02Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για τα μέλη του γκρουπ. Ο Χρήστος με το καβουράκι του- χαρακτηριστικό κομμάτι της εμφάνισης του- έχει κάνει υψηλές, μουσικές, κλασικές σπουδές και έχει τελειώσει σύνθεση. Είναι υπεύθυνος πολλών νέων συνθέσεων του συγκροτήματος, παίζει αριστοτεχνικά μπουζούκι και μπαγλαμά. Είναι επίσης χαρακτηριστική η επικοινωνιακή του άνεση και η εξωστρέφεια του, που τον κάνουν ιδιαίτερα προσιτό και συμπαθή. Αγαπημένοι του ρεμπέτες είναι ο Γιοβάν Τσαούς και ο Σκαρβέλης. Ο Λευτέρης είναι ο «δάσκαλος» του γκρουπ έχει ειδίκευση σε ερμηνεία και εκτέλεση παραδοσιακών οργάνων και στα ηχογεωλογικά τοπία του ελληνικού χώρου. Παίζει ταμπουρά και μπουζούκι. Διδάσκει το ρεμπέτικο σε σχολές καθώς είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εξειδικεύει μουσικά σχήματα με τις γνώσεις του. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι επαφές και οι σχέσεις του με ρεμπέτικα συγκροτήματα σε όλο τον πλανήτη. Όταν τον ρωτήσαμε για τον κορυφαίο κατά την γνώμη του συνθέτη στα ρεμπέτικα, περιμένοντας να ακούσουμε κάποιον από τους κλασικούς παλιούς ρεμπέτες, μείναμε άναυδοι όταν μας απάντησε ότι ο καλύτερος είναι ο συνάδελφος του Χρήστος Παππάς. Άλλο ένα δείγμα συναδελφικότητας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ τους! Ο Λευτέρης μέσα στ’ άλλα είναι δεξιοτέχνης και στο τρίχορδο μπουζούκι. Για τον Μανώλη το πρώτο ξεκάθαρο, όταν κάποιος τον γνωρίζει, είναι η καταγωγή του. Εμφάνιση, όνομα και επώνυμο κραυγάζουν, ότι είναι Κρητικός. Η μάνα Κρήτη του κέντησε βαθιά τη μουσική κουλτούρα της. Αρκεί κάποιος μόνο να φανταστεί ποσό φτωχότεροι θα ήμασταν μουσικά, χωρίς την Κρήτη (Βιτσέντζος Κορνάρος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξυλούρης, κλπ). Ο Μανώλης είναι έμπειρος κιθαρίστας και μουσικός. Έχει δώσει στο συγκρότημα μαγικές συνθέσεις και γνωρίζοντας τον, αντιλαμβάνεσαι άμεσα το καθοριστικό του ρόλο στα θεμέλια του σχήματος. Στην απορία μας για τον μεγαλύτερο Έλληνα ρεμπέτη η απάντηση του ήταν μονολεκτική «Μάρκος». Η Κατερίνα είναι η θηλυκή φωνή του συγκροτήματος. Χωρίς υπερβολή το αηδόνι του. Η φωνή της έχει χρώμα γνήσιας ρεμπέτισσας χωρίς μάγκικες και χυδαίες υπερβολές. Η επίγευση του ακούσματος της, είναι μια γλυκιά και νοσταλγική αίσθηση που σε κάνει να αγωνιάς πότε θά ‘ρθει το επόμενο. Είναι γενικά μια παρουσία με μπρίο, που δένει απόλυτα στο σύνολο της ομάδας. Όπως μας τόνισε, είναι σαφώς επηρεασμένη από τις ρεμπέτισσες του ’30 τις οποίες αγαπά και θαυμάζει όχι μόνο σαν τραγουδίστριες άλλα και σαν υπερήφανες προσωπικότητες. Εξαιρετικές επίσης είναι οι τετραφωνίες που απεργάζονται, καθώς και οι ερμηνείες που κάνουν ο καθένας ξεχωριστά.
 
   Οι «Πλήρη 'ντάξει» αυτό το καιρό ηχογραφούν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Είχαμε την τύχη να ακούσουμε ζωντανά μερικά από τα κομμάτια, τα οποία είναι όλα δικές τους συνθέσεις. Υποσχέθηκαν, όταν θα είναι έτοιμοι, θα μας παρουσιάσουν ολοκληρωμένη τη δουλειά τους ,που θα έχουμε την εύκαιρα να παρουσιάσουμε με τη σειρά μας στο Νoizy.gr.
 
   Όσο για το όνομα του γκρουπ, αυτό είναι δανεισμένο από το παλιό χασικλίδικο οργανικό ρεμπέτικο «ο Σταύρακας μεσ’ στον τεκέ» του Σπύρου Περιστέρη σε εκτέλεση του Σταύρου Τζούρα, ηχογράφηση του 1935. Το κομμάτι στην ουσία είναι ένας διάλογος ανάμεσα σε δυο «φτιαγμένους» μάγκες τον Σταύρο και το Νώντα με υπόκρουση το γουργούρισμα ενός ναργιλέ. Μέσα σε νιρβάνα μαστούρας ο ένας προτρέπει τον άλλο να γεμίσει τα «κενά» παίζοντας ζεϊμπεκάκι. Στις πρώτες λέξεις του μάγκικου διάλογου ακούγεται και το όνομα του συγκροτήματος. Απολαύστε το!
 
Σπύρος Γκάλτσας
Φωτογραφίες : Χριστίνα Κεχαγιά
ntaksei Mulos 05
Joomla Social by OrdaSoft!